Vynuogių sultys – skanus, bet ar sveikatai palankus gėrimas? Yra teigiančių, kad vynuogių sultys turėtų būti priskiriamos desertų kategorijai, nes jos tokios pat saldžios. Iš tiesų, ne viskas taip vienareikšmiška. Vynuogių sulčių maistinės savybės priklauso tiek nuo vynuogių rūšies, tiek nuo paruošimo būdo, tiek ir nuo jų vartojimo. Saikingas natūralių vynuogių sulčių įtraukimas į mitybą gali atnešti naudos sveikatai. Apie šių sulčių teigiamas ir neigiamas puses, jų gamybą, vartojimą ir dar daugiau – šiame straipsnyje.
Vynuogių sulčių maistinė vertė
Vynuogių sultys turi daug natūralaus cukraus. Galbūt tai ir yra jų pagrindinis trūkumas. Skaičiuojama, kad viename puodelyje (maždaug 240 ml) natūralių vynuogių sulčių yra: 14,8 % angliavandenių, iš kurių 14,2 % yra cukrus. Tačiau sakingai vartojant vynuogių sultis iš jų galima gauti ir nemažai naudingųjų medžiagų. Šiose sultyse taip pat yra baltymų, riebalų, skaidulų.
Vynuogių sultyse yra šių mineralų: geležies, magnio, kalcio, fosforo, natrio, cinko ir vario. Šios sultys turtingos B grupės vitaminais: B3 (niacinas), B2 (riboflavinas), B1 (tiaminas), B6 (piridoksinas). Taip pat jose yra vitamino K (filochinonas) ir vitamino C (askorbo rūgštis).
Kokias vynuoges geriausia rinktis?
Vynuogių sulčių maistinė vertė ir nauda sveikatai priklauso nuo to, kokios rūšies vynuogės pasirenkamos. Visi žinome, kad vynuogių gali būti žalių, rausvų, tamsiai mėlynų. Jos skiriasi ir savo skoniu, saldumu, rūgštumu ir pan. Vynuogių spalva taip pat sufleruoja, kokiomis naudingomis medžiagomis vienos ar kitos rūšies vynuogės turtingesnės.
Kalbant apie vynuogių naudą sveikatai, iš esmės galima išskirti vieną pagrindinį dalyką: žaliosios vynuogės turi mažiau antioksidantų nei tamsios spalvos vynuogės. Taip yra todėl, kad tamsios spalvos vynuogėse yra visas antioksidantų kompleksas, tame tarpe ir antocianinas, nulemiantis tamsią spalvą.
Kalbant apie vynuogių saldumą ar rūgštumą, įtakos tam turi konkrečios vynuogių veislės savybės. Bet didelę dalį skonio visgi lemia vynuogių augimo ir uogų brendimo sąlygos. Jei bręstančios vynuogės gauna daugiau saulės – jos būna saldesnės.
Vynuogių sulčių nauda
Vynuogių sulčių nauda sveikatai siejama su vynuogėse esančių medžiagų junginiais. Remiantis šių medžiagų tyrinėjimų duomenimis bei klinikiniais tyrimais, vynuogių sultys siejamos su keletu privalumų sveikatai.
- Imuniteto stiprinimas. Vynuogių sultys yra stiprių antioksidantų – vitamino C ir resveratrolio šaltinis. Šios medžiagos gali prisidėti prie uždegiminių procesų slopinimo ir subalansuoti imuninių ląstelių veiklą.
- Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija. Iš esmės dėl tų pačių antioksidacinių junginių veikimo vynuogių sultys gali padėti palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
- Virškinimo sistema. Vynuogių sultyse yra šiek tiek skaidulinių medžiagų, kurios būtinos sklandžiam virškinimo sistemos darbui. Nustatyta, kad net ir 100 ml vynuogių sulčių suvartojimas per dieną gali pagerinti žarnyno mikrobiotą.
Vynuogių sultys bėgikams
Įrodyta, kad vynuogių sultys turi teigiamą poveikį bėgikų fizinei formai ir ištvermei. Nors toks vynuogių sulčių efektas iš dalies siejamas su dideliu kiekiu angliavandenių, tačiau tai susiję ne vien su jais. Reikiamos energijos ir fizinės ištvermės bėgikams prideda ir kitos vynuogių sultyse esančios medžiagos. Buvo įrodyta, kad sportininkai, vietoj vynuogių sulčių vartoję placebą, kuriame buvo tik angliavandeniai, fizinės energijos turėjo mažiau nei tie, kurie gėrė vynuogių sultis.
Vienas atliktas tyrimas parodė, kad suvartojus vienkartinę tamsios spalvos vynuogių sulčių porciją (10 ml/kg kūno svorio) padidėja kraujo plazmos antioksidacinis aktyvumas. Tai reiškia, kad padidėja organizmo atsparumas jį veikiančiam stresui. Dėl to pagerėja fizinė ištvermė, sumažėja intensyviai fizinei veiklai būdingas raumenų skausmas. Be to, vynuogėse esantys polifenoliai taip pat turi priešuždegiminių ir kraujagysles plečiančių savybių, o tai prisideda prie geresnio raumenų aprūpinimo deguonimi.
Tyrimų duomenys taip pat parodė, kad pasiekti minėtą naudą sportininkams pakanka išgerti tik vieną vynuogių sulčių porciją prieš treniruotę.
3 būdai kaip namuose pasigaminti šviežių vynuogių sulčių
Sveikatai palankiausios vynuogių sultys yra ruoštos namuose. Tai reiškia, kad jos yra visiškai natūralios, šviežios, be pridėtinio cukraus ir konservantų. Rinktis vynuogių sultis be pridėtinio cukraus yra itin svarbu, nes šios sultys natūraliai yra labai saldžios.
Vynuogių sultis pasigaminti namuose galima 4 būdais. Pasirinkite tą, kuris Jums patogiausias ir mėgaukitės šviežiomis sultimis. Tik savo pačių labui vartokite jas saikingai!
- Sulčiaspaudė visą darbą atliks už Jus. Tereikia švariai nuplautas vynuoges sudėti į sulčiaspaudę ir išspausti sultis. Šis būdas patogus dar ir tuo, kad sultys bus atskirtos nuo išspaudų, beliks įsipilti į stiklinę ir gerti.
- Kokteilių plaktuvas arba virtuvinis kombainas taip pat tinka vynuogių sultims ruošti. Tačiau šiuo atveju sultyse liks ir minkštimas. Maistinės vertės požiūriu tai dar geriau, nes sultyse bus daugiau skaidulinių medžiagų. Visgi jei minkštimo sultyse nesinori, į stiklinę jas pilkite per sietelį.
- Bulvių grūstuvas ar kitas panašus prietaisas taip pat gali pasitarnauti norint pasiruošti vynuogių sulčių. Sudėkite vynuoges į didelį dubenį ir kuo stipriau sutrinkite. Tuomet gautą masę gerai išsunkite per marlę.
Vynuogių sultys: kaip jas išlaikyti šviežias?
Natūralios, šviežiai spaustos vynuogių sultys yra pačios vertingiausios. Taigi geriausia jas suvartoti tik paruoštas. Tačiau jei pasigaminote jų daugiau, bet nenorite pasterizuoti, būtinai laikykite jas šaldytuve.
Vynuogių sultys (kaip ir dauguma šviežių vaisių ar uogų sulčių) yra linkusios greitai rūgti. Laikant jas šaldytuve šviežios šios sultys išliks keletą dienų. Tačiau kai skonis ims keistis, rūgštėti, vadinasi sultys pradėjo rūgti. O laikant jas dar ilgiau sultys pavirs į actą.
Deja, bet vynuogių sultys netinka šaldymui. Atšildytos jos praranda savo skonį, o kartu ir malonumą jas gerti.
Pasterizuotos vynuogių sultys pagal „Amerikos lietuvaitės“ receptą
1919 metais Vusteryje (Worcester, Masačusetsas, JAV) buvo išleista Johannos Tamošauskaitės-Baltrušaitienės-Želvienės (1873–1950) knyga lietuvių kalba „Valgių gaminimas ir namų prižiūrėjimas“. Leidinio priešlapyje nurodyta, kad knygą „sutaisė Amerikos lietuvaitė“.
Knygoje pateikiamas pasterizuotų vynuogių sulčių receptas. Šį gėrimą autorė vadina vynu be alkoholio, kurį lengva pagaminti ir kuris yra labai skanus. Iš tiesų, šį receptą puikiai galima pritaikyti ir šiuolaikinėje virtuvėje, norint pasiruošti vynuogių sulčių atsargų žiemai.
Nors receptas surašytas „archajiška“ Amerikos lietuvaitės kalba, bet galima suprasti, kad pagrindiniai nurodymai yra tokie:
- Atrinkti sveikas, nepažeistas ir nesugedusias vynuoges, nuskinti jų kotelius ir uogas gerai nuplauti.
- Vynuoges suberti į emaliuotą puodą ir užpilti vandeniu, kad uogos būtų pilnai apsemtos.
- Virti kol vynuogių odelės ims trūkinėti.
- Tuomet uogas sutrinti grūstuvu (ar blenderiu) ir visą masę perkošti per sietelį arba marlę.
- Į perkoštas sultis berti cukrų santykiu 1:0,5 (t. y. vienai daliai sulčių dėti pusę tiek cukraus, pvz., 1 litrui sulčių – 0,5 litro cukraus).
- Sultis su cukrumi virti 10 minučių.
- Dar karštas sultis išpilstyti į švarius, gerai užsukamus stiklainius arba butelius, tvirtai užsukti ir palikti atvėsti.
Taip pat pridedami dar keli praktiniai patarimai:
- Sultis laikyti tamsioje, šaltoje ir sausoje vietoje.
- Prieš geriant, jei norisi, galima atskiesti vandeniu.
- Sultims geriausia naudoti „Concord“ veislės vynuoges (t. y. mėlynas/tamsiai raudonas).
Vynuogių sultys keičia vyną
Nuo seniausių laikų vynuogių sultys asocijuojasi su vynu – dievų ir mirtingųjų gėrimu. Šiais laikais itin išpopuliarėjęs nealkoholinis vynas iš tiesų nėra tik šių dienų išradimas. Vynuogių sultys, kaip alternatyva įprastam vynui, propaguotos jau XIX amžiuje.
Naminio vyno gamyba. Kaip ir iš ko pasigaminti naminį vyną patiems?
Teigiama, kad XIX a. 7-ame dešimtmetyje britų kilmės stomatologas Tomas Bramvelis Velchas (Thomas Bramwell Welch), siekdamas sustabdyti vynuogių sulčių fermentacijos procesą, „atrado“ šių sulčių pasterizavimo būdą. Šis britas, emigravęs į JAV, priklausė metodistų bažnyčiai ir buvo blaivybės šalininkas. Taigi – gamino nealkoholinį vyną savo bažnyčios reikmėms. Tačiau, kaip byloja istorija, tuo metu jo parapijiečiai pirmenybę teikė įprastam vynuogių vynui.
XX a. pradžioje vynuogių sultys, kaip alternatyva vynui, pasiekė netgi aukščiausius JAV sluoksnius. 1913 metais JAV valstybės sekretoriaus Viljamo Jeningso Bryano (William Jennings Bryan) iniciatyva per vieną diplomatinę ceremoniją vietoj įprasto vyno buvo patiektos vynuogių sultys.
Vynuogių sulčių minusai ir vartojimo rekomendacijos
Saikingai vartojant vynuogių sultis galima praturtinti savo mitybą organizmui būtinomis medžiagomis. Tačiau reikia nepamiršti atsižvelgti į keletą vynuogių sulčių minusų.
Pagrindinis jų – vynuogių sultys laikomos vienomis iš saldžiausių, prilygstančios desertui. Todėl šias sultis būtina vartoti saikingai. Net ir neturint jokių sveikatos sutrikimų, dėl kurių reikia kontroliuoti cukraus suvartojimą, rekomenduojama apsiriboti 100–150 ml vynuogių sulčių per dieną.
Taip pat palyginus su neapdirbtomis vynuogėmis, jų sultyse lieka žymiai mažiau skaidulų. Tai reiškia, kad sultys yra mažiau sočios ir gali padidinti riziką jų išgerti per daug. Be to, vynuogių sultys turi savybę sužadinti apetitą. Taigi šie veiksniai gali prisidėti prie kūno svorio didėjimo.
Taip pat jei yra vartojami beta blokatoriai (sergant širdies ligomis) ar kraują skystinantys vaistai, vynuogių sulčių vartojimas turėtų būti labai saikingas.
Šaltiniai:
https://www.alphafoodie.com/how-to-make-grape-juice/https://www.healthline.com/nutrition/is-grape-juice-good-for-youhttp://nauji.aruodai.lt/duomenys/main/vaizdasgarsas/objects/24199/https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-grape-juice/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7755635/https://www.medicalnewstoday.com/articles/271156
https://www.anyksciai.lt/data/public/uploads/2020/09/senieji_lietuviski_receptai.pdf
Nuotraukos asociatyvinės © Canva