Citrinų sultys yra vienas universaliausių ingredientų, kurį galima naudoti įvairių gėrimų ir patiekalų ruošimui. Ne paslaptis, jog grynos citrinų sultys nėra skanus gėrimas, be to ir nerekomenduojamas. Šios sultys yra išskirtinai rūgščios, tačiau tai ir yra jų stiprioji pusė. Būtent ši citrinų sulčių savybė suteikia naudos organizmui, pagerina patiekalų skonį ir gali pagelbėti virtuvėje. Šiame straipsnyje pateikiame daugiau nei vieną priežastį, kodėl namuose visada verta turėti citrinų!
Citrinų sultys: maistinė vertė ir vartojimas
Kaip ir kitose citrusiniuose vaisiuose, citrinose yra daug flavonoidų – augaluose esančių organinių junginių, pasižyminčių stipriu antioksidaciniu poveikiu. Taip pat citrinose yra daug vitamino C.
Dėl ypatingai rūgštaus skonio, citrinų sultys nėra vartojamos grynos. Šios sultys skiedžiamos vandeniu. Tai yra vienas dažniausių ir paprasčiausių būdų kaip į savo mitybą įtraukti citrinų sultis ir gauti jų teikiamą naudą organizmui.
Skaičiuojama, kad išgėrę stiklinę vandens su išspaustomis vienos citrinos sultimis gausite 21% rekomenduojamos paros normos vitamino C. Taip pat po maždaug 1 % rekomenduojamos paros normos folio rūgšties, kalio, B grupės vitaminų.
Dviguba dozė gėrio: citrina ne tik skanu, bet ir naudinga. 3 skaniausi citrinų arbatos receptai!
Citrinmedis: tropikai ant mūsų palangės. Kaip namuose užsiauginti citrinų?
Vandens su citrinų sultimis nauda
Stiklinė vandens su citrinos sultimis atgaivina, tonizuoja ir sustiprina organizmą. Kasdien išgerdami stiklinę šio gėrimo, galima sakyti, nuprausite savo organizmą. O svarbiausia – gausite vitamino C, taip reikalingo stipriai imuninei sistemai.
Išskiriami šie pagrindiniai vandens su citrinų sultimis privalumai:
- Citrinų sultys yra vienas svarbiausių antioksidacinių medžiagų šaltinių. Dėl šios priežasties jos gali prisidėti prie stipraus imuniteto bei neutralizuoti laisvųjų radikalų žalą organizmui.
- Vanduo su citrinos sultimis gali būti pirmoji pagalba dehidratavusiam organizmui. O kasdienis šio gėrimo vartojimas padės užtikrinti reikiamą skysčių kiekį mityboje.
- Vandens su citrinos sultimis gėrimas prieš valgį pažadins apetitą, o taip pat ir padės tinkamai suvirškinti maistą.
- Vanduo su citrinų sultimis gali padėti išvengti inkstų akmenligės.
Kas geriau: šiltas ar šaltas vanduo su citrinų sultimis?
Yra skirtingų nuomonių kokios temperatūros vandenį su citrinų sultimis geriau vartoti. Yra teigiančių, kad šiltas vanduo palankiau veikia virškinimo sistemą, yra lengviau toleruojamas, todėl ir jo nauda organizmui didesnė. Tačiau taip pat yra nuomonių, kad šaltas vanduo su citrinų sultimis padeda organizmui deginti kalorijas. Tai gali būti labiau aktualu besilaikantiems dietos.
Tačiau tiesa ta, kad vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą nėra. Tyrimų, patvirtinančių vieną iš teiginių, yra abiejuose pusėse. Manoma, kad mažai tikėtina, jog geriamo vandens temperatūra turėtų reikšmingą skirtumą jo teikiamai naudai. Viską lemia asmeninis skonis ir poreikis. Bet kuriuo atveju – vanduo su citrinos sultimis yra geras pasirinkimas.
Citrinų sultys: kiek jų „telpa“ vienoje citrinoje?
Citrinų sultys paprastai spaudžiamos kai joms yra poreikis ir iškarto suvartojamos. Dažnai ruošiamam gėrimui ar patiekalui užtenka 1–2 citrinų sulčių. Įprasta, kad citrinų sultys spaudžiamos tiesiog rankomis arba naudojant rankinę sulčiaspaudę.
O kiek gi sulčių galima gauti iš vienos citrinos? Žinoma, pirmiausia tai priklauso nuo citrinos dydžio ir sultingumo. Tačiau iš didelės citrinos galima išspausti apie 80 ml sulčių. Iš vidutinio dydžio citrinos išeis apie 3–4 šaukštai sulčių. O jei reikėtų pasiruošti visą puodelį citrinos sulčių, tuomet tektų išspausti 3–4 dideles citrinas.
Kaip laikyti, kad citrinų sultys išliktų šviežios ilgiau?
Nors citrinų sultys dažniausiai yra suvartojamos iš karto, tačiau kartais gali pasitaikyti atvejų kai šių sulčių lieka. Išpilti jų tikrai neverta. Šios atsargos gali pasitarnauti gaivaus vandens stiklinei ar kitiems kasdieniams poreikiams.
Citrinų sultys, laikomos šaldytuve, šviežios gali išlikti iki 3 dienų. Tačiau patartina jas laikyti sandariai užsuktame inde. Jei sulčių turite daugiau, jas supylus į plastikinį butelį, galima užšaldyti šaldiklyje. Užšaldytos šios sultys gali išsilaikyti iki 6 mėnesių.
Dar vienas būdas, kaip sunaudoti citrinų sulčių perteklių – tai pasigaminti citrininių ledo kubelių. Tiesiog supilkite sultis į ledo formeles ir užšaldykite. Tai puikus būdas pasiruošti gaivinančių ir aromatingų ledo kubelių mėgstamiems gėrimams!
Naminis citrinų sulčių limonadas
Visiems gerai žinomą posakį „jei gyvenimas pametėjo citrinų – pasidarykite limonado“ tikrai galima pritaikyti tiesiogine prasme. Toks naminis limonadas ne tik gaivus ir skanus, bet ir daugybę kartų sveikesnis už parduodamą parduotuvėje. Be to, teigiama, kad šis gėrimas suaktyvina medžiagų apykaitą ir gerina virškinimą. Taigi – jis patiks visiems!
Ingredientai:
- Citrinos (pagal poreikį)
- Vanduo (pagal poreikį)
- Cukrus, medus ar kitas saldiklis (pagal poreikį)
- Šviežių mėtų lapeliai
Gaminimas:
- Sukamaisiais judesiais tarp delnų arba ant stalviršio pavoliokite citrinas. Taip lengviau išsispaus jų sultys.
- Citrinas perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis.
- Į ąsotį pirmiausia supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis, tuomet – šaltą, virintą arba filtruotą vandenį.
- Į gėrimą sudėkite saldiklį ir griežinėliais pjaustytų citrinų (nebūtina).
- Gerai išmaišykite ir bent 30 minučių pastatykite į šaldytuvą.
- Patiekiant į stiklinę įdėkite šviežių mėtų lapelių.
Citrinų sultys virtuvėje
Citrinų sultys gali suteikti išskirtinio skonio bet kokiam patiekalui. Jos tinka ir kulinarijoje, ir konditerijoje. Be citrinos sulčių dažnai neįsivaizduojami marinatai, sirupai, konservavimas.
Ypač citrinų sultys dera Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų virtuvės patiekaluose. O citrinų sultys ir žuvis ar jūros gėrybės – yra tiesiog neatsiejami.
Dar vienas citrinų sulčių privalumas yra tai, kad jų rūgštumas gali subalansuoti kitus skonius. Jei patiekalo skonis pernelyg saldus arba aštrus, įlašinus citrinos sulčių situacija gali stebuklingai pagerėti. Taip pat šios sultys gali išgelbėti ir persūdytą patiekalą.
Ne tik citrinų sultys, bet ir žievelė yra puikus maisto prieskonis. Žievelę ypač tinka naudoti tuomet, kai patiekalui nereikia papildomos drėgmės arba itin ryškaus rūgštumo. Citrinos žievelė patiekalui gali suteikti citrinos skonio ir aromato, nepaveikiant konsistencijos ir tekstūros.
Citrinų sultys – juoduojančių produktų gelbėtojos
Citrinų sultys gali pasitarnauti kaip natūralus konservantas, pristabdantis juoduoti linkusių produktų oksidacinį procesą. Tokią galią citrinų sultims suteikia jose esantis vitaminas C.
Jei norite patiekti pjaustytų obuolių, bananų ar panašių produktų, apšlakstykite juos citrinų sultimis. Tai padės išvengti greito šių vaisių juodavimo. Dėl tų pačių priežasčių, citrinų sulčių galima įlašinti ir į bulvių tarkius.
Citrinų žievelės ir jų panaudojimo galimybės
Citrinų žievelės taip pat yra labai naudingas produktas, kuris gali praversti ne tik maisto gaminime. Tam, kad žievelės būtų tinkamos naudoti, geriausia jas nulupti prieš spaudžiant citrinų sultis. Taigi, ką galima su jomis nuveikti?
- Sudžiovinkite citrinų žieveles orkaitėje ir sudėkite į orui laidžius maišelius. Jos te tik kvepės, bet ir bus puikus prieskonis kepiniams, padažams, gėrimams ir pan.
- Užšaldykite jas šaldiklyje ir visada turėsite šviežių citrinų žievelių atsargų ruošiamiems patiekalams gardinti. Beliks tik išimti reikiamą kiekį iš šaldiklio ir atšildyti.
- Iš citrinų žievelių galima pasigaminti gardų užkandį – cukatas.
- Šviežios citrinos žievelės padės išvalyti prikalkėjusį virdulį. Įpilkite vandens, sudėkite saują susmulkintų žievelių ir užvirinkite. Leiskite virduliui su vandeniu pastovėti apie 1 valandą ir vandenį išpilkite. Procedūrą galima kartoti keletą kartų, kol virdulys taps švarus.
- Su citrinos žievelėmis galima išvalyti mikrobangų krosnelę. Pastatykite indelį su vandeniu ir citrinos žievele į krosnelę, užstatykite maksimalią temperatūrą penkioms minutėms. Po to nuvalykite sieneles šluoste.
- Citrinų žievele galite pavalyti šiukšlių kibiro sieneles. Taip šiukliadėžę ne tik dezinfekuosite, bet ir panaikinsite blogą kvapą.
- Lygiai taip pat su citrinos žievele galima atgaivinti pjaustymo lentelės paviršių bei panaikinti įsigėrusius kvapus.
Citrinų sulčių vartojimo rizika
Kaip jau minėjome, grynų citrinų sulčių gerti nereikėtų. Dėl itin koncentruotos rūgšties jos gali pakenkti dantų emaliui bei išbalansuoti skrandžio rūgštingumą.
Tačiau vanduo su citrinų sultimis yra geras pasirinkimas kasdieniam organizmo atgaivinimui ir tonizavimui. Žmonėms, neturintiems jokių kontraindikacijų citrinoms, naudinga kasdien išgerti po vieną stiklinę šio gėrimo.
Šalutinis poveikis gali pasireikšti nebent tuo atveju, jei žmogus alergiškas citrinoms.
Tačiau 2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad citrinų rūgštis, kurios yra citrinose ir citrinų sultyse, ilgainiui gali pakenkti dantų emaliui. Norit šios rizikos išvengti, vandenį su citrina rekomenduojama gerti per šiaudelį.
Šaltiniai:
https://www.recipevibes.com/lemon-juice-recipe/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318662
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water
https://www.tastingtable.com/400353/different-ways-to-cook-fish/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva