Skip to content

Acerolos sultys – neprilygstamos vitamino C kiekiu. Kaip jos gali prisidėti prie jūsų sveikatos?

  • by
Acerolos sultys – neprilygstamos vitamino C kiekiu. Kaip jos gali prisidėti prie jūsų sveikatos?

Nors acerolos sultys galbūt ir dvelkia egzotika, iš tiesų šis gėrimas jau daugeliui įaugęs į kasdienybę. Taip yra todėl, kad rinka pateikia įvairių produktų iš acerolos vaisių, apimant tabletes, liofilizuotus miltelius, papildus, pastiles ar net siūlomos specializuotos acerolos sultys vaikams. Toks asortimentas parodo, kad acerolos vaisiai tikrai turėtų būti kažkuo naudingi. Šie „supervaisiai“ pasižymi apsčiu vitamino C kiekiu bei kitais sveikais elementais, kurie suteikia neįkainojamos vertės žmogaus sveikatai. Čia pateiksime visas gaires, kuo šie vaisiai ir sultys yra ypatingi, kaip jas vartoti, o gal ir… apriboti?

Artimiau susipažinkime su kraštuotąja malpigija – acerolos vaisių „šeimininke“

Iš pirmo žvilgsnio kraštuotosios malpigijos (Malpighia emarginata) pavadinimas nekelia jokių asociacijų, tačiau tai augalas, kurio vaisiai yra ne kas kita, o acerolos vaisių šaltinis. Užsienyje malpigija sutinkama ir kitokiais vardais: Barbadosinė vyšnia, Vest Indijos vyšnia ir kita. Šis krūmas ar nedidelis medis, priklausantis Malpighiaceae šeimai, gali užaugti iki 2–3 metrų aukščio. Iš pažiūros malpigija tikrai gali būti panaši į mums įprastą vyšnią, nes „dėvi“ paprastus ovalius lapus ir rožinius žiedelius. Tik šis augalas žydi visą sezoną nuo balandžio iki lapkričio ir subrandina raudonas, 1–2 cm skersmens, apvalias, bet su nedideliais krašteliais uogas.

Augalo natūralus augimo arealas apima tropines šalis, tokias kaip Paragvajus, Brazilija, Haitis, Puerto Rikas, Dominikos Respublika, bet malpigijos auginimą įsisavino ir Azijos šalys, tokios kaip Indija. Acerolos vaisius vedančią kraštuotąją malpigiją užsiauginti Lietuvoje nėra galimybių (nebent kai kurias kitų rūšių giminaites), nes augalas reikalauja egzotiškų klimato sąlygų. Vadinasi, lietuviai turi tenkintis tik importuotais acerolos produktais.

Kraštuotoji malpigija. Acerola. Acerolos vaisius
Kraštuotoji malpigija

Acerolos sultys – koks tai produktas?

Acerolos sultys yra kraštuotosios malpigijos vaisių (acerolų) produktas, gautas išspaudus iš jų sultis. Jos pasižymi specifiniais skonio, kvapo ir spalvos bruožais. Acerolos sultys yra stipriai rūgščios, primenančios citrinas ar kitus rūgščius citrusinius vaisius. Šis rūgštumas kyla iš labai didelės vitamino C koncentracijos. Sultys gali būti ir šiek tiek saldžios, ypač jei vaisiai yra prinokę, tačiau rūgštumas vis tiek dominuoja.

Sultys taip pat turi gaivų, lengvai juntamą vaisių kvapą. Be to, natūralios acerolos sultys yra ryškiai raudonos arba rausvos spalvos, panašios į prinokusių vyšnių ar kitų raudonų vaisių sultis. Šios savybės gali šiek tiek keistis priklausomai nuo vaisių brandos ir gamybos proceso.

Acerolos sulčių maistinė vertė

Acerolos vaisių ir sulčių neprivartosite tiek, kad patenkintumėte reikalingą dienos kalorijų kiekį, nes 100 ml sulčių suteikia tik 30–40 kcal, o pagrindinę sudėtį sudaro tik nedideli kiekiai pagrindinių medžiagų: apie 7–10 g angliavandenių (iš kurių 7–8 g cukraus ir 0,3–1,0 g skaidulų), 0,4 baltymų, 0,2–0,3 g riebalų. Vis dėlto, jie gali pasigirti įmantria maistine sudėtimi ir kai kurių elementų gausa.

Tradiciškai uogos tapatinamos su vitaminu C, nes šio junginio yra net 1000–4000 mg (vidutiniškai 1678 mg) arba 1864 % visos dienos normos! Be šio pagrindinio vitamino, acerolos uogose randama 4 % dienos normos vitamino A (38 µg), B grupės vitaminų (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vyraujančių tarp 1–6 % dienos normos. Taip pat acerolos sultys praturtina organizmą mineralais, iš kurių pagrindinis yra manganas (0,6 mg arba 26 % dienos normos) ir mažesni kiekiai magnio, kalio, cinko, kalcio, fosforo, geležies (1–5 % dienos normos).

Kiti sutinkami antioksidantai acerolos vaisiuose yra flavanoidai, antocianinai ir karotenoidai. Acerola vaisiuose taip pat rasta fenolinių junginių, tokių kaip kvercetinas-3-gliukozidas, izorhamnetinas, katechinas, procianidinas A2, hesperidinas, chlorogeno rūgštis ir trans-resveratrolis. Acerolos sultys ar kiti produktai dėl tam tikrų antioksidantų gausos gali pakeisti ar pralenkti juoduosius serbentus (dėl vit. C), morkas (dėl beta–karotenų), juodąsias aronijas (dėl polifenolių).

Acerolos sultys

Palyginimui pažvelkite, kiek C vitamino 100 ml turi acerolos ir kitos populiariausios, bei C vitaminu turtingiausios vaisių, uogų bei daržovių sultys.

SultysApytikslis vitamino C kiekis 100 ml (mg)
Acerola sultys1000-4000*
Juodųjų serbentų sultys180-200
Paprikų sultys (raudonos)150-200
Kivių sultys80-150
Brokolių sultys80-120
Apelsinų sultys50-90
Žemuogių sultys60-90
Greipfrutų sultys45-70
Aviečių sultys40-60
Špinatų sultys30-50
Morkų sultys5-10
Obuolių sultys2-5
*Acerola sulčių vitamino C kiekis gali labai skirtis priklausomai nuo produkto koncentracijos.

Acerolos sulčių nauda sveikatai

Nenusakomai daug naudingų medžiagų prikaupusios acerolos sultys turėtų būti vartojamos dėl daugelio priežasčių. Pirmiausiai, stiprios sulčių antioksidacinės savybės leidžia užkirsti kelią daugybei uždegiminių ligų. Antra, jų nauda pastebima ir išoriškai, pasireiškiant sveikesne oda ir savijauta. Kai kurie mokslininkai nevengia acerolos vadinti „supervaisiumi“. Toliau paminėsime keletą pagrindinių mokslu pagrįstų sveikatos privalumų:

  • Stiprus antioksidantas. Didžiausią teigiamą naudą suteikia acerolos sultyse esantis vitaminas C, kurio labai didelis kiekis padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Šie nepageidaujami junginiai gali pažeisti ląsteles ir sukelti uždegiminius bei degeneracinius procesus. Todėl acerolos sultys laikomos puikiu šaltiniu prieš chronines uždegimines ligas, tokias kaip vėžys, aterosklerozė, diabetas, dirgliosios žarnos sindromas, artritas, širdies ligos ir kita. Be to, acerolos vartojimas gali stipriai stimuliuoti imuninę sistemą ir imuninių ląstelių (pavyzdžiui, limfocitų) skaičiaus ir aktyvumo didinimą.
  • Odos sveikata. Acerola (o gal tiksliau – jose esantis vitaminas C) skatina kolageno gamybą, kuris yra svarbus odos struktūrai palaikyti. Kolagenas padeda išlaikyti odos elastingumą, mažina raukšles. Papildomai su kitais antioksidantais, acerolos sultys apsaugo odą nuo oksidacinės žalos, kurią sukelia ultravioletiniai spinduliai ir aplinkos teršalai.
  • Virškinimo gerinimas ir skrandžio apsauga. Acerolos turimas skaidulų kiekis padeda palaikyti sveiką virškinimą, reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gerinti žarnyno mikrofloros būklę. Iš acerolos išskirti angliavandeniai apsaugo skrandį bei stimuliuoja žarnyno epitelio ląstelių atsinaujinimo procesą. Ištirta, kad acerolos polisacharidų vartojimas taip pat sumažina (56,5 %) dialdehidumalono rūgšties (MDA) kiekį, kuris susikaupia skrandžio audiniuose dėl etanolio vartojimo. Nors dar reikia daugiau tyrimų su žmonėmis, šie poveikiai buvo stebimi gyvūnų tyrimuose ar mėgintuvėliuose.
  • Svorio mažinimas. Ištirta, kad acerolos sultys gali slopinti virškinimo fermentus, tokius kaip α-amilazė ir α- gliukozidazė, todėl gali padėti išvengti nutukimo arba jį gydyti. Tyrimai su pelytėmis parodė, kad acerolos sultys efektyviai mažina riebalus ir cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Priešuždegiminis ir priešvėžinis poveikis. Tyrimai rodo, kad acerola turi priešuždegiminių ir galimai priešvėžinių savybių, kurios gali būti naudingos sergant lėtinėmis ligomis ar siekiant jų prevencijos. Tai gali būti susiję su acerolos sudėtyje esančiais polifenoliais, flavonoidais ir karotinoidais.
  • Antibakterinės savybės. Moksliniuose tyrimuose pastebėta, kad medžiagos acerolos sultyse neleidžia išvešėti patogeninėms bakterijoms, tokioms kaip Enterococcus, Clostridium cocoides, Eubacterium rectall, sukeliančioms žarnyno audinių ląstelių proliferaciją (storosios žarnos vėžį).
  • Probiotinės savybės. Kita vertus, acerolos vaisiai, vartojami kartu su probiotinėmis bakterijomis, padeda joms augti ir daryti savo gerą darbą virškinimo procese. Tai lemia, kad fermentacijos procesų rezultatai pasižymi padidėjusiu pieno rūgšties, acto rūgšties kiekiu, sumažėjusiu gliukozės bei fruktozės kiekiais, o dideli junginiai lengvai suskaidomi į mažesnius ir naudingesnius.
Acerolos sultys

Kuo išskirtinės acerolos sultys vaikams?

Išskirtinai turtingos vitaminu C acerolos sultys vaikams yra puikus produktas šiam vitaminui papildyti vaikų mityboje. Kaip žinoma, vaikams ši medžiaga yra be galo reikalinga, kurios ne visada pavyksta gauti iš citrusinių vaisių dėl galimų ir itin dažnų alerginių reakcijų. Tuo tarpu vitaminą C iš acerolos sulčių vaikai įsisavina be jokių pastebimų šalutinių poveikių. Tą patvirtina ir vienas mokslinis tyrimas, atliktas su 30 kūdikių, kurių amžius 3–7 savaitės. Jis parodė, kad acerolos sulčių įterpimas į mitybą ženkliai pagerino jų vystymąsi ir augimą. Be to, pramonė sukūrė ir kitų acerolos sulčių pateikimo formų, tokių kaip guminukai, kuriuos vartoti vaikams maloniau ir patraukliau.

Acerolos sulčių vartojimas

Iš tikrųjų, acerolos sultys turėtų būti vartojamos greičiau kaip papildas, o ne įprastas gėrimas. Įsigiję acerolos sulčių (deja, bet sulčių pasigaminti patiems nepavyks), tikslų rekomenduojamą kiekį sužinosite paskaitę informaciją ant etiketės. Dažniausiai acerolos sultys spaudžiamos tiesiai iš vaisių (ne iš koncentratų), todėl jų suvartoti galima apie 15–50 ml per dieną, nes kitu atveju viršysite rekomenduojamą vitamino C kiekį.

Dėl itin rūgštaus skonio, acerolos sultis rekomenduojama skiesti vandeniu arba jų įmaišyti į kitas sultis ar gėrimus, taip pagerinant jų skonį, subalansuojant rūgštumą. Sultimis galima praturtinti ir kitus valgius, nes jos tinka salotų padažams arba marinavimui dėl savo gaivaus skonio. Acerolos sultys kartais vartojamos kaip natūralus vitamino C papildas, ypač šaltuoju metų laiku, kai padidėja peršalimo ar gripo rizika.

Acerolos sultys

Aceros sultys ir jų šalutinis poveikis

Nors mokslu pagrįsti duomenys pabrėžia, kad acerolos sultys gali būti vertinga sveikos mitybos dalis, visgi kai kam šio gėrimo teks atsisakyti ar apriboti dėl galimų nepageidaujamų reakcijų.

  • Virškinimo sutrikimai. Dėl didelės vitamino C koncentracijos, vartojant per daug acerolos sulčių, gali atsirasti virškinimo problemų, tokių kaip skrandžio skausmai, rėmuo, pykinimas ar viduriavimas. Tai būdinga ir kitiems didelio rūgštingumo maisto produktams.
  • Inkstų akmenys. Didelė vitamino C dozė gali padidinti oksalato kiekį organizme, kuris kai kuriais atvejais gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo. Tai ypač svarbu žmonėms, linkusiems į šią būklę.
  • Alerginės reakcijos. Nors retai, kai kurie žmonės gali būti alergiški acerolos vaisiams ar jų sultims. Alerginės reakcijos gali pasireikšti odos bėrimu, niežėjimu ar patinimu, todėl jautriems žmonėms reikėtų būti atsargiems.
  • Sąveika su vaistais. Vitaminas C didelėmis dozėmis gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, pavyzdžiui, chemoterapijos preparatais ar antikoaguliantais, sumažindamas jų veiksmingumą. Jei vartojate vaistus, pasitarkite su gydytoju prieš vartodami acerolos sultis.
  • Per didelis vitamino C suvartojimas. Nors vitamino C perteklius dažniausiai pašalinamas su šlapimu, didesnės nei rekomenduojamos dozės (daugiau nei 2000 mg per dieną) gali sukelti organizmo disbalansą, pasireiškiantį skrandžio problemomis, galvos skausmais ar nemiga.

Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/malpigija
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171686/nutrients
https://www.mdpi.com/1422-0067/25/4/2089
https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-018-3309-5
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36166922
https://link.springer.com/article/10.1186/1476-511X-13-24
https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(56)80159-5/abstract

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *