Skip to content

Kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą be vaistų: kurios sultys šiuo atveju efektyviausios? 

  • by
Kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą sultimis

Čia ir dabar užpuolęs raižantis skrandis, refliuksas ar rėmuo gali sukelti nemalonių ir nepatogių jausmų, todėl kartais norima šio simptomo atsikratyti tuojau pat. Jeigu kylančios rūgštys ir padidėjęs skrandžio rūgštingumas nėra dažna jūsų sveikatos problema, tai greitam efektui šiai rūgčių bangai nuslopinti gali pasitarnauti kai kurios šviežiai paruoštos daržovių ar vaisių sultys. Čia aptarsime, kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą be vaistų išgeriant šlakelį tam tikrų sulčių. 

Kodėl verta rinktis sultis padidėjusiam skrandžio rūgštingumui sumažinti? 

Kai po ranka neturite jokių vaistų sumažinti siautėjantį rūgštingumą skrandyje, verta apgalvoti ir alternatyvius būdus šiai problemai greitai išspręsti. Buityje turėtumėte greitai surasti dažnai naudojamas daržoves ar vaisius bei iš jų pasigaminti sultis, kurios skrandžio rūgštingumo mažinimo efektu nenusileidžia tradiciniams metodams. Sultys yra ne tik natūralios, bet kai kurios iš jų dar ir turi ypatingų savybių padidėjusiam rūgštingumui mažinti:  

  • padeda neutralizuoti skrandžio rūgštį ir subalansuoti pH, 
  • sudaro apsauginę plėvelę skrandžio gleivinėje, nuramina dirginimą, 
  • priešuždegiminės ir gijimą skatinančios savybės padeda mažinti skrandžio gleivinės uždegimą ir skatina jos atsistatymą, 
  • sultyse esti nedidelis cukraus ir natūralių rūgščių kiekis, todėl papildomai nedirgina skrandžio, 
  • jos lengvai virškinamos ir nesukeliančios rūgšties išsiskyrimo bei neapsunkinančios skrandžio. 

Štai kodėl sultys yra puikus produktas, kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą be vaistų; jų turėtumėte griebtis pirmiau, nei sintetinių vaistų.

Bulvių sultys – geriausias pasirinkimas skrandžio rūgštims nuslopinti 

Jeigu siekiate skrandžio rūgščių šėlsmą sumažinti per kelias minutes, turėtumėte išbandyti bulvių sultis. Šiose sultyse yra šarminių junginių, kurie greitai neutralizuoja skrandžio rūgštį, mažina uždegimą. Sudėtyje esantis krakmolas suformuoja apsauginę plėvelę ant skrandžio gleivinės, mažindamas dirginimą, o priešuždegiminės savybės padeda sumažinti gastrito ir refliukso simptomus.  

Šviežiai spaustos bulvių sultys geriamos po 1–2 valgomuosius šaukštus prieš valgį, 2–3 kartus per dieną. Jei skonis per intensyvus, galima maišyti su morkų sultimis, kurios efektą tik pagerins. 

Kaip greitai sumažinti skrandžio rūgštingumą bulvių sultimis

Kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą be vaistų tik kopūstų sultimis? 

Šviežių kopūstų sultyse gausu antioksidantų ir junginio S-metilmetionino (dar žinomo vitamino U vardu), kuris skatina skrandžio gleivinės gijimą ir sumažina rūgštingumą. Jos taip pat turi priešuždegiminį poveikį, mažina skrandžio sienelės pažeidimus, padeda gydyti gastritą ir net opas. Dėl šarminės prigimties šios sultys geba veiksmingai neutralizuoti rūgštingumą. Norint greitai atsikratyti padidėjusio skrandžio rūgštingumo, reikėtų gerti po ½ stiklinės (100–150 ml) kopūstų sulčių 30 minučių prieš valgį, geriausiai ryte. 

Kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą be vaistų: Kopūstų sulčių nauda

Morkų sultys 

Morkų sultys natūraliai šarmina organizmą, todėl padeda sumažinti skrandžio rūgštingumą. Jos turi beta karoteno, kuris skatina gleivinės atsistatymą ir apsaugą nuo pažeidimų. Šios sultys lengvai virškinamos, mažina rėmenį ir diskomfortą po valgio. Kadangi morkų sultys turi „minkštą“, natūraliai saldų skonį, todėl jos lengvai geriamos ir dažnai maišomos su kitomis ne tokiomis skaniomis daržovių sultimis. 

Kadangi šios sultys yra švelnesnės skrandžio rūgštingumo mažinimo procese nei prieš tai minėtosios, jos tinkamos vartoti kasdienai. Tokiu atveju reikia gerti 100–200 ml šviežiai spaustų sulčių 1–2 kartus per dieną. Geresniam efektui pasiekti verta šias sultis maišyti su bulvių ar kopūstų sultimis. 

Kaip vartoti morkų sultis

Aloe vera sultys 

Jeigu įdomus dar vienas produktas, kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą be vaistų, tai išbandykite Aloe vera sultis. Jos turi priešuždegiminių ir gleivinę apsaugančių savybių, mažina rėmenį, padeda gydyti gastritą ir skrandžio opas. Gleivinga ir tiršta sulčių sudėtis padeda neutralizuoti rūgštį ir sumažinti skrandžio gleivinės sudirgimą. Šiam tikslui alavijo sulčių reikia gerti 1–2 valgomuosius šaukštus (geriausia natūralių, be priedų) prieš valgį arba sumaišyti su vandeniu. 

Kaip gaminamos Aloe vera sultys

Kaip sumažinti skrandžio rūgštingumą be vaistų: pasitarnaus ir agurkų sultys 

Agurkų sultys yra veiksmingos skrandžio rūgštingumui mažinti dėl daugybės priežasčių. Visų pirma, agurkai turi aukštą pH (apie 7–7,5), todėl jų sultys padeda neutralizuoti perteklinę skrandžio rūgštį. Antra, šios sultys yra švelnios, lengvai virškinamos ir neskatina papildomos rūgšties gamybos. Didelis vandens kiekis šiose sultyse padeda sudrėkinti skrandžio gleivinę ir taip sumažinti dirginimą bei uždegimą. Agurkų sultyse esantys antioksidantai ir mineralai prisideda prie skrandžio sveikatos ir padeda reguliuoti rūgščių balansą. Be to, šios sultys pasižymi vėsinančiu ir raminančiu poveikiu.

Na, o norint išvengti rūgščių kilimo, reikia gerti 100–200 ml šviežiai spaustų agurkų sulčių 1–2 kartus per dieną. Be to, panašų poveikį turi ir melionų ar arbūzų sultys.

Agurkų sultyse yra būtinų vitaminių ir mineralų

Šaltiniai 

  1. https://www.healthline.com/health/gerd/beverages
  2. https://www.avogel.co.uk/biotta-juices/potato-juice-to-treat-indigestion
  3. https://gsconlinepress.com/journals/gscbps/sites/default/files/GSCBPS-2024-0010.pdf

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *