Ne viena į būsimo vaikelio laukimo etapą įžengusi moteris atidžiau atsirenka maisto produktus bei gėrimus, nes šiuo periodu itin svarbi vaisiaus ir motinos sveikata. Kadangi nėščiosios organizmas tampa itin jautrus, reikalaujama, kad maisto ar gėrimų kokybė būtų nepriekaištinga, o pavojingi produktai būtų eliminuojami. Ta linkme sveikatos specialistai pateikia sąrašą produktų, ko negalima nėštumo metu. Mes išskyrėme vieną siaurą, bet svarbią kategoriją – vaisių, uogų ar daržovių sultis; ją apžvelgsime detaliau ir panagrinėsime, kokios sultys gali tapti kenksmingos nėštumo metu. Aptarsime ne tik nėštumo metu pavojingas tam tikras sulčių rūšis, bet ir žalingus jų vartojimo įpročius.
Ko negalima nėštumo metu: nepasterizuotos sultys
Nors šviežiai spaustos sultys traktuojamos itin sveiku produktu, visgi nėštukėms šis gėrimas gali sukelti didelių sveikatos sutrikimų. Nepasterizuotos sultys (pvz., šviežiai spaustos iš ūkininkų turgaus, restoranuose, specializuotose prekybos vietose) gali turėti patogeninių bakterijų. Pavyzdžiui, tokių kaip E. coli ar Salmonella, kurios gali sukelti infekcijas ir kelti pavojų nėštumo eigai. Nėštumas stipriai paveikia motinos imuninę sistemą ir ją „sumenkina“, todėl jos esti labiau pažeidžiamos ligų, įskaitant ir plintančias per maistą. Patogenai gali pakenkti ne tik mamai, bet ir vaisiui, todėl bet koks kiekis nepasterizuotų sulčių yra laikomas nesaugiu.
Tai reiškia, kad nėščioms moterims rekomenduojama atsisakyti šviežių sulčių, tiekiamų viešose vietose, nes sunku garantuoti, kad vaisiai ir daržovės bus tinkamai nuplauti. Tačiau nereikia nusiminti – šviežiai spaustų nepasterizuotų sulčių galima pasigaminti namuose, taip garantuodami, kad patys kruopščiai nuplausite vaisius ir daržoves šiam gėrimui ruošti. Be to, parduotuvėje pirktos komercinės, pasterizuotos ir supakuotos sultys šiuo atžvilgiu taip pat yra „saugios“, tačiau jose nėra jūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų ir fermentų, nes jos stipriai apdorotos.

Nepageidaujama sulčių savybė nėštumo metu – papildomos kalorijos
Kadangi daugelį būsimų mamyčių kamuoja gestacinis diabetas, kurio metu privaloma itin atidžiai stebėti cukraus lygį kraujyje, saldžios sultys gali pabloginti šio sutrikimo kontrolę. Ko negalima nėštumo metu yra tai, kad sultys taptų vieninteliu skysčių šaltiniu, nes lyginant su vandeniu, jos yra kaloringos. Be to, komercinės sultys dažnai esti su saldikliais ar pridėtiniu cukrumi, kuris produkto kaloringumą dar labiau „pakelia“. Tokiu atveju sultis turėtume traktuoti ne kaip skysčius, o kaip maisto produktą, kurio suvartoti nėštumo metu galima tik 1 porciją per dieną.
Ko negalima nėštumo metu: 3 sultys, kurių derėtų atsisakyti
Kai kurios sultys turi itin stiprių savybių, kurios gali pakenkti nėštumo metu. Pateikiame kelias sulčių rūšis, ko negalima nėštumo metu ir kurių sveikatos specialistai nerekomenduoja vartoti net ir mažiausiais kiekiais:
Aloe vera sultys. Vienas iš produktų, ko negalima nėštumo metu, yra aloe vera sultys. Bet koks alavijo sulčių kiekis gali turėti vidurius laisvinantį poveikį bei skatinti gimdos susitraukimus, todėl šio gėrimo nėštumo metu rekomenduojama visiškai vengti.
Kviečių želmenų sultys. Kviečių želmenys daugeliu atvejų laikomos labai patraukliu produktu, tačiau nėštumo metu šių augalų sulčių derėtų atsisakyti. Visų pirma, šios sultys gaminamos šviežios ir nepasterizuotos, todėl gali būti užterštos bakterijomis ir pelėsiais (įvertinant ir želmenų auginimo būdą). Kviečių želmenų sultys taip pat skatina detoksikacijos procesus organizme, tačiau nėštumo metu jie nėra pageidaujami, nes gali sukelti pykinimą, galvos skausmą ar kitus šalutinius poveikius.
Nepriniokusių papajų sultys. Produktas taps pavojingas, jeigu sultis gaminsite iš neprinokusių papajų. Neprinokusiuose vaisiuose yra latekso, kuris gali gimdos susitraukimus ir lemti persileidimą ar ankstyvą gimdymą. Bet koks kiekis neprinokusių papajų sulčių yra rizikingas, tačiau prinokusių papajų sultis galima drąsiai vartoti neviršijant 150–200 ml per dieną.

Sultis nėštumo metu būtina vartoti saikingai
Sultys, kurias galima saugiai vartoti nėštumo metu, gali pakenkti būsimai mamytei ar vaisiui, jeigu jų suvartojama daugiau, nei rekomenduojama ir leidžiama. Mokslininkai pastebi nepageidaujamą poveikį, jeigu nėštumo metu nekontroliuojamas toliau paminėtų sulčių suvartojamas kiekis:
Granatų sultys. Granatų sultys nėštumo metu gali atrodyti dviprasmiškai, nes iš tikrųjų šis gėrimas itin naudingas būsimoms mamoms ir gimdoje augančiam vaikeliui. Tačiau pastebėta, kad didesnis šių sulčių kiekis (daugiau nei 250–300 ml per dieną) gali skatinti gimdos susitraukimus dėl tam tikrų junginių granatų sultyse.
Burokėlių, špinatų bei salierų sultys. Mažakraujystės ar hipertenzijos problemoms spręsti rekomenduojamos burokėlių sultys nėštumo metu taip pat turi būti ribojamos. Kaip ir špinatų bei salierų sultys, jos turi nitratų, todėl viršijus 200–250 ml per dieną minėtųjų sulčių, gali atsirasti kraujospūdžio problemų ar kitų šalutinių poveikių.
Greipfrutų sultys. Iš esmės, greipfrutų sultys esti net labai pageidaujamos nėštumo metu, nes papildo besilaukiančios moters organizmą vitaminais C, B, folio rūgštimi, mažina vidurių užkietėjimą bei kraujo spaudimą. Vis dėlto, nėščiosioms tenka vartoti įvairius vaistus, o greipfrutų sultys gali trukdyti tam tikrų vaistų veikimui. Tokiu atveju rekomenduojama šių sulčių neviršyti 200 ml per dieną.
Saldžios sultys. Daug natūralių cukrų turinčios sultys gali lemti didelius gliukozės kiekio kraujyje svyravimus, o tai nėštumo metu gali būti nenaudinga, ypač sergant gestaciniu diabetu. Tai būtų tropinių vaisių (ličių, mangų), melionų, arbūzų sultys, kurių nereikėtų suvartoti ne daugiu nei 300 ml per dieną.
Ananasų sultys. Ananasų sultys gelbsti nėščiąsias, kenčiančias nuo toksikozės (būdingo pykinimo ir vėmimo), tačiau daugiau nei 300–400 ml per dieną šių sulčių gali padidinti gimdos susitraukimų riziką. Tokį poveikį turi ananasuose esantis fermentas bromelainas.
Citrusinių vaisių sultys. Citrusų sultys turi daug organinių rūgščių, kurios nėščiosioms gali sukelti tokių nepatogumų kaip refliuksas, rėmuo ar kitos skrandžio problemos. Dėl šios priežasties apelsinų sulčių nerekomenduojama viršyti daugiau ne 500 ml per dieną.

Šaltiniai
- https://www.wm.edu/as/programs/healthy_beginnings/files/healthy_beginnings_originals/drinks_softdrinks_juices_during_pregnancy.pdf
- https://www.thehealthsite.com/pregnancy/why-pregnant-women-should-avoid-having-wheatgrass-juice-230416
- https://www.apollocradle.com/blog/pregnancy/fruits-to-avoid-during-pregnancy-diet
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.