Skip to content

Obuolių sultys: jų nauda ir populiariausi receptai. Kodėl obuolių sulčių geriau nepadauginti

Obuolių sultys: jų nauda ir populiariausi receptai. Kodėl obuolių sulčių geriau nepadauginti

Obuoliai – vieni populiariausių vaisių, auginamų įvairiose pasaulio šalyse. Atėjus rudeniui uždera didelis obuolių derlius, iš kuriu daugelis spaudžia sultis. Obuolių sultys gali būti spaudžiamos vien tik iš obuolių ar maišomos su kitais vaisiais, daržovėmis, uogomis. Nors jose ir gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, tačiau jas vartoti reikėtų saikingai, kad nepakenktume organizmui. Šiame straipsnyje aptarsime kuo obuolių sultys naudingos, kokia gali būti per didelio vartojimo žala, pateiksime spaudimo būdus bei pasidalinsime sulčių receptais.  

Obuolių sulčių maistingumas

Šimte gramų šviežiai spaustų obuolių sulčių yra 46 kcal, 0 g baltymų, 0 g riebalų, 11,3 g angliavandenių, iš kurių cukrų 9,6 g, 0,2 g skaidulų. Jose gausu vitaminų ir mineralų – 10,3 mg vitamino C, 101 mg kalio, 8 mg kalcio, 0,021 mg vitamino B1. Svarbu atkreipti dėmesį, kad, priklausomai nuo obuolių rūšies, pridedamų ingredientų, jų maistingumas ir medžiagų kiekis gali skirtis.

Obuolių sulčių nauda sveikatai

Obuolių sultyse esantys vitaminai ir mineralai gali padėti pagerinti sveikatos būklę bei palengvinti ar apsaugoti nuo tam tikrų sutrikimų:

  • Imuninės sistemos stiprinimas. Obuolių sultyse gausu vitamino C, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą, veikia kaip antioksidantas, apsaugantis nuo oksidacinio streso ir organizmo uždegimų.
  • Vidurių užkietėjimo lengvinimas. Obuoliuose yra obuolių rūgšties, kuri gali pagerinti kepenų veiklą. Šios sultys kartu su skaidulomis ir kitomis naudingomis mineralinėmis medžiagomis gali palengvinti vidurių užkietėjimo, spazmų, pilvo pūtimo ir viduriavimo simptomus, bet tik tuo atveju, jei jos vartojamo nedideliais kiekiais.
  • Širdies veiklos stiprinimas. Obuolių sultyse esantys mikroelementai gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio (mažo tankio lipoproteinų) kiekį kraujyje. Esant mažesniam cholesterolio kiekiui kraujyje, neapraunama širdies veikla, tad gerėja ir jos veikla.
  • Odos būklės gerinimas. Vitaminas C esantis obuolių sultyse, gerina žaizdų gijimą, saugo nuo uždegimų, skatina kolageno gamybą, kuris paliko odos elastingumą ir ląstelių regeneraciją.
  • Smegenų veiklos gerinimas. Obuolių sultyse esantys polifenoliniai antioksidantai apsaugo smegenis nuo laisvųjų radikalų žalos, taip apsaugodami smegenų ląsteles nuo jų žūties.
Obuolių sultys - nauda

Priežastys, dėl kurių reikėtų riboti obuolių sulčių vartojimą

Svarbu nepamiršti, kad obuolių sultis reikėtų gerti saikingai – rekomenduojama paros norma yra 240 ml. Vartojant didelį kiekį obuolių sulčių kasdien, galimi šie sveikatos sutrikimai:

  • Gali neigiamai paveikti virškinamąjį traktą. Per didelis obuolių sulčių vartojimas gali sukelti vidurių pūtimą ar viduriavimą dėl jose esančio sorbitolio ir fruktozės.
  • Didina inkstų akmenų susidarymo riziką. Obuolių sultyse yra oksalatų. Per didelis su maistu gaunamų oksalatų kiekis gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo rizikos.
  • Skatina dantų ėduonies susidarymą. Obuolių sultyse gausu cukraus ir rūgčių. Burnoje esančios bakterijos dauginimuisi naudoja cukrus, dėl ko didėja burnoje apnašų ir gali atsirasti ėduonis bei dantų erozija.
  • Didina cukraus kiekį kraujyje. Obuolių sultyse daug cukrų, kurie gali sukelti didelius cukraus kiekio šuolius kraujyje. Dėl to skatinimas didesnis insulino išsiskyrimas, kas neigiamai gali paveikti sergančius diabetu.
Obuolių sultys - sulčiaspaudė

Obuolių sulčių spaudimo būdai

Obuolių sultys dažniausiai spaudžiamos spaudyklose, bet jų galima pasigaminti ir namuose tiek greitam naudojimui, tiek žiemai. Kadangi ne visi namuose turi sulčiaspaudę, pateikiame kelis būdus, kaip sulčių pasigaminti namuose.

  1. Obuolių sulčių spaudimui – trintuvas. Norint pasigaminti obuolių sulčių naudojant trintuvą, pirmiausia obuolius reikia nuplauti, supjaustyti, sudėti į trintuvą ir sutrinti. Gautą masę supilti į medžiaginį maišelį, jį įdėti į puodą ir prispausti iš viršaus. Po pusvalandžio nuimti presą ir nupilti susidariusį skystį į kitą indą. Gautas sultis galima perkošti per sietelį, kad nebūtų tokio tirštos.
  2. Obuolių sulčių gamyba naudojant mėsmalę. Sulčių spaudimui puikiai tinka ir įprasta mėsmalė, tokiu būdu iš 10 kg obuolių galima išspausti 5-6 litrus sulčių. Norint tokiu būdu gaminti sultis, reikia: nuplauti ir supjaustyti obuolius, juos permalti mėsmale, gautas sultis supilti į puodą, tirštą obuolių masę perspausti tankiame audekle ar sūrmaišyje ir gautą skystį supilti į tą patį puodą su sultimis. Vėliau sultis reikia pasterizuoti – puodą su sultimis pastatyti ant ugnies ir kaitinti, bet neužvirti. Užkaitintas sultis supilti į sterilius stiklainius ir užsukti. Tokiu būdu pagamintas sultis galėsite vartoti ilgesnį laiką ir pasigaminti jų žiemai.
  3. Obuolių sulčių spaudimas naudojant tarkavimo mašiną. Šiuo būdu spaustos sultys tinka tik greitam naudojimui, tad jas geriau gaminti mažais kiekiais. Spaudžiant obuolių sultis tarkavimo mašina reikia: obuolius nulupti, išimti sėklas, perpjauti pusiau, sutarkuoti, gautą obuolių masę sudėti į marlę ir išspausti sultis. Jei norisi tokias sultis ruošti žiemai, tuomet jas reikėtų užkaitinti su cukrumi. 

Svarbu – sulčių gamybai nerekomenduojama rinktis aliuminio ar kitų neemaliuotų metalinių indų, kadangi tokiu būdu organinės rūgštys sureaguos su metalu ir sultys taps ne sveiku, bet nuodingu gėrimu.

Obuolių sulčių receptai

Sultims reikėtų rinktis skanius obuolius – tokius, kurie skaniausi švieži. Sulčių skoniui įtakos turi ir tai, kokie obuoliai naudojami: skinti nuo medžio ar rinkti nukritę obuoliai. Skinti obuoliai sultingesni, iš jų išgaunamas didesnis sulčių kiekis, nes kuo ilgiau obuolys yra pastovėjęs, tuo jis darosi ne toks sultingas. Populiariausia obuolius maišyti su morkomis, moliūgais, avietėmis ar aronijomis.

Morkų ir obuolių sultys

Obuolių sultys su morkomis ir apelsinais

Morkos obuolių sultims suteikia malonią tekstūrą, o apelsinai – dar sodresnį sulčių skonį.

Ingredientai:

  • 10 kg obuolių
  • 5 kg morkų
  • 1 kg apelsinų

Gaminimas:

  1. Obuolius, morkas, apelsinus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite.
  2. Išspauskite sultis sulčiaspaude, trintuvu ar mėsmale.
  3. Sultis supilkite į puodą ir kaitinkite iki užvirimo.
  4. Paruoštas obuolių, apelsinų ir morkų sultis supilkite į švarius stiklainius ir užsukite.

Obuolių ir moliūgų sultys

Į šias sultis galite įmaišyti šiek tiek malto muskato ar cinamono, taip sulčių skonis bus dar ryškesnis ir nuteiks artėjančiam šventiniam laikotarpiui. 

Ingredientai:

  • 10 kg obuolių
  • 8 kg moliūgo

Gaminimas:

  1. Obuolius, moliūgą nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite.
  2. Išspauskite sultis sulčiaspaude, trintuvu ar mėsmale.
  3. Sultis supilkite į puodą ir kaitinkite iki užvirimo.
  4. Paruoštas sultis supilkite į švarius stiklainius ir užsukite.
Moliūgų ir obuolių sultys

Kiauliena obuolių sulčių marinate

Obuolių sulčių marinate ruošta mėsa bus labai minkšta ir sultinga. Tai puikus patiekalas, kurį paprasta pasiruošti iš anksto ir kepti vos tik prireikus.

Ingredientai:

  • 0,5 kg kiaulienos nugarinės
  • 200 ml obuolių sulčių
  • 1 svogūno
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų, Provanso žolelių, pagal skonį

Gaminimas:

  • Kartu sumaišykite obuolių sultis, prieskonius, išskyrus druską, smulkintą svogūną.
  • Kiaulienos nugarinę įdėkite į gilų indą ir užpilkite marinatu. Laikykite šaldytuve bent porą valandų, o geriausia per naktį.
  • Pasiruošus kepti, mėsą pagardinkite druska.
  • Viską sudėkite į kepimo indą, uždenkite folija ir kepkite 180 °C orkaitėje,  apie 30 min. praėjus šiam laikui, nuimkite foliją ir pakepkite dar 10-15 min., kol gražiai apskrus.
Kiauliena obuolių sulčių marinate

Kur galima panaudoti obuolių sultis?

Obuolių sultis galime gerti tiesiog vienas. Tačiau jau kaip žinote, jas vertėtų vartoti saikingai. O norint gauti jose esančių vitaminų, galite jų įmaišyti į kitus patiekalus ar naudoti kaip pagardą.

  • Įmaišykite obuolių sulčių į kokteilius.
  • Naudokite obuolių sultis kaip salotų padažo sudedamąją dalį.
  • Įmaišykite obuolių sulčių į natūralų jogurtą.
  • Gaminkite naminius ledinukus ar želė saldainius.
  • Ruoškite padažą su obuolių sultimis mėsos ar paukštienos patiekalams.
  • Gaminkite marinatą su obuolių sultimis mėsos patiekalams.
  • Įmaišykite obuolių sulčių į košes.
  • Verdant sriubas, įpilkite šiek tiek obuolių sulčių, taip suteiksite sriubai saldžiarūgščio skonio.
  • Kepant blynus ar vaflius pagardinkite jų tešlą obuolių sultimis.
  • Obuolių sultyse marinuokite burokėlius.

Autorė Egidija Indulytė

Šaltiniai:
https://www.medicinenet.com/7_benefits_of_apple_juice_and_6_downsides/article.htm
https://www.healthline.com/nutrition/apple-juice-benefits
https://www.saberhealth.com/news/blog/apple-juice-benefits

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *