Cukrinis diabetas – nepavydėtina liga, kuria serga vis daugiau žmonių. Kamuojant šiam sutrikimui, pacientai turi atidžiai stebėti, kokį maistą ir gėrimus vartoja, bei reguliariai tikrinti gliukozės koncentracijos pokyčius kraujyje. Žinoma, tokia kontrolė itin apriboja cukriniu diabetu sergančius žmones, todėl ieškoma, ką įtraukti į tokią „nuobodžią“ mitybą. Dažniausiai tokios mitybos meniu sudaro mažą glikeminį indeksą turintys produktai, tačiau tam tikros vaisių, uogų ir daržovių sultys sergant diabetu taip pat gali būti naudinga opcija. Nors sultys ir diabetas iš pažiūros atrodo gana nesuderinama kombinacija, vis dėl to apžvelkime, kokias sultis gali vartoti diabetikai bei ką būtina žinoti apie šių sulčių vartojimo įpročius.
Sultys diabetikams – ne pati geriausia išeitis
Sergant diabetu, svarbu rinktis sultis atsargiai, nes dauguma jų turi daug cukraus ir gali greitai padidinti gliukozės kiekį kraujyje ir sukelti hiperglikemijos riziką. Vaisių sultys priskiriamos didelio glikeminio indekso gėrimams, o didelio glikeminio indekso maisto produktų ir gėrimų diabetu sergantiems žmonėms daugeliu atvejų geriau vengti.
Tyrimais nustatyta, kad per savaitę išgeriant tris porcijas vaisių sulčių, diabeto rizika padidėjo 8 proc. Priešingai veikia mėlynių, vynuogių, obuolių ir kriaušių valgymas (bet ne sultys), kuris susijęs su mažesne rizika. Tyrėjai nustatė, kad vaisių sultis pakeitus trimis porcijomis tam tikrų sveikų vaisių per savaitę, rizika sumažėtų 7 proc. Kai kurie vaisiai riziką mažino labiau nei kiti, pavyzdžiui, greipfrutų ir bananų vartojimas riziką sumažina 5 proc., o mėlynių – net 26 proc.
Kaip matytis iš tokių tyrimų išvadų, sulčių vartojimas nėra pirminis rekomenduojamas produktas diabetikams. Mažesnę įtaką kraujyje cirkuliuojančio cukraus svyravimams turi sveiki vaisiai ir uogos, o ne iš jų pagamintos sultys.

Sultys sergant diabetu gali būti ir naudingos
Vis dėlto, nėra jau taip blogai: tam tikrais atvejais, įvairias sultis diabetikai tikrai gali vartoti. Skiestomis ar tam tikro tipo sultimis tinka paįvairinti mitybą laikantis jų rekomenduojamų porcijų ir saikingo kiekio. Kai reikia reaguoti į hipoglikemiją (per mažą cukraus kiekį kraujyje), sultys gali būti vartojamos nedelsiant. Be to, kai kada sultis vartoti yra paprasčiau ir patogiau, nei suvalgyti vaisių/daržovę. Didelis skaidulų kiekis sveikame vaisiuje gali sukelti kitų nepageidaujamų poveikių virškinimui arba paūminti kitas gretutines ligas, todėl to išvengti galima geriant iš jų paruoštas sultis. Taip pat pastebima ir kita sulčių diabetikams nauda:
- Vitaminų ir mineralų šaltinis. Sultys, ypač daržovių ir uogų, turi daug vitaminų (pvz., C, K, B grupės), mineralų (pvz., kalio, magnio), bioaktyvių junginių, prisidedančių prie imuninės sistemos gerinimo, širdies sveikatos.
- Antioksidantai ir fitocheminės medžiagos uogų (šilauogių, aviečių) ir citrusinių vaisių (greipfrutų) sultyse mažina uždegimą organizme. Tai padeda apsaugoti diabetikų kitas „silpnąsias vietas“ – kraujagysles ir širdį.
- Hidratacija. Daržovių sultys (agurkų ar salierų) padeda palaikyti gerą organizmo drėgmės balansą, kuris svarbus medžiagų apykaitai ir cukraus kiekio kraujyje kontrolei.
- Gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Kai kurios sultys (citrinų ar laimų) turi mažą glikeminį indeksą ir gali padėti mažinti cukraus kiekio šuolius po valgio. Kitos sultys gerina kraujotaką ir gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį.
- Širdies ir kraujagyslių sveikata. Dar vienos sultys turi galimybę mažinti cholesterolio kiekį ir gerinti kraujagyslių būklę. Tai svarbu, nes diabetikai turi didesnę riziką susirgti širdies ligomis.
- Gerina virškinimą. Daržovių sultys su skaidulomis padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir gali mažinti vidurių užkietėjimą. Spanguolių sultys padeda išvengti šlapimo takų infekcijų.

Kurios daržovių sultys sergant diabetu sveikiausios?
Neskaitant vandens, bene mažiausiai rizikos cukriniu diabetu sergantiems pacientams turi gėrimai, išspausti iš nekrakmolingų daržovių (pomidorų, burokėlių, salierų, agurkų, brokolių, žiedinių kopūstų, morkų, porų). Šios sultys turi mažesnį glikemijos indeksą ir jose yra mažiau angliavandenių nei vaisių sultyse. Štai rekomenduojamos pagrindinės daržovių sultys sergant diabetu:
Pomidorų sultys
Pomidorų sultyse yra mažai kalorijų ir angliavandenių, bet gausu antioksidantų (ypač likopeno), kuris padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Taip pat pomidorų sultys gali padėti palaikyti sveiką kraujo spaudimą, kas svarbu sergant diabetu. Šių sulčių rekomenduojama porcija yra 100–150 ml per dieną. Patariama rinktis pomidorų sultis be pridėtinės druskos.
Salierų ir agurkų sultys sergant diabetu
Šių žaliųjų daržovių gėrimai turi mažai cukraus, yra turtingos skaidulomis, vitaminais K ir C bei antioksidantais. Abejos sultys gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Salierų sultys gali padėti sumažinti kraujospūdį, o agurkų sultys turi drėkinančių savybių. Dėl šių savybių, tokių sulčių diabetikai gali išgerti iki 200 ml per dieną. Be to, jas galima maišyti su kitomis mažai cukraus turinčiomis daržovėmis.
Špinatų sultys
Tirštos, sodrios žalios spalvos špinatų sultys dėl gausių magnio ir kalcio išteklių padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Nors šis gėrimas turi mažai angliavandenių, jų vistiek galima gerti tik iki 150 ml per dieną. Dažniausiai jos maišomos su kitomis daržovėmis.
Burokėlių sultys ir diabetas
Burokėlių sultys turi sudėtyje nitratų, kurie gali pagerinti kraujotaką ir padėti mažinti kraujo spaudimą. Jie taip pat turi antioksidantų ir gali padėti sumažinti uždegimą organizme. Kadangi burokėliuose yra daugiau natūralaus cukraus, jų išgerti galima ne daugiau nei 100 ml per dieną.

Diabetikai gali rinktis ir uogų sultis: štai kurios jiems geriausios
Nors uogos esti saldesnės už daržoves ir turinčios didesnį natūralių cukrų kiekį, galima atrinkti kelis sulčių tipus, kurios su saiku tiks ir diabetikams.
- Spanguolių sultys gali padėti užkirsti kelią šlapimo takų infekcijoms, su kuriomis dažnai susiduria diabetikai ir taip sumažinti uždegimą. Galima spanguolių sulčių porcija sergant diabetu yra iki 100 ml per dieną, praskiedžiant jas vandeniu santykiu 1:1.
- Šilauogių sultys ir diabetas yra puikiai susiderinantys komponentai, nes šis gėrimas turtingas antioksidantais, mažinantis uždegimą, galintis padėti pagerinti insulino jautrumą. Šilauogių sulčių rekomenduojama porcija yra iki 100 ml per dieną, geriausia natūralios ir be cukraus.
- Diabetikai gali pasiskaninti valgį ir puse aviečių sulčių stiklinės (iki 100 ml). Šios sultys pasižymi mažu glikeminiu indeksu, jos turi daug skaidulų, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
- Vyšnių sultys sergant diabetu pasitarnaus tada, jeigu pacientus kamuoja miego sutrikimai. Rūgščios vyšnių sultys gerina miegą dėl esančio natūralaus melatonino. Jos turi gana žemą glikeminį indeksą, todėl jos nesukelia staigių cukraus šuolių kraujyje. Antocianinai šiame gėrime gali padėti sumažinti uždegimą, pagerinti insulino jautrumą, mažinti širdies ligų riziką. Šių sulčių taip pat reikia nepadauginti ir išgerti tik 100–150 ml per dieną.

Diabeto metu galimos ir vaisių sultys
- Granatų sultyse gausu skaidulų, folio rūgšties ir kalio bei vitamino C, gausu tam tikrų rūšių antioksidantų. Kadangi granatų sultys turi mažą glikemijos indeksą, jos yra geras pasirinkimas sergantiesiems diabetu. Kai kurie tyrimai rodo, kad granatų sultys gali pagerinti insulino jautrumą ir stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje. Be to, jos geba mažinti kraujospūdį dėl natūralių nitratų ir kalio bei reguliuoti „blogojo“ cholesterolio (LDL) oksidaciją. Šių sulčių diabetikams išgerti galima daugiausiai 100–150 ml per dieną.
- Greipfrutų sultys turi mažiau cukraus nei dauguma vaisių sulčių, todėl padeda reguliuoti insulino jautrumą. Nors iš esmės greiprutų sultys sergant diabetu yra naudingas vitaminų šaltinis, dėl galimos stiprios sąveikos su vaistais jas sudėtinga vartoti. Tokiu atveju rekomenduojama porcija išlieka maža – iki 100 ml per dieną, be to, reikalinga gydytojo priežiūra.
- Vandeniu atskiestos citrinų ir laimų sultys padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, be to, turi daug vitamino C. Tokios sultys gali pagerinti virškinimą ir mažinti gliukozės kiekio šuolius po valgio. Kadangi šių sulčių dėl stipraus rūgštumo neįmanoma gerti grynų, jomis galima neribotai gardinti vandenį.

Kategoriškai vengtinos sultys sergant diabetu
Tam tikros sultys sergant diabetu (ypač vaisių su dideliu glikeminiu indeksu) labai stipriai „šokdina“ cukraus kiekį kraujyje, o tokie „amerikietiški kalneliai“ diabetikams labai pavojingi. Bene visais atvejais diabetu sergantys žmonės turėtų atsisakyti sulčių iš ananasų, mangų, vynuogių, bananų, obuolių. Gėrimai su tropiniais (guava, papaja, pasifloros sultys) ir saldžiais citrusiniais vaisiais (apelsinų sultys) taip pat turėtų atsidurti diabetikų maisto „juodajame sąraše“. O dirbtinių, gazuotų, saldikliais ar pridėtiniu cukrumi papildytų gėrimų ir nektarų net neverta minėti, nes šie produktai diabetikams turėtų apskritai būti tabu.
Rekomendacijos diabetikams, norintiems vartoti sultis
Diabetu sergantys žmonės, norintiems į mitybą įtraukti šiek tiek sulčių, turėtų vadovautis šiomis rekomendacijomis:
- Vartokite tik šviežiai spaustas, 100 proc. sudėties ir namuose gamintas sultis. Teikite pirmenybę sultims su minkštimu, nes jose esančios skaidulos padeda išvengti staigaus cukraus šuolio kraujyje.
- Sultis patartina vartoti valgio metu kartu su baltymais ar sveikais riebalais, taip norint išvengti nepageidaujamų cukraus lygio kraujyje svyravimų.
- Sultis verta skiesti vandeniu ir pradėti nuo mažesnių kiekių. Stebėkite gliukozės kiekį kraujyje ir patikrinkite savo organizmo reakciją į tam tikras sultis.
- Vartokite mažais kiekiais ir saikingai, maždaug 0,5 stiklinės (iki 100 ml) per dieną.
Šaltiniai
- https://www.diabetes.co.uk/food/juice-and-diabetes.html
- https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/what-to-drink-with-diabetes/fruit-juices-and-smoothies
- https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/mokymo%20programa.pdf
- https://www.truemeds.in/blog/juices-for-diabetic-patient
- https://healthmatch.io/type-2-diabetes/juice-for-diabetes-type-2
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.