Skip to content

Aronijų sultys: skonį pralenkianti nauda, turinti galios kovoti net su vėžiu

Aronijų sultys

Aronija – tai mūsų kraštuose puikiai augantis krūmas, išsiskiriantis tamsiai mėlynomis, beveik juodomis uogomis. Dėl itin organizmui naudingų medžiagų koncentracijos aronijų uogas galima priskirti supermaisto kategorijai. Nepaisant išskirtinės šių uogų vertės, jos vis dar nėra labai populiarios. Tačiau sveiko gyvenimo būdo entuziastai aronijas tikrai jau yra pastebėję. Nedelskite ir Jūs – ieškokite šių juodų superuogelių ir įtraukite jas į savo mitybą. Venas iš būdų kaip tai padaryti yra aronijų sultys. Kviečiame susipažinti su jų išskirtinėmis savybėmis ir ruošimo bei vartojimo rekomendacijomis.

Aronija – kas tai?

Aronija (Aronia melanocarpa) yra krūmas, galintis užaugti ir iki 3 metrų aukščio. Tai daugiametis, vasarą žaliuojantis ir nesunkiai peržiemojantis augalas. Aronija kilusi iš Šiaurės Amerikos žemyno ir yra puikiai prisitaikiusi vidutinių platumų klimato šalyse.  

Lietuvoje paplitusi juodavaisė aronija. Šis krūmas turi ovalius, blizgius, dantytais krašteliais lapus, žydi smulkiais baltais arba rausvais žiedeliais ir veda smulkių juodų uogų kekes.

Aronijų uogos yra maistingos ir labai naudingos žmogaus organizmui. Jos pasižymi rūgščiu, sutraukiančiu skoniu, taigi dažniausiai nėra labai mėgstamos šviežios. Šias uogas į savo mitybą galima įtraukti džiovintas ar konservuotas. Taip pat sveikatai itin palankios yra aronijų sultys.

Aronijų sultys prilygsta supermaistui

Kodėl aronijų sultys tokios vertingos?

Aronijų uogose gausu vitaminų – C, K, A ir E, mineralų – geležies, mangano, magnio, cinko, kalio, taip pat folio rūgšties, skaidulinių medžiagų. Aronijų uogos – tai itin stiprių antioksidantų šaltinis. Juose gausu polifenolių, flavonoidų (karoteno, liuteino, antocianino) ir proantocianidinų. Be to, 100 gramų šviežių aronijų uogų yra net 35% rekomenduojamos paros normos vitamino C.

Dar vienas itin svarbus aspektas: aronijų sultys yra mažai kaloringos ir neturi daug cukraus. Skaičiuojama, kad 100 gramų aronijų turi tik apie 50 kalorijų. Juose taip pat beveik nėra riebalų.

Aronijų sultys ir 5 svarbiausios jų naudos sveikatai

Be to, kad aronijų sultys gali padėti sustiprinti imunitetą bei palaikyti bendrą organizmo sveikatą, atlikti tyrimai rodo ir jų išskirtinę naudą atskiroms organizmo sritims. Nors pabrėžiama, kad aronijų sveikatinančių savybių tyrinėjimai daugeliu atveju dar yra pradinėse stadijose, bet pirminiai jų rezultatai yra labai daug žadantys. Štai 5 svarbiausios naudos, kurias gali suteikti aronijų sultys:

  • Padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą. Dėl savo antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių aronijų sultys gali būti naudingos žmonėms, turintiems padidėjusį cholesterolio lygį kraujyje ir aukštą kraujospūdį. Aronijose esančios medžiagos gerina kraujotaką ir užkerta kelią kraujagyslių kalkėjimui. Šios išvados pagrįstos 2019 ir 2021 metais atliktų klinikinių tyrimų rezultatais.
  • Mažina cukraus kiekį kraujyje. Aronijų sultys gali padėti išvengti diabeto, nes mažina gliukozės kiekį kraujyje ir atsparumą insulinui. Be to, aronijų sultys gali padėti kovoti su viršsvoriu, susijusiu su diabetu.
  • Padeda palaikyti sveikus inkstus. Aronijų sultys inkstus nuo pažeidimų apsaugo dviem būdais: neutralizuojant laisvųjų radikalų žalą ir reguliuojant kraujospūdžio lygį. Be to, aronijų sultys pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios veiksmingai apsaugo nuo šlapimo takų infekcijų.
  • Sumažina vėžio riziką. Tyrimai parodė, kad aronijų sultys, lyginant su kitomis uogų sultimis, turi didžiausią potencialą sumažinti vėžio riziką. Aronijose esantys antioksidantai, ypač antocianinai, padeda sustabdyti gaubtinės žarnos vėžio ląstelių dauginimąsi ir augimą. Tyrimai rodo, kad jų veiksmingumas šioje srityje gali siekti ir 60%. Pirminiai tyrimai taip pat teikia vilčių, kad aronijų sultys gali padėti krūties vėžio prevencijai.  
  • Palaiko žarnyno sveikatą. Keli naujausi tyrimai parodė, kad aronijose esantys polifenoliai skatina žarnyno mikrobiotos augimą, skatina sveiką virškinimą ir taip prisideda prie sveikos virškinimo sistemos funkcijos. Tai savo ruožtu gerina bendrą organizmo sveikatą, mažina įvairių uždegimų tikimybę ir palaiko stiprų imunitetą.
Pačios vertingiausios šviežiai spaustos aronijų sultys

Šviežios aronijų sultys – pasiruoškite jų namuose

Pačios vertingiausios yra šviežiai spaustos, natūralios aronijų sultys. būtent tokias pasiruošti galima namuose. Namų sąlygomis lengvai pasigaminsite ne tik itin sveiką, bet ir labai mažai kainuojantį produktą. Jums tereikia pasiimti kokteilių plaktuvą, marlės ir ąsotį bei skirti vos kelias minutes savo laiko.

Aronijų sultims paruošti reikės:

  • 1 puodelio šviežių arba šaldytų aronijų uogų
  • 3 puodelių vandens
  • Medaus arba kito saldiklio (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Gerai nuplautas uogas suberkite į kokteilių plaktuvą, užpilkite vandenį, saldiklį (jei naudojate) ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Gautą tyrę supilkite į marlės maišelį ir gerai išsunkite į pasiruoštą indą.
  3. Išspaustas sultis perpilkite į ąsotį ir pastatykite į šaldytuvą geram pusvalandžiui.
  4. Atšaldytas sultis patiekite ir gerkite.

Šaldymas šiek tiek neutralizuoja ganėtinai aitrų ir sutraukiantį aronijų sulčių skonį. Tačiau jei šių sulčių skonis Jums vistiek pernelyg nemalonus, galite jas dar praskiesti vandeniu arba įdėti daugiau medaus.

Aronijų sultys gali apsaugoti nuo vėžio

Kaip pagerinti aronijų sulčių skonį

Aronijų sultys, deja, nepretenduoja į skaniausių gėrimų gretas. Jų skonis žemiškas, rūgščiai kartus, gana stipriai sutraukiantis burną. Tačiau dėl to aronijų sulčių atsisakyti neverta. Juk jų nauda gerokai viršyja šį jų trūkumą. Be to, yra keletas paprastų būdų, kaip galima pagerinti aronijų sulčių skonį.

  • Aronijų sulčių skonis pagerėja į jas įdėjus ko nors rūgštaus. Tai gali būti šlakelis obuolių acto, citrinos ar laimo sulčių.
  • Greta rūgštumo į aronijų sultis pridėkite šiek tiek saldumo. Pavyzdžiui, šaukštelį medaus, agavų, klevų sirupo ar stevijos.
  • Norint dar pikantiškesnio skonio, į aronijų sultis galima įberti prieskoninių žolelių. Galite naudoti mėtos, baziliko, rozmarino ar šalavijo lapelius. Dar kitokioms skonio natoms išgauti naudokite cinamoną, kardamoną ar imbierą.
  • Aronijų sultys gerai dera su kitomis tamsios spalvos uogomis. Derinkite jas su uogomis, turinčiomis daugiau saldumo ir/ar rūgštumo. Tam tinka mėlynės, gervuogės, juodieji serbentai ir pan.
  • Apdorotos šalčiu aronijų uogos praranda savo kartumą ir nemalonų aitrumą. Taigi prieš ruošiant sultis, uogas galima 2–3 dienom įdėti į šaldiklį.
Šaldytos aronijos turi mažiau kartumo

Aronijų sultys žiemai

Turėti šio stebuklingo gėrimo namuose ištisus metus – misija įmanoma! Pasiruošti aronijų sulčių žiemai gali būti vienas iš artėjančios vasaros darbų. Ypač, jei netoliese auga aronijų krūmas, kuris rudeniop neabejotinai pasidabins juodomis uogų kekėmis. Taigi, jei virtuvėje stovi pilnas indas žviežių aronijų uogų – ruoškite vitaminų atsargas.

Sultims reikės:

  • Šviežių aronijų uogų
  • Vandens
  • Cukraus
  • Citrinos

Ingredientų kiekis priklauso nuo to, kiek turite uogų ir kiek sulčių planuojate pasiruošti. Vadovaukitės tokiu santykiu: 2 puodeliams uogų naudokite 4 puodelius vandens, 2 šaukštus cukraus ir 1 citriną.

Sulčių ruošimas:

  1. Į didelį puodą suberkite švariai nuplautas, nuo šakelių ir lapelių atskirtas uogas.
  2. Supilkite vandenį ir puodą užkaiskite ant vidutinės ugnies.
  3. Maišydami kaitinkite puodą kol pradės virti.
  4. Tuomet sumažinkite ugnį ir kartkartėmis pamaišydami virkite dar 30 minučių. Maišykite taip, kad kuo geriau susitraiškytų verdamos uogos.
  5. Gautą nuovirą per marlę perkoškite į kitą puodą. Papildomai išsunkite aronijų uogas, kad ištekėtų kuo daugiau sulčių.
  6. Į perkoštą skysti sudėkite cukrų, išspauskite citrinos sultis ir ant silpnos ugnies, maišydami kaitinkite iki virimo.  
  7. Išjunkite ugnį ir dar karštas sultis išpilstykite į sterilius, gerai iškaitintus stiklainius ar butelius.
  8. Gerai užsuktus stiklainius palikite kambario temperatūroje, pridenkite rankšluosčiu ir leiskite visiškai atvėsti.
  9. Paruoštas aronijų sulčių atsargas pastatykite į šaltą, tamsų rūsį arba šaldytuvą ir naudokite pagal poreikį.
Aronijų sultys žiemai

Ar aronijų sultys gali turėti šalutinį poveikį?

Aronijų sultys laikomos saugiomis vartoti. Žinoma, svarbu jų nepadauginti ir jomis nepiktnaudžiauti, nes tokiu atveju atsiranda daugiau rizikos nepageidaujamam šalutiniam poveikiui pasireikšti.  

Dažniausiai nepageidaujamas šalutinis aronijų sulčių poveikis siejamas su tokiais simptomais:

  • Burnos sausumas
  • Vidurių užkietėjimas
  • Viduriavimas
  • Alerginės reakcijos

Aronijų sultys gali netikti žmonėms turintiems žemą kraujo spaudimą, padidėjusį kraujo krešėjimą bei turintiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opą. Esant šioms būklėms dėl aronijų sulčių vartojimo geriausia pasikonsultuoti su gydytoju.

Taip pat svarbu atminti, kad valgomos yra tik aronijų uogos. Visose kitose augalo dalyse yra nuodingos medžiagos – cianido. Didelis šios medžiagos suvartojimas gali sukelti kritiškai pavojingą organizmo apsinuodijimą.

Šaltiniai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9696386
https://www.healthline.com/nutrition/aronia-berries
https://www.medicinenet.com/what_does_aronia_berry_taste_like/article.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300639
https://brockmanfamilyfarming.com/Resources/aronial-booklet-3.pdf

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *