Kriaušių sultys žiemai – nuostabus pasirinkimas tiems, kam norisi kriaušių saldumo, gaivumo ir naudos bet kuriuo metų laiku. Jas pasigaminti susizgrimbama tuomet, kai kriaušių sode gausiausia, o idėjų joms konservuoti ieškoma vis įnirtingiau. Kriaušių sulčių žiemai receptai ir jų variacijos priklausys nuo to, kokio sulčių skonio pageidausite, kiek darbo įdėti pajėgsite bei kokių papildomų ingredientų naudosite. Siūlome tris pagrindinius, vartotojų pamėgtus ir išbandytus receptus geriausioms kriaušių sultims žiemai pasigaminti.
Pačios natūraliausios kriaušių sultys žiemai be cukraus
Kadangi kriaušės žinomos dėl savo ypatingo ir natūralaus saldumo, viename iš konservavimo receptų galime nenaudoti papildomo cukraus. Šios kriaušių sultys žiemai bus puikus produktas netgi vaikams. Žinoma, pridėtinio cukraus nenaudojimas gali kiek gluminti, nes tokios sultys mažiau apsaugotos nuo mikroorganizmų dauginimosi ir ankstyvesnio sulčių sugedimo, tačiau jei visus žingsnius atliksite nepriekaištingai, to bus galima išvengti ir sultimis mėgautis 6–12 mėnesių.
Ingredientai:
- 6 kg prinokusių, saldžių kriaušių
- 1 l vandens (jo prireiks tik tuomet, jei nesinaudosite sulčiaspaude)
Gaminimas:
- Kriaušes nuplaukite, pašalinkite sėklas, supjaustykite gabaliukais.
- Sulčiaspaudės variantas – tiesiog išspauskite sultis, o jei neturite sulčiaspaudės, tuomet kriaušes užpilkite trupučiu vandens, pavirkite ~15–20 min. iki kol suminkštės ir pertrinkite per sietelį arba marlę. Tuomet bet kuriuo nurodytu būdu gautas sultis pakaitinkite iki ~80 °C, bet neužvirkite.
- Sekantis žingsnis – konservavimas. Supilkite pakaitintas sultis į sterilizuotus stiklainius ar butelius, juos užsukite dangteliais. Tuomet patalpinkite šiuos indus į 85 °C įkaitintą orkaitę arba puodą su vandeniu ir pasterizuokite apie 20 min.

Švelniai fermentuotos kriaušių sultys žiemai su medumi ir citrina
Kiek labiau burbuliukus ir gaivumą mėgstančių gurmanų skoniui labiau gali tikti šis receptas, kuomet kriaušių sultims leidžiama lengvai pasifermentuoti. Nuo fermentacijos laipsnio priklausys skonis ir laikymo sąlygos, todėl siūlome pasirinkti sau priimtinesnį.
Ingredientai:
- 4 kg saldžių kriaušių
- 1 citrina (sultys ir nutarkuota žievelė)
- 150 g medaus
- 1 l vandens
Gaminimas:
- Kriaušes sutrinkite sulčiaspaude arba pertrinkite virintas (kaip nurodyta anksčiau)
- Gautas sultis sumaišykite su citrinos sultimis, žievele ir medumi.
- Užpilkite vandeniu, išmaišykite.
- Supilkite į butelius.
- Toliau leiskite buteliuose vykti natūraliai fermentacijai. Jei mėgstate lengvai rūgštelėjusias sultis, jas laikykite 1–2 paras kambario temperatūroje, kad prasidėtų lengvas rūgimas, tada šaldykite ar sandėliuokite rūsyje iki 1–2 savaičių. Jei norite „užfiksuoti“ skonį ir laikyti ilgiau žiemai, tuomet prireiks pasterizavimo: pakaitinkite butelius su šiek tiek (1–4 dienas pagal pageidaujamą skonį) pasifermentavusiomis sultimis iki ~75 °C apie 10–15 min. Jos taps tinkamos vartoti 3–6 mėnesius, turės lengvo putojimo ir išsaugos dalį gaivumo.

Kriaušių–obuolių sultys žiemai su cinamonu
Viena dažniausių sulčių kombinacijų yra sujungiant kriaušių ir obuolių sultis, nes taip idealiai subalansuojamas rūgštumas, saldumas ir kitos savybės. O paskaninat jas cinamonu, rasis nauji, bet nostalgiški poskoniai. Be to, šiame recepte pasikliaujama kiek kitokiu stiklainių sterilinimo metodu.
Ingredientai:
- 3 kg kriaušių
- 2 kg obuolių
- 250 g cukraus
- 1 cinamono lazdelė (arba 1 arbat. š. maltų prieskonių)
- 1,5 l vandens
Gaminimas:
- Kriaušes ir obuolius nuplaukite, pašalinkite sėklas, supjaustykite gabalais.
- Užpilkite vandeniu ir virkite apie 30 min.
- Pertrinkite vaisius, skystį perkoškite.
- Įdėkite cinamono ir cukraus, dar kartą pakaitinkite iki 80 °C.
- Supilkite į butelius, sandariai užsukite.
- Konservavimas apsiriboja paprasčiausiu „karštojo užpylimo“ metodu, kai užtenka karštą sulčių masę supilti tiesiai į verdančiame vandenyje sterilizuotus butelius.

Šaltiniai:
- https://toastpad.com/us/recipe/11259-winter-pear-juice-recipe
- https://ventray.com/pages/preserving-pear-juice-tips-and-tricks
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.