Šilauogių sultys tarp kitų sulčių ir maisto produktų išsiskiria savo elegancija — rafinuotu, gaiviu ir švelniu skoniu, išraiškinga spalva, malonia tekstūra bei sveikatai palankiu maistinių medžiagų profiliu. Jose esantys biologiškai aktyvūs junginiai, patekę į žmogaus organizmą, daro įvairiapusį teigiamą poveikį sveikatai — nuo antioksidacinio ir antimikrobinio poveikio iki galimos priešvėžinės, antidiabetinės ar kraujagyslių sistemą stiprinančios apsaugos. Visa tai tik patvirtina, kodėl šilauogės turėtų rasti vietą mūsų kasdieniame mitybos racione.
Nors šviežias šilauoges itin patogu vartoti įvairiuose patiekaluose ar kaip užkandį, jų sultys — taip pat vertingas ir praktiškas produktas. Ypač tais atvejais, kai šilauogių derlius būna itin gausus, o visas uogas suvartoti šviežias nespėjama. Tokiais atvejais šilauogių sultys gali tapti puikiu būdu ne tik pratęsti uogų vartojimą, bet ir pasiruošti vertingo gėrimo žiemai. Toliau aptarsime, kokia yra šilauogių sulčių nauda žmogaus organizmui ir kaip jas galima pasigaminti namuose — tiek šviežiam vartojimui, tiek ilgesniam laikymui žiemai.
Šilauogių sultys – kaip jas apibūdinti?
Jei iki šiol dar neteko ragauti šilauogių sulčių, tai jums bus įdomu sužinoti, kokiomis išskirtinėmis organoleptinėmis savybėmis jos pasižymi. Jų skonis dažnai apibūdinamas kaip švelniai saldus su subtiliu rūgštumu, labai natūralus, gaivus, bet kartu gali būti juntamas lengvas taninų kartumas, ypač jei spaustos iš ne visiškai sunokusių uogų. Sultys dažniausiai yra vidutinio tirštumo – nei labai vandeningos, nei labai tirštos. Burnoje jaučiasi švelniai glotni šių sulčių tekstūra, kartais gali likti šiek tiek sausumo pojūtis dėl natūralių taninų.
Šilauogių sultims, panašiai kiap ir jų giminaičių mėlynių, būdinga intensyvi tamsiai violetinė, mėlynai violetinė sulčių spalva arba netgi artima juodai. Jei sultys natūralios ir nefiltruotos – gali būti šiek tiek drumstos dėl minkštimo dalelių. Praskiestos sultys tampa raudonai violetinės ar rožinės spalvos. Be to, gurkštelėjus sulčių, jos palieka lūpas ir liežuvį šiek tiek nusidažiusius violetine spalva!
Šilauogių sultys yra „elegantiškos“, švelnaus skonio, subtilaus aromato, su gražia tamsiai violetine spalva. Jos nėra tokios ryškios ar rūgščios, bet išsiskiria savo natūralumu, švelnumu ir gaivumu.

Naudingos medžiagos šilauogių sultyse
Gal teko girdėti, kad mėlynos uogos, tokios kaip mėlynės, vaivorai, medlievos, turtingos antocianinų grupės pigmentų, mokslo pasaulyje geriau pažįstamos kaip žmogaus sveikatai palankiomis medžiagomis. Į šių uogų gretas žengia ir šilauogės, kurios sveikatą gerinančių medžiagų bagažą praturtina savitais elementais. 1 lentelėje pateikiame būtent šių komponentų įvairovę, kiekį 100-e ml šilauogių sulčių ir rekomenduojamą dienos normą (RDN) suaugusiam žmogui:
Komponentas | Kiekis (100 ml) | % RDN |
Vitaminas A | 2 µg | 0,2% |
Vitaminas C | 6,3 mg | 7% |
Vitaminas E | 0,37 mg | 3% |
Vitaminas K | 12,5 µg | 10% |
Tiaminas (B1) | 0,024 mg | 2% |
Riboflavinas (B2) | 0,027 mg | 2% |
Niacinas (B3) | 0,272 mg | 2% |
Vitaminas B6 | 0,034 mg | 2% |
Folio rūgštis (B9) | 4 µg | 1% |
Kalcis | 8 mg | 1% |
Geležis | 0,18 mg | 1% |
Magnis | 6 mg | 2% |
Fosforas | 13 mg | 2% |
Kalis | 77 mg | 2% |
Natris | 1 mg | 0% |
Cinkas | 0,12 mg | 1% |
Kaip matyti, šilauogių sultys gausios tiek vitaminų įvairove, tiek mineralų rinkiniu, tačiau šilauogių uogos suteikia ir kitų nepaprastai naudingų komponentų. Geriausiai žinomi –antocianinai, dėl kurių šilauogės „nusidažiusios“ mėlyna spalva, o gausiausia iš jų yra cianidino, delfinidino, petunidino, paeonidino, pelargonidino ir malvidino. Kartu su flavonoidais ir polifenoliais, visos šios organinės medžiagos suteikia šilauogėms antioksidacines, antiproliferacines, antibakterines, kardioprotekcines, neuroprotekcines

Šilauogių sulčių nauda sveikatai
Šilauogių sultys laikomos „funkciniu maistu“ – t. y. ne tik maistu, bet ir sveikatą palaikančiu produktu. Visos anksčiau išvardintos medžiagos atlieka tam tikras funkcijas mūsų organizmuose, kurių dėka pagerėja kai kurių organų ar bendros „sistemos“ veikla. Štai kokių naudingų savybių galima įgyti vartojant šilauogių sultis:
- Šilauogės ypač turtingos antioksidantais – antocianinais ir polifenoliais, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus. Tai padeda lėtinti senėjimo procesus, apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.
- Bioaktyvūs junginiai, tokie kaip flavonoidai, mažina uždegiminius procesus organizme, kas gali padėti sergant lėtinėmis ligomis.
- Šilauogių sultys padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, gerina kraujagyslių elastingumą ir apsaugo nuo aterosklerozės, todėl bendrai pagerėja širdies ir kraujagyslių veikla.
- Tyrimai rodo, kad šilauogių sultyse esantys antocianinai naudingi smegenų veiklai, nes gerina atmintį, koncentraciją, neuronų veiklą ir gali sulėtinti kognityvinį senėjimą.
- Antocianinai stiprina akių sveikatą: kapiliarus akyse, gerina regėjimą, mažina akių nuovargį ir prisideda prie regos aštrumo išlaikymo.
- Šilauogių sultys, kaip ir spanguolių, pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir gali padėti mažinti šlapimo takų infekcijų riziką.
- Vitaminas C ir polifenoliai aktyvina imuninę sistemą, skatina organizmo atsparumą infekcijoms.
- Organinės rūgštys ir skaidulos (jei sultys nefiltruotos) gali pagerinti virškinimą ir palaikyti žarnyno mikrofloros balansą.
- Moksliniai tyrimai rodo, kad šilauogių sultys gali gali turėti priešvėžinių savybių ir slopinti tam tikrų vėžio ląstelių augimą dėl polifenolių veikimo.
- Kai kurie tyrimai rodo, kad šilauogių polifenoliai gali pagerinti gliukozės apykaitą ir padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Šviežios šilauogių sultys ir receptas žiemai
Šilauogių augintojai gali tik pasiguosti, kokį milžinišką derlių gali duoti šilauogių krūmai. Tai reiškia, kad vasaros metu jas ne tik reikia kuo greičiau suvartoti, tačiau dalį šių uogų būtina pasiruošti žiemai. Vienas puikiausių šilauogių išsaugojimo receptų – konservuotos šilauogių sultys. Štai kokių sudedamųjų dalių prireiks tiek šviežioms, tiek konservuotoms sultims pasigaminti:
- 1 kg šilauogių
- 300–500 ml vandens
- 100–150 g cukraus (konservavimui)
- 2 šaukštai citrinos sulčių (geresniam laikymui ir skonio išryškinimui)
Skoniui paįvairinti galite dėti 2 arbatinius šaukštelius medaus ar agavų sirupo, bei kelias mėtos šakeles ar lašeliai citrinų sulčių – skonio paįvairinimui
Kaip gaminti?
- Uogas nuplauti, sudėti į trintuvą arba sulčiaspaudę, supilti vandenį, sutrinti iki vientisos masės.
- Perkošti per sietelį ar marlę (jei norisi skaidrių sulčių). Šiuo etapu natūralių, šviežių sulčių paruošimas ir baigiasi, telieka pasigardinti papildomais skoniais (jei reikia) ir suvartoti per 1–2 valandas.
- Jei ruošiatės sultis konservuoti, tada sutrintą ir dar neprafiltruotą uogų masę reikia kaitinti su vandeniu iki 80–90°C (neužvirti, kad išliktų daugiau vitaminų).
- Perkošti per marlę ar tankų sietelį.
- Į karštas sultis įmaišyti cukrų ir citrinos sultis, išmaišyti iki ištirpimo.
- Supilstyti į sterilizuotus butelius ar stiklainius, užsukti ir apversti, kad sterilizuotųsi dangteliai bei laikyti vėsiai, tamsiai.
Pasigamintos šilauogių sultys žiemai — tai tarsi „maža vasaros atsarga“ šaltajam laikotarpiui. Jos ne tik stiprina sveikatą, bet ir leidžia mėgautis natūraliu, lietuvišku produktu be papildomų priedų ar konservantų.

Ar šilauogių sultys sukelia šalutinį poveikį?
Kategoriškai atsakyti teigiamai į šį klausimą neišeis, nes vis viena atsiras žmonių negalinčių, ar privalančių riboti šilauogių sultis dėl galimų komplikacijų, jautrumo ir nepageidaujamų reakcijų.
- Nors reta, bet kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alergija šilauogėms: odos bėrimai, niežulys, patinimas, kvėpavimo sunkumai.
- Dėl natūralių rūgščių, fruktozės ir skaidulų pertekliaus gali pasireikšti su virškinimo sistema susiję nepageidaujami reiškiniai, tokie kaip pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, viduriavimas.
- Dėl didelio vitamino K kiekio gali sąveikauti su kraują skystinančiais vaistais (pvz., varfarinu), todėl reikia pasitarti su gydytoju.
- Šilauogių sultys turi natūralių cukrų – per didelis vartojimas gali būti netinkamas sergantiems cukriniu diabetu, jei neatsižvelgiama į bendrą cukraus balansą mityboje.
- Šilauogėse yra oksalatų, todėl labai dideliais kiekiais vartojamos sultys gali padidinti inkstų akmenų susidarymo riziką žmonėms, linkusiems į šią problemą.
- Antocianinai ir polifenoliai gali turėti įtakos vaistų metabolizmui kepenyse (CYP fermentai), todėl vartojant daug šilauogių sulčių gali keistis kai kurių vaistų poveikis.

Jei šilauogių sultys vartojamos saikingai ir kaip dalis subalansuotos mitybos – šalutinių poveikių rizika labai maža. Problemos dažniausiai kyla tik dėl perteklinio vartojimo arba esant tam tikroms ligoms ar vartojant specifinius vaistus. Todėl dauguma specialistų rekomenduoja šių sulčių išgerti optimalų kiekį, kuris yra iki 150–200 ml per dieną.
Šaltiniai:
- https://www.saberhealth.com/news/blog/blueberry-juice
- https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberrie
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4346840
- https://www.nutritionant.com/food/blueberry-juice.html
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31329250
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20660279
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šilauogių sultys tikrai verta dėmesio, juk jos turi tiek sveikatą gerinančių savybių!