Skip to content

Kaip padidinti skrandžio rūgštingumą sultimis? Skirtingas jų veikimas, bet tas pats rezultatas 

  • by
Kaip padidinti skrandžio rūgštingumą sultimis

Žemas skrandžio rūgštingumas – tai dažnai nepastebimas, tačiau virškinimui ir maistinių medžiagų pasisavinimui itin svarbus sutrikimas. Vietoj sintetinių rūgšties pakaitalų vis daugiau dėmesio skiriama natūralioms priemonėms, o viena iš efektyviausių – rūgštingumą skatinančios daržovių, vaisių ir uogų sultys. Tokios sultys kaip kopūstų, citrinos, spanguolių, greipfrutų ar net ananasų padeda suaktyvinti skrandžio sekreciją, pagerina fermentų veiklą, atkuria pH balansą bei mažina diskomfortą po valgio. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip padidinti skrandžio rūgštingumą įvairiomis sultimis, kaip jos veikia organizmą, kada ir kiek jų vartoti – kad skrandis dirbtų sklandžiai ir natūraliai. 

Kada pasitaiko sumažėjęs skrandžio rūgštingumas ir kokie jo simptomai? 

Priežasčių, dėl kurių natūraliai sumažėja skrandžio rūgštingumas, yra daugybė, todėl geriausia savo atvejį įvertinti individualiai. Vienas pirmųjų biologinių kriterijų gali tapti amžius, nes su amžiumi (maždaug nuo 65 metų) skrandžio rūgšties gamyba natūraliai mažėja. Taip pat, šią problemą gali paskatinti susiformuoti ilgalaikis rūgštingumą mažinančių vaistų vartojimas, autoimuninės ligos ar liūdnai pagarsėjusi skrandžio gleivinę pažeidžianti bakterija Helicobacter pylori. Tačiau ir vidiniai veiksniai, tokie kaip lėtinis stresas, netinkama mityba bei skrandžio operacijos, gali sumažinti rūgšties gaminančių ląstelių kiekį ar veiklą. 

Sumažėjusį skrandžio rūgštingumą (hipochlorhidriją) gali rodyti šie pojūčiai ar simptomai: 

  • Sunkumas skrandyje po valgio, ypač po baltymingo maisto. 
  • Pilvo pūtimas, raugėjimas, dujų kaupimasis. 
  • Nepilno virškinimo jausmas, lyg maistas „stovėtų“ skrandyje. 
  • Kraujo tyrimas ar suprastėjusi savijauta gali rodyti hipochlorhidrijos nulemtą maistinių medžiagų trūkumas (geležies, vitamino B12, kalcio, magnio, cinko). 
  • Lūžinėjantys nagai, sausa oda, plaukų slinkimas. 
  • Blogas burnos kvapas (kartais dėl nevisiškai suvirškinto maisto fermentacijos). 
  • Padidėjęs jautrumas infekcijoms (nes rūgštis padeda naikinti patogenus). 
  • Maisto netoleravimas (ypač baltyminio). 

Sprendimo būdų, kaip padidinti skrandžio rūgštingumą, taip pat galite atrasti ne vieną ir ne du. Tačiau ieškodami kuo natūralesnių priemonių, verta atsižvelgti ir į mitybos pakoregavimą, paprasčiausiai įterpiant stiklinę įvairių sulčių į savo dietą. 

Kaip padidinti skrandžio rūgštingumą sultimis

Kaip padidinti skrandžio rūgštingumą daržovių sultimis? 

Laimei, laikinus skrandžio rūgšties sumažėjimo periodus galima atstatyti prieš valgį vartojant tam tikras sultis. Vienos iš jų – daržovių sultys. Pasidomėkime, kurios sultys iš daržovių efektyviausios gelbstint nuo sumažėjusio skrandžio rūgštingumo: 

Kopūstų sultys 

Kopūstų sulčių poveikis skrandžiui gausiai tyrinėtas ir išaiškinta šių sulčių nauda skrandžio opų gydymui. Kopūstai turi gliukozinolatų ir metilmetionino (taip vadinamo vitamino U), kurie padeda atstatyti ir apsaugoti skrandžio gleivinę nuo tolesnio virškinimo, skatinti skrandžio rūgšties išsiskyrimą, pagerinti virškinimą ir apetito reguliavimą. 

Klinikiniai tyrimai rodo, kad šviežios kopūstų sultys pagreitina opų gijimą 4–6 kartus greičiau nei įprasta dieta. Taip pat pastebėta, kad jos normalizuoja skrandžio sekreciją – tiek per mažą, tiek per didelę. Jos veikia kaip „moduliatorius“ – kai trūksta skrandžio rūgščių, skatina; kai yra uždegimas – gydo, todėl jų poveikis skrandžio pH balandsui yra netiesioginis 

Vadinasi, jeigu turite skrandžio problemų, rekomenduojama 1–2 kartus per dieną išgerti 120–250 ml per dieną, šviežiai spaustų kopūstų sulčių. Tai darykite tuščiu skrandžiu, likus 30 min. iki valgio arba tarp valgymų bent 7–10 dienų. 

Kopūstų sultys: kaip pasigaminti

Imbiero sultys  

Imbieras ar jo sultys labiau pažįstamas kaip nėščiųjų negalavimų ar refliukso bei padidėjusio skrandžio rūgštingumo „gydytojas“, tačiau jame slypi ir atvirkštinis poveikis. Imbieras gali ir mažinti refliuksą, ir skatinti virškinimą, bet tai nereiškia, kad jis tiesiogiai mažina skrandžio rūgštingumą.  

Kai žmogus turi sumažintą skrandžio rūgštingumą, imbieras stimuliuoja virškinimo sekreciją: skrandžio rūgštį (HCl), seiles ir fermentus. Tyrimai rodo, kad imbieras gali padidinti gastrino kiekį, o nedidelis jo kiekis prieš valgį veikia kaip virškinimo skatintojas, nes gerina skrandžio išsituštinimą. Kartu jis ramina gleivinę, gerina skrandžio motoriką. 

Taigi, pasiekti šiam efektui jums reikėtų 15–20 min. prieš valgį sukramtyti nedidelį gabalį imbiero arba 1–2 šaukštus imbiero sulčių, užgeriant su šiltu vandeniu. 

Salierų sultys 

Dar vienos dvejopo poveikio daržovių sultys skrandžio rūgštingumui subalansuoti yra salierų sultys. Rasite informacijos, kad šios sultys gerai susidoroja su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, tačiau kaip papildoma priemonė jos gali būti vartojamos ir esant mažam rūgštingumui. Kaip tai veikia? 

Salierai stimuliuoja virškinimą, nes jų sudėtyje yra natūralių mineralų druskų (ypač natrio), kurios gali skatinti skrandžio sekreciją. Šios daržovės taip pat gerina skrandžio judėjimą ir fermentų išsiskyrimą. Kai kuriuose natūralios medicinos šaltiniuose rašoma, kad salierai gerina virškinimą per rūgštingumo balansavimą, kai jis per mažas, tačiau tikrų mokslinių įžvalgų šiuo klausimu dar trūksta. 

Kaip matyti saliero sulčių poveikis skrandžio rūgštingumui yra netiesioginis, todėl jas vartoti esant hipochlorhidrijai geriau ne kaip pagrindinį „vaistą“, o kaip papildomą priemonę. Šias sultis vartokite 100–250 ml šviežiai spaustų salierų sulčių, geriausia ant tuščio skrandžio ryte, likus bent 15–30 min. iki pusryčių. Ritualą kartokite bent 7–14 dienų ir stebėkite galimus rezultatus. 

Imbiero sultys – visagalis vaistas ar gurmaniškas atradimas?

Kaip padidinti skrandžio rūgštingumą vaisių sultimis? 

Vaisinių sulčių mėgėjai gali jaustis pamaloninti, nes jų sumažėjusio skrandžio rūgštingumo problemai spręsti pasiūlysime kelias gerai pažįstamas, gardžias sultis iš vaisių. Jos natūraliai padeda atsikratyti nemalonių jausmų, sukeltų per didelio skrandžio pH ar dėl nepilnavertiško virškinimo proceso. 

Citrinų sultys 

Tikriausiai nėra abejonių, kad sumažėjus skrandžio rūgštingumui pirmiausiai tiestumėte rankas į citrinos sultis. Citrinos yra rūgščios, kurių pH ~2, todėl saikingas vartojimas prieš valgį gali paskatinti parietalinių ląstelių veiklą, padidindamos HCl gamybą. Šį mechanizmą atskleidžia ir tyrimai, įrodantys, jog citrinos rūgštingumas stimuliuoja gastrino išsiskyrimą. Negana to, citrina aktyvina pepsino fermentą, padidina virškinimo fermentų aktyvumą kasoje ir kepenyse bei stimuliuoja tulžies išsiskyrimą. 

Gydymui reikėtų vartoti 30–50 ml šviežios citrinos sulčių, atskiestų 100–200 ml šilto vandens Ant tuščio skrandžio, apie 15–30 min. prieš valgį. Tai darykite 1–2 kartus per dieną apie 1–2 savaites. 

Greipfrutų sultys 

Kaip ir citrinos, greipfrutų sultys turi natūralių organinių rūgščių, skatinančių gastrino išsiskyrimą ir fermento pepsino veiklą. Po metabolizmo jos tampa šarminančios, kartu skatindamos skrandžio sekreciją pradžioje. Greipfrutuose esantys flavonoidai (naringeninas, naringinas) taip pat skatina virškinimą, turi antibakterinių savybių, o aukštas C vitamino kiekis padeda apsaugoti ir atkurti skrandžio gleivinę. 

Vis dėlto, yra ir kita medalio pusė: greipfrutų sultys gali sąveikauti su vaistais per kepenų fermentų slopinimą, todėl vartojant įvairius vaistus skrandžio rūgštingumui didinti ar ne tik, būtina pasikonsultuoti su jūsų sveikatą prižiūrinčiu specialistu. 

Kaip ir kitas sultis, šviežiai spaustų greipfrutų sulčių galima vartoti 1 kartą per dieną likus 15–30 minučių iki pagrindinio valgio 100–150 ml jų kiekio. 

Greipfrutų sultys – sveikatos šaltinis jūsų kasdienai. Ar tikrai gali būti naudingos, norint sumažinti kūno svorį?

Ananasų sultys 

Dar vienas pagalbininkas skrandžio rūgštingumui padidinti gali tapti šviežios ananasų sultys. Jose esantis fermentas bromelainas padeda skaidyti baltymus, palengvina virškinimą ir skatina skrandžio veiklą. Šis fermentas padeda virškinimui net jei HCl kiekis yra sumažėjęs, nes veikia kaip pagalbinis virškinimo fermentas. Tai savo ruožtu pagerina skrandžio turinio rūgštingumą, nors pačios HCl rūgšties kiekio tiesiogiai nedidina. Kaip rodo tyrimai, bromelainas ne tik gerina virškinimą, bet ir veikia priešuždegimiškai bei gali mažinti diskomfortą, susijusį su hipochlorhidrija. 

Geriausia vartoti 100–150 ml šviežiai spaustų neskiestų ananasų sulčių, jei siekiate būdo, kaip padidinti skrandžio rūgštingumą natūraliu būdu.

Kaip padidinti skrandžio rūgštingumą spanguolių sultimis? 

Geru išsigelbėjimu kamuojant hipochlorhidrijai gali tapti spanguolių sulčių vartojimas. Organinės rūgštys (ypač benzenkarboksirūgštis, obuolių ir citrinų rūgštys) šiose sultyse stimuliuoja skrandžio gleivinę ir tai skatina HCl gamybą, o rūgštus skonis refleksiškai aktyvina vaguso nervą, palaikydamas skrandžio sekreciją. Šių uogų sultys turi antimikrobinį poveikį prieš Helicobacter pylori bakteriją, kuri gali slopinti rūgšties sekreciją. Na ir galiausiai antioksidacinis spanguolių sulčių poveikis padeda apsaugoti gleivinę nuo uždegimo, kuris dažnai slopina normalų skrandžio rūgšties lygį. 

Kadangi natūralios spanguolių sultys yra gana rūgščios, 50–100 ml jų kiekį geriausia praskiesti vandeniu, o tada išgerti 15–20 min. prieš valgį. 

Spanguolių sultys skystina kraują

Šaltiniai:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-increase-stomach-acid#when-to-see-a-doctor
  2. https://www.healthline.com/health/how-to-increase-stomach-acid
  3. https://alessandraedwards.com/how-to-increase-stomach-acid-naturally
  4. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1643665
  5. https://www.researchgate.net/profile/Samuel-Ebede/publication/272774008

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *