Skip to content

Acai sultys – kokią naudą, supermaistinę vertę, savybes ir riziką jos atskleidžia? 

  • by
Acai uogų sultys

Acai uogų sultys – tai maistingas ir antioksidantais turtingas gėrimas, išsiskiriantis tamsiai violetine spalva, subtiliu uoginiu skoniu ir potencialia nauda sveikatai. Jos gali prisidėti prie organizmo apsaugos nuo oksidacinio streso, palaikyti širdies ir kraujagyslių funkciją, imunitetą ar apsaugoti nuo… vėžio! Acai uogos dažniausiai vartojamos kaip supermaistas ar natūralus vitaminų (ypač C) papildas, tačiau būtina įvertinti ir galimus šalutinius poveikius. Aptarsime, kuo naudingos acai sultys, kokių savybių ir medžiagų jose atrandama, išmoksime jas pasigaminti namuose iš tyrės ar miltelių bei atskleisime jų vartojimo rizikas. 

Acai uogų sultys – jų skonis, aromatas, spalva 

Acai sultys – ne saldžios kaip vynuogės ar braškės, bet pasižymi giliais, sodriais, kompleksiškais skoniais su uoginiu, žemišku, kakaviniu charakteriu. Šios savybės daro jas populiariomis tarp sveikos mitybos šalininkų, tačiau neretai reikalauja įpratimo ar maišymo su kitais vaisiais dėl išskirtinio skonio profilio. Lietuvoje prekyboje acai uogų sultys yra jau komerciškai paruoštos ir pasterizuotos, tačiau galime pabandyti pasiruošti ir patiems iš tyrės ar miltelių.

Savo ruoštu nuo uogų brandumo, perdirbimo būdo ir laikymo priklauso ir sulčių skonio spektras, kuris dažnai laikomas neįprastu arba net kiek kartoku. Tačiau labiau priimtinas europiečių skoniui acai uogų sultys ar kokteilis ruošiamas maišant su bananais, obuolių ar vynuogių sultimis

Vis dėlto, tikrosios acai sultys pasižymi subtiliai saldžiarūgščiu skoniu su kartumo atspalviais. Primena mėlynių, juodųjų serbentų ir šokolado derinį, o kartais juntamas riešutinis ar žolelių poskonis. Jaučiamas ir savitas pojūtis burnoje – švelni, salsva, kiek „kreidinė“ ar smulkiagrūdė tekstūra, lieka šiek tiek „sausumo“ jausmas burnoje dėl taninų. Jų kvapas esti lengvas, švelnus, neintensyvus, bet „žemiškas“, šiek tiek primenantis uogas, žoleles ar kakavą. 

Acai sultims būdinga tamsiai violetinė, beveik juoda, gili, matinė spalva, kurį suteikia didelis antocianinų kiekis. Kadangi uogose daug skaidulų ir minkštimo, sulčių konsistencija tampa tiršta, šiek tiek klampi, lyginama su kokteiliu, ypač jei gaminama iš tyrės ar miltelių. 

Acai sultys ir jų savybės

Acai sulčių maistinė vertė 

Jau žinome, kad acai uogose slypi didelė vitaminų, mineralų, skaidulų gausa, tai beveik tą patį galima papasakoti ir kokia sudėtį atskleidžia acai uogų sultys. 1 lentelėje aiškiai atsispindi išraiškinga acai uogų sulčių vertė ir maistingumas: 

Maistinė medžiaga Kiekis (100 ml) RPN % (suaugusiam) 
Energinė vertė ~70 kcal  
Baltymai 0.5 g 1% 
Riebalai 4.0 g 5.7% 
– iš jų sočiųjų riebalų 1.0 g 5% 
Angliavandeniai 7.0 g 2.7% 
– iš jų cukrų 5.0 g 5.60% 
Skaidulos 2.5 g 10% 
Vitaminas A 50 µg 6.25% 
Vitaminas C 8 mg 10% 
Kalcis 20 mg 2.5% 
Geležis 0.6 mg 4.3% 
Kalio 130 mg 6.5% 
1 lentelė. Acai uogų sultys ir jų maistinė vertė bei rekomenduojama paros norma

Šį sąrašą sėkmingai papildo ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos, tokios kaip: 

  • Antocianinai (pvz., cianidinas-3-glikozidas) – stiprūs antioksidantai, atsakingi už tamsiai violetinę spalvą. 
  • Polifenoliai 
  • Flavonoidai  
  • Steroliai (pvz., beta-sitosterolis) – gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. 
  • Taninai– pasižymi antibakterinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. 
  • Aminorūgštys (iš viso 19 aminorūgščių, įskaitant 8 nepakeičiamas) 
  • Naudingosios riebalų rūgštys (oleino rūgštis (omega-9), linolo rūgštis (omega-6), palmitino rūgštis) 
  • Mikroelementai magnis, cinkas, manganas, fosforas, varis, chromas nors ir aptinkama pėdsakų kiekiais. 
Acai sultys ir jų nauda

Acai sultys ir jų nauda 

Ką gi, kai jau išsiaiškinome, kokia maistine verte pasižymi acai sultys, būtina paminėti, kokia iš viso to nauda. O nauda – didžiulė, pradedant antioksidacine geba, baigiant kova su vėžiu. Štai pagrindinės acai sulčių ir/ar uogų savybės: 

Antioksidantų „bomba“ ir fizinio aktyvumo atsigavimas sportininkams 

Acai turi itin daug fenolinių junginių – antocianinų, flavonoidų ir proantocianidinų – kurie mažina oksidacinį stresą ir uždegimus. Vienas pilotinis tyrimas siekė nustatyti acai uogų sulčių naudą sprinto rezultatų pagerėjimui atletikams, tačiau tyrėjai gavo kiek kitokius rezultatus. Jie pastebėjo, kad po 6 savaičių 100 ml acai sulčių vartojimo jauniems sprinterininkams ženkliai (net iki 3 kartų) padidėjo bendra antioksidacinė talpa kraujo plazmoje. Tai įrodo labai stiprius acai uogų antioksidacinio veikimo mechanizmus.  

Lygiagrečiai gauti ir kiti rezultatai: sumažėję raumenų pažeidimo žymenų CK, LDH kiekiai bei pagerėjęs lipidų profilis (sumažėjusi trigliceridų ir cholesterolio dalis), kurie naudingi sportininkams. Acai uogų sultys leidžia lengviau pakelti fizinio krūvio sukeltas raumenų pažeidimas dėl jų silpninančio efekto. 

Acai sultys: širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymas 

Tyrimais pastėta, kad acai sulčių vartojimas susijęs su gerėjančia širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata. Šis produktas gali padidinti „gerojo“ cholesterolio koncentraciją (~7.7 %), pagerinti kraujagyslių funkciją, sumažinti „blogąjį“ cholesterolį ir uždegimo žymenis. Tyrimai nustatė, kad po riebaus maisto acai sulčių poveikis galėjo sumažinti širdies ligų riziką net iki 13 %. Paantrinant šioms acai uogų sulčių savybėms, taip pat randami duomenys apie kraujospūdžio reguliavimą ir kraujotakos gerinimą dėl augalinių sterolių ir antocianinų poveikio. 

Gliukozės metabolizmas ir diabeto prevencija 

Yra gera žinia diabeto pacientams, nes pasirodo, kad acai uogos ypač naudingos sergant cukrini diabetu. Per 30 dienų tyrimas rodo, kad 2×100 g acai porcija per dieną sumažino po valgio gliukozės kiekį ir bendrą cholesterolį antsvorio turintiems žmonėms. Hipotetiniai mechanizmai, tokie kaip antioksidacinis poveikis, fermentų reguliacija, PON aktyvumas, galėtų padėti palaikyti gliukozės ir kraujotakos balansą. 

Acai uogų sultys kaip kognityvinių funkcijų ir smegenų sveikatos „gerintojas“ 

Acai junginiai skatina smegenų veiklą ir apsaugo nuo oksidacinio streso neuronų lygmeniu. Vienas tyrimas rodo, kad vyresniems dalyviams su kognityviniais sutrikimais acai sultys 6 savaites gerino atmintį ir reakcijos laiką. Tuo tarpu gyvūnų tyrimai patvirtina neuroprotekcinį poveikį bei geresnį mokymąsi ir automatinius smegenų atsinaujinimo procesus. 

Vėžio rizikos mažinimas 

Acai uogų ir jų ekstraktų pirminiai duomenys navikų srityje – daug žadantys tiek in vivo, tiek in vitro tyrimuose. Ląstelių kultūros ir gyvūnų tyrimai rodo, kad acai ekstraktas gali slopinti kolorektalinių, šlapimo pūslės ir kitų navikų augimą. Menkesnio masto klinikiniame tyrime prostatos vėžiu sergantiems pacientams 71 % sulėtino PSA augimą, nors tai buvo mišrios sudėties produktas ir rezultatai preliminarūs. Nors vis dar reikalingi ilgesni tyrimai su žmonėmis ir tikslūs poveikio mechanizmai, tačiau matomas aiškus acai uogų potencialas onkologijoje. 

Acai sultys ir jų gaminimas namuose (acai kokteilis)

Kaip pasigaminti acai uogų kokteilį iš šaldytų uogų tyrės? 

Deja, bet acai uogos Lietuvoje neauga, tačiau mes turime neblogų alternatyvų šiam produktui gauti. Prekyboje galima rasti ir patogiai įsigyti, tiek ja paruoštų acai sulčių, tiek šaldytos uogų tyrės, tiek džiovintų ir sutrintų uogų miltelių. Jeigu jus domina kiek įdomesni gėrimų skoniai, siūlome išbandyti pasigaminti glotnutį iš acai sulčių tyrės jas maišant su kitais sveikais ingredientais, pavyzdžiui: 

Jums reikės: 

  • 1 pakuotė (apie 100–120 g) šaldytos acai tyrės (be pridėtinių cukrų) 
  • ½–1 šaldyto banano (norint kreminio skonio ir tekstūros) 
  • ½–1 puodelio (120–240 ml) skysčio: obuolių sulčių, kokosų vandens ar augalinio pieno 
  • (nebūtina) ½ puodelio šaldytų uogų (pvz., mėlynių, aviečių) – skonio įvairovei 
  • (nebūtina) 1 šaukštas čija sėklų arba linų – papildomai maistingumui 

Gaminimo eiga:

  1. Pakuotę acai tyrės trumpam paleiskite po šiltu vandeniu, kad šiek tiek atšiltų. 
  2. Į galingą trintuvą sudėkite acai, bananą ir skystį. Jei turite – pridėkite uogų. 
  3. Trinkite iki vienalytės, storos konsistencijos – turėtų priminti kreminį kokteilį arba tirštą sultis. Jei per tiršta – įpilkite dar skysčio. 
  4. Jei norite „sultingesnio“ gėrimo, galite perkošti per smulkų sietelį, bet dažniausiai kokteilis vartojamas neperkošus. 
  5. Supilkite į stiklinę ir… valio! Galite praskaidrinti su ledu arba pagardinti viršų uogomis, sėklomis ar granola. 

Acai sultys iš miltelių 

Kam labiau priimtinesnis acai uogų miltelių vartojimas, jums taip pat siūlomas maistingas receptas acai sulčių kokteiliui pasiruošti. O jam reikės: 

  • 4 šaukštų acai miltelių 
  • 1 puodelio (240 ml) šaldyto mišinio (uogos, bananai) 
  • ½ puodelio skysčio 
  • Galite pridėti čijos 

Gaminimas: Visus ingredientus sudėkite į galingą trintuvą ir plakite iki visiškai vientisos konsistencijos. 

Acai uogų sultys ir jų gaminimas namuose iš miltelių

Acai sultys ir jų šalutinis efektas 

Na ir žinoma, negalima praleisti „liūdnosios“ dalies apie acai sultis – šalutinį poveikį, nors laimei, tokių gana mažai. Nors 100–200 ml acai sulčių porciją specialistai traktuoja kaip sveiką kiekį, tačiau pasitaiko galimų sveikatos sutrikimų tokiais atvejais: 

  • Alerginės reakcijos – kai kurie žmonės gali būti jautrūs acai ar palmės augalų šeimos vaisiams – galimi odos bėrimai, niežulys, patinimas. 
  • Sąveika su vaistais – gali paveikti kai kurių vaistų (ypač kraują skystinančių, priešuždegiminių, cholesterolio mažinimo) poveikį dėl antioksidantų ar fermentų sąveikos. 
  • Virškinimo sutrikimai – didelis skaidulų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą, viduriavimą ar spazmus, ypač jei geriama daug. 
  • Poveikis MRT tyrimams – kai kurie acai papildai ar sultys turi geležies junginių, galinčių paveikti magnetinio rezonanso tyrimų rezultatus. Rekomenduojama vengti acai vartojimo prieš MRT, jei tai nurodo gydytojas. 

Šaltiniai:

Tyrimai

  1. https://www.termedia.pl/Effects-of-supplementation-with-acai-Euterpe-oleracea-Mart-berry-based-juice
  2. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf8007037
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814615000576
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915011001997
  5. https://www.researchgate.net/publication/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *