Trešnės, kaip ir jų „pusseserės“ vyšnios yra vienos populiariausių vasaros uogų. Džiuginančios savo gausiu derliumi bei maloniu, saldžiarūgščiu skoniu, šios uogos papildo natūralių vasaros vitaminų kraitelę. Jei šviežių trešnių jau spėjote prisivalgyti, paįvairinimui puikiai tiks trešnių sultys. Šios sultys – daugiau nei skanus gėrimas. Tai – naudingųjų maistinių medžiagų šaltinis, stiprinantis sveikatą. Šiame straipsnyje apžvelgsime trešnių sulčių naudą, pasidalinsime jų paruošimo patarimais bei kita įdomia ir praktiška informacija.
Trešnės ar vyšnios: tos pačios, ar skirtingos?
Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad dvi giminingos uogos – trešnės ir vyšnios – yra tokios panašios, kad gal net ir neturi skirtumų. Tačiau tiesa ta, kad jas geriausiu atveju galima pavadinti „pusseserėmis“ , tačiau tikrai ne „sesėmis“.
Nors šių uogų maistinė sudėtis ir naudingosios savybės iš tiesų yra panašios, tačiau savo skonio savybėmis ir panaudojimo galimybėmis jos tikrai skiriasi. Trešnės yra „mėsingesnės“ ir saldesnės nei vyšnios. Jos taip pat labiau tinka šviežiam vartojimui nei perdirbimui. Ne veltui uogienės, džemai, kompotai ir kiti žiemos skanėstai daug dažniau ruošiami iš vyšnių. Be to, net ir sodininkai pasakys, kad trešnių auginimas reikalauja daugiau pastangų nei mažiau reiklių vyšnių.
Kalbant apie sultis, tai trešnių sultys yra tirštesnės, su daugiau minkštimo. Jas taip pat geriausia yra vartoti šviežias. Konservavimui ar šaldymui tinka ne visų rūšių trešnių sultys.

Trešnių sultys – nuo imuniteto stiprinimo iki nemigos gydymo
Pagrindinė trešnių stiprybė yra jose esantys antioksidantai. Dėl didelio kiekio polifenolių ir antocianinų trešnės išsiskiria ryškia spalva. O žmogaus organizmui šie natūralūs cheminiai junginiai suteikia atsparumą neigiamam aplinkos poveikiui.
Taigi trešnių sultys yra kupinos stiprių antioksidantų, o tai reiškia, kad jos pasižymi priešuždegiminiu bei antioksidaciniu poveikiu. Trešnių sultimis praturtinus savo mitybą galima ne tik sustiprinti imunitetą, bet ir užkirsti kelią įvairioms lėtinėms ligoms.
Trešnių sultyse taip pat yra natūralaus hormono melatonino, būtino geram miegui. Jeigu Jus kamuoja nemiga arba negalite ilgai užmigti, pabandykite vakare išgerti puodelį trešnių sulčių arba suvalgyti šviežių trešnių uogų. Šį trešnių poveikį pripažįsta ir medicina. Neseniai paskelbtoje tyrimų apžvalgoje nurodoma, kad kasdien suvalgant 25 trešnes, miego pagerėjimas pastebimas jau po trijų dienų.

Kodėl dar verta gerti trešnių sultis?
Trešnių sultys yra skanios ir, kaip jau minėjome, gausios vertingų antioksidantų. Nors tai jau pakankamai svarios priežastys pasirinkti šias sultis, tačiau atskleisime ir dar keletą ne mažiau aktualių:
- Trešnių sultys gali padėti „sutramdyti smaližių“. Kai labai norisi kažko saldaus, vietoj įprasto saldumyno geriau išgerkite šviežių trešnių sulčių. Trešnių sultys turi pakankamai saldumo, tačiau taip pat pasižymi žemu glikemijos indeksu. Tai reiškia, kad cukrų organizmas pasisavina lėtai, nesukeldamas cukraus šuolių kraujyje. Taigi – mažėja cukrinio diabeto rizika, išvengiama alkio priepuolių ir energijos svyravimų.
- Trešnių sultys suteikia daug skaidulų. Kadangi kasdien suvartoti reikiamą skaidulų kiekį šiuolaikiniam žmogui neretai yra iššūkis, trešnių sultys gali padėti jį įveikti. Skaidulų trūkumas maiste sukelia virškinimo sutrikimus, pirmiausia pasireiškiančius žarnyno negalavimais, vidurių užkietėjimu, pilvo pūtimu ir pan. Išgėrus puodelį šviežių trešnių sulčių, gaunama apie 3 gramus skaidulų. Tai – jau žingsnis į priekį link rekomenduojamų 25–30 gramų skaidulų per dieną!
- Trešnių sultys gali palengvinti skausmą. Trešnėse gausu antocianinų, kurie gali kovoti su uždegiminiais procesais panašiai kaip ir priešuždegiminiai vaistai (pavyzdžiui, ibuprofenas ar naproksenas).

Šviežios trešnių sultys: pasiruoškite namuose
Kaip jau minėjome, trešnės yra tos uogos, kurias labiausiai tinka vartoti šviežias. Tas pats galioja ir kalbant apie trešnių sultis. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad kai kurios trešnių rūšys perdirbimui – konservavimui ar šaldymui visai nerekomenduojamos, nes pakeičia ne tik maistines savybes, bet ir praranda patrauklią išvaizdą. Taigi – kam rizikuoti ir gaišti laiką? Imkite šviežias uogas ir ruoškite šviežias trešnių sultis.
Sultims naudokite iškaulintas trešnes (patarimų kaip tai padaryti greitai ir paprastai rasite sekančiame skyrelyje). Kadangi šios uogos turi ganėtinai daug minkštimo, trešnių sultys taip pat nebus labai skystos, tačiau turtingos skaidulinėmis medžiagomis.
Geriausia trešnių sultis ruošti tuomet, kai ketinate jas gerti. Prisiruošti jų atsargų nėra labai prasminga, nes ilgai stovėdamos jos praras nemažai naudingųjų medžiagų. Galiausiai – pradės rūgti. Tačiau jei paruoštų trešnių sulčių šiek tiek liko – laikykite jas šaldytuve, geriausia sandariame inde ir suvartokite per kuo trumpesnį laiką.
Jei trešnių sultims spausti naudosite sulčiaspaudę, geriausia, kad tai būtų lėtaeigė sulčiaspaudė. Jei tokios namuose neturite, trešnių sultis galima pasiruošti kokteiliu plaktuvu. Į prietaisą suberkite nuplautas ir iškaulintas uogas, įpilkite šiek tiek vandens ir plakite kol masė taps vientisa. Jei norisi skystesnių sulčių – perkoškite jas per sietelį.
Jei namuose tinkamo prietaiso sultims spausti neturite, tai galite padaryti tiesiog rankomis. Erdviame dubenyje susmulkinkite iškaulintas uogas, sukrėskite jas į marlės (ar pan.) maišelį ir laikydami virš dubens stipriai maigykite kol išsiskirs kuo daugiau sulčių.

Trešnių iškaulinimas: du paprasti būdai
Kadangi trešnių sultys spaudžiamos iš iškaulintų trešnių, uogų paruošimui tenka skirti šiek tiek laiko. Tačiau šiam procesui atlikti nereikia specialių prietaisų ar įgūdžių. Toliau pateikiame porą patarimų, kaip trešnes iškaulinti greitai ir naudojant namuose turimas priemones.
- Butelis siauru kakleliu ir plastikinis šiaudelis arba valgymui skirtas pagaliukas. Uždėkite trešnę ant butelio kaklelio taip, kad kotelio vieta būtų viršuje. Šiaudeliu ar pagaliuku lengvai paspauskite – kauliukas įkris į butelį, o trešnė bus paruošta naudoti.
- Žiogelis arba sąvaržėlė. Šiomis priemonėmis trešnes iškaulinsite taip pat lengvai. Jei naudojate žiogelį, jo uždarąjį galą smeikite į uogos kotelio vietą, šiek tiek pasukiokite ir išimkite kauliuką. Tą patį veiksmą galima atlikti ir su sąvaržėle.
Sotus glotnutis su trešnių sultimis
Šis receptas, kurio paruošimui naudojamos trešnių sultys, galima sakyti, priklauso patiekalų kategorijai. Tai pakankamai sotus ir tirštas kokteilis, kuris labai tiks priešpiečiams, užkandžiui ar lengvai vakarienei. Šį kokteilį gali vartoti ir augalinės mitybos propaguotojai.
Kokteiliui pagaminti reikės:
- 0,5 stiklinės augalinio pieno (mėgstamo – kokosų, avižų, migdolų ar kt.)
- 0,5 stiklinės šviežiai spaustų trešnių sulčių
- 1 nedidelio, gerai sunokusio banano
- 1 saujelės šviežių špinatų
- Keleto šviežių gervuogių (tinka ir šaldytos)
- 2 arbatinių šaukštelių kakavos (rinkitės kokybišką, be priedų)
Visus produktus sudėkite į plaktuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Gausis sodrios spalvos, tirštas ir maistingas kokteilis. Kokteilio konsistenciją pagal savo skonį reguliuoti galima įpilant daugiau augalinio pieno.

Trešnių sultys ir šalutinis poveikis: į ką reikia atkreipti dėmesį
Duomenų apie tai, kad trešnių sultys gali sukelti neigiamą šalutinį poveikį nežinoma. Todėl šios sultys laikomos saugiomis vartoti. Tačiau yra keletas aspektų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.
Kadangi šiose sultyse yra natūralaus cukraus, jomis nereikėtų piktnaudžiauti tiems, kuriems svarbu sekti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat ir tiems kurie cukraus suvartojimą riboja dėl viršsvorio kontrolės.
Turintiems alergijų maisto produktams, tame tarpe ir trešnėms, vyšnioms ir pan., taip pat svarbu trešnių sultis vartoti saikingai arba, esant didelei sunkios alergijos rizikai, jų apskritai nevartoti.
Nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims trešnių sulčių taip pat reikėtų vartoti saikingai, nes nėra patikimų duomenų apie galimą šalutinį šių sulčių poveikį kūdikiams.
Šaltiniai:
https://www.prevention.com/food-nutrition/a27968087/benefits-of-sweet-cherries
https://www.vle.lt/straipsnis/tresnes
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1142/sweet-cherry
Nuotraukos asociatyvinės © Canva