Mažai kam šautų į galvą gardžiuotis česnakų sultimis, nes šis produktas – visai kitokio pobūdžio. Nors česnakų sultys yra skystis, išspaustas iš šviežių česnakų skiltelių, tačiau ši medžiaga tokia koncentruota, kad gurkšnoti kaip įprastą gėrimą nebus įmanoma. Betgi šios sultys pasižymi visai kitomis savybėmis, kurias galima vartoti sveikatos profilaktikai arba kaip gydančią kosmetikos priemonę. Išsiaiškinkime viską apie šias sultis – nuo maistinių ir vaistinių naudų iki pagaminimo, dozavimo, naudojimo ir galimo nepageidaujamo poveikio.
Kaip apibūdinamos česnakų sultys?
Česnakų sultys pasižymi labai intensyviomis skoninėmis, aromatinėmis ir kitomis akį bei nosį jaudinančiomis charakteristikomis, kurios yra glaudžiai susijusios su pačių česnakų savybėmis. Jų skonis esti intensyviai aštrus su stipriu, deginančiu jausmu. Kai kuriems žmonėms sultys gali pasirodyti šiek tiek karčios, ypač jei sultims panaudojami pernokę česnakai. Vis dėlto, švieži česnakai turi subtilų saldumą, kuris taip pat gali būti juntamas sultyse, tačiau jis užgožiamas aštrumo.
Skoniui nenusileidžia ir aromatinės savybės, nes česnakų sultys skleidžia labai stiprų ir aštrų, specifinį kvapą, kuris gali būti netgi aitrus. Kvapas yra ilgalaikis ir gali įsigerti į odą ar aplinką, todėl su česnakų sultimis dirbant rekomenduojama dėvėti pirštines. Be to, vartojantiems didesnius česnako kiekius gali būti juntamas nemalonus burnos ar kūno kvapas, kurį pajusite pats ar aplinkiniai.
Išsispaudę šlakelį šviežių česnako sulčių, pamatysite šviesiai gelsvą skysčio spalvą. Jei sultys ilgiau stovi, jos gali šiek tiek patamsėti dėl oksidacijos. Kartais dėl sąveikos su metalais ar kitomis medžiagomis sultys gali įgyti melsvą ar žalsvą atspalvį, tačiau tai nėra kenksminga.
Unikalios medžiagos česnakų sultyse
Česnakų sultys yra turtingos įvairiomis biologiškai aktyviomis medžiagomis, kurios suteikia česnakams jų unikalų aromatą, skonį ir gydomąsias savybes bei lemia jų naudą sveikatai. Štai keletas svarbiausių komponentų:
- Organiniai sieros junginiai. Būdingiausi česnakų cheminiai junginiai yra sieros pagrindu paremtos medžiagos alicinas, alinas, ajoenas ir vinilditijinai. Jie sudaro apie 70–80% bioaktyvių medžiagų česnakuose, kurie išsiskiria česnakus pjaustant ar traiškant bei greitai skylant į kitus sudedamuosius junginius. Be to, būtent sieros junginiams (konkrečiau – alicinui) reikia padėkoti už jų „įnašą“ stipriam česnakų kvapui, skoniui ir daugeliui sveikatai naudingų savybių, pavyzdžiui stiprioms priešuždegiminėms bei priešgrybelinėms savybėms.
- Fenoliai ir flavonoidai. Lyginant su kitomis daržovėmis, česnakuose ir jų sultyse randama 20 kartų daugiau polifenolių. Iš jų dominuoja β-rezorcilo rūgštis, pirogalolis, galo rūgštis, rutinas, protokatechuinė rūgštis ir kvercetinas ir luteolinas, kurie pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
- Kiti komponentai. Česnakų sultimis būdingi saviti enzimai, tokie kaip alinozė, kurie aktyvuoja sieros junginių skilimą. Kaip teigia moksliniai šaltiniai, česnako galvutėse randama apie 184 įvairių rūšių aktyvių antrinių metabolitų: 70 organinių sieros junginių, 29 saponinų, 16 flavonoidų, 10 fenilprostanoidų, 7 alkaloidai, 3 riebalų rūgščių junginių ir seleno darinių.
Cheminė sudėtis gali skirtis priklausomai nuo česnakų veislės, auginimo sąlygų ir perdirbimo būdų. Pavyzdžiu galėtų tapti mokslininkų tyrimai, kurie parodė, jog violetinės spalvos česnakai turi net 40 kartų daugiau saponinų nei baltieji, be to, juose randama keletas unikalių junginių. Taip pat nustatyta, kad didesnis sieros kiekis dirvožemyje padidina alino koncentraciją česnakuose. Šios medžiagos suteikia česnakams jų unikalų aromatą, skonį ir gydomąsias savybes, tokias kaip antibakterinis, priešgrybelinis, antioksidacinis ir imunomoduliacinis poveikis.
Kokia česnakų sulčių maistinė vertė?
Jau žinote, kad česnakų sultys bendrai pasižymi dideliu biologiškai aktyvių junginių kiekiu, tačiau, kokia maistinė vertė iš jų gaunama? Apytiksliai 100 ml česnakų sulčių galima gauti 41 kilokalorijų, 9,3 g angliavandenių ir polisacharidų (85% fruktozės, 14% gliukozės ir 1% galaktozės bei apie 1,5% skaidulų), 1,8 g baltymų (aptinkama 17 aminorūgščių, iš kurių 8 yra esminės), 0,1 g riebalų.
Nustatyta, kad česnakų sultyse aptinkamas vitaminas C (apie 34% rekomenduojamos paros normos) ir B grupės vitaminai, tokie kaip tiaminas (B1), riboflavinas (B2), niacinas (B3), piridoksinas (B6, šio esti net apie 92% rekomenduojamos paros normos). Šio sultyse dominuoja ir mineralai: kalcis, selenas (apie 26% rekomenduojamos paros normos), kalis, fosforas ir manganas.
Česnakų sulčių nauda sveikatai
Česnakų sultys yra plačiai pripažįstamos dėl savo naudos sveikatai. Jos turi antibakterinių, priešuždegiminių, antioksidacinių ir kitų savybių, kurios remiasi česnakuose esančių bioaktyvių junginių veikimu. Štai pagrindiniai jų poveikiai, paremti moksliniais tyrimais:
- Antibakterinis ir priešgrybelinis poveikis. Pagrindinis česnakų aktyvus junginys alicinas pasižymi stipriu antibakteriniu ir priešgrybeliniu poveikiu. Tyrimai rodo, kad jis veiksmingai naikina Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans ir kitas patogenines bakterijas bei grybus.
- Širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata. Česnakų sultys padeda visapusiškai apsaugoti kraujotakos sistemą ir širdį, pradedant kraujospūdžio gerinimo galimybėmis, baigiant cholesterolio kiekio mažinimu. Antihipertenzinį poveikį įrodo mokslinis tyrimas, kurio metu česnakai sumažino pacientų sistolinį ir diastolinį kraujospūdį iki 10 mmHg (palyginus su placebo grupėmis). Hipocholesteroleminė česnakų ekstraktų savybė pastebėta tyrime, padėjusiame pacientams sumažinti bendrojo cholesterolio ir „blogojo“ cholesterolio lygį.
- Antioksidacinės savybės. Česnakų sultys yra turtingos antioksidantais, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso, taip mažindamos lėtinių ligų, tokių kaip vėžys ir diabetas, riziką.
- Priešuždegiminis poveikis. Česnakų sultyse esantys sieros junginiai slopina uždegiminius procesus organizme. Šios savybės gali būti naudingos sergant artritu ar kitomis uždegiminėmis ligomis.
- Imuniteto stiprinimas. Česnakai naudingi stimuliuojant imuninės sistemos veiklą. Tyrimai rodo, kad reguliarus česnakų sulčių vartojimas gali sumažinti peršalimo ir gripo trukmę bei sunkumą.
- Antivėžinės savybės. Neatmetama ir česnakų sulčių galimybė gydyti ar bent jau užkirsti kelią navikams vystytis. Tyrimai su gyvūnais ir kolorektalinio, krūties bei plaučių vėžio ląstelių kultūromis rodo, kad česnakų sultyse esantys organiniai sieros junginiai gali slopinti vėžinių ląstelių augimą.
- Virškinimo sistemos sveikata. Česnakų sultys gali pagerinti virškinimą, skatindamos naudingųjų bakterijų augimą žarnyne ir mažindamos patogeninių bakterijų populiaciją.
- Cukraus kiekio reguliavimas kraujyje. Kai kurie tyrimai parodė, kad česnakų sultys gali padėti sumažinti gliukozės kiekį kraujyje ir pagerinti insulino jautrumą, todėl jos yra naudingos diabetu sergantiems žmonėms.
Kaip dviem žingsniais pagaminamos česnakų sultys?
Nereikia baigti didelių mokslų, kad išsispaustumėte česnakų sulčių. Praverčia žinojimas, jog viena skiltelė česnako grubiai atitinka vieną šaukštelį sulčių, tad galite greitai ir lengvai pagaminti šį produktą. Jums reikės:
- 10–15 skiltelių iš šviežio česnako (apie 100 g)
Gaminimas:
- Nulupkite česnako skilteles ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Norėdami sumažinti kvapą ir aštrumą, prieš spaudžiant česnakus galite užpilti juos šiltu vandeniu ir palaikyti 5 minutes.
- Nuluptos česnakų skiltelės susmulkinamos naudojant trintuvą su trupučiu vandens, sulčiaspaudę arba paprasčiausiai sutrinamos česnakų spaustuvu ir išspaudžiamos per marlę/sietelį.
- Gautą skystį supilkite į sandarų stiklinį indą ir laikykite šaldytuve iki 3 dienų.
Svarbu tinkamai dozuoti česnakų sultis
Turbūt jau supratote, kad česnakų sultys neatstoja produkto, galinčio palaikyti organizmo skysčių balansą. Šis skystis labiau atitinka papildo sąvoką, kurį reikia labai stipriai riboti ir žinoti tinkamą jų dozavimą. Česnako sulčių vartojimas priklauso nuo tikslo (prevencija, gydymas ar kulinarija) bei individualių sveikatos būklių, bet galioja bendro pobūdžio rekomendacijos:
- Prevencijos atveju rekomenduojama dozė yra 1–2 arbatiniai šaukšteliai (5–10 ml) per dieną, kurį geriausia vartoti ryte ant tuščio skrandžio arba prieš valgį, užgeriant stikline vandens.
- Česnako sultys vartojamos ir sveikatinimo tikslais kaip natūrali priemonė imunitetui stiprinti, kovoti su infekcijomis, mažinti kraujo spaudimą ar cholesterolio lygį. Tokiu atveju siūloma išgerti 5–10 ml česnakų sulčių, sumaišytų su medumi arba citrinos sultimis, 1–2 kartus per dieną.
- Gydymo tikslais (reguliuojant cholesterolį) pastebėta, kad teigiamą poveikį turi kasdienis 10 ml šviežių česnakų sulčių vartojimas.
- Kai česnako sultis norite panaudoti kaip kosmetikos priemonę, jas būtina skiesti vandeniu santykiu 1:2 ir tepti vietiškai. Praskiestos česnakų sultys kartais naudojamos galvos odos masažui, siekiant skatinti plaukų augimą ar kovoti su pleiskanomis. Taip pat jos atstoja ir priemonę kovoje su spuogais bei odos uždegimais. Žmonės išbando šias sultis odos hiperpigmentacijai mažinti, randams įveikti, nagams stiprinti.
- Kulinarijoje šios sultys mažais kiekiais jos gali būti dedamos į padažus, marinatus, salotas ar sriubas, kad suteiktų intensyvų česnako skonį. Apsiribojama 1–2 arbatiniais šaukšteliais sulčių, naudojant jas kaip prieskonį.
Česnakų sultys ir šalutinis poveikis
Česnakų sultys yra stipri ir universali natūrali priemonė sveikatai, tačiau svarbu naudoti saikingai dėl galimų nepageidaujamų reiškinių. Štai pagrindiniai galimi šalutiniai poveikiai:
- Virškinimo sutrikimai, kai jaučiamas pilvo skausmas, rėmuo, pykinimas, viduriavimas ar skrandžio sudirginimas, nes jį sukeli dirginantys sieros junginiai.
- Blogas burnos ir kūno kvapas
- Alerginės reakcijos
- Kraujavimo rizika, nes česnakų sultys turi kraują skystinančių savybių
- Sąveika su vaistais, mažinančiais kraujospūdį, hipoglikemijos riziką, padidėjusio kraujavimo riziką.
- Odos ir gleivinės dirginimas. Tiesioginis česnakų sulčių kontaktas su oda gali sukelti paraudimą, sudirginimą ar net nudegimus dėl jų stiprių cheminių savybių.
Šaltiniai
- https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2024.1277074/full
- https://core.ac.uk/download/pdf/153414692.pdf
- https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/872\
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6678835
- https://www.wikihow.com/Make-Garlic-Juice
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.