Skip to content

Pomidorų sultys žiemai: 2 puikūs receptai. Pasirinkite bei patobulinkite pagal savo skonį

Pomidorų sultys žiemai: kaip išsaugoti vasaros skonius šaltajam sezonui

Pomidorų sultys – ne tik gaivus vasaros gėrimas, bet ir puikus būdas pasiruošti šaltajam sezonui. Šaltasis sezonas dažnai siejamas su ribotu šviežių daržovių pasirinkimu ir didesnėmis kainomis, todėl vasarą ar rudenį paruoštos pomidorų sultys žiemai tampa vertinga atsarga virtuvėje. Be to, namuose pagamintos sultys išsaugo visas šviežių pomidorų maistingąsias savybes, suteikia reikalingų vitaminų, antioksidantų ir mineralų, kurie padeda stiprinti imunitetą. Taigi, kodėl verta pasiruošti pomidorų sultis žiemai, kokia jų nauda ir receptai?

Kodėl reikia pasiruošti pomidorų sulčių žiemai?

Jei jums kiltų klausimas, kodėl verta ruošti pomidorų sulčių atsargas žiemai, atsakymui galime pateikti mažiausiai šešias priežastis.

  1. Šviežių pomidorų sezoniškumas: pomidorai yra sezoninės daržovės, kurios geriausiai auga ir būna skaniausios vasaros ir ankstyvo rudens metu. Žiemą jų skonis dažnai būna prastesnis, o kaina didesnė. Todėl pomidorų sultys, paruoštos vasarą ar rudenį, leidžia mėgautis šviežių pomidorų skoniu per visą žiemą.
  2. Maistinė vertė: pomidorai yra gausūs vitamino C, likopeno (stipraus antioksidanto) ir kitų naudingų medžiagų, kurios padeda stiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo ligų. Ruošiant pomidorų sultis šios medžiagos išlieka, todėl jos yra vertingas maisto šaltinis šaltuoju metų laiku, kai šviežių daržovių pasirinkimas ribotas.
  3. Natūralus konservavimas: pomidorų sultys, tinkamai paruoštos ir sterilizuotos, gali būti laikomos be jokių cheminių konservantų. Tai puikus būdas išsaugoti vasaros derlių natūraliu būdu be pridėtinės chemijos, todėl jos yra sveikesnės nei daugelis parduotuvinių produktų.
  4. Skanus ir universalus produktas: pomidorų sultis galima naudoti ne tik kaip gėrimą, bet ir kaip ingredientą įvairiems patiekalams – sriuboms, padažams, troškiniams. Žiemą, kai norisi šildančių, maistingų patiekalų, namuose pagamintos sultys tampa puikiu pagrindu.
  5. Ekonomiška: paruošus pomidorų sultis namuose, žiemą nereikia pirkti brangesnių konservuotų ar šviežių pomidorų. Tai gali būti ypač ekonomiška, jei turite savo daržą arba sezono metu įsigyjate daug pomidorų už mažesnę kainą.
  6. Skonio išsaugojimas: namuose gaminant pomidorų sultis jūs galite reguliuoti jų skonį, druskos ir cukraus kiekį bei pridėti įvairių prieskonių. Tai leidžia sukurti jums labiausiai patinkantį skonį ir išvengti nepageidaujamų priedų, kurie gali būti randami parduotuvinėse sultyse.

Todėl pomidorų sultys žiemai yra praktiškas ir sveikas sprendimas, leidžiantis mėgautis gardžiu ir maistingu produktu net tada, kai pomidorų sezonas jau baigėsi.

Pomidorų sultys žiemai

Pomidorų sultys žiemai: receptas su minkštimu

Pateikiame paprastą ir lengvai paruošiamą pomidorų sulčių su minkštimu receptą, kuris tiks ilgam sulčių išlaikymui.

Ingredientai:

  • 2 kg prinokusių pomidorų
  • 1 šaukštelis druskos (pagal skonį)
  • 1 šaukštelis cukraus (nebūtina)
  • Prieskoniai pagal norą: juodieji pipirai, lauro lapai, bazilikas ar kiti prieskoniai (nebūtina)
Pomidorų sultys žiemai

Paruošimas:

  1. Naudokite prinokusius, šviežius pomidorus be dėmių ar pažeidimų. Pasirinkus kokybiškus pomidorus, sulčių skonis bus geresnis. Nuplaukite pomidorus ir pašalinkite kotelius. Jei norite, galite juos nulupti (kaip tai padaryti skaitykite skyrelyje aukščiau).
  2. Supjaustykite pomidorus į ketvirčius ir sudėkite juos į didelį puodą. Kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10–15 minučių, kol pomidorai suminkštės ir paleis sultis. Retkarčiais pamaišykite.
  3. Kai pomidorai suminkštės, sutrinkite juos per sietelį arba panaudokite maisto trintuvą, kad pašalintumėte sėklas ir odeles, jei jų nepašalinote anksčiau. Jei norite, kad sultys būtų tirštesnės, pertrinkite ne iki visiškai skystos konsistencijos – minkštimas suteiks sultims turtingumo.
  4. Supilkite pertrintas pomidorų sultis atgal į puodą. Įdėkite druskos ir cukraus (jei norite) bei prieskonių pagal skonį. Virkite ant silpnos ugnies dar 10-15 minučių, kad sultys susikoncentruotų ir prieskoniai įsigertų.
  5. Karštas sultis supilkite į švarius, sterilizuotus stiklainius arba butelius. Jei norite jas ilgiau laikyti, užsukite dangtelius ir laikykite šiltai, kol visiškai atvės.
  6. Kai sultys atvės, jas galite laikyti šaldytuve (jei planuojate sunaudoti per kelias dienas) arba sandėliuoti ilgiau, jei jas pasterizavote.

Sultys yra labai skanios atvėsintos, o jas galite pagardinti pipirais ar net citrinos griežinėliu. Skanaus!

Pomidorų sultys su česnaku

Dar vienas skanus pomidorų sulčių receptas, kuris taip patinka ilgam laikymui, tai – pomidorų sultys su česnaku.

Ingredientai:

  • 5 kg prinokusių pomidorų
  • 5–6 skiltelės česnako (pagal skonį)
  • 1–2 šaukšteliai druskos (pagal skonį)
  • 1 šaukštelis cukraus (nebūtina)
  • 1 šaukštas citrinos rūgšties (jei norite ilgesnio konservavimo)
  • Prieskonių pagal norą: pipirai, lauro lapai, bazilikas
Pomidorų sultys žiemai su česnaku

Paruošimas:

  1. Nuplaukite pomidorus ir pašalinkite kotelius. Jei norite, galite nulupti.
  2. Supjaustykite pomidorus ir sutrinkite juos per sietelį arba sulčiaspaude, kad išgautumėte sultis. Jei norite tirštesnių sulčių, galite sutrinti maisto trintuvu, paliekant minkštimą.
  3. Nulupkite česnako skilteles ir sutrinkite arba smulkiai supjaustykite. Jei norite intensyvesnio skonio, galite padidinti česnako kiekį.
  4. Supilkite pomidorų sultis į didelį puodą ir pradėkite virti ant vidutinės ugnies. Kai sultys užvirs, sumažinkite ugnį ir leiskite virti apie 20 minučių. Įdėkite druskos, cukraus ir prieskonių pagal skonį.
  5. Llikus maždaug 5 minutėms iki virimo pabaigos, į sultis įdėkite česnaką. Tai užtikrins, kad česnako skonis įsigers, bet nesudegs ir neišsisklaidys virimo metu.
  6. Sterilizuokite stiklainius arba butelius virindami juos apie 10 minučių arba kaitindami orkaitėje.
  7. Karštas pomidorų sultis supilkite į stiklainius arba butelius, palikdami apie 1 cm nuo viršaus. Jei norite ilgiau laikyti, galite įpilti citrinos rūgšties (apie 1/2 šaukštelio litrui sulčių). Užsukite dangtelius.
  8. Stiklainius pastatykite į didelį puodą su vandeniu, kad vanduo apsemtų apie 2/3 jų aukščio ir kaitinkite iki 85–90 °C. Taip pasterizuokite apie 10–15 minučių, priklausomai nuo stiklainių dydžio.
  9. Atvėsinkite stiklainius ir laikykite juos vėsioje vietoje.

Patarimas: jei norite aštresnio ar kitokio skonio, kartu su česnaku galite pridėti smulkiai pjaustytą čili pipirą arba juodųjų pipirų. Taip pat galite įdėti baziliko ar kitokių priedų.

Skanaus!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *