Imbiero šaknis dažnai turi nemažai asociacijų: kai kam tai Azijos virtuvės pagardas ir prieskoninė žolelė, kažkam jis – imunitetą stiprinantis vaistas, o trečiam – naujai atrastas kambarinis, dekoratyvinis, maistinis augalas. Nors imbiero auginimo subtilybės Lietuvoje dar tik prisijaukinamos, tačiau pati šaknis maisto „politikoje“ jau įgavo pagreitį. Verta užsiminti, kad unikaliomis savybėmis pasižymi ir imbiero sultys, gelbstinčios įvairiausio plauko ligomis ir negalavimams, bet ir suteikiant išskirtinio skonio kasdieniams gėrimams. Tad toliau siekiame išaiškinti, kokias savybes, naudą, potencialą gali atskleisti imbiero sultys.
Imbiero biologija ir neprilygstamas senovės palikimas
Atpažinti imbiero šaknį (tiksliau – šakniastiebį) gali mažne kiekvienas, bet ar žinote, kaip atrodo pats augalas? Dažniausiai parduotuvėse kaip daržovė ar prieskonis parduodamas tikrasis imbieras (Zingiber officinale), kuris yra imbierinių šeimos (Zingiberaceae) atstovas. Ši daugiametė žolė išauga iki 1 metro aukščio, su 15–30 cm ilgio linijiškais, pailgais ar lancetiškais lapais. Imbieras pasidabina įspūdingu šviesiai geltonos spalvos su violetiniais pakraščiais žiedynu, išaugusiu ant atskiro ūglio (žiedynstiebio).
Imbiero gimtieji kraštai ir augintojos yra Azijos šalys, daugiausiai Indija, Kinija, Tailandas, Indonezija. Čia imbieras apie 2500 metų laikomas vienu vertingiausių prieskonių, o Europą pasiekė jau senovės romėnų ir graikų laikais.
Kokio skonio tikėtis iš imbiero sulčių?
Jeigu domina, kokiomis skoninėmis savybėmis pasižymi imbiero sultys, tai jų skonis išskirtinis, su niekuo nesupainiojamas. Šios intensyvaus skonio sultys sklidinos aštrumo ir kone deginančio jausmo, tačiau kartu jos suteikia šildančio pojūčio, jaučiamas subtilus kartumas ir lengvas saldumas.
Imbiero sulčių aromatas taip pat gana subtilus, nes sultys išlaiko stiprų, aštrų, šiek tiek citrusinį imbiero kvapą, bet pastebimos ir šiltos prieskoninės, žemiškos, šviežioms šaknims būdingos natos. Visgi aromatas iš pažiūros gali pasirodyti apgaulingas, nes įtraukus šio kvapo giliau į šnerves, galite pajusti įsiskverbiantį ir stimuliuojantį „kutenimą“.
Išsispaudę stiklinę šviežių imbiero sulčių įžvelgsite skaidrią (filtruotose sultyse) ar kiek drumstą (nefiltruotose) terpę šviesiai gelsvos arba šviesiai oranžinės (gintarinės) spalvos fone.
Imbiero sultyse slypinčios medžiagos
Labai įdomu kiekvieną produktą išnagrinėti „po kaulelį“, tad knieti išanalizuoti, kokias medžiagas ir maistinę vertę slepia imbiero sultys. Kaip teigia šaltiniai, iš 100 ml šių sulčių energijos ne ką ir pasisemsite (jos turi tik 6–12 kcal, apie 1–3 g angliavandenių, iki 0,2 g baltymų ir praktiškai nulines reikšmes riebalų), bet suvartosite visą šūsnį bioaktyvių medžiagų. Imbiero sultyse aptinkama vitaminų (nors ir nedideliais kiekiais, bet pastebimi vit. C ir B9), mineralų (dominuoja magnis ir kalis), išskirtinių 115 rūšių antioksidantų, priešuždegiminių ir fitocheminių medžiagų (daugiausia gingeroliai, šogaoliai, zingeronai, lakieji aliejai, diarilheptanoidai).
Imbiero sulčių nauda sveikatai
Itin dažnai imbiero šakniastiebiai, iš jų paruoštos arbatos, sultys ir kiti preparatai laikomi vieni iš svarbiausių „gydytojų“ ar sveikatą stiprinančių agentų liaudies medicinoje. Žinomos dešimtys naudingų imbiero sulčių savybių, kurios ištirtos tiek in vitro, tiek ir in vivo tyrimuose. Jie pirmiausiai atskleidė imbiero sulčių antioksidacinių, priešuždegiminių, antimikrobinių, antikancerogeninių ir kitų naudingų savybių spektrą, kurį panagrinėsime detaliau.
- Antioksidacinė veikla. Gingeroliai ir šogaoliai imbiero sultyse neutralizuoja laisvuosius radikalus organizme, mažindami oksidacinį stresą ir apsaugodami ląsteles nuo žalos. Ši savybė prisideda prie bendros sveikatos gerinimo ir senėjimo procesų sulėtinimo.
- Priešuždegiminis poveikis. Imbiero sultyse esančios medžiagos gali padėti sumažinti uždegimą ir su juo susijusių ligų vystymąsi. Tyrimai parodė, kad imbiero junginiai iš esmės slopina uždegimą skatinančias molekules, tokias kaip navikų nekrozės faktorius α (TNF-α) ir interleukinas-6 (IL-6) bei padidina priešuždegiminių interleukinų IL-10 ir IL-22 koncentraciją. Toks poveikis naudingas sergant artritu, sumažinant sąnarių skausmą, taip pat mažinant širdies ligų ar diabeto riziką.
- Neuroprotekcinis poveikis. Paantrinant anksčiau išsakytai minčiai apie imbiero priešuždegimines savybes, tyrimai atspindi ir teigiamus rezultatus slopinant uždegimus smegenyse ar nervų sistemoje. Tai padeda pagerinti atminties gebą ir savo ruožtu atitolinti tokias neurodegeneracines ligas, kaip Alzheimerio ar Parkinsono sindromai.
- Virškinimo sistemos gerinimas ir „vaistas“ nuo pykinimo. Tyrimai parodė, kad imbieras ir jo ekstraktai veiksmingai malšina pykinimą (pvz., nėštumo metu ar po chemoterapijos). Šie gėrimai skatina virškinimo procesus, sumažindami diskomfortą (pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi, spazmus ar vidurių užkietėjimą) ir skrandžio rūgštingumą.
- Kardiovaskulinės (širdies ir kraujagyslių) sveikatos palaikymas. Reguliarus imbiero ir jo sulčių vartojimas gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, reguliuoti kraujo spaudimą ir pagerinti kraujotaką, sumažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Imuniteto stiprinimas nuo bakterijų ir virusų. Imbiero sultys turi antimikrobinį ir antivirusinį poveikį, padedantį organizmui kovoti su peršalimu ir kitomis infekcijomis. Tyrimai rodo, kad imbiero sulčių junginiai veiksmingai inhibuoja tokias bakterijas kaip Psedomonas aeruginosa, pasižyminčią dideliu atsparumu daugumai antibiotikų. Imbiero eterinis aliejus taip pat „pasirodė“ nepriekaištingai kovojant su patogeninėmis maisto bakterijomis Escherichia coli ir Staphylococcus aureus. Jo poveikis čia nesibaigia: pastebėtas vidutinis poveikis ir prieš grybelius Candida, Aspergillus niger.
- Metabolizmo reguliavimas. Tyrimai rodo, kad imbieras gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, pagerinti insulino jautrumą ir padėti išvengti diabeto komplikacijų. Atskleista, kad imbiero vartojimas gali sumažinti ir nutukimo vystymąsi, nes jo junginiai neleidžia kauptis riebalams ir vykti adipogenezei. Imbiero sultys sumažina apetitą ir alkį, pagreitina metabolizmą, skatina termogenezę (šilumos išsiskyrimą).
- Antikancerogeninis potencialas. Mėgintuvėlių tyrimuose pastebėta, kad imbiero polifenoliniai junginiai džiovintuose imbiero milteliuose veiksmingai „dirba“ visuose vėžio vystymosi etapuose (iniciacijos, vystymosi, progresavimo ir atsparumo vaistams). Panaudojus šiuos miltelius, stabdomas skrandžio adenokarcinomos ląstelių ir storosios žarnos vėžio ląstelių progresavimas. Panašūs slopinamieji rezultatai pastebėti ir tyrimuose su žmogaus prostatos vėžio ląstelėmis.
Nepersistenkite gerdami imbiero sultis
Kadangi imbiero sultys yra stipraus poveikio, jas reikėtų vartoti saikingai, t. y. vos 1–2 šaukštus per dieną. Paprastai saugi norma laikoma 20–30 ml grynų imbiero sulčių per dieną, suskirstant į kelias porcijas. Naujokams siūloma pradėti nuo mažesnių kiekių (5–10 ml per dieną) ir stebėti organizmo reakciją.
Jei maišoma su vandeniu, arbata ar sultimis, galima išgerti iki 100–200 ml praskiesto gėrimo su imbieru.
Kaip gaminamos imbiero sultys namuose?
Turėdami galimybę, visada išbandykite natūralias sultis pasigaminti patys iš šviežių imbiero šaknų.
Jums reikės:
- 100–200 g šviežios imbiero šaknies
- 100 ml vandens (jei reikia skiesti)
- virtuvinio kombaino, maišytuvo, trintuvės arba sulčiaspaudės
- sietelio, marlės arba medžiaginio maišelio
Gaminimas:
- Nuplaukite šviežią imbierą po tekančiu vandeniu, nulupkite odelę (naudokite šaukštą arba daržovių skustuką) bei supjaustykite šaknį mažais gabalėliais.
- Naudojant maišytuvą arba virtuvinį kombainą, sudėkite imbiero gabalėlius ir įpilkite šiek tiek vandens, kad būtų lengviau susmulkinti. Malti tol, kol gausite vientisą masę.
- Gautą masę dėkite į sietelį, marlę arba maišelį, rankomis gerai išspauskite sultis į švarų indą. Jei norite itin skaidrių sulčių, perkoškite jas dar kartą per smulkų sietelį.
- Supilkite sultis į sandarų indą ir laikykite šaldytuve. Jos šviežios išliks 2–3 dienas.
Imbiero sultys su morkomis ir apelsinais
Norėdami šlakelio gardžių, maistingų, bet sveikų imuniteto „šarvų“ ir energijos padidėjimo, išbandykite imbiero kombinaciją su morkų ir apelsinų sultimis.
Reikalingos sudedamosios dalys:
- 2 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlis
- 2 šviežios morkos
- 1 apelsinas
- 100 ml vandens (jei reikia skiesti).
Gaminimas:
- Morkas, apelsiną ir imbierą nuplaukite bei nulupkite, supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
- Išspauskite sultis naudokite sulčiaspaudę, įdėdami į įrenginį morkas, apelsiną ir imbierą. Galite naudoti ir maišytuvą, o masę perkošti per sietelį ar marlę.
- Jei sultys atrodo per stiprios, įpilkite vandens.
- Supilkite į stiklinę, galite pridėti ledo kubelių ar šakelę mėtų, kad suteiktumėte gaivumo.
Ar imbiero sultys sukelia šalutinį poveikį?
Deja, bet imbiero sultys nėra „įkandamos“ kiekvienam: pastebėtos šalutinės reakcijos jas vartojant kai kuriems asmenims ar neribojant sulčių kiekio. Reikėtų susirūpinti ir nustoti vartoti imbiero sultis šiais atvejais:
- Per didelis imbiero sulčių vartojimas gali dirginti skrandžio gleivinę, sukelti rūgštingumą ar deginimo pojūtį.
- Didelis imbiero kiekis gali šiek tiek padidinti širdies ritmą arba sukelti aritmijas jautriems asmenims.
- Imbieras gali veikti kaip natūralus kraują skystinantis preparatas, todėl padidėja kraujavimo rizika.
- Imbiero sultys gali sumažinti kraujo spaudimą, todėl asmenys, vartojantys spaudimą mažinančius vaistus, turėtų būti atsargūs.
- Kai kuriems žmonėms imbieras gali sukelti odos išbėrimą, niežulį ar kitokio tipo alergines reakcijas.
- Imbieras gali mažinti cukraus kiekį kraujyje, todėl diabetu sergantys asmenys turėtų atidžiai stebėti gliukozės kiekį, ypač jei vartoja vaistus.
- Nors imbieras dažnai rekomenduojamas dėl pykinimo, didelis jo kiekis nėštumo metu gali padidinti kraujavimo ar ankstyvo gimdymo riziką. Rekomenduojama pasitarti su gydytoju.
Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/imbieras
https://juicingbliss.com/ginger-juice-nutrition/
https://www.herbazest.com/herbs/ginger/ginger-nutrition
https://www.mdpi.com/2076-3921/12/11/2015
https://www.britannica.com/plant/ginger
https://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:798372-1
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.