Palėbavę po neplanuotų (ar planuotų) išgertuvių, tenka susidurti su nepageidaujamais tokių balių padariniais – pagiriomis. Žinodami, kokie vaistai nuo pagirių yra patikimiausi, nebūtinai jų galite turėti „po ranka“, tad tenka suktis iš padėties ir ieškoti, koks produktas galėtų išgelbėti iš šios nemalonios patirties. O štai sultys nuo pagirių – lengvai ir greitai namuose pasigaminamas arba pakuotėse įsigyjamas gėrimas, kuris tikrai gali pakankamai efektyviai numalšinti skaudančią galvą ar kitus pagirių simptomus.
Skubėdami į pagalbą, pateiksime pagirias gydančių sulčių sąrašą bei suteiksime informacijos, kaip šie gėrimai gali tai padaryti. Parodysime ne tik patyrusių ir išbandžiusių žmonių įžvalgas, kokiomis sultimis galima sumažinti išgertuvių pėdsakus, bet apžvelgsime ir mokslines rekomendacijas šia tema.
Pagirios – kas tuo metu dedasi mūsų organizme?
Pagirios po išgertuvių – nemalonus patyrimas, kurį sukelia nesaikingas ir nesuderintas alkoholio vartojimas. Jis pasireiškia tam tikrais apsinuodijimo simptomais: pradedant pykinimo, skrandžio negalavimo, galvos skausmo požymiais, baigiant raumenų skausmu, troškuliu ir atminties sutrikimais. Štai pagrindiniai alkoholio vartojimo neigiamos pasekmės:
- alkoholis yra diuretikas, todėl jis skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, sukelia dehidrataciją ir elektrolitų disbalansą.
- alkoholio metabolizmo metu kepenyse susidaro acetaldehidas – toksiška medžiaga, kuri sukelia pykinimą, galvos skausmą ir kitus simptomus.
- po išgertuvių gali sumažėti gliukozės kiekis kraujyje, todėl žmogus jaučiasi pavargęs, silpnas ar nervingas.
- etilo spirito gaminiai didina rūgščių kiekį skrandyje ir dirgina jo gleivinę, sukeldamas pykinimą ar skrandžio skausmą.
- nors alkoholis gali sukelti mieguistumą, jis sutrikdo gilaus miego fazes, todėl žmogus jaučiasi nepailsėjęs.
- alkoholis atsakingas už imuninės sistemos slopinimą, nes vyksta uždegiminiai procesai organizme, kurie gali sukelti nuovargį, raumenų skausmą ir prastą savijautą.
Sultys – it vaistai nuo pagirių: kaip jos veikia?
Sultys nuo pagirių gali pakankamai neblogai suveikti, nes jos reikalingų savybių atstatyti organizmą į normalią būseną po puotų.
- Viena iš tokių – skysčių atstatymas, nes alkoholio vartojimas sukelia dehidrataciją. Vaisių sultys, turinčios didelį vandens kiekį, gali padėti atkurti organizmo skysčių balansą.
- Kita praverčianti savybė – energijos suteikimas. Natūralūs cukrūs, esantys vaisių sultyse, gali padėti padidinti gliukozės kiekį kraujyje, suteikdami energijos ir mažindami nuovargį.
- Dar vienas bruožas – sulčių detoksikaciniai sugebėjimas. Kai kurie sulčių komponentai turi antioksidacinių savybių, kurios gali padėti organizmui kovoti su oksidaciniu stresu, sukeltu alkoholio vartojimo. Be to, yra sulčių, galinčių tiesiogiai pašalinti toksinus iš kepenų.
- Taip pat, vitaminais garsėjančios sultys šių medžiagų dėka sustiprina imuninę sistemą, o sulčių mineralai padeda atkurti elektrolitų pusiausvyrą.
- Kai kurios sultys susijusios su skrandžio rūgštingumo reguliacija, todėl jos gali padėti atstatyti skrandžio pH ir sumažinti pykinimą.
Reikia paminėti, kad nors tam tikros sulčių savybės gali padėti sumažinti pagirių simptomus, jos nėra tikri vaistai nuo pagirių ir nėra laikomos vieninteliu „medikamentu“ pagirioms gydyti. Be to, dėl mokslinių tyrimų stokos kyla būtinumas atlikti daugiau eksperimentų, siekiant patvirtinti jų veiksmingumą šioje srityje.
Kurios sultys nuo pagirių gelbsti labiausiai?
Kad ir kaip bebūtų, pirmi vaistai nuo pagirių tikrai galėtų būti vaisių ar daržovių sultys, o ne sintetiniai preparatai. Daugeliu atvejų ištirta ir visuotinai nustatyta, kad geriausią potencialą numalšinti pagirias gali pomidorų, arbūzų, apelsinų/citrinų, azijinės kriaušės ir burokėlių sultys. Toliau nurodysime, kodėl jos daugeliu atvejų pranašesnės už kitus gėrimus ar „vaistus”.
Pomidorų sultys
Pomidorų sultyse yra daug kalio, magnio ir natrio – mineralų, kurie atkuriami per dehidrataciją. Sudėtyje esantys antioksidantai (likopenas) padeda kepenims greičiau pašalinti toksinus. Dėl organinių rūgščių savybių, šios sultys geba mažinti pykinimą ir skrandžio rūgštingumą.
Citrusinių vaisių (apelsinų, greipfrutų) sultys nuo pagirių
Tokios sultys esti vitamino C šaltinis, kuris padeda organizmui kovoti su alkoholio sukeltu oksidaciniu stresu. Natūralūs angliavandeniai citrusų sultyse suteikia energijos, rūgštumas padeda virškinimui, o gaivinantis pojūtis ir malonus skonis palengvina atsigavimą.
Burokėlių sultys
Burokėlių sultys padeda ištverti pagirias, nes jos stiprina kepenis ir skatina detoksikaciją dėl didelio antioksidantų kiekio ir pigmento betanino. Šis gėrimas gerina kraujotaką, todėl padeda greičiau pašalinti alkoholio toksinus.
Arbūzų sultys
Šios sultys labai drėkinančios, nes arbūzas sudarytas iš 90% vandens, todėl yra puikus pasirinkimas hidratacijai. Arbūzų sulčių sudėtyje yra L-citrulino, kuris gerina kraujotaką ir mažina galvos skausmą.
Azijinių kriaušių sultys
Kiltų klausimas, kodėl šios? Todėl, kad azijietiškų kriaušių sulčių poveikis buvo ištirtas ir moksliškai, o jų rezultatai įvertinti teigiamai. Eksperimente dalyvavo 14 jaunų, alkoholį vartojusių vyrų, kuriems eigoje paimtas kraujas ir šlapimas. Nustatyta, kad prieš alkoholio intervenciją išgertos azijinių kriaušių sultys padėjo sumažinti tiriamųjų patiriamus bendrą ir vidutinį pagirių sunkumus (atitinkamai 16 % ir 20 %) lyginant su placebo grupe. Reikšmingai pagerėjo „sunkumų susikaupti“, atminties sutrikimo, jautrumo šviesai ir garsui rodikliai, sumažėjo alkoholio kiekis kraujyje.
Kokios sultys nuo pagirių taip pat pasitarnauja?
Nors paminėjome TOP5 sultis, padedančias įveikti pagirias, tačiau veiksmingą poveikį turi ir didesnis sąrašas gėrimų. Efektyviomis laikomos ir ananasų, salierų, agurkų, morkų, imbiero, špinatų (ir kitų žaliojo kokteilio komponentų) sultys. Štai kokių pagirias lengvinančių savybių jos turi:
- Morkų sultys. Jų sudėtyje yra beta-karoteno ir kitų vitaminų, kurie stiprina kepenų funkciją ir mažina uždegimą. Šios sultys yra natūraliai saldžios, todėl padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
- Obuolių sultys, kurių sudėtyje esantys natūralūs cukrūs bei skaidulos padeda stabilizuoti gliukozės lygį kraujyje, o malonus rūgštumas ir lengva tekstūra ramina skrandį.
- Agurkų sultys nuo pagirių tikrai pasitarnauja, nes esti labai drėkinantis ir mažai rūgšties turintis gėrimas, todėl puikiai tinka jautriam skrandžiui. Sudėtyje yra silicio dioksido, kuris padeda atkurti odos ir plaukų būklę, dažnai pablogėjančią po alkoholio vartojimo.
- Ananasų sultys. Bromelainas, esantis ananasuose, mažina uždegimą ir gerina virškinimą, o natūralus saldumas greitai suteikia energijos.
- Imbiero sultys nuo pagirių arba jų mišinys su vandeniu mažina pykinimą ir ramina skrandį, taip pat turi stiprų gaivinantį poveikį. Jos gali veiksmingai apsaugoti atmintį ir smegenų funkcijas.
- Spanguolių sultys padeda valyti šlapimo takus, kurie gali būti sudirgę dėl alkoholio. Jos turi antioksidantų ir vitaminų, stiprinančių organizmo atsistatymą.
- Melionų sultys yra didelio kiekio kalio ir natūralaus cukraus šaltinis, todėl greitai atstato energiją. Be to, jos labai drėkinančios ir lengvai virškinamos.
- Granatų sultys turi daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimu ir toksinais, jos stiprina imunitetą ir gerina kraujotaką.
- Detoksikuojantis žaliasis kokteilis su špinatais ir salierais padeda pašalinti nuodus iš kepenų, dėl špinatuose esančio chlorofilo ir B grupės vitaminų bei antioksidantų ir salieruose vyraujančių elektrolitų atsargų. Apskritai mišiniai, kuriuose derinamos kelios minėtos sultys, gali padidinti jų teigiamą poveikį gydant pagirias.
- Aloe vera sultys mažina uždegimą ir ramina virškinimo sistemą. Taip pat drėkina ir padeda pašalinti toksinus.
Sultys nuo pagirių: mokslininkų įžvalgos ir įdomesni tyrimai
Eksperimentų su pavienėmis daržovių ir vaisių sultimis tiriant poveikį pagirioms beveik nėra, tačiau mokslinėje erdvėje galima aptikti įdomių sulčių, kuriais buvo atlikti bandymai su žmonėmis. Vienas iš tokių – mišinys iš japoninės šventagaršvės, žaliųjų vynuogių ir kriaušių sulčių.
Ištyrus 15 jaunų vyrų nustatyta, kad sulčių mišinio vartojusių tiriamųjų grupėje gerokai sumažėjo alkoholio kiekis iškvepiame ore, troškulio ir galvos skausmo balai. Tuo tarpu mėgintuvėlių tyrimai parodė didesnį ADH ir ALDH (alkoholį skaidančių fermentų) aktyvumą. Mokslininkai padarė išvadą, kad sulčių mišinys iš japoninės šventagaršvės, žaliųjų vynuogių ir kriaušių gali padėti pašalinti alkoholio toksiškumą ir pagirių simptomus, nes sustiprina alkoholio metabolizmo fermentų veiklą.
Dar vienos neįprastas gėrimas – kiaulpienių sultys, kurias tyrė Pietų Korėjos mokslininkai. Eksperimente dalyvavusiems 24–28 metų vyrams 7 dienas kasdien duota po 220 ml kiaulpienių sulčių ir po išgerto 72 g alkoholio 0 bei 150 minutę imtas kraujas. Tyrimo metu nustatyti reikšmingai padidėję acetaldehido dehidrogenazės ir didelio tankio lipoproteinų cholesterolio kiekiai plazmoje, todėl padaryta išvada, kad kiaulpienių sultys gali sumažinti oksidacinį stresą ir pagirių sindromą.
Šaltiniai
- https://www.rebootwithjoe.com/juices-to-help-a-hangover/
- https://www.researchgate.net/publication/324480722
- https://omre.co/blogs/news/is-orange-juice-good-for-hangover
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691513002342
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5894779
- https://koreascience.kr/article/JAKO200918839962123.page
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.