Kaktusų sultys – tai gėrimas visai nebūdingas mūsų gastronominėms tradicijoms. Pirmiausia dėl to, kad kaktusai nėra mūsų kraštams būdingas augalas. Šis, mums visiškai egzotiškai skambantis gėrimas – kaktusų sultys – yra pietinių ir centrinių Amerikos regionų, ypač Meksikos, tradicinis maisto produktas. Lietuvoje kaktusų sultimis vadinamo gėrimo taip pat siūlo įvairūs prekybos centrai. Tai kas gi tos kaktusų sultys? Iš ko ir kaip jos ruošiamos bei kuo naudingos? Atsakymai į šiuos klausimus – šiame straipsnyje.
Valgomas kaktusas ir trys jo vardai
Vakarinėje ir pietvakarinėje Jungtinių Amerikos valstijų dalyje, didelėje dalyje Meksikos, petiniuose Viduržemio jūros regionuose natūraliai auga kaktusai, kurie naudojami maistui. Šilto klimato regionuose jie taip pat yra specialiai auginama kaip maistinis augalas. Tai – kaktusinių augalų šeimai priklausanti rūšis, žinoma „opuncijos“ (Opuntia), „nopal“ ar „dygliuotos kriaušės“ pavadinimu. Lietuvoje opuncija taip pat yra žinoma, tačiau tik kaip dekoratyvinis kambarinis augalas.
Šie kaktusai pasižymi plokščiais, sultingais ovalo formos lapais, kurie vartojami maistui. Kaip ir priklauso kaktusui, šie lapai padengti spygliais ir mažais, aštriais plaukeliais. Prieš vartojant šiuos spyglius būtina kruopščiai pašalinti. Įgudę vartotojai tai nesunkiai atlieka patys, tačiau jau paruoštų vartojimui kaktusų lapų galima nusipirkti maisto turguose ir kitose prekybos vietose.
Amerikos pietvakariuose bei Meksikoje šie kaktusai laikomi dietine daržove ir dažniausiai vartojami žvieži. Jų skonis lyginamas su šparagų, turintis aštrumo. Lietuvoje gurmaniško maisto pardavėjai siūlo konservuotų šio kaktuso lapų. Jie gali paįvairinti ir praturtinti mitybą, tačiau sultims spausti jie jau nėra tinkami.
Ši kaktusų rūšis veda ir valgomus bei vertingus vaisius – kaktusines figas. Jų skonis apibūdinamas kaip turintis arbūzo, braškės, figos, lipčiaus, banano skonio natų. Šie vaisiai valgomi švieži, dedami į salotas, desertus, iš jų spaudžiammos sultys. Beje, šių vaisių jau galima rasti ir kai kuriose prekybos vietose Lietuvoje.
Kaktusų sultys – kas tai?
Kalbant apie tikras, tradicines ir sveikatinančiomis savybėmis pasižyminčias kaktusų sultis, turėtume nusikelti į Meksiką arba į pietinius bei centrinius Amerikos žemyno regionus. Šių kraštų tradicinėje virtuvėje kaktusų sultys yra įprastas, mėgstamas ir dažnai vartojamas gėrimas.
Kaktusų sulčių maistinės ir gydomosios savybės buvo žinomos jau Amerikos indėnams. Taigi, šis gėrimas turi išties ilgą istoriją.
Kaktusų sultys spaudžiamos iš šviežių nopal (opuncijos, dygliuotosios kriaušės) lapų arba iš šio kaktuso vaisių. Nors šias sultis galima vartoti ir grynas, tačiau dažniau jos yra sudėtinė įvairių vaisių sulčių arba kitokių gėrimų dalis.
Kaktusų sultys pasižymi sveikatinančiomis savybėmis
Teigiama, kad nopal kaktusas yra vienintelis augalas žemėje, turintis visus 24 žinomus betalaino antioksidantus. Šie antioksidantai yra ypač galingi, skatinantys odos, raumenų atsistatymą bei stiprinantys imunitetą. Be to, šis kaktusas turi daug vitamino C ir A, kurie taip pat priskiriami antioksidantams.
Šis kaktusas yra labai maistingas, tačiau jame labai mažai kalorijų ir visai nėra riebalų. Dėl augale esančių skaidulų įvairovės šis kaktusas pasižymi žemu glikemijos indeksu. Tai reiškia, kad jis nesukelia staigaus cukraus padidėjimo organizme, todėl yra tinkamas diabetu sergantiems žmonėms.
Maistines ir gydomąsias šio kaktuso savybes tiriantys mokslininkai išskiria tokias jo naudas sveikatai:
- Stiprina imunitetą
- Pasižymi stipriu antivirusiniu poveikiu
- Turi nervų ląsteles saugančių ir regeneruojančių savybių
- Gali sustiprinti prostatos ligų, tame tarpe ir vėžio, gydymo efektyvumą
- Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
- Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
- Padeda išvengti arba žymiai sumažinti apsinuodijimo alkoholiu simptomus
Kaktusų sultys ar gaivusis gėrimas – ką galime nusipirkti Lietuvoje?
Lietuvos prekybos centruose siūlomą produktą galima vadinti kaktusų sulčių gėrimu. Dažniausia tai iš kelių vaisių (paprastai obuolių ir citrinų) sulčių koncentrato pagamintas gėrimas, su pridėtiniais saldikliais ir kitokiais konservantais.
Neretai kaktusų sultimis vadinamame produkte nebūna net ir kaktusų sulčių koncentrato, o tik jų kvapioji medžiaga. Šie produktai iš tiesų mažai ką turi bendro su tradicinėmis, tikromis kaktusų sultimis. Tai, ką galime nusipirkti Lietuvoje yra gaivieji gėrimai, neturintys kaktusų sultims būdingų sveikatinančių savybių.
Priartėti prie tradicinių kaktusų sulčių skonio ir gauti naudos sveikatai galima įsigijus kaktusinių figų vaisių. Iš jų namuose galima pasiruošti šviežių kaktusų sulčių.
Kaktusinė figa – produktas iš kurio namuose galima pasiruošti šviežių kaktusų sulčių
Kaip jau minėjome ankstesniuose šio straipsnio skyriuose, Lietuvoje jau galime įsigyti nopal kaktuso vaisių – kaktusinių figų. Šie vaisiai nedideli, kiek pailgos, netaisyklingo ovalo formos, gelsvai raudonos spalvos. Ant jų žievelės matomos spyglių vietos arba likęs vienas kitas spygliukas.
Prieš vartojant šiuos vaisius reikia nulupti, jų žievelė yra kietoka. Geriausia tai padaryti nupjaunant abu vaisiaus galiukus, tuomet nulupti juos lengviau. Kaktusinių figų minkštimas primena meliono konsitenciją, turi kietokas, valgomas sėklytes.
Kaktusų sultims naudojamas vaisiaus minkštimas. Jį galima spausti sulčiaspaudėje arba sutrinti kokteilių plaktuvu (su šiek tiek vandens). Skystį nuo minkštimo paprasta atskirti sultis perkošiant per sietelį.
Šviežios kaktusų sultys atostogoms – nepraleiskite progos išmėginti!
Jei viešėdami šiltuose kraštuose, ten, kur nopal kaktusai yra įprastinė mitybos dalis, turėsite galimybę paragauti šviežių kaktusų sulčių – nepraleiskite progos.
Jei tektų ilgėliau užsibūti kurioje nors tokio regiono šalių, pasiruošti šviežių kaktusų sučių gali būti visai paprasta. Šviežių ir paruoštų naudojimui šio kaktuso lapų galima nusipirkti maisto turguose ar kitose prekybos vietose. Jei virtuvėje yra kokteilių plaktuvas, o šaldytuve – kaktusų lapų, išmėginkite gaivų, maistingą ir antioksidantų kupiną kaktusų sulčių kokteilį.
Žinovai pataria šias sultis maišyti su kitais vaisiais. Štai vienas meksikietiškas kaktusų sulčių kokteilio receptas:
Ingredientai:
- 1 vidutinio dydžio nopal kaktuso lapas (paruoštas vartoti, be spygliukų)
- Apie ½ puodelio šviežio smulkinto ananaso
- 1 puodelis šviežių apelsinų sulčių arba vandens
- Šakelė petražolių (nebūtina)
- Visus ingredientus suplakite iki vientisos masės, perkoškite per sietelį ir patiekite su ledo kubeliais.
- Kaktusų sulčių likutį laikykite šaldytuve, bet ne ilgiau kaip 3 dienas.
Ar kaktusų sultys gali turėti šalutinį poveikį?
Patikimų duomenų apie galimą kaktusų sulčių šalutinį poveikį nėra. Žmonėms, neturintiems jokių sveikatos kontraindikacijų, kaktusų sulčių vartojimas laikomas saugiu.
Tačiau atkreipiamas dėmesys į tam tikrus simptomus, kuriuos šis gėrimas kartais gali išprovokuoti:
- Galvos skausmas
- Pykinimas
- Pilvo pūtimas
- Viduriavimas
Nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims kaktusų sultys nerekomenduojamos. Tačiau iš esmės dėl to, kad nėra pakankamai duomenų apie galimą kaktusų sulčių žalą.
Taip pat sergantys cukriniu diabetu ir vartojantys cukraus kiekį kraujyje reguliuojančius vaistus dėl kaktusų sulčių vartojimo turėtų pasikonsultuoti su gydytoju.
Šaltiniai:
https://www.healthline.com/health/nopal
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320293#_noHeaderPrefixedConten
thttps://www.mdpi.com/2072-6643/14/5/1008
https://www.verywellhealth.com/nopal-8425881#citation-7https://journalejnfs.com/index.php/EJNFS/article/view/90
Nuotraukos asociatyvinės © Canva