Skip to content

Pomidorų sultys – mažai kaloringas vitaminų šaltinis, stiprinantis imunitetą ir grąžinantis jėgas

Pomidorų sultys

Pomidorų sultys yra pačios populiariausios daržovių sulčių kategorijoje. Panašiai kaip apelsinų sultys vaisių pasaulyje. Botanikai pomidorus priskiria uogoms, bet ir šioje kategorijoje pomidorų sultys patektų tarp populiariausių. Pomidorų sultys, galima sakyti, yra ir maistas, ir vaistas. Jos naudingos visiems ir veikia kaip prevencinė ligų priemonė. Šiose sultyse esantis maistinių medžiagų balansas labai reikalingas sportuojantiems. O tiems, kurie savo sveikatos nelabai tausoja – pomidorų sultys tiesiog būtinos.  

Kas „išrado“ pomidorų sultis?

Istorija byloja, kad pomidorų sultys pirmą kartą buvo patiektos 1917 metais, French Lick‘e (Indiana, JAV) įsikūrusiame viešbučio „French Lick Springs“ restorane. Šios sultys gimė iš sumanaus šefo Louiso Perino (Louis Perrin) improvizacijos.

Pasakojama, kad vieną 1917 metų vasaros rytą viešbučio virtuvė pristigo apelsinų, iš kurių buvo spaudžiamos pusryčių sultys restorano svečiams. Besisukant iš padėties, šefas patiekė pomidorų sultis, su šiek tiek cukraus ir slapto padažo. Taip buvo sukurtas naujas pusryčių gėrimas, sulaukęs didžiulės sėkmės. 

Žinia apie pomidorų sultis greitai sklido, o žmonės vyko į šį restoraną jų išbandyti. Netrukus restorano virtuvė nebepajėgė patenkinti susidariusios paklausos. XX a. 3 dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo pradėta masinė pomidorų sulčių gamyba. Šiuolaikiniame pasaulyje pomidorų sultys yra vienos populiariausių ir geriamos daugelyje šalių.

Kuo naudingos pomidorų sultys?

Pomidorų sultyse yra visas kompleksas medžiagų, reikalingų sveikam organizmo funkcionavimui. Be to, pomidorai yra mažai kaloringi, tačiau turintys daug skaidulų. 100 ml natūralių pomidorų sulčų yra tik 17 kcal ir 2 g cukraus.

Pomidorų sultys yra koncentruotas antioksidantų likopeno, vitamino C ir beta karotino šaltinis. Būtent todėl šios sultys yra veiksminga prevencinė priemonė, padedanti užkirsti kelią įvairiems susirgimams. Daugelis teiginių apie pomidorų sulčių naudą yra pagrįsti ir moksliniais tyrimais.

  • Imuniteto stiprinimas. Pomidoruose esantis antioksidantų kompleksas neutralizuoja laisvųjų radikalų žalą organizmui. Tai prisideda prie stipraus imuniteto ir padeda jį tokį išlaikyti.
  • Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija. Daugiau nei dešimt atliktų tyrimų patvirtino pomidorų ir jų produktų, tame tarpe ir sulčių, vartojimo naudą širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Jų vartojimas padeda valdyti rizikos veiksnius, tokius kaip aukštas kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio kiekis ir kraujagyslių kalkėjimas.
  • Onkologinių ligų prevencija. Antioksidantas likopenas, kurio gausu pomidoruose, gali sumažinti plaučių, skrandžio ar prostatos vėžio tikimybę. Kai kurie tyrimai rodo, kad jis gali būti siejamas ir su kasos, storosios žarnos, gerklės, burnos, krūties ir gimdos kaklelio vėžio prevencija. Tačiau galutinėms išvadoms dar reikia daugiau tyrinėjimų.
  • Akių sveikata. Pomidoruose yra liuteino ir zeaksantino – medžiagų, saugančių akis nuo skaitmeninių įrenginių skleidžiamos mėlynos šviesos poveikio. Kai kurie tyrimai rodo, kad šios medžiagos gali sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
Pomidorų sulčių nauda

Pomidorų sultys tinka laikantis dietos

Kaip jau minėjome, pomidorų sultys yra mažai kaloringos. Todėl jas verta rinktis laikantis dietos. Šiuo atveju pomidorų sultys yra puiki alternatyva gerokai kaloringesnėms įvairių vaisių sultims.

Pomidoruose yra daug skaidulų, ypač – netirpių. Pastarųjų skaidulų organizmas nesuvirškina, todėl ilgiau išlieka sotumo jausmas. Šių skaidulų yra pomidorų minkštime, tačiau žievelėje jų daugiau. Taigi, norint nekaloringo, tačiau sotaus gėrimo, pomidorų sultyse palikite ir žieveles.

Pomidorų sulčių įtaka svorio metimui yra nustatyta ir tyrimais. Du mėnesius kasdien suvartojant po 280 ml natūralių pomidorų sulčių pastebimas kūno riebalų, juosmens apimties ir bendro svorio sumažėjimas.

Pomidorų sultys naudingos sportuojantiems

Pomidorų sultys gali būti tas gėrimas, kuris grąžins jėgas po intensyvios treniruotės. Šios sultys laikomos geru elektrolitų šaltiniu. Sportuojantiems rekomenduojama į pomidorų sultis įberti šiek tiek druskos. Pomidoruose esantis kalis kartu su iš druskos gaunamu natriu yra svarbūs elektrolitai, padedantys raumenų atstatymui.

Taigi, po intensyvaus fizinio krūvio nekaloringos, tačiau elektrolitų gausios pomidorų sultys padės:

  • Atgauti jėgas
  • Atkurti medžiagų balansą organizme
  • Atsistatyti raumenims
Pomidorų sultys padeda atstatyti jėgas

Pomidorų sulčių pagalba turintiems žalingų įpročių

Kai kurie tyrimai rodo, kad likopenas, liuteinas ir zeaksantinas, esantys pomidoruose, kovoja su kenksmingomis tabako dūmų medžiagomis. Vitaminas C taip pat yra vienas iš svarbiausių antioksidantų, padedančių organizmui susidoroti su įvairiomis kenksmingomis medžiagomis.

Pomidorų sultys taip pat yra elektrolitų (kalio) šaltinis. Kai organizmas nualintas vakarėlių, šios sultys gali būti tikras išsigelbėjimas. Pomidoruose esantis likopenas padeda suaktyvinti kepenų veiklą. Visa tai padeda organizmui dorotis su jį nuodijančiomis medžiagomis ir pasijusti geriau.

Tačiau neapsigaukite, pomidorų sultys nėra panacėja, galinti stebuklingai panaikinti žalingų įpročių padarinius. Svarbiausia čia – sveikatą tausojantis gyvenimo būdas!

Šviežiai spaustos pomidorų sultys

Pomidore yra net 95 procentai vandens. Taigi, iš pomidorų galima gauti nemažą kiekį sulčių. Šviežiai spaustas pomidorų sultis galima pasiruošti vos per keletą minučių. Ir tam tereikia pomidorų ir prietaiso sultims išspausti.

Jei naudojate sulčiaspaudę tereikia į ją sudėti švariai nuplautus pomidorus ir juos išspausti. Jei sulčiaspaudė atskiria minkštimą nuo sulčių, tuomet papildomai nieko daryti nereikia, tik supilti sultis į stiklinę ir jas patiekti.

Jei sulčiaspaudės neturite, pomidorų sultis galite spausti kokteilių plaktuvu. Tačiau tokiu būdu paruoštos sultys bus tirštesnės, su pomidorų žievelėmis ir sėklytėmis. Maistiniu požiūriu tai dar geriau – taip išsaugomos ir organizmui vertingos skaidulos. Tačiau jei tirščių sultyse nesinori, į stiklinę jas pilkite per sietelį.

Šviežiai spaustas pomidorų sultis galima gerti be jokių papildomų prieskonių. Tačiau šioms sultims labai tinka ir įvairūs pagardai. Klasika – tai druska ir šviežiai malti juodieji pipiriukai. Bet pasirinkti galite ir įvairesnių:

  • Čiobreliai
  • Bazilikai
  • Kmynai
  • Paprikos milteliai
  • Raudonėlis
  • Rozmarinas
Konservuotos pomidorų sultys žiemai

Konservuotos pomidorų sultys žiemai

Jei besibaigiant vasarai kyla klausimas kur dėti pomidorus, vienas teisingiausių sprendimų būtų – pasiruošti pomidorų sulčių atsargų žiemai. Konservuotos pomidorų sultys savo nauda sveikatai niekuo nenusileidžia šviežioms. Be to, likopenas (vienas iš svarbiausių antioksidantų, esančių pomidoruose) perdirbtuose pomidoruose pasisavinamas lengviau nei neperdirbtuose.

Konservuotų pomidorų sulčių bazė – tai natūralios pomidorų sultys. Išspaustas ir perkoštas pomidorų sultis supilkite į puodą ir ant silpnos ugnies kaitinkite kol pradės virti. Nugriebkite susidariusias putas ir pamaišant dar pakaitinkite apie 5 minutes.

Dar karštas sultis išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius ir gerai užsukite. Stiklainius statykite dangteliais žemyn, užklokite rankšluosčiu ir laikykite taip, kol visiškai atvės. Paruoštas pomidorų sulčių atsargas laikykite tamsioje ir šaltoje vietoje (geriausia – rūsyje).

Natūralias pomidorų sultis galima konservuoti kartu su įvairiais priedais. Jos gali būti aštrios, pikantiškos, saldžiarūgštės ir pan. Pasirinkite tokį variantą, kuris Jums labiausiai patinka ir į kaitinamas sultis pridėkite prieskonių. Tai gali būti:

  • Cukrus, druska ir juodieji pipirai
  • Actas
  • Gvazdikėliai
  • Cinamonas
  • Česnakas
  • Čili pipiriukai
  • Paprika, svogūnai, salierai

Pomidorų sulčių panaudojimo galimybės

Ar dar rastume kitas tokias universalias sultis, kurias galima naudoti tiek patiekalų, tiek kokteilių gamybai. Iš tiesų, pomidorų sultys pasižymi itin plačiomis pritaikymo galimybėmis. Tiek visiškai natūralios, tiek su įvairiais prieskoniais jos puikiai tinka ir kaip patiekalo bazė, ir kaip pagardas. Be to, maisto gaminimui lygiai taip pat tinka ir šviežiai spaustos, ir konservuotos pomidorų sultys.

Šias sultis galima naudoti:

  • Sriuboms
  • Troškiniams
  • Padažams
  • Marinatui
  • Kokteiliams
Pomidorų sultys tinka kokteiliams

Kokteilis „Nekaltoji Merė“ (Virgin Mary)

Pomidorų sultys pasižymi apetitą žadinančiomis savybėmis. Taigi, kokteiliai su šiomis sultimis gali būti puikus aperityvas. Vienas populiariausių kokteilių su pomidorų sultimis, be abejo, yra Kruvinoji Merė. O štai Nekaltoji (Virgin) Merė yra sveikuoliška alternatyva, savo nauda ir skoniu lenkianti savo pirmtakę. Šio kokteilio receptų ir variacijų yra daugybė. Siūlome išbandyti vieną jų.

Kokteiliui reikės:

  • 2,5 puodelio natūralių pomidorų sulčių
  • 4 šaukštų žaliųjų alyvuogių sūrymo
  • 1 česnako skiltelės
  • 1-2 arbatinių šaukštelių aštraus padažo (pvz. volčesterio)
  • ½ vidutinio dydžio agurko, nulupto ir susmulkinto
  • 1 susmulkino saliero stiebo
  • ½ citrinos sulčių
  • 1 arbatinio šaukštelio krienų (jei mėgstate)

Patiekimui ir papuošimui:

  • Ledo kubelių
  • Žaliųjų alyvuogių
  • Saliero stiebo

Gaminimas:

  1. Į kokteilių plaktuvą sudėkite visus kokteiliui reikalingus ingredientus ir suplakite iki vientisos masės.
  2. Į stiklinę dėkite ledo kubelius ir užpilkite kokteilį.
  3. Papuoškite ant medinio iešmelio suvertomis žaliosiomis alyvuogėmis ir/ar saliero stiebu.
  4. Patiekite ir mėgaukitės!

Ar pomidorų sultys tinka visiems?

Pomidorų sultys laikomos visiškai saugiomis vartoti.  Šios sultys tinka ir nėščioms bei krūtimi maitinančioms moterims. Vis dėlto, svarbu išlaikyti saiką ir šiomis sultimis pernelyg nepiktnaudžiauti.

Taip pat išskiriami keli atvejai, kai dėl pomidorų sulčių vartojimo vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju:

  • Jei organizme nustatyti mieliagrybių arba pienligės (candida) sukelti uždegimai. Pomidorų sulčių vartojimas gali paskatinti šių bakterijų dauginimąsi.
  • Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui pomidorų sultys gali šį negalavimą paaštrinti.
  • Sergant dirgliosios žarnos sindromu, pomidorų sulčių negalima gerti tuščiu skrandžiu, nes tai gali pabloginti būklę.
  • Esant alergijai pomidorams gali pasireikšti pykinimas, kepenų funkcijos sutrikimai. Taip pat – alerginėms reakcijoms būdingi simptomai: bėrimas, niežulys, sloga, dusulys ir pan.  

Šaltiniai:
https://academic-accelerator.com/encyclopedia/tomato-juice
https://www.healthline.com/nutrition/tomato-juice

https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits

https://www.medicinenet.com/is_drinking_tomato_juice_good_for_you/article.htm

https://plantbasedonabudget.com/virgin-bloody-mary/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *