Šviežiai spaustų sulčių mėgėjai žino, kad didelė dalis sėkmės, skonio ir naudos priklauso nuo prietaiso, kuriuo sultys spaudžiamos. Sulčiaspaudės yra įvairios, jų pasiūla labai didelė – tai kaip gi žinoti, kurį prietaisą rinktis? Gali atrodyti, kad siūlomos universalios sulčiaspaudės yra tai, ko reikia visiems gyvenimo atvejams. Tačiau šiuo atveju posakyje „tai kas tinka viskam, netinka niekam“ yra nemaža dalis tiesios. Jei planuojate įsigyti sulčiaspaudę, tačiau dvejojate ir turite daug klausimų, perskaitykite šį straipsnį, kuris, tikimės, padės išsirinkti labiausiai Jūsų poreikius atitinkantį prietaisą.
Apie ką verta pagalvoti renkantis sulčiaspaudę
Sulčiaspaudės yra labai įvairios. Ir nors universalios sulčiaspaudės yra populiariausios, tačiau nebūtinai atitinkančios individualius vartotojo poreikius. Nusprendus įsigyti sulčiaspaudę, verta skirti ir šiek tiek laiko konkrečių poreikių ir lūkesčių apgalvojimui ir išsigryninimui. Lengvesniam sprendimo priėmimui pateikiame pagrindinių dalykų, apie kuriuos reiktų pagalvoti prieš perkant sulčiaspaudę, sąrašą.
1. Iš kokių vaisių, uogų ar daržovių dažniausia planuojate spausti sultis? Deja, bet universali sulčiaspaudė negali paruošti vienodai kokybiškų ir sveikų sulčių iš skirtingų produktų. Kietiems vaisiams ir daržovėms reikia vienokių prietaiso savybių ir galingumo, minkštiems produktams – kitokių. O žalumynų sultims išspausti reikia švelnaus ir tausojančio prietaiso.
2. Kaip dažnai ir kokiais kiekiais spausite sultis? Jei ieškote prietaiso, kad galėtumėte išsispausti stiklinę šviežių sulčių pusryčiams, verta įsigyti sulčiaspaudę, kuri išlaiko maksimalų kiekį maistinių medžiagų. Jei Jūsų planuose sulčių ruošimas žiemai arba didelėms kompanijoms, tuomet reikia prietaiso, galinčio greitai išspausti didelį kiekį sulčių ir atskirti minkštimą nuo skysčio.
3. Ar planuojate spausti želmenų ir lapinių žalumynų sultis? Kaip jau minėjome anksčiau, žalumynų sultims ruošti reikia prietaiso, kuris gebėtų tinkamai išspausti sultis, nesunaikindamas vertingų maistinių medžiagų. Universali sulčiaspaudė šiuo atveju nėra geras pasirinkimas. Idealiausia – specialiai žalumynų sultims skirta sulčiaspaudė.
4. Sulčiaspaudės priežiūra: ar lengvai surenkama, ar paprasta išplauti? Jei prietaisą planuojate naudoti dažnai, svarbu atkreipti dėmesį į jo priežiūros aspektus. Tai, kaip lengvai prietaisas prižiūrimas – surenkamas, plaunamas bei valomas priklauso ir jo naudojimo efektyvumas. O taip pat ir tikimybė, kad jį iš tiesų dažnai naudosite.
Lėtaeigės arba šalto spaudimo sulčiaspaudės
Lėtaeigių sulčiaspaudžių veikimo principas yra lėtas vaisių, uogų ar daržovių smulkinimas. Sulčiaspaudės mechanizmas veikia taip, kad produktai lėtai traiškomi tol, kol išsiskiria sultys, kurios suteka į sulčių surinkimo indą.
Lėtaeigių sulčiaspaudžių privalumas yra tas, kad išspaustose sultyse išlieka daug maistinių medžiagų. Dėl to, sultys yra tirštesnės, jose lieka ir šiek tiek minkštimo. Be to, šios sulčiaspaudės neįkaista, todėl sultys nepatiria šilumos poveikio.
Vienas iš lėtaeigių sulčiaspaudžių trūkumų – tai lėtesnis procesas. Ši sulčiaspaudė sulčių gamybai sunaudoja 60–100 % daugiau laiko nei, pavyzdžiui, išcentrinė sulčiaspaudė. Taip pat šioms sulčiaspaudėms gali nepakakti galios išspausti sultis iš kietų daržovių.
Išcentrinės arba centrifūginės sulčiaspaudės
Išcentrinių sulčiaspaudžių veikimo principas yra išcentrinė jėga. Tai reiškia, kad į prietaisą patekusius vaisius ar daržoves centrifūgos ašmenys susmulkina sukdamiesi labai dideliu greičiu (9–14 tūkstančių apsisukimų per minutę). O didelė išcentrinė jėga atskiria sultis nuo minkštimo.
Šios sulčiaspaudės tinka dideliems sulčių kiekiams spausti. Taip pat jos lengvai susidoroja su kietomis daržovėmis ar vaisiais.
Pagrindinis tokių sulčiaspaudžių trūkumas yra tai, kad išspaustose sultyse lieka mažiau maistinių medžiagų. Išspaustos sultys labiau sluoksniuojasi, susidaro nemažai putų. Be to, šios sulčiaspaudės įkaista, todėl sultys gauna ir šilumos poveikio.
Išcentrinės sulčiaspaudės nelabai tinka uogų sultims spausti. O žalumynų ir lapinių daržovių sulčių spaudimui šie prietaisai visai netinkami.
Citrusinių vaisių sulčiaspaudės
Kaip rodo pavadinimas, šios sulčiaspaudės skirtos citrusinių vaisių – apelsinų, greipfrutų, citrinų ir kt. sulčių spaudimui. Šios sulčiaspaudės gali būti automatinės arba rankinės. Jų veikimo principas pagrįstas kūgio formos antgalio sukamaisiais judesiais, kuriais išspaudžiamos per pusę perpjauto citrusinio vaisiaus sultys.
Šių sulčiaspaudžių privalumas tas, kad citrusų sultis galima išspausti gan greitai ir paprastai. Be to, šie prietaisai neužima daug vietos ir yra lengvai prižiūrimi.
Tačiau citrusinių vaisių sulčiaspaudės netinka kitų vaisių, uogų ar daržovių sulčių spaudimui. Todėl gali prireikti dar vieno sulčių spaudimo prietaiso.
Rankinės sulčiaspaudės
Rankinės sulčiaspaudės – tai prietaisai, kurių veikimas paremtas žmogaus rankų jėga. Šių prietaisų yra įvairių, primenančių mėsmalę, presą, malūnėlį ir kt. Tokio tipo sulčiaspaudės naudoja žmogaus jėgą, joms nereikia elektros, veikia visiškai tyliai ir jų priežiūra yra labai paprasta.
Pagrindinis tokių sulčiaspaudžių privalumas tas, kad galima išspausti žalumynų bei lapinių daržovių sultis. Jos labai tinka uogų sultims. Šios sulčiaspaudės nesunaikina maistinių medžiagų.
Tačiau kietiems vaisiams ar daržovėms rankinių sulčiaspaudžių jėgos gali nepakakti. Jomis taip pat sunku paruošti didelį kiekį sulčių.
Sulčių ruošimas naudojant kokteilių plaktuvą
Jei namuose nėra sulčiaspaudės arba jos įsigijimas nėra artimiausiuose planuose, tai visai nereiškia, kad neįmanoma pasiruošti šviežiai spaustų sulčių. Įvairias ir skirtingas sulčiaspaudes gali atstoti elektrinis kokteilių plaktuvas.
Tiesa, kokteilių plaktuvu paruoštos sultys labiau primins glotnutį, tačiau sveikos mitybos požiūriu tai dar geriau, nes tokiame gėrime išlieka visos maistinės medžiagos, tame tarpe ir skaidulos. Šiuo būdu ruošiant sultis svarbu prisiminti keletą pagrindinių dalykų:
- Vaisius ir daržoves reikia susmulkinti
- Reikia įpilti vandens (pagal poreikį)
- Paruoštas sultis geriau perkošti per stambesnį sietelį, kad atsiskirtų putos
- Jei norisi sulčių be minkštimo, jas reikia perkošti per smulkų sietelį arba per marlės maišelį
Dar keli aspektai renkantis sulčiaspaudę
Be jau išvardintų dalykų, į kuriuos verta atsižvelgti renkantis sulčiaspaudę, yra dar keletas, kurių taip pat verta nepamiršti. Visada geriau investuoti į daiktą, kuris tarnaus ilgai ir atitiks bent jau daugelį vartotojo lūkesčių. Kainos ir kokybės santykis šiuo atveju taip pat yra vienas svarbiausių kriterijų. Taigi, planuojant pirkinį pagalvokite dar ir apie tai:
- Kokį biudžetą ketinate tam skirti. Tai priklauso ir nuo to, kokiam tikslui Jums reikia sulčiaspaudės. Jei planuojate kasdien ruošti sveikas sultis ar jų kokteilius, tuomet geriau investuoti į brangesnę lėtaeigę sulčiaspaudę. O jei šį prietaisą ketinate naudoti retai, ar tik dideliems sulčių kiekiams, galbūt, pakaks ir pigesnio, tačiau ne tokias sveikas sultis paruošiančio prietaiso.
- Ar kainos ir kokybės santykis yra priimtinas. Taip pat svarbu pasidomėti, kokia garantija prietaiso veikimui yra suteikiama ir kokie gedimai būdingi konkrečioms sulčiaspaudėms.
- Ar sulčiaspaudės turi papildomų funkcijų bei priedų. Tai gali būti ir privalumas, ir trūkumas. Universalūs prietaisai nėra patys tinkamiausi visų rūšių sultims ruošti. Tačiau kai kurios sulčiaspaudės turi tam tikras papildomas funkcijas, leidžiančias spausti riešutų aliejų, ar ruošti riešutų sviestą ir pan.
- Į sulčiaspaudės dizainą ir didį taip pat turėtų būti atsižvelgiama. Jie prietaisą planuojate naudoti kasdien, patogiausia jį laikyti lengvai prieinamoje vietoje. Turbūt nesinorės jo kasdien išrinkti ir sudėti į spintelę? Taigi svarbu, kad jis tilptų virtuvėje, o taip pat ir derėtų prie bendro įrengimo.
Šaltiniai:
https://www.juicers.co.uk/10-things-to-consider-before-buying-a-juicer
https://www.derekis.lt/en/how-to-choose-a-juicer
https://juicernet.com/understand-the-different-types-of-juicers-and-how-they-work
Nuotraukos asociatyvinės © Canva