Morkos – dažniausiai pasitaikanti daržovė kiekvieno virtuvėje. Jas galime valgyti šviežias kaip užkandį, gaminti salotas, virti morkų sriubą, kepti, troškinti, naudoti garnyrams, bei ruošti įvairius patiekalus su jomis, pavyzdžiui morkų mišraines žiemai. Taip pat iš jų gaminamos ir morkų sultys, kurios kupinos vitaminų ir naudingų maistinių medžiagų. Šiame straipsnyje aptarsime morkų sulčių naudą sveikatai bei pateiksime keletą gardžių receptų su jomis.
Morkų sulčių nauda
Morkų sultys, gaminamos iš šviežių morkų, yra labai maistingos. Jose gausu vitaminu ir kitų naudingų medžiagų, kurios stiprina imuninę sistemą, gerina organizmo veiklą bei teikia daug naudos.
- Morkų sultys labai maistingos. Morkų sultyse yra mažai kalorijų ir angliavandenių, tačiau jose gausu naudingų medžiagų. Šimte gramų morkų sulčių yra: 40 kcal, 1 g baltymų, 0,2 g riebalų, 9 g angliavandenių, 4 g cukrų, 1 g skaidulinių medžiagų, 956 mcg vitamino A, 8,5 mg vitamino C, 0,217 mg vitamino B6, 15,5 mcg vitamino K, 292 mg kalio. Morkų sultyse taip pat yra karotenoidinių pigmentų liuteino ir zeaksantino, kurie organizme veikia kaip antioksidantai, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir saugo ląsteles nuo pažeidimų.
- Palaiko gerą akių būklę. 1 puodelyje (236 ml) morkų sulčių yra daugiau kaip 250 % vitamino A. tyrimai rodo, kad provitamino A (karotino) turinčių vaisių ir daržovių vartojimas siejamas su mažesne aklumo ir su amžiumi susijusių akių ligų rizika. Be to, morkų sultys yra puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis, kurie kaupiasi akyse ir saugo jas nuo mėlynosios šviesos ir UV spindulių.
- Stiprina imuninę sistemą. Morkų sultyse esantys vitaminai A ir C veikia kaip antioksidantai ir apsaugo imunines sistemos ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažaidos. Be to, šiose sultyse gausu vitamino B6, kuris būtinas optimaliam imuniniam atsakui, kadangi jo trūkumas gali susilpninti imunitetą.
- Gerina medžiagų apykaitą. Dėl didelio B grupės vitaminų kiekio morkų sultyse, gerinama energijos apykaita organizme. Šie vitaminai svarbūs įvairių organizmo fermentų, dalyvaujančių energijos apykaitoje, veiklai. Todėl geriant morkų sultis, organizme palaikomas aukštas energijos lygis bei gerėja virškinimas.
- Palaiko gerą odos būklę. Morkų sultyse esantis vitaminas C būtinas kolageno gamybai, kuris odai suteikia elastingumo ir tvirtumo. Taip pat sultyse esantis karotinas saugo odą nuo žalingų ultravioletinių spindulių.
- Stiprina širdies veiklą. Morkų sultyse gausu kalio, kuris svarbus kraujo spaudimo reguliavimui. Taip pat geriant morkų sultis mažėja cholesterolio kiekis kraujyje, dėl ko mažėja širdies ligų rizika.
Kada ir kokiais kiekiais reikėtų gerti morkų sultis?
Norit organizmą praturtinti vitaminais, morkų sultis rekomenduojama gerti po 50 ml nors pusvalandį prieš valgį arba po valgio, praėjus 1-1,5 val. Jei valgomas baltyminis ar sunkiau virškinamas maistas, tokiu atveju sultis reikėtų gerti praėjus ilgesniam laikui – 2-3 val. Svarbu atminti, kad morkų sultys neturėtų būti geriamos kaip gaivinantis gėrimas, o vartojamos kaip maisto papildas, mažais kiekiais.
Morkų sulčių vartojimo rizika ir šalutinis poveikis
Nors mokų sultys labai naudingos ir jas gerti saugu, tačiau šviežiai spaustos sultys yra nepasterizuotos ir kai kuriems žmonėms jų reikėtų vengti. Kadangi šviežiose sultyse lieka bakterijų, jų turėtų vengti nėščiosios, vyresnio amžiaus žmonės, maži vaikai ir asmenys, kurių imuninė sistema sutrikusi. Tokiu atveju, norint jas vartoti, reikėtų pakaitinti, kad būtų panaikintos bakterijos.
Geriant labai daug morkų sulčių, gali išsivystyti karotenemija – būklė, kai dėl padidėjusio beta karotino kiekio kraujyje oda tampa geltonai oranžinė. Nors ši būklė nėra kenksminga, tačiau gali kelti nerimą, jog sergama gelta. Laikinai pašalinus beta karoteno šaltinius iš mitybos, paprastai ši problema išsisprendžia.
Morkų sultyse yra mažiau skaidulinių medžiagų nei nesmulkintose morkose ir daugiau natūralių cukrų. Dėl mažesnio skaidulų kiekio jose esantys cukrūs įsisavinami greičiau, todėl išgėrus per daug morkų sulčių gali padidėti cukraus kiekis kraujyje, todėl jas saikingai turėtų vartoti sergantys diabetu.
Apskritai, morkų sultimis piktnaudžiauti nevertėtų, kadangi jose gausu vitamino A, dėl kurio pertekliaus gali išsivystyti hipervitaminozė ar kepenų ligos.
Morkų sulčių receptai
Morkų sultys – ne tik skanus gėrimas, bet puikus būdas organizmą praturtinti vitaminais ir mineralais. Jas galima ruošti tik iš morkų arba maišyti su kitais vaisiais ar daržovėmis. Svarbu paminėti, kad šviežias išspaustas sultis reikia gerti iš karto, kadangi vėliau žūsta visi jose esantys vitaminai. Be to, galima paruošti ir kitų patiekalų su morkų sultimis, kurių receptais dalinamės žemiau.
Obuolių ir morkų sultys
Imunitetą stiprinančios morkų ir obuolių sultys, papildys organizmą imunitetą stiprinančiomis maistinėmis medžiagomis.
Ingredientai:
- 0,5 kg morkų
- 200 g obuolių
Paruošimas: morkas ir obuolius nulupkite, iš obuolių išimkite sėklas, viską sudėkite į sulčiaspaudę ir išspauskite sultis.
Burokėlių ir morkų sultys
Šis derinys puikiai tinka turintiems žemą hemoglobino kiekį kraujyje. Šiose sultyse gausu vitaminų, mineralų ir skaidulų. Kasdien geriant morkų ir burokėlių sultis galite gauti apie 5-8 proc. visų maistinių skaidulų, todėl organizmas išlieka sveikas, stiprus ir energingas.
Ingredientai:
- 200 g burokėlių
- 150 g morkų
- 100 g obuolių
Paruošimas: morkas, burokėlius ir obuolius nulupkite, iš obuolių išimkite sėklas, viską sudėkite į sulčiaspaudę ir išspauskite sultis.
Citrinų ir morkų sultys
Jau aptartas morkų sulčių naudas citrinos papildys ypač imuniteto stiprinimui naudingu vitaminu C.
Ingredientai:
- 200 g morkų
- 80 g citrinų
- 80 g vandens
Paruošimas: morkas nulupkite, supjaustykite, sudėkite į sulčiaspaudę morkas, įpilkite vandens, įspauskite citrinų sulčių ir išspauskite sultis.
Moliūgų ir morkų sultys žiemai
Morkų sulčių galime pasigaminti ir ilgesniam laikui ar žiemai. Vos tik panorus, turėsime po ranka. Šios sultys organizmą praturtins organizmą vitaminų gausa.
Ingredientai:
- 1 l vandens
- 1 kg moliūgo
- 800 g morkų
- 50 g cukraus
- 0,5 citrinos
Paruošimas:
- Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais gabalėliais. Morkas nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Sumaišykite daržoves puode, įpilkite šiek tiek vandens ir virkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.
- Išvirus daržovėms, jas sutrinkite trintuvu.
- Įpilkite vandens, cukraus, citrinos sulčių ir dar pavirkite sultis 10-15 minučių ant vidutinės ugnies.
- Supilkite sultis į iš anksto sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite dangtelius, apverskite ir uždenkite rankšluosčiu, laikykite, kol visiškai atvės.
Namuose ruošti morkų ikrai
Netikėtas ir įdomus receptas – morkų ikrai. Pagaminti lengva, o jais papuošti galėsite sumuštinius, įvairius užkandžius ar žuvies patiekalus.
Ingredientai:
- 500 g morkų sulčių
- 500 g saulėgrąžų aliejaus
- 50 g citrinų sulčių
- 5 g agar agaro (ar želatinos)
- druskos, pagal skonį
Paruošimas:
- Į puodą supilkite morkų sultis, citrinos sultis ir druską, viską užkaitinkite.
- Į puodą dėkite agar agaro ir kaitinkite, kol užvirs.
- Gautą mišinį atvėsinkite iki 60 °C temperatūros ir supilkite į pipetę.
- Mišiniui dar šiek tiek atvėsus, lašinkite į šaltą, maždaug 6 °C temperatūros aliejų.
- Galiausiai, gautus ikrus išgriebkite sieteliu ir puoškite patiekalus.
Autorė Egidija Indulytė
Šaltiniai:
https://www.medicinenet.com/9_health_benefits_of_drinking_carrot_juice/article.htm
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-carrot-juice/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-carrot-juice
https://www.healthline.com/nutrition/carrot-juice-benefits#nutrition-facts
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.