Petražolės nuo seniausių laikų auginamos ir mėgstamos prieskoninės žolelės. Šių žalumynų lengva užsiauginti ne tik darže, tačiau ir vazonėlyje ant palangės. Auginti petražoles namuose tikrai labai verta. Ne tik todėl, kad nuolat turėtumėte šviežių žolelių patiekalų gardinimui, tačiau ir savo sveikatos labui. Petražolės pasižymi turtinga maistine sudėtimi ir gali padėti išvengti įvairių ligų arba palengvinti jų gydymą. Petražolių sultys – tai dar vienas būdas gauti sveikatinančią šių žolelių naudą. Šiame straipsnyje kviečiame išsamiau susipažinti su petražolių sulčių ypatybėmis: nauda sveikatai, jų ruošimo ir vartojimo subtilybėmis.
Petražolė – nuo Antikos laikų vertinama prieskoninė žolelė
Petražolių, kaip naudingųjų augalų istorija siekia Antikos laikus. Pasak legendos, petražolė išaugo iš Archemoro (Archemorus), pusdievio sūnaus, kraujo lašo, išsiliejusio kai jam įkando gyvatė. Mitologinė petražolės istorijos pusė laikui bėgant įgavo įvairių spalvų. Tikėta, kad ši žolelė sustiprina kūną ir suteikia drąsos. Teigiama, kad todėl senovės Romoje gladiatoriai prieš kovas valgydavo petražoles. O kariai šiomis žolelėmis šėrė savo žirgus, kad padidintų jų ištvermę.
Liaudies medicinoje petražolių gydomosios savybės taip pat žinomos. Jomis gydyti virškinimo sutrikimai, jos naudotos kaip šlapimą varanti priemonė. Taip pat šios žolelės naudotos mėnesinių skausmams lengvinti.
Kuo ypatinga petražolių maistinė sudėtis?
Petražolėse yra labai mažai kalorijų – suvalgius 2 šaukštus (maždaug 8 g) šių žolelių gaunamos tik 2 kalorijos. Tačiau petražolėse gausu svarbių maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų, skaidulinių medžiagų, antioksidantų ir kitų fitocheminių medžiagų.
Žmogaus organizmui būtinų medžiagų balansas suteikia petražolėms didelę sveikatinančią galią. Jos padeda ne tik bendrai sveikatai, tačiau ir atskiroms organų sistemoms. Petražolių vartojimas gali būti ir gera ligų prevencijos priemonė, ir padėti gydyti įvairius negalavimus.
Petražolių sultys yra lygiai taip pat vertingos ir turinčios gydomųjų savybių. Kokiomis išskirtinėmis savybėmis jos pasižymi, kaip jas ruošti bei kaip vartoti – skaitykite sekančiuose skyriuose.
Petražolių sultys – vitaminų šaltinis
Petražolių sultyse daugiausia yra šių, žmogaus organizmo funkcionavimui itin svarbių vitaminų: A, B9 (folio rūgšties), C ir K. Vitaminas A yra priskiriamas antioksidantams. Jis dalyvauja bendrame imuniteto stiprinime, taip pat yra ypač svarbus regėjimo, odos sveikatai. Vitaminas B9 (folio rūgštis) palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą ir yra būtinas bendrai imuninei sistemai. Vitaminas C, dar žinomas kaip vienas stipriausių antioksidantų, kovoja su laisvaisiais radikalais, padeda išvengti lėtinių ligų ar sustiprėti sergant. Vitaminas K pirmiausia siejamas su kraujotakos sistema, gera kraujo būkle ir normaliu krešėjimu. Taip pat jis būtinas kaulams, širdžiai ir bendrai imuninei sistemai.
Maždaug 8 gramai petražolių sulčių per dieną jums gali suteikti daugiau nei 150 % rekomenduojamos paros normos vitamino K. Iš tokio kiekio petražolių sulčių taip pat gausite 23 % rekomenduojamos paros normos vitamino B9 (folio rūgšties), 16 % rekomenduojamos paros normos vitamino C ir 12 % rekomenduojamos paros normos vitamino A.
Petražolių sultys – gerai pasisavinamos geležies šaltinis
Be didelio kiekio svarbiausių vitaminų, petražolių sultys taip pat turtingos mineralinėmis medžiagomis. Jose yra magnio, kalio, kalcio. Daugiausia šiose sultyse yra geležies. Šis elementas neatsiejamas nuo geros kraujotakos ir geros kraujo būklės. Geležis dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamybos procese ir padeda aprūpinti audinius deguonimi. Sklandus šių procesų organizme veikimas neleidžia išsivystyti geležies stokos anemijai.
Petražolių sultyse esantis vitaminas C padeda organizmui tinkamai geležį pasisavinti. Taigi, šis medžiagų tandemas užtikrina, kad vartojant petražolių sultis jūsų organizmas gaus visą, sulčių porcijoje esančią geležies normą. Būtent dėl šių savybių, petražolių sultys liaudies medicinoje yra viena iš priemonių mažakraujystei gydyti.
Sveikatinančios petražolių sulčių savybės
Petražolių sultys aktyvina deguonies apytaką organizme, antinksčių ir skydliaukės veiklą, stiprina kraujagysles, ypač kapiliarus ir arterijas, taigi – teigiamai veikia bendrą sveikatą ir stiprina organizmą. Be bendro teigiamo poveikio, šios sultys gali padėti palaikyti ir gerą atskirų sveikatos sistemų funkcionalumą.
- Petražolių sulčių vartojimas gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Nors tyrimų su žmonėmis dar trūksta, tačiau tokį petražolių sulčių poveikį patvirtina tyrimai su gyvūnais.
- Petražolių sultys naudingos širdies ir kraujagyslių sveikatai. Petražolėse yra daug augalinių antioksidantų karotinoidų. Jų efektyvumas širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai yra įrodytas moksliškai.
- Petražolių sultyse esantys nitratai plečia kraujagysles, dėl ko pagerėja kraujotaka ir gali sumažėti kraujospūdis.
- Petražolių sultys saugo inkstų sveikatą. Jos pasižymi diuretiniu (šlapimą varančiu) poveikiu, reguliuoja organizmo PH (sumažindamos organizmo rūgštingumą) ir sumažina inkstų akmenų susidarymo riziką.
- Petražolių sultys turi priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių, todėl jos tinka dantenų, odos uždegimų, grybelio gydymui.
- Petražolių sultys gali išspręsti sutrikusio virškinimo – pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo, „sustojusio“ skrandžio problemas.
- Pertažolių sultys gali būti gera priemonė osteoporozės prevencijai ir gydymui. Būtent dėl didelio kiekio vitamino K, kalcio ir folio rūgšties, petražolės gali veiksmingai skaidyti homocisteiną – aminorūgštį, prisidedančią prie osteoporozės vystymosi.
Petražolių sultys: kaip ruošti ir vartoti
Petražolių sultys, kaip ir daugumos žalumynų (pavyzdžiui, špinatų) sultys, vartojamos kartu su kitų daržovių sultimis ar vaisių sultimis. Paprastai jos naudojamos kaip įvairių šviežių sulčių kokteilių sudedamoji dalis. Petražolės naudojamos žaliesiems (detoksikuojantiems) kokteiliams ar glotnučiams ruošti. Tačiau jos gali būti derinamos ir su įvairių daržovių – morkų, burokėlių, kopūstų ir kt. sultimis. Petražolių galima įmesti ir į vaisių ar uogų sulčių kokteilį.
Petražolių sultys ruošiamos taip pat, kaip ir bet kurių kitų žalumynų sultys. Jas galima spausti naudojant lėtaeigę, žalumynų sultims spausti pritaikytą, sulčiaspaudę. Dar geriau – jei turite specialiai žalumynų sultims spausti skirtą prietaisą. Tačiau sėkmingai pasiruošti šias sultis galima ir naudojant kokteilių plaktuvą. Tiesiog kartu su kitais sulčių kokteilio ingredientais įdėkite ryšulėlį šviežių petražolių ir sutrinkite iki vientisos masės. Plaktuvu ruoštas sultis prieš patiekiant reikėtų perkošti, kad neliktų nemalonių drumzlių.
Petražolių sultys vartojamos tik šviežios, geriausia – tik paruoštos. Jei sulčių liko, jas reikėtų laikyti sandariame inde, šaldytuve ir ne ilgiau kaip 24 valandas. Petražolių sultys ruošiamame kokteilyje turėtų sudaryti ne daugiau kaip 30–60 ml.
Organizmą valantis petražolių sulčių kokteilis
Petražolių sultys turi daug chlorofilo, antioksidacinio junginio, suteikiančio petražolėms žalią spalvą. Chlorofilas, kartu su kitų rūšių antioksidantais saugo organizmą nuo oksidacinio streso, palaiko gerą savijautą ir užkerta kelią lėtinėms ligoms, tame tarpe ir vėžiui. Rūpinantis savo sveikata periodiškai pravartu į savo mitybą įtraukti organizmą valančių produktų. Vienas tokių – organizmą valantis kokteilis su petražolių sultimis. Jam pagaminti reikės:
- Šviežių petražolių ryšulėlio
- 1 žalios spalvos obuolio
- ½ citrinos sulčių
- Šviežios imbiero šaknies gabalėlio
- 1,5 stiklinės vandens
Gaminimas:
- Švariai nuplaukite petražoles ir nupjaukite ilgąsias kotelių dalis.
- Perpjaukite obuolį pusiau ir išimkite jo šerdį su sėklytėmis.
- Išspauskite pusės citrinos sultis.
- Nulupkite imbiero šaknį ir ją susmulkinkite (galite sutarkuoti per burokinę tarką).
- Sudėkite visus paruoštus ingredientus į kokteilių plaktuvą, įpilkite vandens ir suplakite iki vientisos masės.
- Prieš patiekiant kokteilį galima perkošti per sietelį.
Kokį nepageidaujamą poveikį gali turėti petražolių sultys
Pagrindinė taisyklė, kaip sau nepakenkti vartojant petražolių sultis, yra saikas. Kaip jau minėjome, vienai porcijai per dieną pakanka 30–60 ml sulčių. Be to, jos nėra geriamos grynos. Laikantis vartojimo rekomendacijų, petražolių sultys paprastai neturi jokio nepageidaujamo šalutinio poveikio.
Tačiau tam tikrų rizikų gali kelti petražolių sulčių ir vartojamų vaistų sąveika. Atkreipti dėmesį arba pasikonsultuoti su gydytoju reikėtų jei:
- Vartojate kraują skystinančius vaistus.
- Vartojate vaistus, mažinančius kraujo spaudimą.
- Jei sergate hiperoksalurija – reta genetine liga, pasireiškiančia per dideliu oksalo rūgšties kiekiu organizme.
- Esate alergiškas petražolėms ar kitiems salieriniams augalams.
Šaltiniai:
Bičkauskienė S., Kontrimas J. „Viskas apie sultis“. Vilnius, 1991, p. 13.
https://www.healthline.com/nutrition/parsley
https://www.medicinenet.com/21_impressive_health_benefits_and_uses_of_parsley/article.htm
https://www.beetsandbones.com/cleansing-parsley-juice-food-is-medicine
Nuotraukos asociatyvinės © Canva