Šventiniu laikotarpiu stalą puošti turi ne tik įvairiausių patiekalų gausa ir įvairovė, bet ir Kalėdas primenantys gėrimai. Daugelio skoniui pritinkantys kalėdiniai gėrimai apima platų asortimentą, įtraukiant ir kalėdinę kavą, žolelių arbatas ar sulčių mišinius. Nors švenčių metu neatsisakoma ir alkoholio ar kokteilių, čia pasiūlysime visiems draugiškas nealkoholines kalėdinių gėrimų iš sulčių versijas, kurias vartoti galės ir vaikai. Tad skaitykite toliau: jūsų vertinimui receptai – kalėdiniai gėrimai iš sulčių, kurie ne tik suteiks šventinės dvasios, bet bus naudingi ir sveikatai.
Kodėl kalėdiniai gėrimai iš sulčių yra geriau, nei kiti gėrimai?
Sultimis paremti kalėdiniai gėrimai yra universalus, sveikas ir kūrybingas pasirinkimas, puikiai atitinkantis šventinę dvasią ir praturtinantis šventinį stalą. Rinktis kalėdinius gėrimus iš sulčių yra puikus sprendimas dėl daugybės priežasčių:
Sveikesnis pasirinkimas. Sultys natūraliai turi daug vitaminų ir mineralų, ypač jei naudojamos šviežiai spaustos, todėl prisideda prie kasdienio vitaminų poreikio. Šie gėrimai dažnai yra mažiau kaloringi nei alkoholiniai kokteiliai ar gazuoti saldinti gėrimai.
Tinka visiems. Nealkoholiniai gėrimai iš sulčių yra universalūs – juos gali vartoti tiek vaikai, tiek suaugusieji, taip pat tie, kurie nevartoja alkoholio dėl asmeninių ar sveikatos priežasčių. Šie gėrimai suteikia energijos, užuot sukėlę mieguistumą ar galvos skausmą kitą dieną.
Įvairių skonių galimybės. Gėrimai iš sulčių leidžia eksperimentuoti su įvairiais skoniais – saldžiais, rūgščiais, aitriais ar net prieskoniais praturtintais mišiniais. Galima lengvai pritaikyti receptus pagal turimus ingredientus ar asmeninius skonius.
Šventinė estetika. Kalėdiniai sulčių gėrimai lengvai puošiami naudojant cinamono lazdeles, apelsinų griežinėlius, spanguoles ar mėtų lapelius. Dėl jų natūraliai ryškių spalvų (pvz., spanguolių raudona ar apelsinų oranžinė) jie tampa tikra stalo puošmena.
Šiltinantis efektas. Karšti sulčių pagrindo gėrimai yra puiki alternatyva arbatai ar kavai šaltu oru. Prieskoniai, tokie kaip cinamonas, gvazdikėliai ir imbieras, suteikia jaukumo ir šilumos pojūtį.
Draugiškumas aplinkai ir biudžetui. Daugelis sulčių pagrindo gėrimų gaminami iš lengvai prieinamų ir įprastų ingredientų, todėl jie yra ekonomiškas pasirinkimas.
Kūrybingumas ir įtraukimas. Sultimis paremti kokteiliai leidžia įtraukti visus šeimos narius į kūrybinį procesą – vaikai gali padėti puošti ar maišyti ingredientus. Tai skatina šventinę nuotaiką ir bendrumą, nes kiekvienas gali sukurti savo unikalų gėrimo variantą.
Lengvai paruošiami kalėdiniai gėrimai
Kalėdiniai gėrimai iš sulčių pasižymi šiltais, sodriais skoniais, kurie derinami su prieskoniais, vaisiais ir kartais gazuotais komponentais. Jie dažniausiai siejami su tradicijomis, žiemos šventėmis ir šiluma. Štai 10 populiarių sulčių pagrindu gaminamų kalėdinių gėrimų, kuriems bus sunku atsispirti vaikams ar net kokteilių gurmanams.
1. Šiltas obuolių sulčių kalėdinis gėrimas
Šildantis ir aromatingas obuolių sulčių gėrimas su prieskoniais tradiciškai siejasi su šventiniu sezonu. Nostalgiškąjį obuolių pyragą primenantis gėrimas ruošiamas puode ant silpnos ugnies pakaitinus 1 l obuolių sulčių su 2 cinamono lazdelėmis, 5–6 gvazdikėliais, apie 2 cm dydžio imbiero gabalėliu ir 1 apelsino žievelėmis.
2. Spanguolių „punšas“
Spanguolių sultys laikomos ne tik šaltojo sezono vitaminų užtaisu, bet ir su Kalėdomis asocijuojančiu atributu. Tad raudona nealkoholinio spanguolių „punšo“ spalva ir šių uogų porūgštis skonis primena Kalėdas, o citrusiniai vaisiai prideda žiemos gaivumo. Šį tradicinį gėrimą galite pasigaminti dideliame ąsotyje sumaišę po 500 ml apelsinų ir spanguolių sulčių, papildę gėrimą 750 ml gazuoto vandens ir pagardinę 2 cinamono lazdelėmis, 4–6 gvazdikėliais bei papuošę apelsinų griežinėliais.
3. Nealkoholinis kalėdinis karštas „vynas“
Absoliučią kalėdinę dvasią suteikia karšti gėrimai su vynu, bet tą patį jausmą suteiks ir vaikams bei blaivininkams draugiškas, imituojantis gėrimas iš vynuogių sulčių. Tereikia 500 ml raudonųjų vynuogių sultis sumaišyti su 2 cinamono lazdelėmis, 6 gvazdikėliais, imbiero gabalėliu ir apelsino žievelėmis/griežinėliais ir pakaitinti ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Dar paprastesniam variantui naudokite iš anksto paruoštus karšto vyno prieskonių mišinius ir voila! – karštas nealkoholinis kalėdinis gėrimas iš vynuogių sulčių jau garuoja ant jūsų šventės stalo.
4. Šnypščiantis granatų ir citrusinių vaisių sulčių limonadas
Raudonos granatų sėklos ir sodri sulčių spalva simbolizuoja šventinę prabangą. Be to, gana šventiškai atrodo ir putojantys, šnypščiantys gėrimai bei burbuliukai, o kvapnūs citrusiniai vaisiai suteiks gaivos ir žaismingumo. Tad siūlome išmėginti patrauklų skonių derinį iš 200 ml granatų sulčių, po 50 ml citrinų, laimo, apelsinų ir mandarinų sulčių, 200 ml gazuoto vandens, 50 ml cukraus sirupo ir gėrimą papuošiant granatų sėklomis.
5. Kalėdiniai gėrimai iš obuolių ir kriaušių sulčių – „žiemos Mojito“
Išsiilgusiems vasariškų vaisių skonių galima pasiūlyti ir sulčių gėrimą, primenantį prabanga ir šventiškumu dvelkiantį Mojito. Nealkoholinei versijai reikia stiklinėje sutrinti kelias šviežių mėtų šakeles su šaukštu cukraus arba medaus, įpilti po 125 ml obuolių ir kriaušių sulčių, 50 ml laimo sulčių. Tada į gėrimą pridėti 200 ml gazuoto vandens ir patiekti su ledo kubeliais.
6. Granatų sulčių ir rozmarino duetas
Sezoniškieji granatų vaisiai ir jų sultys „pagauna pagreitį“ per didžiąsias metų šventes, tad nepaliekam šių gėrybių ramybėje ir ruošiam dar vieną ypatingą, kisieliaus raudonumo kokteilį su rozmarinų sirupo kombinacija. Šis prabangus kalėdinis gėrimas dvelks žaluma ir teigiamu palepintų namiškių įvertinimu.
Jį pasiruošti tereikia stiklinėje lygiomis dalimis (pvz., po 30 ml) sumaišyti granatų sultis ir rozmarino sirupą, ir iki stiklinės krašto pripilti gazuoto vandens. Papuoškite granatų sėklomis ir rozmarinų šakele. Rozmarinų sirupą pasiruoškite iš anksto sumaišydami 1 puodelį rudojo cukraus, 1 puodelį vandens, 6 rozmarino šakeles ir virdami šį mišinį ant vidutinės ugnies, dažnai maišydami, kol cukrus ištirps.
7. Imbierinis kalėdinis gėrimas su bazilikų sirupu ir citrinų sultimis
Kaipgi galima sutikti Kalėdas be šventinį imbierinių sausainių skonį primenančio gėrimo? Kokteilis, kupinas imbiero, gaivinančių citrinų ir subtilaus prieskonio suteikiančių bazilikų ne tik pakylės šventinę dvasią, bet ir suteiks energijos, vitaminų ir šilumos.
Jam pasigaminti reikės sumaišyti 200 ml skiestų imbiero sulčių (arba gazuoto imbierinio gėrimo/limonado) ir po 50 ml citrinos sulčių bei bazilikų sirupo. Į gėrimą pridėkite ledo, papuoškite bazilikų lapeliais ir citrinos griežinėliu. Bazilikų sirupą pasiruoškite kaitindami puode puodelį vandens, ištirpindami 1 puodelį cukraus ir įdėdami vieną puodelį šviežių bazilikų lapelių.
8. Šventinis apelsino sulčių ir kokosų pieno kokteilis
Apelsinai ir mandarinai yra tradiciniai žiemos vaisiai, simbolizuojantys šventes, todėl kone privalu šiuos vaisius įtraukti į kalėdinio gėrimo receptą. Pasigaminsite nealkoholinį puikiausią kokteilį, primenantį pusiau pina coladą ir pusiau mimozą. Iš anksto papuošę taurės ar stiklinės kraštelį kokosų drožlėmis, supylę į ją plaktuvėje suplaktas 300 ml apelsinų sultis, 200 ml kokosų pieną, 2 šaukštelius agavų sirupo, pagardintą žiupsneliu muskato bei cinamono ir padekoravę apelsino žievele, turėsite puikiausią kalėdiško skonio ir išvaizdos gėrimą.
9. Karšti kalėdiniai gėrimai su spanguolių sultimis ir migdolų pienu
Jau aišku, kad ant Kūčių stalo atsiras vienas privalomų patiekalų – spanguolių kisielius, bet šias uogas galima panaudoti ir kitokio šildančio, šventiško gėrimo recepte. Puode sumaišykite 500 ml spanguolių sulčių, 250 ml vanilės skonio migdolų pieno, 2 šaukštus cukraus, įdėkite 1 cinamono lazdelę ir pakaitinkite gėrimą ant silpnos ugnies. Patiekite puodeliuose, papuošę migdolų riešutais ar džiovintais apelsino griežinėliais.
10. Karštos vaisių sultys su prieskoniais
Na ir galiausiai jūsų dėmesiui – viską apvainikuojantis klasikinių kalėdinių vaisių gėrimas, kurio skonis patobulintas šildančiais prieskoniais. Dideliame puode užvirinkite po 500 ml obuolių ir spanguolių sulčių, 200 ml apelsinų sulčių, sudėkite 2 cinamono lazdeles, 2 anyžių žvaigždutes, 6 gvazdikėlius, apelsino žievelę ir nedidelį gabalėlį imbiero. Leiskite gėrimui švelniai virti 15–20 minučių, kad prieskoniai išleistų savo aromatus, pagardinkite 2–3 šaukštais cukraus ar medaus ir galiausiai patiekite stiklinėse.
Šaltiniai
https://www.liquor.com/christmas-cocktails-5092411
https://www.delish.com/holiday-recipes/christmas/g860/holiday-cocktails
https://www.liquor.com/recipes/brillig-rosemary-pomegranate-soda
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/non-alcoholic-christmas-drinks-recipes
https://www.countryliving.com/food-drinks/g29386984/non-alcoholic-christmas-drinks
http://onetwosimplecooking.com/blog/2012/8/31/grapefruit-basil-mimosas
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.