Skip to content

Juodųjų ridikų sultys – naujai senas vaistas nuo kosulio ir mokslininkų įrodytos naudos kepenims bei virškinimui 

  • by
Juodųjų ridikų sultys

Juodųjų ridikų sultys – tai unikalaus, ypatingo, bet intensyvaus skonio produktas, kurį puikiai pažįsta senoji liaudies medicinos atstovų karta. Šios sultys „užsidirbo“ kosulį lengvinančio liaudiško vaisto reputaciją, tačiau juodųjų ridikų gėrimas vartojamas ir kitoms sveikatos sritims pagerinti. Nors daržovė, iš kurios gaminamos juodojo ridiko sultys, jau nėra plačiai auginama kaip kadaise, vis dėlto reikėtų šią gėrybę „prikelti“ dėl gausaus biologiškai aktyvių junginių spektro ir jų naudos sveikatai. Pasidomėkime, kuo ypatingos juodųjų ridikų sultys, kaip jas pasigaminti namuose ir kada reikėtų vengti jas vartoti. 

Juodieji ridikai – daržovė su nepaprastų sulčių galiomis 

Juodieji ridikai (Raphanus sativus var. niger) yra dvimetės bastutinių šeimos (Brassicaceae) daržovės, savo pavadinimą gavusios dėl juodos spalvos šakniavaisio žievės. Šis augalas yra itin artimas įprastų ridikėlių ar baltųjų ridikų giminaitis, tačiau botanikai juos šiek tiek atskyrė.  

Ši daržovė užauga iki 20–100 cm aukščio, turi šiurkščius, skiautėtus arba ištisinius lapus. Antraisiais augimo metais išleidžia žiedynstiebį su smulkučiais alyvinės ar baltos spalvos žiedais bei ankštarose subręstančiomis sėklytėmis. 

Juodasis ridikas laikomas vertinga, bet gana retai auginama, senovine daržove, kurio šakniavaisiai dažniausiai būna apvalūs arba pailgi. Apvalių veislių skersmuo gali siekti 7–10 cm, o kartais ir iki 15 cm, tuo tarpu pailgosios formos užauga iki 20 cm ilgio. Šakniavaisio žievė yra juoda, stora ir šiurkšti, tačiau vidus – baltas arba švelniai rausvas, traškus, sultingas ir pasižymintis aštrokais skonio niuansais. 

Juodieji ridikai sultims

Juodųjų ridikų sultys: skonis, aromatas ir kiti atpažinimo bruožai 

Na ir kaip gi atrodo tos juodųjų ridikų sultys? O ar jų skonis, aromatas bei tekstūra maloni? Gaima atsakyti, kad juodųjų ridikų sulčių pieno baltumo ar šviesiai gelsva spalva gali priminti kitas daržovių sultis, tačiau jų skonio ir aromato intensyvumas iškart išduoda, kad tai grynų gryniausios juodųjų ridikų sultys. Jas supainioti su kitais gėrimais būtų sunku dar ir dėl aitraus, šiek tiek kartaus ir aštraus, bet pikantiško skonio derinio, kuris primena krienus ar garstyčias. Lengvą kartumą šioms sultims suteikia būdingi sieros junginiai, be to, justi natūralus, subtilus žemiškumas. 

Juodųjų ridikų sultys neapgauna ir nosies receptorių, nors intensyvus, aštrus kvapas šiek tiek ir primena svogūnus ar krienus. Visas šis „nosiai aštrus“ efektas atsiranda dėl tų pačių minėtųjų sieros junginių. 

Juodųjų ridikų sultys išsiskiria ir kitokia skysčio tekstūra: sultys yra drumstos, skystos, bet ir šiek tiek tirštokos, nes nėra visiškai vandeningos. Jose gali būti šiek tiek likusių skaidulų, kurios suteikia terpei švelnų „grūdėtumą“.  Jos netgi gali būti švelniai lipnios dėl natūralių sulčių savybių, ypač jei jos nėra filtruotos. 

Gali būti ne itin malonios, jei geriamos vienos, todėl dažnai maišomos su švelnesnėmis sultimis, pavyzdžiui, obuolių ar morkų, kad būtų subalansuotas jų intensyvumas. 

Juodųjų ridikų sultys: skonis, aromatas

Juodųjų ridikų sultys: maistinė vertė 

Kaip maisto produktas, juodųjų ridikų sultys mažai turės naudos maistinėms atsargoms pasipildyti, tačiau šis itin mažai kaloringas gėrimas turtingas vitaminu C, kaliu, antioksidantais ir kitais aktyviais komponentais. Lentelėje pateikti pagrindinių juodųjų ridikų sultyse randamų maistinių medžiagų kiekiai 100 ml šio gėrimo. 

Maistinė medžiaga Kiekis 100 ml 
Energija ~17 kcal 
Baltymai ~0,64 g 
Angliavandeniai ~3,75 g 
Iš kurių cukrų ~3,5 g 
Riebalai ~0,1 g 
Skaidulos ~1,2 g 
Vitaminas C ~20 mg 
Kalis ~300 mg 
Natris ~20 mg 
Juodųjų ridikų sulčių maistinė vertė

Juodieji ridikai ir jų sultys taip pat pasižymi įvairių fitocheminių medžiagų galybe, kurie šioms daržovėms suteikia antioksidacinių, antimikrobinių, priešuždegiminių, priešvėžinių, oksidacinį stresą mažinančių, gleivių išsiskyrimą skatinančių galimybių. Geriausiai žinomi ridikuose esantys sieros junginys gliukozinolatai ir metil-merkaptanas, tada eteriniai aliejai, fenoliniai junginiai, fermentai, indolo-3-karbinolis, jose esti netgi šlakelis liuteino ir beta-karoteno. 

Juodųjų ridikų sultys: nauda sveikatai

Juodųjų ridikų sulčių nauda sveikatai 

Liaudies medicinos išminčiai ne iš kelmo spirti, nes atrado nepaprastas juodojo ridiko sulčių savybes efektyviai gydyti įvairias žmonių ligas. Tą patvirtina ir ne vienas mokslinis tyrimas. 

  • Kepenų detoksikacija ir apsauga. Juodųjų ridikų sultys skatina kepenų fermentų veiklą, padedančią pašalinti toksinus iš organizmo. Tyrimai rodo, kad žiurkės, gavusios juodųjų ridikų ekstraktą, turėjo geresnius kepenų fermentų rodiklius ir mažesnį oksidacinį stresą nei kontrolinė grupė. Šių daržovių sultys sugebėjo aktyvinti detoksifikuojančias medžiagas, taip padėdamos pašalinti nuodus iš kepenų ar net akmenis iš tulžies. 
  • Virškinimo sistemos gerinimas. Juodųjų ridikų sultys stimuliuoja skrandžio sulčių sekreciją, gerina apetitą ir padeda virškinimui. Be to, jos gali padėti sumažinti skrandžio opų formavimąsi. 
  • Antimikrobinės savybės. Juodųjų ridikų sultyse esantys fitocheminiai junginiai turi antibakterinį poveikį, padedantį kovoti su patogeninėmis bakterijomis. Ridikų ekstraktai buvo dedami į terpę, kurioje augo gerai žinomos bakterijos Escherichia coli ir Staphylococcus aureus. Tokio tyrimo metu pastebėtas reikšmingas patogeninių mikroorganizmų augimo slopinimas. Rezultatai rodo, kad juodųjų ridikų sultys gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir apsaugoti nuo infekcijų.  
  • Priešuždegiminis poveikis. Juodųjų ridikų sultyse esantys fenoliniai junginiai padeda mažinti uždegiminius procesus organizme. In vitro tyrime analizuojant ridikų ekstraktų poveikį uždegimo žymenims ląstelių kultūrose nustatytas reikšmingas ridikų ekstraktų polinkis sumažinti uždegimo žymenų TNF-α ir IL-6 kiekį. Šie duomenys naudingi sergant lėtinėmis uždegiminėmis ligomis.  
  • Kvėpavimo takų ligų palengvinimas. Juodųjų ridikų sultys tradiciškai naudojamos kaip natūralus atsikosėjimą lengvinantis preparatas, padedantis išvalyti kvėpavimo takus ir palengvinti kosulį. Kai kurie tyrimai nagrinėjo ridikų eterinių aliejų poveikį gleivių sekrecijai ir kvėpavimo takų funkcijai gyvūnų modeliuose, o rezultatai buvo teigiami. 
  • Cholesterolio lygio mažinimas. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad juodųjų ridikų ekstraktas sumažino bendro ir „blogojo“ cholesterolio lygį, pagerino lipidų profilį, taip prisidedant prie širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos. 
  • Antioksidacinis poveikis. Juodųjų ridikų sultyse esantys antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, mažina oksidacinį stresą ir gali prisidėti prie lėtinių ligų prevencijos. 
Juoduju ridiku sultys ir nauda

Kaip pasigaminti juodųjų ridikų sulčių? 

Tiesa, kad juodųjų sulčių galima ir įsigyti specializuotose prekybos vietose, tačiau maloniau šias sultis pasigaminti savo rankomis. Tai ne tik paprasta, bet ir naudingiau sveikatai, nes šviežiai spaustos ridikų sultys išlaiko didžiąją dalį aktyvių junginių. 

Reikės: 

  • 1–2 juodųjų ridikų (apie 300–400 g) 
  • 1–2 šaukštų medaus (nebūtina, jei norite natūralaus skonio) 
  • Vandens (jei norite atskiesti, nebūtina) 
  • Sietelio arba marlės (sulčių filtravimui) 

Gaminimas: 

  1. Gerai nuplaukite juoduosius ridikus po tekančiu vandeniu, pašalinkite žemės likučius, nulupkite odelę. 
  2. Supjaustykite ridikus mažais gabaliukais, kad būtų lengviau perdirbti. 
  3. Išspauskite sultis jums priimtinu būdu. Galima naudoti sulčiaspaudę, tad tereikės sudėti gabaliukus į prietaisą ir išspausti sultis. Neturint šio aparato, sultis iš ridikų galima išspausti ir kitu būdu: sutarkuokite daržovę smulkia tarka, o tada gautą masę dėkite į marlę ir išspauskite syvus. 
  4. Jei norite, galite į sultis įdėti 1–2 šaukštus medaus, kad suteiktumėte šiek tiek saldumo. Tai ypač tinka, jei ridikai kartesni. 
  5. Jei sultys per stiprios, galite jas šiek tiek atskiesti vandeniu. 
  6. Sultys geriausiai vartojamos iš karto, kad būtų išlaikytos visos maistinės medžiagos. Jei norite, galite jas šaldyti ir laikyti šaldytuve iki 24 valandų. 
  7. Jei jums nepatinka kartus ridikų skonis arba norite sumažinti jų poveikį, galite jas sumaišyti su kitomis švelnesnėmis sultimis, pavyzdžiui, morkų ar obuolių, kad suteiktumėte švelnesnį skonį ir mažiau apkrautumėte organizmą. 

Kaip saugiai vartoti ir dozuoti juodųjų ridikų sultis? 

Kadangi juodųjų ridikų sultys nėra tas produktas, kurį galėtumėte vartoti be atodairos, jam svarbus tinkamas dozavimas. Pirmiausiai, visada pradėkite nuo mažų kiekių, pavyzdžiui, 30–50 ml per dieną, ir stebėkite, kaip jūsų organizmas reaguoja. Nepasireiškus nepageidaujamiems reiškiniams, sulčių kiekį galite didinti iki įprastos ir dažniausiai saugios 100–150 ml dozės per dieną. Geriausia gerti sultis kasdien arba kas antrą dieną, kad išvengtumėte per didelės apkrovos virškinimo sistemai. 

Taip pat svarbu šiomis sultimis nepiktnaudžiauti ilgesnį laiko tarpą, nes ilgalaikis ir didelis sulčių vartojimas gali sukelti nepageidaujamų efektų. Rekomenduojama vartoti juodųjų ridikų sultis periodiškai arba tik tada, kai jaučiate poreikį (detoksikacijos ar virškinimo problemoms spręsti). 

Jei turite kokių nors sveikatos sutrikimų, ypač susijusių su virškinimo sistema, kepenimis ar inkstais, prieš pradėdami vartoti juodųjų ridikų sultis, pasitarkite su gydytoju. 

Juodųjų ridikų sultys: dozavimas ir šalutinis poveikis

Juodųjų ridikų sultys: šalutinis poveikis 

Bet koks naudingas dalykas turi ir antrą (blogąją) medalio pusę, tad ir juodųjų ridikų sultys negali nuo šios taisyklės išsiskirti. Jeigu šios sultys bus vartojamos neatidžiai ar dideliais kiekiais, laukia nemalonios pasėkmės sveikatai, tokios kaip: 

  • Virškinimo sutrikimai. Juodieji ridikai gali būti stiprūs ir kartūs, todėl per didelis jų vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas.  
  • Kepenų problemos. Nors ridikai gali būti naudingi kepenims, per didelis jų vartojimas gali sukelti perteklinį tulžies gamybą, o tai gali sukelti diskomfortą arba netgi pabloginti tam tikras kepenų ligas. 
  • Alerginės reakcijos. Kai kurie žmonės gali būti alergiški ridikams arba jų sultims. Tai gali pasireikšti niežuliu, bėrimais ar virškinimo sutrikimais.  
  • Žemas kraujospūdis. Juodieji ridikai gali šiek tiek sumažinti kraujospūdį. 
  • Šlapimo takų problemos. Juodųjų ridikų sultys turi šlapimą varančių savybių, todėl jos gali būti nepageidaujamos žmonėms, turintiems inkstų sutrikimų ar šlapimo takų problemų. 
  • Nėščios ir žindančios moterys turėtų vengti didelių kiekių sulčių arba pasitarti su gydytoju prieš jas vartodamos. 

Šaltiniai 

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/
  2. https://www.aprifel.com/en/nutritional-sheet/black-radish/?utm_source=chatgpt.com
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464609000589
  4. https://wholisticmatters.com/spanish-black-radish-whats-old-is-new-again/

Nuotraukos asociatyvinės © canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *