Įvairios žmogaus mitybą papildančios sultys dažnai prideda naudingų mikroelementų, vitaminų ir kitų biologiškai naudingų medžiagų, kurios savo ruožtu pasižymi išskirtinėmis sveikatą gerinančiomis savybėmis. Kai kuriuos žmones domina sultys kraujui stiprinti, t. y., kurios padeda gerinti kraujo kokybę. Vienu atžvilgiu jos geba padėti įsisavinti geležiai ar hemoglobinui, kitu – pagerinti kraujo klampumą/skystumą, trečiu – paprasčiausiai prisidėti prie biologiškai aktyvių elementų papildymo. Tam tikromis sultimis kraujo rodikliams gerinti neabejoja ir mokslininkai, tad jeigu jūsų netenkina kraujo tyrimai, išmėginkite sau priimtiną variantą iš toliau pateikto sąrašo.
Kokios sultys kraujui stiprinti – veiksmingiausios?
Jau žinome, kad vienos sultys turi polinkį šiek tiek skystinti kraują, o šios savybės kai kada praverčia netikėtais atvejais. Šiuo atžvilgiu beveik nepralenkiamos yra granatų sultys.
Atlikta nemažai tyrimų, rodančių, kaip granatų sultys geba pakelti RBC skaičius, hemoglobino ir hematokrito rodiklius, kai 2 savaites sveiki suaugusieji vartoja 500 ml granatų sulčių per dieną. O papildomi mechanistiniai tyrimai, nagrinėjantys granatų sulčių antioksidantų poveikį uždegimui, hepcidino moduliacijai ir geležies metabolizmui rodo, jog sultys gali netiesiogiai palankiai veikti kraujo parametrus.
Pirma-antra vieta taip pat dalinasi ir burokėlių sultys, kurio raudona spalva sufleruoja jų naudą kraujui. Šios sultys kraujui stiprinti daugiausiai susijusios su nitratų poveikiu, kraujotakos gerinimo ypatumais ir sportiniu poveikiu.
Pavyzdžiui, kai kurios mokslinės apžvalgos apibendrina daugelį tyrimų ir nurodo burokėlių sultis esant turtingomis nitratų. Šie junginiai transformuojami į azoto oksidą (NO), kuris gerina kraujagyslių funkciją, mažina kraujospūdį ir gali pagerinti raudonųjų kraujo ląstelių funkciją ir deguonies tiekimą audiniams. Vis dėlto, dauguma tyrimų nagrinėja kraujotaką, kraujospūdžio reguliaciją, kraujo skystinimo savybes ir fizinį pajėgumą, o ne tiesioginį Hb padidėjimą. Kita vertus, kraujo stiprinimo savybės nebūtinai turi būti susijusios tik su hemoglobino/geležies didinimu.

Kokios sultys kraujui stiprinti taip pat vertos dėmesio?
Ne visi gali būti sužavėti burokėlių sulčių skoniu ar granatų sulčių savybėmis, todėl klasikinio skonio mėgėjams galima pasiūlyti ir daugiau sulčių, stiprinančių kraują.
Vienos iš tokių – citrusinių vaisių sultys arba populiariausios iš jų – apelsinų sultys. Pastarosios atpažįstamos kaip vitamino C „etalonu“, o šio elemento santykis su geležimi – teigiamas. Tyrimai rodo, kad apelsinų sultys ženkliai padidina neheminės geležies absorbciją. Askorbo rūgštis praktikoje laikoma vienu geriausiu geležies įsisavinimo skatintojų.
Tai pačiai vitamino C turinčių sulčių kategorijai galima priskirti ir obuolių sultis, kurios taip pat tinka kraujui stiprinti. Jas mėgsta dauguma žmonių, nors pagalba geležies absorbcijai šiek tiek nusileidžia apelsinų sultims.
Kiek išskirtinio sulčių skonio ieškantiems žmonėms, galime pasiūlyti žaliąjį daržovių kokteilį, puikiai prisidedantį prie kraujo kokybės gerinimo rodiklių. Žaliasis kokteilis iš špinatų, salierų sulčių, kopūstų ir kitų lapinių daržovių bus turtingas ne tik geležies, bet ir vitaminų, mineralų, oksalatų ir organinių rūgščių ir nitritų. Ši kombinacija pagerins hemoglobino gamybą, kraujo spaudimą ir kitas kraujo gerinimo savybes.
Kraują stiprinančių sulčių receptas
Kam gi apsiriboti viena sulčių rūšimi, jeigu nepakartojamą skonį galima gauti suplakus sulčių mišinį? Štai sau lygių neturintis receptas, kai siekiama pagerinti kraujo kokybę.

Jums reikės:
- 1 burokėlis (nuluptas ir supjaustytas)
- 1 maža morka (nuluptas)
- 1/2 puodelio špinatų lapų
- 1 apelsinas (nuluptas)
- 0,5 citrinos (nuluptos)
- 1 mažas obuolys (pasirinktinai, saldumui)
Gaminimo instrukcijos:
- Visus ingredientus kruopščiai nuplaukite.
- Nulupkite ir supjaustykite burokėlį, morką ir apelsiną.
- Viską sudėkite į sulčiaspaudę arba trintuvą ir sumaišykite iki vientisos masės.
- Jei norite, sultis perkoškite ir supilkite į stiklinę.
- Išgerkite iš karto, kad gautumėte visą maistinę vertę.
Šaltiniai:
- https://www.mdpi.com/1422-0067/18/3/555
- https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2018.0080
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5526177
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1186/s12970-018-0241-z
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8565237
- https://tap.health/which-juice-is-good-for-increasing-blood-levels/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva