Melionų sultys – saldžiais, gaiviais tonais pasižymintis gėrimas, tampantis aktualiu vasaros laikotarpiu. Dėl gausaus derliaus ir lengvai prieinamos žaliavos šiuo metų laiku, sultys iš melionų tampa puikiu pasirinkimu ne tik skysčių balansui palaikyti, bet ir papildyti organizmą naudingų medžiagų turiniu. Be to, pasirinkdami kuo įvairesnes melionų veisles, gausite vis kitokių junginių bei patirsite įdomesnių skonių. Todėl siekiame išsiaiškinti, kuo naudingos melionų sultys, iš kokių rūšių jas galima pasigaminti patiems bei kokiems žmonėms jos nėra tinkamos.
Iš ko gaminamos melionų sultys?
Lietuvoje dažniausiai ragaujame kelias melionų veisles ar varietetus, iš kurių galima išsispausti ir sulčių. Tai yra:
- raukšlėtasis melionas (Cucumis melo var. cantalupensis), o liaudyje geriau žinomas kaip kantalupas ar „Cantaloupe“. Jis atskiriamas iš oranžinio arba raudono minkštimo, grublėtos žievelės.
- Cucumis melo subsp. melo var. inodorus yra sėjamojo meliono tipinio porūšio melionai, kurių geriausiai žinomas atstovas – „Honey dew“ veislė. Jis puikiai pažįstamas kaip geltonasis ar saldusis medaus melionas, kurio veislė turi geltoną žievelę ir baltai žalsvą minkštimą.
- veislė „Gwanipa“ turi gelsvą ar oranžinį minkštimą, o jo šviesią žievelę dengia tinklelis ir tamsesni išilginiai dryžiai.
- „Galia“ pasižymi ant paviršiaus it tinkleliu pasidengusi žievė, o šviesiai žalias arba geltonas minkštimas yra storas, sultingas ir saldus.
- „Piel de Sapo“ yra pailgos formos melionai tamsiai žalia grublėta žievele ir žalsvu minkštimu.

Melionų sulčių savybės pagal rūšis
Kaip ir reikia tikėtis, melionų sultys labai priklauso nuo veislės: varijuoja tiek skonis, tiek spalva, tiek maistinių medžiagų profilis. Pagrindiniai sulčių ir savybių skirtumai iš skirtingų rūšių melionų nurodyti 1 lentelėje.
Meliono porūšis ar veislė | Minkštimo savybės | Maistinių ir bioaktyvių medžiagų turinys | Kitos pastabos ir sulčių savybės |
Kantalupas | Ryškiai oranžinis minkštimas, labai aromatingas, saldus. | Labai daug β-karoteno, vitamino C, stiprus antioksidacinis potencialas. | Dažniausiai tyrinėjamas moksle; sultys ryškios, saldžios, su gėlių aromatu. |
Honey dew | Žalsvai baltas minkštimas, subtiliai saldus, mažiau aromato. | Mažiau karotenoidų, bet daugiau folio rūgšties, kalio, magnio. | Sultys švelnios, gaivios, tinka mišiniams su kitais vaisiais, nes skonis gana neutralus. |
Galia | Geltonas, saldus minkštimas, kvapnus. | Turi nemažai vitamino C ir fenolinių junginių, saldesnis už Honey dew. | Populiari desertinė veislė, sultys kvapnios, bet mažiau pigmentų nei kantalupo. |
Piel de Sapo | Žalsvas minkštimas, vidutiniškai saldus, gaivus. | Daug vitamino C, geras kalio šaltinis, bet beveik nėra karotenoidų | Sultys šviesiai žalios, labai gaivios, primena agurkų gaivumą. |
Orange Candy | Ryškiai oranžinis minkštimas, itin saldus, stipraus skonio. | Itin daug cukrų (fruktozės, sacharozės), daug β-karoteno ir vitamino C. | Labiau desertinis skonis, sultys primena saldžius nektarus. |
Gwanipa | Gelsvas ar oranžinis minkštimas, vidutinis saldumas. | Vidutiniai antioksidantų kiekiai | Mažiau ištirtas, bet jo sultys gali turėti įdomių regioninių poskonių |

Kokios tos melionų sultys?
Trumpai tariant – melionų sultys yra švelniai saldžios, aromatingos, aksomiškos ir labai gaivios, labiau primenančios desertą nei įprastą vaisių gėrimą. Tačiau norintiems konkretumo, paminėsime pagrindines melionų sulčių savybes.
Melionų sulčių spalva priklauso nuo meliono rūšies, kur sultys iš kantalupos būna švelniai oranžinės ar persikinės, o geltonųjų melionų – šviesiai gelsvos ar net beveik permatomos su aukso atspalviu. Aptariant jų skaidrumą, tai jos paprastai būna matinės, ne visiškai skaidrios, nes minkštime yra daug smulkių dalelių.
Be abejo, sulčių skonis įprastu atveju esti labai saldus, bet ne toks intensyviai „cukrinis“ kaip vynuogių ar mangų sulčių. Jos daugiau primena švelnias medaus, gėlių saldumo natas. Tai pat pastebimas šiek tiek gaivus, primenantis agurkų lengvumą skonis, tačiau kai kurios veislės gali įnešti šiek tiek muskato ar tropinių vaisių poskonių.
Aromatas taip pat neatsilieka nuo skonio, nes sulčių kvapas lengvas, vaisiškas, švelniai gėliškas. Ryškiau galbūt kvepia kantalupos meliono sultys, net truputį primena persikus ar abrikosus, o tuo tarpu geltonieji melionai kvepia švelniau, labiau primena agurkų gaivumą.
Natūraliai spaustos melionų sultys būna tirštesnės nei obuolių ar apelsinų, nes minkštime daug vandens, bet ir minkštų skaidulų. Tai reiškia, kad tokių sulčių tekstūra švelni, aksominė, kartais su smulkučiais minkštimo gabalėliais. Perkoštos jos tampa lygesnės, bet išlieka gana minkštos.

Melionų sulčių maistinė vertė
Nors atrodytų, kad melionų sultys gali pasiūlyti tik saldumo ir atgaivos tačiau šie vaisiai kupini maistinių medžiagų ir bioaktyvių junginių. Pastarieji duomenys nurodyti 2 lentelėje.
Medžiagos | Kiekis (100 ml šviežių melionų sulčių) |
Energinė vertė | ~30–40 kcal |
Angliavandeniai (cukrūs) | 7–9 g |
Baltymai | <1 g |
Riebalai | <0.2 g |
Vitaminas C (askorbo rūgštis) | 25–37 mg (apie 41 % dienos normos) |
β-karotenas (provit. A) | 0.15–0.30 mg |
Bendri karotenoidai | 0.2–0.5 mg |
Folatų (vit. B9) | ~10 µg |
Vitaminas B6 | ~0.05 mg |
Kalis (K) | 250–300 mg (apie 6 % dienos normos) |
Magnis (Mg) | 10–12 mg |
Fosforas (P) | 10–15 mg |
Varis (Cu) | 0.02 mg |
Bendri fenoliniai junginiai | 0.8–1.2 mg |
Į minėtąjį sąrašą drąsiai galima įtraukti įvairių fenolinių junginių rinkinį, kuriame identifikuotos galio ir siringo fenolio rūgštys.
Karotenoidų grupę sudaro ne tik β-karotenas, bet ir kiti karotenoidai (antai liuteinas, zeaksantinas) prisidedantys prie provitamino A aktyvumo ir antioksidacinių savybių. Bendras ir gana aukštas antioksidacinis aktyvumas patvirtintas in vitro metodais, tokiais kaip DPPH, ABTS, FRAP.

Melionų sultys ir jų nauda
Melionai nėra tik paprasčiausi vaisiai, galintys nuraminti smaližių įnorius. Mat šios gėrybės ir jų sultys sugeba kiek daugiau – pagerinti sveikatos būklę, praturtinti organizmą įvairiomis medžiagomis, užkirsti kelią sunkesniems negalavimas. Štai pagrindiniai melionų sulčių privalumai sveikatai:
Hidro-elektrolitinė pusiausvyra ir hidratacija
Melionų sultys sudarytos iš didelio kiekio drėgmės ir elektrolitų (ypač kalio ir magnio), todėl puikiai tinka organizmo hidracijai po fizinio krūvio ar kaitros. Nors ši nauda ypač akcentuojama kalbant apie arbūzų sultis (labai artima rūšis melionams), tačiau analogiška nauda galioja ir kitiems melionams.
Širdies ir kraujagyslių sveikata
Melionų sultyse aptinkami amino rūgštų L-citrulino ir L-arginino junginiai gali skatinti azoto oksido gamybą, gerindami kraujotaką, mažindami kraujo spaudimą ir taip prisidedant prie širdies sveikatos. Be to, karotenoidai melionų sultyse veiksmingai veikia kaip antioksidantai, galintys mažinti lėtinių ligų riziką ir gerinti lipidų metabolizmą.
Antioksidacinis ir uždegimą mažinantis aktyvumas
Fenoliniai junginiai ir karotenoidai melionų sultyse teikia antioksidacinių savybių, kurios riboja daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžį, atsiradimą. Tyrimai parodė, kad melionuose vidutiniškai ar dideliu aktyvumu pasireiškia antioksidacinės savybės pagal DPPH, azoto oksido indukcijos ir angiotenzino konvertuojančio fermento inhibicijos rodiklius. Šie duomenys labai varijuoja tarp melionų veislių, auginimo sąlygų.
Metabolinė sveikata, svorio kontrolė ir gliukozės reguliacija
Tyrimai su pelėmis ir žmonėmis parodė, kad sėjamojo meliono ekstraktas gali pagerinti gliukozės metabolizmą, sumažinti insulino rezistentiškumą, kūno svorį bei adipocitų dydį. Šie rodikliai svarbūs metabolinei sveikatai ir svorio reguliavimui. Tiesa, kol kas tyrimai atlikti su vagotojo meliono atmaina, todėl laukiama daugiau eksperimentų ir su kitais melionų varietetais.
Kardioprotekcinės ir antiaterogeninės savybės
Giluminis tyrimas su meliono sėklų metanolio ekstraktu rodo, kad jis gali turėti antiaterogeninių ir kardioprotektyvių savybių pelėms, maitintoms riebia dieta. Šis tyrimas nelabai susijęs su melionų sulčių savybėmis, tačiau perspektyvos gali parodyti didesnį melionų potencialą žmogaus sveikatai. Šiuo atveju teigiami eksperimento rezultatai byloja apie galimybę gerinti širdies sveikatą ir lipidų profilį.
Antivėžinis potencialas
Išbandyta, kad įvairių meliono ekstraktų veiksmingumas ląstelių kultūrose (in vitro) gali būti citotoksiškas įvairiems vėžiniams tipams – tarpinės koncentracijos (IC₅₀) rezonuoja per įvairias vėžio ląstelių linijas (prostatos, storosios žarnos, gimdos kaklelio, krūties ir kt.), ypač stiprus poveikis stebėtas prostatos vėžio ląstelėms.

Melionų sultys su prieskoniais – nepakartojamo skonio žaismo kūrinys namie
Kadangi melionų sulčių skonį lengvai išsiaiškinti galite paprasčiausiai pakramtę meliono gabalėlį, įdomesnei patirčiai pasiūlysime sulčių receptą, papildytą naudingais ingredientais ir prieskoniais. 2 porcijoms ar 400 ml sulčių gauti jums reikės:
- ½ prinokusio meliono minkštimo (apie 400 g)
- ½ citrinos sultys
- 1 arbatinis šaukštelis medaus arba agavų sirupo (nebūtina, priklauso nuo meliono saldumo)
- 1 mažas vanilės ankšties gabalėlis arba ¼ a. š. vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis cinamono miltelių (pagal skonį)
- 3–4 šviežios baziliko šakelės
- 100 ml šalto vandens arba ledukų kubeliai
Gaminimas
- Nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite gabaliukais meliono minkštimą
- Sudėkite melioną, citrinos sultis, medų (jei naudojate), vanilę, cinamoną ir baziliko lapelius į blenderį. Įpilkite vandens arba įmeskite keletą ledukų.
- Sutrinkite iki vientisos konsistencijos. Jei norite skaidresnių sulčių – perkoškite per sietelį. Jei patinka tirštesnės, palikite taip, kaip yra.
- Patiekite atšaldytas, papuošę baziliko lapeliu ir žiupsneliu cinamono viršuje.

Patikimas būdas žiemai
Jeigu turite galimybę šviežių melionų sulčių pasiruošti didesnį kiekį, nepamirškite jų pasilikti ateičiai, kad galėtumėte vartoti ir žiemą. Paprasčiausias ir saugiausias būdas išlaikyti šias sultis – jas užšaldyti. Patogiausia sultis arba tirštą melionų tyrę supilkite į mažus buteliukus ar ledukų formeles, paliekant vietos skysčiui plėstis. Užšaldytos sultys gali būti laikomos 6–8 mėnesius, atšildžius skonį galima atgaivinti su šviežiomis citrinos sultimis.
Kitas sulčių išlaikymo būdas – konservavimas su pasterizacija – taikomas žymiai rečiau, nes sultys linkusios greitai gesti dėl mažo rūgštingumo. Tačiau melionų sultis žiemai jas konservuojant įmanoma paruošti, jeigu pakelsite jų rūgštingumą, įdėdami į 1 litrą melionų sulčių iš 2–3 citrinų išspaustą skystį.
Taip pat galimas variantas iš melionų sulčių pasigaminti sirupą, maišant 1 dalį šių sulčių su puse dalies cukraus. Vėliau tokį sirupą galima skiesti vandeniu arba dėti į desertus.

Melionų sultys: šalutinis jų poveikis
Išgyrę melionų sultis, šiek tiek reikia jas ir papeikti, nes ne visais atvejais šis gėrimas bus tinkamas ir naudingas. Kai kurie žmonės susiduria su nepageidaujamu melionų sulčių poveikiu, tokiu kaip:
- Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje. Melionų sultyse yra natūralių cukrų (gliukozės, fruktozės, sacharozės), dėl kurių šios sultys turi šiokį tokį glikeminį indeksą (GI). Sulčių pavidale jos praranda daug skaidulų, todėl cukrus greičiau pasisavinamas, o tai gali padidinti gliukozės kiekį kraujyje.
- Virškinimo sutrikimai. Per didelis sulčių kiekis gali sukelti pūtimo, pilvo diskomforto, viduriavimo, nes jose yra sunkiai virškinamų trumpųjų angliavandenių. Kai kurie jautrūs žmonės gali patirti skrandžio ar žarnyno sudirginimą.
- Alerginės reakcijos. Yra aprašyta atvejų, kai žmonės, alergiški moliūginių šeimos augalams (arbūzams, agurkams, cukinijoms, moliūgams), jautriai reaguoja ir į melioną. Jiems pasireiškia simptomai, antai niežėjimas burnoje, odos bėrimai, patinimas ar net anafilaksija.
- Kalio perteklius. Melionų sultys yra geras kalio šaltinis (~250–300 mg/100 ml), tačiau sergant lėtine inkstų liga ar vartojant kalį sulaikančius vaistus, per didelis kalio kiekis gali būti pavojingas širdies ritmo sutrikimų turintiems pacientams.
- Sąveika su vaistais pasireiškia dėl minėtojo didelio kalio kiekio bei antioksidantų veikimo.
- Higienos ir mikrobiologinės rizikos. Šviežiai spaustos sultys, jei laikomos nepakankamai šaltai, gali tapti mikroorganizmų dauginimosi terpe. Tokiu atveju jos tampa ypač pavojingos vaikams, nėščiosioms, imunosupresuotiems žmonėms.
Šaltiniai:
- https://www.mdpi.com/2223-7747/10/9/1755
- https://cyberleninka.ru/article/n/melon-juice-7-benefits-for-the-body/viewer
- https://www.health.com/health-benefits-melon-8690571
- https://fjps.springeropen.com/articles/10.1186/s43094-020-00116-z
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9764567
- https://www.researchgate.net/publication/383691796_A_Scoping_Review_on_Cucumis_melo_and_Its_Anti-Cancer_Properties
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.