Skip to content

Špinatų sultys ir tyrimais pagrįsti jų privalumai. Kaip tinkamai jas vartoti ir gauti didžiausią naudą sveikatai? 

Špinatų sultys

Špinatai yra lapinė daržovė, priskiriama žalumynams. Greta salotų lapų, rūgštynių bei kitų žalumynų, špinatai dedami į įvairius patiekalus: salotas, troškinius, sriubas, įvarius įdarus, jais pagardinama varškė. Galbūt rečiau ruošiamas produktas yra špinatų sultys. Tačiau pastaruoju metu populiarėjantis sveiko gyvenimo būdas aktualizuoja ir špinatų sultis. Jos tampa neatsiejama sveikų žaliųjų kokteilių dalimi, taip pat jos derinamos su kitomis daržovių, uogų, vaisių sultimis. Šiame straipsnyje plačiau aptarsime špinatų sultis ir jų privalumus: kaip ir kiek jų vartoti, kokią naudą sveikatai galima gauti ir kada reikėtų jų vengti.

Špinatai – kelis tūkstančius metų skaičiuojanti daržovė

Istorija byloja, kad špinatai Persijos regione (dabartinis Iranas) buvo auginami jau daugiau nei prieš 2000 metų. Būtent iš šio regiono jie paplito kituose pasaulio šalyse. Europoje pirmą kartą špinatai minimi tik XIV amžiuje. Pirmiausia jie pasirodė Anglijos ir Prancūzijos teritorijose, kur iškart buvo įvertinti kaip vertingas ankstyvo pavasario žalumynas, papildantis mitybą kol dar nėra kitų šviežių daržovių. Špinatai minimi pirmojoje žinomoje angliškoje kulinarijos knygoje („The Forme of Cury“), išliestoje 1390 metais.

Špinatų sultys vertintos ir kaip gydomoji priemonė. Įdomus faktas, kad Pirmojo pasaulinio karo metais špinatų sultys, sumaišytos su vynu buvo duodamos sužeistiems kareiviams siekiant stabdyti kraujavimą. Toks špinatų sulčių naudojimas buvo paremtas įsitikinimu, kad špinatuose esantis didelis vitamino K kiekis padės sutirštinti kraują ir paskatins jo krešėjimą.

Špinatai

Špinatų sulčių maistinė vertė

Špinatai – mažai kaloringa daržovė. 100 gramų špinatų yra tik 23 kalorijos. Tačiau špinatai yra vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra daug vitaminų – C, A, E, vitamino K, vitaminų B6 (piridoksino) bei B9 (folio rūgšties). Špinatuose gausu mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, mangano, geležies, taip pat – skaidulinių medžiagų.

Špinatų sultys naudingos visam organizmui, stiprina imunitetą ir padeda išvengti ligų. Jos ypač palankios virškinamajam traktui, turi vidurius laisvinantį poveikį. Tačiau be visų teigiamų špinatų savybių, juose taip pat yra nemažai oksalo rūgšties. Ji ne tik šiek tiek slopina geležies ir kalcio pasisavinimą, tačiau vartojama dideliais kiekiais gali skatinti akmenų inkstuose susidarymą.

Špinatų sultys – tai natūralūs antioksidantai

Špinatų sultys yra puikus būdas padidinti būtinų antioksidantų suvartojimą. Antioksidantai žmogaus mityboje vaidina itin svarbų vaidmenį. Jie tarsi gerieji sargybiniai saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų (nestabiliųjų molekulių) sukeliamo oksidacinio streso ir padeda išvengti lėtinių ligų.

Špinatų sultys yra antioksidantų liuteino, beta karoteno, kumaro rūgšties, violaksantino ir ferulo rūgšties šaltinis. Vienas ribotos apimties tyrimas, kuriame dalyvavo 8 žmonės, parodė, kad 16 dienų kasdien geriant po 240 ml špinatų sulčių, sumažėjo oksidacinė ląstelių pažaida.

Pirminiai tyrimai taip pat rodo, kad špinatų sultyse esantys junginiai gali būti naudingi vėžinių susirgimų prevencijai. Tačiau šiems teiginiams dar trūksta tvirtesnių įrodymų.

Špinatų sultys – tai natūralūs antioksidantai

Špinatų sultys naudingos akių sveikatai

Špinatų sultyse yra dviejų antioksidantų – liuteino ir zeaksantino, būtinų sveikam regėjimui palaikyti. Kai kurie tyrimai rodo, kad šie junginiai padeda užkirsti kelią su amžiumi atsirandančiai geltonosios dėmės degeneracijai. Šešių klinikinių tyrimų apžvalgoje teigiama, kad reikiamo kiekio zeaksantino ir liuteino suvartojimas sietinas su mažesne kataraktos rizika.

Be to, špinatų sultys turtingos vitaminu A, kuris taip pat yra būtinas akių sveikatai. Šio vitamino trūkumas gali įtakoti akių sausėjimą bei blogą matymą tamsoje. Apie 240 ml špinatų sulčių porcija suteikia beveik 63 % rekomenduojamos paros normos vitamino A.

Špinatų sultys gali padėti palaikyti normalų kraujospūdį

Špinatuose, kaip ir daugelyje kitų lapinių daržovių, yra nemažai nitratų. Šios medžiagos turi tam tikrų privalumų. Svarbiausias iš jų tas, kad šie junginiai gerina azoto oksido sintezę kraujagyslėse ir turi kraujagysles plečiantį poveikį. Tai savo ruožtu gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį.

Toks špinatų poveikis įrodytas ir klinikiniais tyrimais. Viename 7 dienų trukmės tyrime dalyvavę 27 žmonės kasdien valgė špinatų sriubą. Šio tyrimo rezultatai patvirtino, kad šiems žmonėms sumažėjo kraujospūdis ir padidėjo kraujagyslių elastingumas, lyginant su tyrime nedalyvavusiais žmonėmis. Kitai tiriamai žmonių grupei dėl reguliaraus špinatų valgymo buvo nustatytas sumažėjęs sistolinis (viršutinis) kraujospūdis.

Špinatų sultys – sveikiems plaukams ir odai

Dėl jau minėtų špinatų maistinių savybių – gausaus kiekio vitaminų A, C ir E, taip pat dėl antioksidantų gausos, špinatų sultys teigiamai veikia plaukų ir odos sveikatą. Šios medžiagos skatina odos ląstelių atsinaujinimą, apsaugo nuo infekcijų ir lėtina senėjimo procesus.

Tyrimai rodo, kad pakankamas vitamino C, A, E kiekis organizme efektyviai apsaugo odą nuo oksidacinio streso. Be to, jos padeda sintetinti kolageną – jungiamojo audinio baltymą, kuris skatina žaizdų gijimą ir odos elastingumą. Vitaminas C pagerina geležies pasisavinimą ir netgi gali padėti išvengti plaukų slinkimo, atsiradusio dėl geležies trūkumo.

Špinatų sultys – sveikiems plaukams ir odai

Špinatų sultys – sveikų kokteilių ingredientas  

Špinatų sultys yra švelnaus skonio, ryškiai žalios spalvos sultys. Tinkamai jas išspausti galima naudojant lėtaeigę (pritaikytą žalumynų sultims ruošti) sulčiaspaudę arba kokteilių plaktuvą (arba virtuvinį kombainą su plaktuvo funkcija). Naudojant plaktuvą, į prietaisą kartu su špinatų lapais reikia įpilti šiek tiek vandens. O išspaustas sultis papildomai perkošti per marlės maišelį, kad pašalintumėte pluoštinę medžiagą ir putas.

Špinatų sultys vartojamos tik šviežiai pagamintos ir nekonservuotos. Šios sultys netinka terminiam apdorojimui (kaitinimui, šaldymui), nes praranda maistinę vertę. Be to, kaitinant sultyse didėja oksalo rūgšties kiekis, o didesnis šios rūgšties suvartojimas gali paskatinti inkstų akmenligės atsiradimą.

Špinatų sultys retai geriamos grynos. Dažniausiai jos yra kitų sulčių kokteilių ar glotnučių sudėtinė dalis. Geras būdas pasiruošti malonaus ir subalansuoto skonio, sveiką kokteilį – tai derinti saldaus, rūgštaus, aitraus ir neutralaus skonio ingredientus. Toliau pateikiame keletą variantų kaip į savo mitybą įtraukti špinatų sultis.

Su kuo dera špinatų sultys

Špinatų sultys dažniausiai yra žaliųjų kokteilių sudedamoji dalis. Jos derinamos su kopūstų, salierų, žaliųjų obuolių ir pan. sultimis. Tokie kokteiliai ne tik stiprina organizmą, tačiau ir turi detoksikuojančių savybių. Špinatų sultys taip pat gali būti derinamos ir su kitomis, įvairiomis daržovėmis, taip pat vaisiais bei uogomis. Pateikiame keletą variacijų su špinatų sultimis:

  • Špinatų, salierų, morkų, pomidorų ir svogūnų sulčių kokteilis.
  • Salotų, morkų ir špinatų sulčių kokteilis – ypač naudingas plaukams stiprinti.
  • Jaunų kiaulpienių lapų, agurkų, salotų ir špinatų sulčių kokteilis – tai vitaminų bomba, turinti apetitą skatinančių, virškinimą gerinančių ir tonizuojančių savybių.
  • Špinatų, obuolių ir ananasų sulčių kokteilis.

Šį kokteilių su špinatų sultimis sąrašą galima tęsti, priklausomai nuo individualaus skonio, pomėgio ir poreikio. Paruoštus sulčių kokteilius geriausia suvartoti iš karto. Tačiau jei to nepavyksta padaryti, šaldytuve juos galima palaikyti iki trijų dienų.

Špinatų sultys kokteiliuose. Su kuo dera špinatų sultys. Kokteilis su špinatais

Špinatų sulčių minusai

Paprastai špinatų sultys yra saugios vartoti. Tačiau svarbiausia atsižvelgti į jų vartojimo kiekį ir dažnumą. Kad praturtintumėte savo mitybą špinatų teikiamomis maistinėmis medžiagomis, pakanka špinatų sultis vartoti du ar tris kartus per savaitę. Tačiau jeigu yra tam tikrų sveikatos kontraindikacijų, špinatų sultis gali tekti ir dar labiau riboti. Prieš vartodami špinatų sultis pasikonsultuokite su gydytojų šiais atvejais:

  • Jei vartojate kraują skystinančius vaistus, nes špinatuose esantis vitaminas K gali sutrikdyti kraują skystinančių medžiagų veikimą.
  • Jei geriate vaistus nuo kraujo spaudimo, nes špinatai gali pernelyg sustiprinti vaistų poveikį ir pavojingai sumažinti kraujospūdį.
  • Jei turite polinkį į inkstų akmenligę arba sergate šia liga, nes oksalo rūgštis gali padidinti akmenų susidarymo riziką. 
  • Jei esate alergiškas špinatams.
Špinatų sultys

Šaltiniai:
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4615-6015-9_21
http://www.vegetablefacts.net/vegetable-history/spinach-history
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21384253
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999804
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525132
https://www.healthline.com/nutrition/spinach-juice-benefits

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *