Praveriant kietą kokoso riešuto kevalą, dažnai viduje tūnantį skystį paprasčiausiai išpilame lauk. Bet kitą kartą, prieš išpilant kokoso vandenį, pagalvosite dukart, nes dabar sužinosite, kuo ypatingas šis riešuto skystis. Gali būti, kad senstelėjusio ir ilgesnį laiką parduotuvėje prastovėjusio kokosų riešuto ir sulčių savybės ne taip vilioja ir gerokai skiriasi nuo jaunučio, žalio ir dar bręstančio riešuto. Vis dėlto, verta paragauti abu variantus, nes bet kokiu atveju bus naudingi. Taigi, pasitikslinkime, kas yra kokosų sultys, kokia jų nauda, vertė, „turinys“ ir šalutiniai poveikiai.
Koks tas kokosų vanduo?
Pirmiausia, reikia atskirti terminus, ką vadiname kokosų sultimis, vandeniu, pienu ar kremu. Kokosų vanduo ir sultys – tai neapdorotas bespalvis skystis, kuris esti kokoso viduje ir jis išbėga praskeliant kevalą bei pralaužiant minkštimą. Kokosų pienu vadinamas gaminys iš sumalto kokosų minkštimo su vandeniu, mišinį prakošiant ir gaunant tirštą, baltą skystį. O kremas – smulkiai sumaltas minkštimas su šlakeliu vandens ar be jo. Taigi, visa kokosų vandens esmė slypi natūralume.
Kokosų sultys turi švelniai saldų, kartais vos juntamai salstelėjusį skonį, netgi priklausantį nuo riešuto brandos: jauni žalieji kokosai saldesni, brandesni – blankesni. Tai pat gali būti juntamas lengvai riešutinis skonis. Šio skysčio aromatas yra gaivus, švarus, šiek tiek saldus su būdingu, bet neintensyviu kokosų kvapu. Pats kokosų vanduo yra skaidrus arba vos drumstas (nuo beveik skaidraus iki švelniai pieno atspalvio).

Kokosų vanduo ir jų vertė
Nors iš pažiūros kokosų sultys atrodo tarsi paprastas skystis, tačiau laboratorijos ištyrė ir atrado daugybę vertingų sudedamųjų dalių. 1 lentelėje matysite, kokių maistinių medžiagų yra 100-e ml kokosų vandens. Čia RPN reiškia rekomenduojamą paros normą.
| Sudedamoji dalis | Kiekis 100 ml | % RPN |
| Energinė vertė | ~19 kcal | ~1% |
| Baltymai | ~0.2 g | <1% |
| Riebalai | ~0.2 g | <1% |
| Angliavandeniai | ~3.7–4.0 g | ~1–2% |
| Kalis (K) | ~250–260 mg | ~5% |
| Natris (Na) | ~19 mg | ~1% |
| Kalcis (Ca) | ~24 mg | ~2% |
| Magnis (Mg) | ~6–8 mg | ~2% |
| Fosforas (P) | ~20 mg | ~3% |
| Cinkas (Zn) | ~0.1 mg | ~1% |
| Manganas (Mn) | ~0.1 mg | ~4–5% |
| Geležis (Fe) | ~0.03 mg | <1% |
| Vitaminas C | ~2–3 mg | ~3–4% |
| Vitaminas B1 (tiaminas) | ~0.02 mg | ~2% |
| Vitaminas B2 (riboflavinas) | ~0.01 mg | ~1% |
| Vitaminas B3 (niacinas) | ~0.08 mg | <1% |
| Vitaminas B5 (pantoteno r.) | ~0.04 mg | <1% |
| Vitaminas B6 | ~0.03 mg | ~2% |
| Folio rūgštis (B9) | ~3 µg | <1% |
Kokosų vanduo taipogi pasižymi fitohormonų, fermentų, antioksidantų, fenolinių junginių turiniu. Vis dėlto, yra šioks toks skirtumas tarp jauno (žalios spalvos minkštu kevalu) ir subrendusio (rudos spalvos kietu kevalu) kokoso vandens. Jauno kokoso sultyse rasite daugiau cukraus, mineralų (ypač kalio), daugiau vitamino C ir B grupės vitaminų ir bioaktyvių junginių. Tuo tarpu subrendusio riešuto vanduo skurdesnis bene visais elementais, tačiau atsiranda daugiau natrio, ištirpusių mineralinių druskų, polimerų ir „rūgštelės“ (žemesnis pH).

Fermentuotos kokosų sultys
Daugiausia esame įpratę vartoti čia ir dabar pagamintus produktus, kaip kad ir šiuo atveju – praskeliame kokosą ir nedelsiant išgeriame iš jo išbėgusį skystį. Vis dėlto, papildomi procesai, tokie kaip fermentacija, gali kokosų sultis paversti geraisiais mikrobais turtingu gėrimu, pasižyminčiu visai kitokiomis savybėmis – probiotiniu produktu, žarnyno gerintoju, funkciniu gėrimu. Pažymima, kad fermentuotos kokosų sultys savyje turi unikalių, antipatogeninių bakterijų, sumažėjusį cukraus kiekį, padaugėjusį aminorūgščių ir organinių rūgčių kiekį. Beje, fermentuotas kokosų vanduo vaidina unikalaus, inovatyvaus ir pieno gėrimams alternatyvaus produkto vaidmenį.
Kokosų vanduo ir jų nauda
Apie kokosų vandenį tiek nekalbėtume, jeigu jos neturėtų kokios nors vertės. Tai liečia šio skysčio antimikrobines, priešuždegimines, antihipertenzines, atjauninančias, kepenis apsaugančias, hipolipidines ir diuretines savybes. Taigi, nedelsiant pateikiame svarbiausias su žmogaus sveikata susijusias sulčių naudas ir su jomis susijusius mokslinius tyrimus:
Elektrolitų atstatymas po fizinio krūvio
Kokosų vanduo gerai atkuria skysčių kiekį ir tiekią elektrolitus, todėl yra natūralus pasirinkimas po vidutinio intensyvumo fizinio krūvio arba esant vidutiniam skysčių netekimui. Tyrimuose palygintos kokosų sultys su paprastu vandeniu ir su komerciniais sporto gėrimais. Jų metu nustatyta, kad kokosų vanduo gali būti toks pat efektyvus kaip angliavandenių-elektrolitų gėrimai atstatant skysčius ir palaikant fizinį pajėgumą. Eksperimentai taip pat nurodė, kad kokosų vanduo geriau susidoroja pagerinant ištvermę negu įprastas geriamasis vanduo.
Širdies apsauga
Tyrimai su žiurkėmis parodė, kad kokosų vanduo geba apsaugoti nuo miokardo infarkto, sumažinti širdies ligų riziką, pagerinti kraujotaką, sumažinti aukštą kraujospūdį, padėti išvengti aterosklerozės, užkirsti kelią nenormalų kraujo krešėjimą.
Kraujospūdžio mažinimas (hipertenzija)
Paantrinat ir papildant širdies apsaugines funkcijas, reikia giliau panagrinėti kokosų vandens perspektyvas mažinti kraujo spaudimą. Kelios nedidelės klinikinės studijos ir kontrolinės intervencijos parodė mažėjimą sistoliniuose (ir diastoliniuose kraujospūdžiuose (atitinkamai 10,5 mm Hg ir 6,8 mm Hg) pacientams, vartojant kokosų vandenį 2 savaites kasdien po 300 ml. Ši savybė tikėtina dėl didelio kalio kiekio.

Įtaka cholesterolio kiekiui kraujyje
Ištirta, kad kokosų vanduo susijęs su cholesterolio apykaita kraujyje: jis mažina trigliceridų, laisvųjų riebalų rūgščių kiekį, bendrą cholesterolio, trigliceridų ir LDL kiekį ir didina HDL kiekį. Kokosų vandens (4 ml/100 g kūno svorio) davimas vyriškos lyties žiurkėms neutralizavo šių medžiagų padidėjimą
Priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis
Kokosų vandenyje aptinkamos fenolinės medžiagos, citokinai ir kiti bioaktyvūs junginiai, turintys antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių in vitro ir gyvūnų modeliuose. Vienas nedidelis tyrimas pranešė, kad kokosų vanduo padėjo pagyti didesnei daliai pacientų su lengva-vidutine uždegimine žarnyno liga palyginti su placebu.
Inkstų akmenų prevencija / poveikis inkstams
Eksperimentiniai gyvūnų tyrimai ir keletas žmogaus analizių rodo, kad kokosų vanduo gali didinti šlapimo citratų, slopinančių kalcio-oksalato kristalizaciją, koncentraciją ir mažinti akmenų susidarymą ir nusėdimą šlapimo sistemos organuose. Tai kelia hipotezę, jog kokosų vanduo gali padėti sumažinti tam tikrų tipų akmenų riziką.
Kita nauda
Liaudies medicina ar mažesni laboratoriniai tyrimai atskleidė ir kitus kokosų sulčių panaudojimo atvejus, kuomet siekiama:
- mažinti rankų ir kojų patinimą,
- apsaugoti nuo vėžio,
- padėti išlaikyti cukraus lygį kraujyje diabetikams,
- pagerinti virškinimą ir padėti sumažinti vidurių užkietėjimą,
- antisenėjimo savybių,
- atkurti odos stiprumą ir elastingumą, mažinti raukšles ir odos suglebimą

Kokosų vanduo: koks jo šalutinis poveikis?
Nors kokosų sultys gali pasirodyti kaip paprasčiausias vanduo, tačiau vartojant itin dideliais kiekiais gali pridaryti bėdų. Šis maisto produktas tikrai yra labai saugus, bet vis viena rekomenduojama laikytis saikingumo ir neviršyti 300–500 ml dozės vienu kartu (ar 1–2 l per dieną). Antraip gali pasireikšti:
- Virškinimo sutrikimai (pilvo pūtimas ir skausmai, viduriavimas, dujos).
- Hiperkalemios simptomai (pasireiškiantys dėl per didelio kalio kiekio) – sumažėjęs pulsas, silpnumas, aritmija (retai, tik jautriems).
- Kraujo spaudimo sumažėjimas (sumažėjęs kraujospūdis, galvos svaigimą jautriems žmonėms).
- Su cukraus suvartojimu susijusios problemos (cukraus šuoliai jautriems, dantų ėduonis, svorio didėjimas).
- Alerginės reakcijos (odos bėrimai, niežulys, patinimas), kurios paprastai pasireiškia žmonėms, alergiškiems riešutams ir/ar lateksui.
- Vaistų sąveika. Rizika atsiranda vartojant kalį didinančius ir kraujospūdį mažinančius vaistus.
Šaltiniai:
- https://www.healthline.com/nutrition/coconut-water-benefits
- https://www.healthians.com/blog/calories-and-nutritional-value-in-coconut-water
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-10713-9_9
- https://www.ococo.eu/pdf/2-Autore-THOMAS-Zulaikhah.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614003995
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-coconut-water
- https://www.verywellfit.com/coconut-water-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4110619
- https://www.mdpi.com/2076-3417/13/12/7257
- https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/81450986/10-libre.pdf
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-10713-9_9
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
