Jau nuo senų laikų žmonės raugino įvairias daržoves, kurios net tik labai skanios, bet ir turinčios daug naudos organizmui. Raugintų daržovių sultys, o ypač raugintų kopūstų sultys, yra nuostabus sveikatos šaltinis, ne tik gerintis virškinimo sistemą, bet ir turinti daugybę vitaminų. Šiame straipsnyje aptarsime kokių naudingų medžiagų yra raugintų kopūstų sultyse, kuo jos naudingos organizmui bei kaip jas pasigaminti.
Raugintų kopūstų sulčių maistingumas
Raugintų kopūstų sultys yra nekaloringas ir labai maistingas produktas. Viename puodelyje (140 g) yra:
- 55 kcal
- 1,3 g baltymų
- 3,5 g riebalų
- 5,8 g angliavandenių
- 2,4 g cukrų
- 3,9 g skaidulinių medžiagų
- 17,9 mg vitamino C
- 19,6 mg vitamino K
- 0,23 mg vitamino B6
- 1,9 mg geležies
Vitaminai, esantys raugintų kopūstų sultyse
Raugintų kopūstų sultys labai naudingos dėl jose esančio vitamino C. Jis stiprina imuninę sistemą, veikia kaip antioksidantas ir skatina medžiagų apykaitą. Tačiau tai ne vienintelis vitaminas, esantis šiose sultyse, jose taip pat yra:
- vitamino K – šis riebaluose tirpus vitaminas svarbus gerai kaulų būklei ir kraujo krešėjimui palaikyti. Norint, kad geriau jis pasisavintų, į raugintų kopūstų sultis reikėtų įmaišyti augalinių aliejų, derinti su riešutais, sėklomis ar kitais geraisiais riebalais.
- beta karotino. Tai – provitaminas, kuris organizme virsta vitaminu A, o šis palaiko imuninę sistemą ir yra svarbus sveikai odai, akims ir kaulams.
- vitamino B12. Raugintų kopūstų sultys yra vienas iš nedaugelio augalinės kilmės vitamino B12 šaltinių, kuris būtinas sveikai nervų sistemai. Dėl to šios sultys ypač naudingos laikantis subalansuotos veganiškos mitybos.
Kadangi daugelis šių vitaminų yra jautrūs karščiui, daugiausia naudos sveikatai gausite gerdami raugintų kopūstų sultis šaltas.
Raugintų kopūstų sulčių probiotinės savybės
Rauginant kopūstus dauginasi laktobakterijos. Dėl to raugintuose kopūstuose ir raugintų kopūstų sultyse yra neįtikėtinai daug probiotikų. Šios gerosios bakterijos labai naudingos žarnyno sveikatai. Sveikas žarnyno mikrobiomas gali padėti išvengti ligų, gerinti virškinimą ir maistingųjų medžiagų įsisavinimą bei palaikyti imuninės sistemos veiklą.
Natūralių probiotinių maisto produktų, tokių kaip rauginti kopūstai, naminis jogurtas ar kombučia, vartojimas ypač svarbus tiems, kurie ką tik baigė vartoti antibiotikų kursą. Antibiotikai sunaikina ne tik ligas sukeliančias bakterijas organizme, bet ir žarnyne gyvenančias gerąsias bakterijas, kurios reikalingos gerai organizmo veiklai. Tad raugintų kopūstų sultys yra puikus būdas padėti organizmui atkurti žarnyno florą.
Raugintų kopūstų sultys lengvina vidurių užkietėjimą
Pieno rūgšties bakterijos, esančios raugintų kopūstų sultyse gali ne tik ilgainiui pagerinti žarnyno būklę, bet ir pagerinti virškinimą. Todėl raugintų kopūstų sultys rekomenduojamos kaip švelni ir natūrali vidurius laisvinanti priemonė, kai kamuoja ūmus ir lėtinis vidurių užkietėjimas. Kad poveikis būtų geriausias, sultis reikėtų gerti ryte, prieš valgį.
Svarbu! Raugintų kopūstų sultys yra švelni vidurius laisvinanti priemonė, kurią galima gerti kasdien, tačiau suvartojus per daug, gali prasidėti viduriavimas, todėl per dieną rekomenduojama išgerti iki 50 ml šių sulčių.
Raugintų kopūstų sultys stiprina imuninę sistemą
Rauginti kopūstai ir iš jų pagamintos raugintų kopūstų sultys, kaip ir visi fermentuoti maisto produktai, yra vienas sveikiausių maisto produktų. Juos taip pat būtų galima vadinti supermaistu. Dėl jų gamybos būdo – rauginimo pieno rūgšties fermentacijos būdu – raugintuose kopūstuose yra milijonai pieno rūgšties bakterijų. Šios bakterijos skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi organizme ir palaiko tinkamą žarnyno florą. Jei žarnyno flora subalansuota, stiprėja imuninė sistema ir gynybinė jos funkcija, kadangi 80 % visų imuninių ląstelių yra žarnyne.
Kiek reikia išgerti raugintų kopūstų sulčių?
Vieno tikslaus šių sulčių reikiamo kiekio nėra, kadangi raugintų kopūstų sultys gali turėti vidurius laisvinantį poveikį, jei geriamos dideliais kiekiais. Kartais toks poveikis netgi pageidaujamas, pvz., esant vidurių užkietėjimui. Todėl rekomenduojama pradėti pamažu, nuo mažų 20-30 ml porcijų. Tačiau, jei gerai toleruojate šias sultis ir jos nesukelia vidurių laisvinančio poveikio, tuomet galima drąsiai gerti 50 ml ar net daugiau raugintų kopūstų sulčių per dieną.
Kaip pasigaminti raugintų kopūstų sultis?
Raugintų kopūstų sulčių galima rasti net prekybos centruose, tačiau jos yra brangesnės nei gamintos namuose, su papildomais priedais ar pasterizuotos, kuomet lieka mažiau naudingųjų medžiagų. Arba jas galite tiesiog nuspausti nuo jau raugintų kopūstų. Tačiau galima ir šviežiai pasigaminti šių naudingų sulčių. Iš nurodyto kiekio pagaminsite apie 300 ml raugintų kopūstų sulčių.
Sultims reikės:
- 1,4 kg šviežio baltagūžio kopūsto
- 60 ml obuolių sulčių
- 5 g druskos
Gaminimas:
- Nulupkite išorinius kopūstų lapus. Pašalinkite visus išblukusius ar sudžiūvusius lapus.
- Kopūstą supjaustykite stambesniais gabalais ir susmulkinkite virtuviniu kombainu arba sutarkuokite smulkia tarka.
- Susmulkintus kopūstus sudėkite į vidutinio dydžio dubenį.
- Suberkite druską, supilkite obuolių sultis ir gerai išmaišykite.
- Gautą masę sudėkite į stiklainį ar kitą sandarų indą, jį pripildykite iki pat viršaus.
- Šaukštu įspauskite kopūstus į stiklainį, kad neliktų oro ertmių. Jei reikia, įdėkite daugiau kopūstų, kad stiklainis būtų užpildytas beveik iki viršaus.
- Įpilkite vandens, kad masė pasiektų stiklainio kraštus. Palikite pakankamai vietos, kad galėtumėte užsukti dangtelį.
- Gerai užsukite stiklainio dangtelį.
- Įdėkite stiklainį į dubenį. Kopūstai pradės fermentuotis ir pradės tekėti skystis, todėl laikydami stiklainį dubenyje išvengsite nešvarumų.
- Leiskite sultims fermentuotis 5-6 dienas.
- Praėjus šiam laikui, nupilkite susidariusias sultis per sietelį ir naudokite. Geriausia visas sultis išgerti iš karto, bet jei negalite, likusias sultis sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve.
Kaip gaminti raugintų kopūstų sultis galite pamatyti ir šiame vaizdo įraše.
Raugintų sulčių vartojimo būdai
Jei nenorite tiesiog gerti vienų raugintų kopūstų sulčių, jas galite panaudoti patiekaluose. Štai keletas būdų:
- Naudoti salotoms gardinti. Beveik visiems salotų padažams reikia kokios nors rūgšties, kad jie būtų aštresni ir aromatingesni, pavyzdžiui, citrinos sulčių ar acto, o šiuos ingredientus galite tiesiog pakeisti tuo pačiu kiekiu raugintų kopūstų sulčių. Tai ne tik suteikia gardų skonį, bet ir yra daug sveikiau.
- Gardinti pagamintas daržoves ar mėsą. Raugintų kopūstų sultys puikiai tinka vietoje druskos ar acto, kurios ne tik pagerins patiekalų skonį, bet ir padidins maistinių medžiagų kiekį.
- Marinuoti mėsą. Mėsos marinato receptuose dažniausiai reikalinga tam tikros rūšies rūgštis (actas, vynas, citrusinių vaisių sultys ar pomidorai), nes ji greičiau suminkština mėsą ir sutrumpina gaminimo laiką, suardydama baltymų jungtis. Kitą kartą vietoj jų pabandykite naudoti raugintų kopūstų sultis ir pamatysite, kad jos mėsai ne tik suteikia gardų skonį, bet mėsa tampa daug minkštesnė.
- Rauginti kitas daržoves. Jei norisi greitai raugintų daržovių, pvz., agurkų, burokų, moliūgo ar kitų, tuomet tereikia į raugintų kopūstų sultis sudėti šias daržoves ir palaikyti kelias dienas. Taip turėsite gardžių ir greitai raugintų maistingų daržovių.
Autorė Egidija Indulytė
Šaltiniai:
https://utopia.org/guide/sauerkraut-juice/
https://whatgreatgrandmaate.com/9-ways-to-use-sauerkraut-juice/
https://gruenesmoothies.com/sauerkraut-juice/
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut
https://www.livestrong.com/article/277346-what-are-the-benefits-of-sauerkraut-juice/
https://wildbrine.com/sauerkraut-juice-uses/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.