Skip to content

Agurkų sultys – ne tik atsigaivinimui, bet ir sveikatos stiprinimui bei lėtinių ligų prevencijai

Agurkų sultys

Agurkai – mums puikiai pažįstama daržovė, be kurios neįsivaizduojama lietuviška virtuvė. Dėl gaivaus skonio, traškios konsistencijos, malonaus aromato ir universalaus panaudojimo agurkai mėgstami daugelio. Iš tiesų, agurkus galima valgyti be jokio sąžinės graužimo – didžiąją jų dalį sudaro vanduo, prisotintas įvairiomis maistinėmis medžiagomis ir turintis labai mažai kalorijų. Į savo mitybą agurkus įtraukti labai paprasta – nuo šviežių ar raugintų daržovių garnyro iki agurkų sulčių – kasdien vis kitaip. Šio straipsnio tema – agurkų sultys. Aptarsime jų naudą sveikatai, pateiksime patarimų kaip tinkamai jas ruošti, idėjų skanioms jų variacijoms ir dar daugiau naudingos ir įdomios informacijos. Tikėtina, kad perskaičius šį straipsnį kils noras užsiauginti savo agurkų. Dabar pats metas ruoštis jų sėjai!

Agurkai: keletas įdomių faktų

Agurkai yra viena seniausių daržovių pasaulyje, maistui naudota jau daugiau nei prieš 3000 metų. Agurkų kilmės vieta yra Indija. Tačiau rašytiniai šaltiniai atskleidžia, kad agurkai valgyti ir senovės Egipte, ir antikiniame pasaulyje. Romos imperatorius Tiberijus (valdė 14–37 mūsų eros metais) taip mėgo agurkus, kad buvo įsakęs juos tiekti kasdien. Frankų karalius Karolis Didysis (valdė 800–814 m.) agurkus augino savo soduose dabartinės Italijos teritorijoje. XV–XVI a. sandūroje, kartu su Kristupo Kolumbo ekspedicijomis agurkai iškeliavo ir į „Naująjį Pasaulį“. Karaliaus Henriko VIII valdymo laikais (XVI a. I pusė) agurkai pateko į Angliją. Jo pirmoji žmona, ispanė Kotryna Aragonietė jų reikalavo savo valgiaraštyje.

„Istoriniai“ agurkai, tikriausiai, buvo labai kartūs dėl juose natūraliai esančios medžiagos kukurbitacino. Nors augalų selekcininkai jau daug padirbėjo, išvesdami nekarčias agurkų veisles, tačiau šią prigimtinę savybę agurkai išsaugojo iki šiol. Tikriausiai visiems yra tekę ragauti kartaus agurko. Kukurbitacino koncentracija priklauso nuo agurkų auginimo sąlygų. Idealiausios jos – šiek tiek pavėsingoje ir sakingai drėgnoje vietoje. Kuo sausesnis oras ir kuo daugiau tiesioginės saulės – tuo daugiau kukurbitacino agurkuose. Nors skoniui ši medžiaga visai nepadeda, tačiau naujausi tyrinėjimai atskleidė potencialią šios medžiagos naudą vėžio gydymui.  

Agurką sudaro daugiau nei 90 procentų vandens. Ši daržovė pasižymi unikalia savybe – jos vidus gali būti net iki 20 laipsnių vėsesnis nei išorė. Štai kodėl agurkai pirmiausiai asocijuojasi su gaiva ir vėsa. Agurkas yra labai greit auganti daržovė, skaniausia – jauna ir neperraugusi. Didžiausias pasaulyje kada nors užaugintas agurkas buvo apie 170 cm ilgio ir svėrė beveik 70 kilogramų!

Agurkai – viena seniausių daržovių pasaulyje

Agurkų sultys: 7 naudos sveikatai

Dėl mažo kaloringumo agurkai daugelį metų pirmiausia buvo siejami su „dietiniu maistu“. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad ši vandens pripildyta daržovė turi maistinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmui ir suteikiančių sveikatinančią naudą. Štai kokiomis pagrindinėmis savybėmis pasižymi agurkų sultys:

  • Užtikrina pakankamą skysčių kiekį organizme. Kad išvengtume dehidratacijos, kasdien turėtume išgerti nuo šešių iki aštuonių stiklinių vandens. Agurkų sultys yra vienas tinkamiausių gėrimų drėgmės balansui organizme išlaikyti.
  • Valo organizmą ir padeda numesti svorio. Žalių daržovių sultys pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis. Be to, agurkai yra mažai kaloringi. Taigi, į mitybą įtraukus agurkų sultis ir pakeitus jomis įvairius kitus, saldžius gėrimus, galima pasiekti išties puikių rezultatų.
  • Organizmą praturtina antioksidantais. Tyrimai seniai patvirtino, kad antioksidantai yra labai svarbūs kovojant su laisvųjų radikalų žala žmogaus organizmui. Vaisiai ir daržovės yra pagrindinis antioksidantų šaltinis. Į šią kategoriją taip pat patenka ir agurkai. Juose yra antioksidantų vitamino C, beta karotino, keletas flavonoidinių antioksidantų.
  • Agurkų sultys gali turėti priešvėžinių savybių. Be jau minėtų antioksidantų, agurkuose yra cheminio junginio, vadinamo kukurbitacinu (suteikiančio agurkams kartumą) ir maistinių medžiagų, vadinamų lignanais. Pirminiai tyrinėjimai teikia daug žadančių išvadų dėl šių medžiagų potencialo vėžio gydymui ir prevencijai. Žurnale „Journal of Cancer Research“ publikuotas tyrimas apie flavonoido fisetino, esančio agurkuose, galimybes sulėtinti prostatos vėžio progresavimą.
  • Gali padėti sumažinti kraujospūdį. Agurkuose yra kalio, kuris yra vienas iš elektrolitų, padedančių reguliuoti inkstuose sulaikomą natrio (druskos) kiekį. Būtent per didelis organizme užsilaikančios druskos kiekis yra viena iš aukšto kraujospūdžio priežasčių. Agurkų sultys praturtina organizmą kaliu, padeda subalansuoti natrio kiekį, todėl turi įtakos kraujospūdžio normalizavimui.
  • Padeda odai išlikti sveikai. Pakankamas skysčių kiekis ir toksinais neužterštas organizmas yra raktas į odos grožį. Be šių savybių, agurkų sultyse taip pat yra pantoteno rūgšties arba vitamino B-5, kuris svarbus sėkmingam spuogų gydymui.
  • Gali padėti stiprinti kaulus. Viename puodelyje agurkų sulčių yra apie 19 % rekomenduojamos paros normos vitamino K. Šis vitaminas būtinas sveikiems kaulams ir audiniams, taip pat – tinkamam kraujo krešėjimui.  
Agurkų sultyse yra būtinų vitaminių ir mineralų

Namuose ruoštos agurkų sultys – gaivu, sveika ir nekaloringa

Agurkų sultys yra puikus pasirinkimas daugeliu atvejų: kai norisi atsigaivinti, kai reikia paįvairinti suvartojamų skysčių paletę ar gauti vienkartinę vitaminų ir mineralų injekciją. Puodelyje šviežių agurkų sulčių yra tik 8 kalorijos. Todėl jas drąsiai galima gerti bet kuriuo paros metu.

Namuose ruoštos agurkų sultys yra pačios vertingiausios. Jų pasigaminti labai paprasta, tam tereikia agurkų ir šiek tiek vandens. Ingredientus virtuviniu kombainu ar kokteilių plaktuvu tiesiog sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia – prieš geriant perkoškite per sietelį.

Geriausiam rezultatui gauti svarbu pasirinkti šviežias, ekologiškas daržoves. Nenaudokite traškumą ir tvirtumą praradusių, susiraukšlėjusių agurkų. Tokie jau būna praradę didelę dalį savo drėgmės, o kartu su ja ir maistinių medžiagų. Lygiai taip pat sultims netinka ir peraugę, pageltę, sukietėjusia žievele agurkai.

Agurkų sulčių skoniui paįvairinti galima naudoti įvairius priedus – nuo prieskoninių žolelių iki daržovių ar citrusinių vaisių. Apie tai plačiau skaitykite kituose šio straipsnio skyreliuose.

Kaip teisingai ruošti agurkų sultis?

Nors agurkų sulčių ruošimas nereikalauja nei ypatingų žinių, nei išskirtinių reikmenų, tačiau yra keletas dalykų, kuriuos verta prisiminti.

  • Agurkus patartina nulupti. Taip išvengsite galinčio pasitaikyti kartumo, o sultys bus glotnesnės, be kietų dalelių.
  • Nuluptus agurkus supjaustykite mažesniais gabalėliais. Taip greičiau, lengviau ir tolygiau prietaisas juos sutrins.
  • Agurkus su šlakeliu vandens trinkite ne trumpiau kaip 2 minutes. Nors plakimo trukmė priklauso nuo įrenginio galingumo, tačiau per 2 minutes bet kokiu atveju pavyks išgauti tolygią, glotnią konsistenciją.
  • Sultis į stiklinę pilkite per sietelį. Taip išvengsite perteklinių putų ir likusių nesutrintų gabalėlių.
  • Sultis gerkite iš karto kai tik paruošite. Ilgiau laikomos agurkų sultys pradeda oksiduotis ir netenka dalies savo naudingųjų medžiagų.
  • Jei visgi agurkų sulčių suvartojimą tenka atidėti, laikykite jas šaldytuve, sandariame inde ir ne ilgiau kaip 24 valandas.
Agurkų sultys mažai kaloringos

Agurkų sultys ir skaniausi jų deriniai

Agurkai – viena universaliausių daržovių, pasižyminti gaiviu, prie daug ko derančiu skoniu. Agurkų sultys skanios ir naudingos grynos. Tačiau kartais jų skonį galima paįvairinti mėgstamais priedais arba atrasti naujų skonio derinių. Pateikiame keletą idėjų:

  • Agurkai ir prieskoninės žolelės. Klasikinis derinys – tai agurkai ir krapai. Tačiau į agurkų sultis taip pat dera įmaišyti petražolių, baziliko lapelių, kalendros ar mėtų. Aštrumo mėgėjai gali išbandyti agurkų sulčių ir kajeno pipirų derinį.
  • Agurkai ir kitos daržovės. Labiausiai šiuo atveju dera taip pat daug vandens turinčios daržovės, pavyzdžiui, salierai, cukinijos, įvairios lapinės daržovės. Šiam daržovingam agurkų sulčių variantui nepakenks ir žiupsnelis druskos. Taip pat ir jau minėtos prieskoninės žolelės.
  • Agurkai ir vaisiai. Labai gaivius ir skanius derinius sukursite sumaišę agurkų ir melionų arba agurkų ir arbūzų sultis. Šių sulčių skonį pagyvins ir šlakelis citrusinių vaisių sulčių: citrinų, laimų, apelsinų ar greipfrutų.

Šaldytos agurkų sultys – daugiau nei viena panaudojimo galimybė

Šaldytos agurkų sultys gali padėti netikėčiausiose situacijose. Todėl turėti jų atsargų yra visai gera mintis. Agurkų sultis geriausia užšaldyti mažomis porcijomis. Pavyzdžiui, ledų arba ledo kubelių formelėse. Šaldiklyje agurkų sultis šviežias galima išlaikyti iki metų. Štai ką galima nuveikti su šaldytomis agurkų sultimis:

  • Atšildyti porciją sulčių ir išgerti
  • Gaivintis šaldytų agurkų sulčių ledais karštą vasaros dieną
  • Naudoti agurkų skonio ledo kubelius įvairių gėrimų atšaldymui
  • Agurkų sulčių kubeliais gaivinti veido ir dekoltė odą
  • Šaldytomis agurkų sultimis vėsinti sumušimą, patinimą, vabzdžių įkandimą ir kt.
Šaldytos agurkų sultys turi įvairių panaudojimo galimybių

Agurkų sultys – beveik visiems tinkantis gėrimas

Apie tai, kad agurkų sultys galėtų turėti neigiamą šalutinį poveikį duomenų nėra. Žmonėms, neturintiems jokių sveikatos kontraindikacijų, šias sultis vartoti yra visiškai saugu. Tačiau nepageidaujamas organizmo reakcijas gali išprovokuoti agurkų sulčių perdozavimas. Tokiu atveju gali sutrikti virškinimas, pasireikšti vėmimas arba viduriavimas. Taip pat atidumo vartojant agurkų sultis reikia tiems, kurie:

  • Serga virškinimo organų ligomis, pavyzdžiui, skrandžio opa, nes tokiu atveju agurkų sultys gali būti sunkiai virškinamos.
  • Geria vaistus nuo aukšto kraujospūdžio, nes agurkų sultys gali pernelyg sumažinti kraujospūdį.
  • Yra alergiški agurkams.
  • Krūtimi maitinančioms moterims, nes agurkų sultys gali paskatinti kūdikio pilvo dieglius.

Šaltiniai:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/cucumber-water
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323694#adding-flavor
https://www.intechopen.com/chapters/76616
https://ipm.missouri.edu/meg/2014/3/Cucumber-A-Brief-History
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *