Kai kuriuos gali nustebinti goji uogų sultys, mat toks produktas yra nestandartinis ir unikalus. Tačiau nėra ko baimintis, nes goji arba, tiksliau sakant, ožerškio uogos savo neaprėpiama nauda skina laurus ir maistinėse lentelėse užima aukštas pozicijas. Šiuo gėrimu pagerinsite sveikatą ir savijautą, kartu papildysite organizmą visu „ryšuliu“ naudingųjų elementų. Pamatysite, kaip stebėtinai paprastas sulčių paruošimas ir lengvi receptai suteiks progą šį produktą į mitybą įtraukti dažniau.
Kas tos goji uogos?
Galima sutarti, kad „goji“ ištarti yra lengviau negu „ožerškis“. Nors lietuviškas pavadinimas prašo palaužyti liežuvį, visgi goji uogos yra būtent 2–3 m aukščio krūmo dygliuotojo (Lycium barbarum) arba kininio ožerškio (Lycium chinense) nedideli vaisiai. Tuo tarpu vardas „goji“ yra sueuropintas kiniškas pavadinimas, reiškiantis tuos pačius augalus ir jo vaisius. Taip pat palanku žinoti, kad ši gentis priklauso bulvinių šeimai (Solanaceae).
O kaip gi atrodo ožerškis? Krūmas puošiasi plonomis, dygliuotomis šakelėmis ir gausiais, mažais, lancetiškos formos lapeliais. Peržydėjęs krūmas iš piltuvėliškų ar varpelio formos violetinių, rausvų žiedų lapų pažastyse subrandina pailgas arba rutuliškas uogas, kurios gali būti ne tik įprastos raudonos, bet ir geltonos, oranžinės, netgi juodos spalvos.
Lietuvoje šis krūmas nėra itin populiarus, tačiau išvajotosios, supermaistu laikomos uogos į mūsų šalį eksportuojamos iš Azijos rytų.
Kokia maistine verte pasižymi goji uogų sultys?
Jeigu svarstote, ar verta dažniau įtraukti goji uogų sultis į savo mitybos planą, tai siūlome panagrinėti šio produkto maistinę vertę, kuri maloniai nustebins. Nors 100 ml kiekio gėrimas suteiks tik apie 30–50 kcal, tačiau iš jų pasisemsite vitaminų A, C (bei šiek tiek B1, B2, B6 ir E), bei įvairių mineralų ir mikroelementų: geležies, cinko, kalio, seleno. Be to, nedidelis kiekis angliavandenių (6–10 g, iš kurių cukrų yra apie 4–8 g), baltymų (apie 1–2 g), skaidulų (1–2 g) ir nulinės riebalų vertės leis palaikyti sveiką ir liekną kūną.
Negalima pamiršti ir įvairių antioksidantų gausos. Be antioksidacinių savybių turinčių vitaminų, goji uogos turi prikaupusios zeaksantino ir liuteino, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir padėti išlaikyti gerą akių sveikatą.
Goji uogų sulčių nauda
Supermaistu traktuojamų goji uogų naudą sveikatai jau senokai pastebėjo Rytų Azijos liaudies medicina. Goji uogos tradiciškai naudojamos kinų medicinoje kaip tonizuojantis preparatas energijai didinti, akių sveikatai palaikyti, kraujospūdžiui mažinti ir cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti. Jos taip pat turi priešgrybelinių, antibakterinių ir priešvėžinių savybių bei gali padėti apsaugoti kepenis ir pagerinti imuninės sistemos funkcijas. Laimei, daugybę šių paminėtų savybių pateisino ir moksliniai tyrimai. Štai susipažinkime su goji uogų ir jų sulčių nauda:
- Pagerina imuninės sistemos funkciją. Goji uogose esantys polisacharidai stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis. Kai kurie tyrimai rodo, kad goji uogos gali padėti padidinti baltųjų kraujo kūnelių, svarbių kovai su infekcijomis, kiekį. Negana to, šias savybes pastiprina ir antimikrobinės uogų savybės.
- Antioksidacinis poveikis. Antioksidantai goji uogose padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų pažeidimo. Tai gali padėti sumažinti oksidacinį stresą, kuris susijęs su senėjimu ir įvairių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, vystymusi.
- Palaiko akių sveikatą. Goji uogų sultys yra žinomos dėl jų teigiamo poveikio akims, ypač dėl jų didelio zeaksantino kiekio. Zeaksantinas yra antioksidantas, kuris gali padėti apsaugoti akis nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio ir mažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
- Gerina odos būklę. Minėtieji antioksidantai ir vitaminas C prisideda ir prie geresnės odos būklės, nes šios medžiagos skatina kolageno gamybą, gerina odos elastingumą ir mažina senėjimo požymius.
- Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Kai kurie tyrimai rodo, kad goji uogos gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, padedant reguliuoti gliukozės lygį ir pagerinti insulino jautrumą.
- Gerina širdies sveikatą. Goji uogos gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir pagerinti bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą. Priešuždegiminės ir antioksidacinės goji uogų sulčių savybės padeda apsaugoti nuo kraujagyslių pažeidimų.
- Suteikia energijos ir pagerina nuotaiką. Neoficialūs duomenys rodo, kad goji uogų sultis vartojantys žmonės jaučiasi energingesni ir pagerėja jų nuotaika. Tai gali būti dėl pagerėjusio kraujotakos ir deguonies transportavimo į audinius, taip pat dėl antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų teigiamo poveikio.
- Palaiko kepenų sveikatą. Tradiciškai goji uogos buvo naudojamos kinų medicinoje kepenų funkcijai pagerinti. Tyrimai rodo, kad goji uogose esančios medžiagos gali apsaugoti kepenis nuo toksinių medžiagų ir palaikyti kepenų regeneraciją.
- Gali padėti kovoti su vėžiu. Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad goji uogos turi medžiagų, padedančių kovoti su vėžio ląstelėmis, sulėtindamos jų augimą ir skatindamos jų žūtį.
- Pagerina miego kokybę. Goji uogų vartojimas gali padėti pagerinti miego kokybę. Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai vartoja goji uogas, gali jausti geresnę miego kokybę ir greitesnį užmigimą
Kaip gaminamos goji uogų sultys ir koks jų skonis?
Goji uogų sultys turi unikalų skonį, kuris apibūdinamas kaip šiek tiek saldus, kartais švelniai rūgštus su subtiliu kartumo prieskoniu. Skonis gali būti palyginamas su spanguolėmis arba vyšniomis, tačiau su savita žemiška nata, kuri gali šiek tiek priminti džiovintas slyvas arba razinas. Tai reiškia kad namuose paruoštas sultis galite vartoti grynas, o norintiems intensyvesnio prieskonio maišykite šias sultis su kitais ingredientais, tokiais kaip obuoliai, apelsinai ar kitos rūšies uogos.
Gera žinia ta, kad ožerškio uogų sultis galite pasigaminti tiek iš šviežių, ką tik savo sode nuskintų uogų, tiek iš džiovintos ir prekybos vietose įsigytos žaliavos. Šiek tiek skiriasi jų gaminimo technologija, tad pateiksime konkrečiai, kokių priemonių imtis joms pasigaminti.
Šviežios goji uogų sultys
Šviežios ožerškio uogos nėra dažnas derlius Lietuvos soduose, bet jeigu jau taip nutiko, būtinai išbandykite pasigaminti sultis. Be abejo, visada naudingiau yra gerti ką tik paruoštas sultis, o jeigu jos dar ir su minkštimu, tai naudos ir skonio atžvilgiu pasieksite visišką tobulybę.
Sudedamosios dalys:
- 1 puodelis šviežių goji uogų (apie 150 gramų)
- 1/2 puodelio vandens (apie 120 ml)
- 1 šaukštas saldaus ingrediento, tokio kaip medus ar agavų sirupas (pasirinktinai, pagal skonį)
- 1 šaukštelis citrinos arba žaliosios citrinos sulčių (pasirinktinai, gaivesniam skoniui suteikti)
Gaminimas:
- Nuplaukite šviežias goji uogas po tekančiu šaltu vandeniu, ir leiskite joms nusausėti.
- Įdėkite nuplautas uogas į trintuvą. Pripilkite vandens, kad uogos geriau maišytųsi ir plakite dideliu greičiu, kol gausite vientisą masę. Jei norite saldesnių sulčių, galite įdėti šaukštą medaus arba agavų sirupo.
- Perkoškite gautą mišinį per smulkų sietelį arba marlę, kad atskirtumėte sultis nuo minkštimo. Jei norite sultyse išlaikyti daugiau minkštimo ir skaidulų, šį žingsnį galite praleisti.
- Įspauskite šlakelį citrinos arba laimo (žaliosios citrinos) sulčių, kad sultys įgautų gaivesnį skonį.
- Supilkite sultis į stiklinę ir patiekite jas šviežias. Galite pridėti keletą ledo kubelių.
Goji uogų sultys iš džiovintos žaliavos
O ką daryti tiems žmonėms, kurie šviežių ožerškio uogų akyse nėra regėję? Laimei, išsvajotąsias goji uogų sultis galite pasiruošti ir iš džiovintos žaliavos, kurių pilni prekybos centrai.
Tokioms sultims paruošti jums reikės:
- 50 g arba 1/2 puodelio džiovintų goji uogų
- 2–3 puodeliai arba 500–750 ml vandens
- 1–2 šaukštai medaus arba agavų sirupo (pasirinktinai)
- 1 šaukštelis citrinos sulčių (pasirinktinai, dėl skonio)
Gaminimas:
- Iš pradžių džiovintas goji uogas reikės išmirkyti, sudėjus jas į dubenį ir užpilant 1–2 puodeliais šilto vandens. Leiskite uogoms mirkti apie 1–2 valandas, kad suminkštėtų.
- Išmirkusias uogas perkelkite į maišytuvą arba virtuvinį kombainą. Supilkite likusį vandenį ir sutrinkite maišytuvu, kol gausite vientisą konsistenciją. Jei norite, galite įdėti medaus ar agavų sirupo, kad sultys būtų saldesnės, taip pat citrinos sulčių, jei norite rūgštelės.
- Perkoškite gautą mišinį per smulkų sietelį arba marlę, kad atskirtumėte sultis nuo tirščių. Jei norite, kad sultyse būtų daugiau minkštimo, šį žingsnį galite praleisti.
- Supilkite goji uogų sultis į stiklines ir patiekite. Jei norite, galite jas atšaldyti šaldytuve prieš patiekiant. Likusias sultis galite laikyti sandariame inde šaldytuve iki 2–3 dienų.
Goji uogų ir iš jų išspaustų sulčių šalutinis poveikis
Goji uogų sultys yra puikus pasirinkimas sveikatai pastiprinti, tačiau svarbu konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš jas vartojant, ypač turint sveikatos problemų ar vartojant vaistus. Štai kokiais atvejais reikėtų apriboti goji uogų sulčių vartojimą:
- Vartojant tam tikrus vaistus. Goji uogose esančios medžiagos gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, ypač su kraują skystinančiais, cukraus kiekį kraujyje mažinančiais, kraujospūdį mažinančiais ir imunosupresiniais vaistais.
- Pasireiškus alerginėms reakcijoms. Kai kurie žmonės gali patirti alergines reakcijas, tokias kaip odos išbėrimas, niežulys ar patinimas. Alerginės reakcijos dažniausiai būna susijusios su žmonėmis, alergiškiems kitoms bulvinių šeimos augalams (pomidorams, bulvėms ar paprikoms).
- Turint virškinimo problemų. Kai kuriems žmonėms goji uogų sultys dėl didelio skaidulų ar polisacharidų kiekio gali sukelti skrandžio skausmą, pykinimą ar viduriavimą. Tai ypač išryškėja sultis vartojant dideliais kiekiais.
- Gresiant hipertenzijos rizikai. Goji uogos turi medžiagų, kurios gali padidinti kraujo spaudimą, todėl žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį arba vartojantiems kraujo spaudimą mažinančius vaistus, reikėtų vartoti jas atsargiai.
Pavieniai atvejai nurodo, kadgoji uogos gali padidinti odos jautrumą saulės spinduliams, todėl kai kurie žmonės gali patirti fotosensibilizaciją arba odos paraudimą ir niežulį esant saulėje.
Sutrikus kepenų veiklai. Nors goji uogos dažnai laikomos naudingomis kepenims, kai kurių tyrimų duomenimis, jos taip pat gali padidinti tam tikrų kepenų fermentų kiekį, o tai gali rodyti galimą kepenų pažeidimą arba uždegimą.
Sergantiems cukriniu diabetu. Kadangi goji uogos gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, žmonės su cukrinio diabeto diagnoze turėtų būti atsargūs vartodami šias uogas, nes gali pasireikšti hipoglikemija.
Šaltiniai:
https://www.utep.edu/herbal-safety/herbal-facts/herbal%20facts%20sheet/goji.html
https://web.archive.org/web/20121120203800/http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/gojiberriesrep.pdf
https://extension.usu.edu/yardandgarden/research/goji-in-the-garden
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21950628/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.