Egzotiškosios noni sultys – tai gėrimas, pagamintas iš tropinio augalo, vadinamo indine morinda. Šis gėrimas turi mažai gerbėjų, nes skonis bei aromatas labiau atstumiantis nei pritraukiantis, tačiau to negalima pasakyti apie jo naudingąsias savybes sveikatai. Indinių morindų poveikį tyrė gausios mokslininkų komandos, todėl atrasta nemažai „perliukų“, apimančių naudą širdžiai, imunitetui, kepenims, sąnariams, odai ar net psichikai. Visgi šiose sultyse slypi ir neigiami veiksniai, todėl reikia išmokti tinkamai jas vartoti. Todėl pasitelkę ekspertų rekomendacijas nurodome, kaip, kuo ir kam naudingos indinių morindų sultys bei kuo šis gėrimas gali būti pavojingas.
Apžvelkime indinės morindos biologiją
Indine morinda (Morinda citrifolia) vadinamas Pietryčių Azijoje (Indijoje) ir Pietų Ramiojo vandenyno salose augantis augalas, priskirtas raudinių (Rubiaceae) šeimai. Tai iki 6 metrų užaugantis medis ar krūmas, gerai žinomas dėl savo gydomųjų savybių ir jau tūkstančius metų naudojamas tradicinėje australazijiečių ir polinezijiečių medicinoje. Morinda turi didelius pailgus lapus, o daugybiniai balti žiedai susitelkia į galvutę, iš kurio susiformuoja pailgas sudėtinis vaisius.
Indinės morindos vaisiai (vietinių vadinamų noni) atrodo išskirtinai, nes primena žalius spygliuočių kankorėžius ar bulves su akutėmis. Be to, jie turi savitą kvapą ir skonį, todėl užsienyje jie vadinami negražiais vardais, tokiais kaip „vėmalų“ ar „pelėsinio sūrio vaisiumi“. Iš vaisių spaudžiamos sultys, kurias galima įsigyti ir Lietuvoje.
Noni sultys: nemaloniai išskirtinis skonis ir kitos savybės
Noni sultys yra išgaunamos iš prinokusių noni (indinės morindos) vaisių, kurie neturi tipinio vaisiaus skonio. Šios sultys žinomos dėl savolabai kartaus ir aštraus skonio, o kai kuriais atvejais net laikomas nemaloniu. Kartumas dažnai primena vaistažolių ar netgi fermentuotų maisto produktų skonį. Beje, sultys turi ilgai išliekantį poskonį, kuris kartais gali būti sunkiai pašalinamas net po to, kai užgeriama kitais gėrimais.
Ragautojų nežavi ir šio produkto aromatas, nes jis labai stiprus ir dažnai apibūdinamas kaip fermentuotas, stipriai riešutinis arba net primenantis puvėsius. Patys noni vaisiai turi labai specifinį, nemalonų kvapą, kuris gali būti palyginamas su gėlėmis, supuvusiais vaisiais ar net silpnu amoniako kvapu.
Kalbant apie spalvinę sulčių gamą, noni sultys dažniausiai yra rusvos arba gelsvos spalvos. Tai priklauso nuo vaisių prinokimo ir apdorojimo būdo. Jos gali būti šiek tiek drumstos arba turėti šviesų atspalvį.
Dėl šių stiprių ir ne visiems malonių organoleptinių savybių, noni sultys dažnai yra praskiedžiamos su kitais, saldesniais vaisiais ar papildais, siekiant pagerinti skonį ir padaryti jas lengviau vartojamas. Kita vertus, sužinoję apie noni sulčių naudą, galbūt į skonines sulčių savybes žvelgsite palankiau.
Noni sulčių maistinė vertė ir junginiai
Įdomu panagrinėti, kokios medžiagos sudaro noni sultis. Ištirta, kad 100 ml šių sulčių yra apie 47 kcal energijos, kurią pasisemiame iš 11 g angliavandenių (8 g cukraus ir 3 g skaidulų). Nors baltymų ir riebalų šiame produktų beveik nėra (<1 g), tačiau sultys pasikausčiusios vitaminais ir mineralais: vitaminu C (33 % rekomenduojamos paros normos), vit. A, biotinu (17 % RPN), folatais (6 % RPN), magniu (17 % RPN) ir po 3 % RPN kalio, kalcio bei vitamino E.
Noni sultys turi ir sau būdingų, unikalių junginių. Viena tokių – prokseroninas, kuris turi savybę atstatyti ir stiprinti ląsteles. Kita medžiaga – damnacathal – stabdo vėžinių ląstelių migraciją, slopina uždegimus, todėl mokslininkų puikiai žinomas kaip priešvėžinis junginys. Be šių svarbių medžiagų, indinių morindų sultyse yra antioksidantų, flavonoidų, karotenoidų, kurie „gesina“ oksidacinį stresą. Sultyse aptinkamos ir kitos naudingos medžiagos: fenolinės rūgštys, lignanai, antrachinonai, iridoidai, alkaloidai ir polisacharidai.
Noni sulčių nauda
Nors indinių morindų vaisiai ir sultys nėra labai skanūs, jie turi daug maistinių medžiagų ir bioaktyvių junginių, tokių kaip vitaminai, mineralai, antioksidantai ir fitocheminiai junginiai, kurie gali turėti teigiamą poveikį sveikatai. Toliau išvardinsime, kokias išskirtines noni sulčių teigiamas savybes galima pastebėti (ir kurias įrodė moksliniai tyrimai) jas reguliariai vartojant.
Imuniteto stiprinimas
Dėl savo antioksidacinių savybių noni sultys gali padėti stiprinti organizmo atsparumą ligoms. Vitaminai, antioksidantai, bioaktyvios medžiagos svarbūs oksidacinio streso bei vidinių uždegimų mažinimo procesuose, nes skatina ląstelių atsparumą ir stiprinimą nuo šių neigiamų pasekmių.
Virškinimo gerinimas
Noni sultys gali padėti gerinti virškinimo procesus ir sumažinti vidurių užkietėjimą. Normalią virškinimo funkciją ir žarnyno sveikatąpadeda palaikyti noni sultyse esančios gausios skaidulos. Kai kurie tyrimai rodo, kad noni sultys gali padėti kovoti su rėmeniu, refliuksu ar net skrandžio opomis. Taip pat jos gali palengvinti virškinimo trakto uždegimus, pavyzdžiui, sergant dirgliosios žarnos sindromu.
Noni sultys svorio kontrolei
Tyrimai nurodo noni sulčių gebėjimą mažinti nutukimą. Eksperimentai su pelėmis bei žiurkėmis parodė, kad indinių morindų vartojimas sumažino šių gyvūnėlių riebalinio auginio masę bei kraujo plazmoje „plaukiojančius“ trigliceridus, pagerino gliukozės toleranciją ir sumažino bendrą kūno masę. Nustatyta, kad per 12 savaičių sulčių vartojimo kursą laboratoriniai gyvūnai nepriaugo svorio.
Apsauga nuo DNR pažeidimų
Labai daug pasiekimų pastebėta tiriant noni sulčių naudą apsaugant ląsteles nuo DNR pažeidimų ir genetinio nestabilumo. Tyrimai su užkietėjusiais rūkaliais (surūkantys daugiau nei 20 cigarečių per dieną) parodė, kad noni sulčių vartojimas apie 30 % sumažina tam tikrų laisvųjų radikalų kiekį šių žmonių kraujyje. Tai parodo, kad rūkymo sukelta žala ląstelėms ir jų DNR gali būti dalinai apribota geriant indinių morindų sultis. Tame pačiame tyrime taip pat nustatyta, kad vartojant noni sultis 30 dienų, kraujo ląstelėse aptinkama net 44 % mažiau aromatinių DNR aduktų, kurie atsakingi už netaisyklingą ir žalingą DNR formavimąsi. Pastarieji procesai yra vienas iš būdų ląstelėms suvėžėti.
Kepenų apsauga ir detoksikacija
Noni sultims reikėtų dėkoti ir už galimybę apsaugoti kepenis nuo pavojingų junginių. Laboratoriniai gyvūnų tyrimai atskleidė, kad noni sultys sumažino alanino aminotransferazės fermento aktyvumą, o tai rodo mažesnį kepenų ląstelių žalojimą. Detoksifikacinis efektas taip pat pastebėtas ir tiriant žiurkėnus, vartojusius noni sultis, nes jiems sumažėjo biožymenimis pažymėtų uždegiminių junginių lygis kepenyse.
Noni sultys ir sąnarių skausmas – ne pakeliui
Dar vienas svarbus aspektas, kodėl noni sultis reikėtų pradėti vartoti, yra šio produkto gebėjimas mažinti sąnarių skausmą ir padidinti jų paslankumą. Viename tyrime, trukusiame 30 dienų, žmonės su degeneraciniu stuburo artritu du kartus per dieną vartojo po 15 ml noni sulčių ir nurodė ligos sukeltą skausmą sumažėjus net 60 %. Panašaus tyrimo metu žmonės, sergantys osteoartritu, 90 dienų kasdien vartojo noni sulčių ir jiems žymiai sumažėjo artrito skausmų dažnis bei stiprumas, todėl galėjo mėgautis geresne gyvenimo kokybe. Apskritai, noni sultys demonstruojamos kaip skausmą malšinantis augalinis preparatas.
Psichinė sveikata ir nuotaikos gerinimas
Kai kurie tyrimai rodo, kad noni sultys gali padėti mažinti stresą, gerinti nuotaiką ir kovoti su nerimu. Noni turi medžiagų, kurios gali padėti raminti nervų sistemą ir teigiamai paveikti smegenų veiklą, nors šis poveikis dar nėra išsamiai patvirtintas.
Kuo noni sultys naudingos širdžiai ir kraujotakai?
Verta paminėti, kad noni sultys gali būti naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai, nes turi junginių, kurie gali padėti mažinti kraujo spaudimą, cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje. Dėl šio poveikio ir rodiklių gali sumažėti insulto ir širdies ligų rizika. Indinių morindų sultys taip pat gali gerinti kraujotaką, kas yra svarbu norint išvengti širdies ir kraujagyslių sutrikimų.
Vartodami indinių morindų sultis pagerinsite odos būklę
Noni sultys taip pat gali būti naudingos odos sveikatai dėl savo priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Junginiai gali padėti kovoti su odos problemomis, tokiomis kaip spuogai, egzema ir senėjimo požymiai. Noni turi vitamino C, kuris yra svarbus kolageno gamybai ir odos elastingumui, bei odos apsaugai nuo UV spindulių žalos.
Kaip vartoti noni sultis?
Indinių morindų sultys nepanašios į įprastas vaisių sultis, todėl jas ir vartoti reikia tinkamai. Štai keli patarimai:
- Maišykite su kitomis sultimis. Dėl aštraus skonio noni sultis galima maišyti su kitomis vaisių sultimis, pavyzdžiui, obuolių, ananasų ar apelsinų, kad skonis būtų malonesnis.
- Gerkite tuščiu skrandžiu. Noni sultys geriau įsisavinamos, kai vartojamos tuščiu skrandžiu, todėl jas rekomenduojama gerti prieš valgį, ypač ryte.
- Vartokite pakankamai vandens. Noni sultys pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis, todėl svarbu gerti pakankamai vandens, kad būtų išvengta galimos dehidratacijos ar virškinimo problemų.
Kaip dozuojamos indinių morindų sultys
Dėl aitraus skonio, kvapo bei galimų šalutinių poveikių, šio gėrimo negalima padauginti, tad rekomenduojama pradėti nuo minimalių dozių.
Kad organizmas priprastų prie skonio ir poveikio, pradedančiajam rekomenduojama išgerti 15–30 ml (1–2 šaukštai) per dieną, geriausia ryte, nevalgius, kad organizmas geriau įsisavintų veikliąsias medžiagas.
„Įgudus“ dozę galima padidinti iki 30–60 ml (2–4 šaukštai) per dieną ir išskaidyti vartojimą į daugiau etapų (ryte ir vakare).
Kai kuriais atvejais, kai noni sultys vartojamos siekiant pagerinti konkrečią sveikatos būklę (pvz., uždegimui mažinti, kraujo spaudimui reguliuoti), dozė gali būti padidinta iki 60–90 ml per dieną. Ši dozė dažniausiai rekomenduojama tik trumpą laikotarpį (2–3 savaites), po to patartina grįžti prie įprastos dozės.
Vaikams ir jautriems žmonėms (pvz., turintiems jautrią virškinimo sistemą) rekomenduojama mažesnė dozė – 5–15 ml per dieną. Prieš skiriant noni sultis vaikams, patartina pasikonsultuoti su gydytoju arba pediatru.
Šalutinis noni sulčių efektas: kodėl jas reikia riboti?
Nors noni sultys turi daugybę naudingų savybių, jas reikėtų vartoti saikingai ir pasikonsultavus su gydytoju, nes jos gali turėti tam tikrų šalutinių poveikių arba sąveikauti su kai kuriais vaistais.
- Virškinimo problemos. Kai kurie žmonės gali jausti pykinimą, pilvo pūtimą ar viduriavimą, ypač pradėję vartoti didesnes noni sulčių dozes.
- Inkstų problemos. Noni vaisiuose yra didelis kalio kiekis, kuris gali būti pavojingas žmonėms, sergantiems inkstų ligomis, todėl jiems reikėtų vengti didelių sulčių kiekių.
- Sąveika su vaistais. Jei vartojate vaistus, kurie reguliuoja kraujo spaudimą, skystina kraują ar reguliuoja kalio kiekį, būtina pasitarti su gydytoju prieš pradedant vartoti noni sultis.
- Kepenų pažeidimai. Buvo užfiksuoti keli atvejai, kai noni sultys sukėlė kepenų pažeidimus (hepatitą). Vadinasi žmonėms, turintiems kepenų problemų, patartina atsargiai vartoti šį gėrimą arba vengti jo.
- Kaip ir bet koks produktas, žmogui galimai gali pasireikšti alerginės reakcijos šiems tropiniams vaisiams.
- Nepatartina noni sulčių vartoti nėščiosioms ir žindyvėms, nes nėra pakankamai tyrimų, kad būtų galima įvertinti noni sulčių saugumą. Kai kurios noni medžiagos gali paveikti hormonų pusiausvyrą ir turėti nepageidaujamą poveikį.
Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/morinda
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5920423
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-noni-juice
https://www.healthline.com/nutrition/noni-juice
https://bmcchem.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-153X-3-13
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3967752
https://www.japsonline.com/admin/php/uploads/626_pdf.pdf
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.