Ar jau nebenumanote, kur dėti nuo medžių gausiai krentančias slyvas? Kol dar visas slyvų derlius nenuėjo perniek, išbandykite patikimą būdą šiems vaisiams konservuoti ir panaudoti – slyvų sultys žiemai. Nors šį produktą galėsite įprastai gurkšnoti rudenį ir žiemą, kartu bus galimybė jas pritaikyti ir įvairių patiekalų ruošai. O paruoštos sultys žiemai galbūt užims net nostalgiškojo slyvų kompoto ar uogienės vietą jūsų sandėliuko lentynoje.
Kuo patrauklios žiemai konservuotos slyvų sultys?
Atrodo, kam vargti ištisas valandas ruošiant konservuotas slyvų sultis, jeigu šviežių sulčių galima pasiruošti nedelsiat? Deja, bet žiemai paruoštas gėrimas kai kuriais atvejais tikrai bus pranašesnis ir patrauklesnis būdas, nes:
- Be abejo, užkonservuotos slyvų sultys gerai laikosi rūsyje ar spintelėje, nereikia šaldiklio ar šaldytuvo. Tai tvarus būdas išsaugoti derlių ir sutaupyti.
- Kai norisi kažko saldaus ar šilto vietoje gazuotų ar sintetinių sulčių galima rinktis žiemai paruoštas slyvų sultis. Pašildytos su prieskoniais (cinamonu, gvazdikėliais) jos puikiai pakeičia arbatą.
- Šios sultys pasižymi skonio įvairove: tirštos arba skaidrios, rūgščios, saldžios arba subtiliai prieskoninės, vartojamos vienos, su vandeniu, arba kaip pagrindas desertams, kokteiliams, net marinavimui.
- Apskritai slyvų sultys turi švelnų laisvinamąjį poveikį dėl natūralių cukraus alkoholių (ypač sorbitolio) ir skaidulų likučių. Todėl jos išgelbės esant vidurių užkietėjimui, kuris žiemą dažnas dėl sėslesnio gyvenimo būdo ir sunkesnio maisto.

Aromatingos slyvų sultys žiemai su cinamonu ir vanile
Siūlome užsikonservuoti slyvų sulčių žiemai, kurios pasižymės nedideliu aromatingu cinkeliu – cinamono ir vanilės dvelksmu. Šis receptas pranašesnis prieš kompotus ir uogienes tuo, kad įdomesni prieskoniai suteiks slyvų sultims gardumo ir išskirtinumo.
Ingredientai:
- 3 kg prinokusių slyvų (geriausia – mėlynosios arba vengrinės)
- 300 ml vandens
- 1–2 cinamono lazdelės
- 1 vanilės ankštis (arba 1 šaukštelis natūralaus vanilės ekstrakto)
- 150–250 g cukraus (pagal skonį)
- 1 valg. šaukštas citrinos sulčių (nebūtina, bet padeda išlaikyti spalvą)
Gaminimo eiga:
- Nuplauk, perpjauk per pusę ir išimk kauliukus iš slyvų.
- Jei slyvos labai rūgščios, gali apiplikyti jas verdančiu vandeniu 2–3 minutėms, tada nukošti.
- Sudėk slyvas į puodą su 300 ml vandens.
- Įdėk cinamono lazdelę ir vanilės ankštį (perpjautą išilgai) arba vanilės ekstraktą.
- Kaitink ant nedidelės ugnies 20–30 min., kol slyvos visiškai suminkštės ir pradės skleistis sultys.
- Masę pertrink per sietelį arba panaudok trintuvą, jei nori tirštesnių sulčių. Jei reikia – papildomai nukošk, kad slyvų sultys žiemai gautųsi skaidresnės.
- Į gautas sultis įdėk cukraus (kiekis priklauso nuo slyvų rūgštumo) ir citrinos sulčių.
- Užvirink, pavirk dar 5 min., tada išimk vanilės ankštį ir cinamono lazdeles.
- Karštas sultis supilk į sterilizuotus stiklainius ar butelius.
- Užsuk sandariai, apversk butelius/stiklainius ir palaikyk 5–10 min. aukštyn kojomis.
- Apvyniok šiltai (pvz., į rankšluostį ar antklodę) ir laikyk iki pilno atvėsimo.
Patarimai: Nors šiem recepte slyvų sultys žiemai ruošiamos įprastu būdu (verdant ir gautą masę nukošiant), labai pasilengvinsite darbą, jei naudositės specialiu prietaisu – garų sulčiaspaude.
Jei norite rūgštesnių slyvų sulčių – naudokite mažiau cukraus, bet būtinai pasterizuokite vandens vonelėje (15 min. 85 °C).
Sultims nepanaudotą tirštąją masę panaudokite kitiems produktams: džemui, uogienei ar desertams pagaminti.

Kur panaudoti slyvų sultis, paruoštas žiemai?
Jeigu nesate didelis sulčių gėrimų mėgėjas, pasiruoštos slyvų sultys žiemai labai pritiks ir kituose receptuose, pavyzdžiui:
- Kepta antis ar vištiena su slyvų glazūra – sumaišyk slyvų sultis su sojos padažu, česnaku, medumi ir acto lašu – tepk ant mėsos kepimo metu.
- Marinatas kiaulienai ar jautienai – slyvų sultys su alyvuogių aliejumi, česnaku, pipirais ir šiek tiek garstyčių.
- Saldžiarūgštis slyvų padažas prie keptų bulvių, daržovių, varškės apkepo ar net blynų (pašildykite sultis su krakmolu, medumi ir prieskoniais).
- Azijietiško stiliaus padažas: slyvų sultys + imbieras + čili + sojų padažas + sezamų aliejus.
- Slyvų žele, pagaminta su želatina ar agar-agaru, patiekiama su grietinėle.
- Pyragų ir keksiukų drėkinimui – apšlakstyk biskvitus slyvų sultimis vietoje sirupo.
- Virta košė su slyvų sultimis – ypač tinka manų ar avižų košėms.
- „Karštas slyvų punšas“ – pašildyk sultis su cinamonu, gvazdikėliais, imbieru ir apelsino žievele.
- Maišymas su arbata – įdėk šlakelį slyvų sulčių į juodą arbatą – suteiks sodraus skonio.
- Praskiesk vandeniu ir naudok kaip natūralų limonadą ar gaivų gėrimą be cukraus.
- Slyvų sultys + alyvuogių aliejus + balzaminis actas + druska/pipirai = lengvas salotų padažas.
- Tinka salotoms su keptu sūriu, keptais burokėliais, riešutais ar obuoliais.
- Užšaldyk dalį sulčių mažomis porcijomis ledo kubelių formelėse. Juo žiemą galėsi greitai panaudoti jas tiek desertams, tiek gėrimams ar padažams gardinti be atšildymo viso stiklainio.

Šaltiniai
- https://food.ndtv.com/food-drinks/this-winter-special-plum-juice-may-help-you-shed-extra-kilos-3699918
- https://recipe52.com/plum-drink-recipes
- https://www.wisdompreserved.life/how-to-can-plum-juice-at-home
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.