Cukranendrių sultys – tai natūralus gėrimas, išgaunamas išspaudžiant šviežias cukranendres (Saccharum officinarum). Su baltuoju cukrumi jos mažai susijusios, nes sultys vartojamos šviežios ir neperdirbtos, todėl išlaiko naudingasias savybes ir natūralų skonį. Jos gali suteikti energijos sportuojantiems, palaikyti skysčių balansą ir prilygti izotoniniams gėrimams. Tačiau nereikia apsigauti – cukranendrių sultys dėl didelio prigimtinio cukraus kiekio tampa rizikingu produktu kai kuriems žmonėms. Apžvelgsime ne tik šių sulčių savybes, naudas ir rizikas, bet ir paruošimo būdą namų sąlygomis.
Cukranendrių sultys – kokios jos?
Ne kiekvienas turi progą paragauti egzotiškai atrodančių ir viliojančių cukranendrių sulčių, todėl supažindinsime su jų organoleptinėmis savybėmis bent jau raštu.
Ragaujant cukranendrių sultis, turėtumėte justi ryškiai saldų, bet švelniai natūralų saldumą be degėsių ar karamelės natų – skirtingai nei sirupas. Taip pat, šviežiose sultyse juntamas lengvas žolinis ar augalinis poskonis, o skonį išlavinę ragautojai kartai junta vos pastebimą rūgštelę ar labai silpną mineralinį „atspalvį“.
Šių sulčių aromatas šviežias, žalias, augalinis ir primena šviežiai nupjautą žolę bei jaunus kukurūzus ar cukrinius runkelius.
Ką tik išspaustos sultys yra šviesiai žalsvos – gelsvai žalios spalvos, jos pačios gali būti drumstos, vėliau šiek tiek patamsėjančios oksiduojantis. O jas geriant jaučiama lengvai klampi, gaivi tekstūra.

Cukranendrių sulčių maistinė vertė
Jau galima nuspėti, kad sultys iš cukranendrių daugiausia turi įvairių cukrų, tačiau tai ne vieninteliai maistinę vertę suteikiantys komponentai. 1 lentelėje pateikiamos medžiagos ir jų kiekiai, aptinkami 100 ml cukranendrių sulčių.
| Komponentas / medžiaga | Kiekis / 100 ml |
| Energinė vertė | ~40 kcal (≈170 kJ) |
| Angliavandeniai | ~10 – 12 g |
| Baltymai | < 1 g |
| Riebalai | < 0,5 g |
| Kalcis (Ca) | ~30 – 100 mg |
| Kalis (K) | ~100 mg |
| Magnis (Mg) | ~10-20 mg |
| Geležis (Fe) | keli mg |
Nors cukranendrių sultys labiausiai pasižymi angliavandenių (sacharozės, gliukozės ir fruktozės) turiniu ir energijos suteikiančia verte, tačiau nagrinėjant patikimą literatūrą atrasta ir daugiau naudingų medžiagų. Reikia paminėti, kad į angliavandenių kategoriją įeina ir apie 10–15 % tirpių skaidulų. Šioms sultims dar būdingos medžiagos, kurios gali turėti antioksidacinių savybių:
- polifenoliai,
- flavonoidai,
- flavonai (apigeninas, luteolinas, tricinas),
- fenolinės rūgštys (hidroksicinaminė, sinapinė, kofeino)
- organinės rūgštys (chlorogeninė, cinamono, malinė, sukcininė, akonitinė, citrinų),
- B grupės vitaminų pėdsakai.

Cukranendrių sultys ir jų nauda
Dažnu atveju saldūs gėrimai nėra laikomi itin sveikatai palankiais produktais, tačiau cukranendrių sulčių atveju galima įžvelgti tam tikras naudas. Sveiki žmonės gali vartoti šias sultis ir pajusti:
- Antioksidacines savybes. Cukranendrių sultys turi antioksidantų (fenolinių junginių, flavonoidų), kurios efektyviai neutralizuoja laisvuosius radikalus, mažina lipidų peroksidaciją ir gali apsaugoti DNR nuo pažeidimų. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl šios sultys siejamos su sveikatos palaikymu (pvz., prieš uždegimą ar ląstelių pažeidimą).
- Energijos efektyvumą po fizinio krūvio. Sporto mitybos tyrimas (2014) su 15 sportininkų, vartojusių cukranendrių sultis, atskleidė, kad cukranendrių sulčių vartojimas padidino gliukozės lygį kraujyje sportuojant ir po jo, lyginant su vandeniu ar komerciniu sportiniu gėrimu. Tai rodo, kad sultys gali būti efektyvus natūralus energijos ir gliukozės šaltinis fizinio krūvio metu. Analizės taip parodo, kad cukranendrių sultys veikia panašiai kaip komerciniai sportiniai gėrimai — padeda palaikyti kraujo gliukozės lygį ir hidrataciją intensyvaus krūvio metu.
- Hidrataciją ir elektrolitų palaikymą. Cukranendrių sultys yra didelės vandens sudėties ir natūralių mineralų (kalio, magnio) šaltinis. Dėl to jos gali padėti atstatyti skysčius ir elektrolitus, ypač karštu oru ar po fizinio krūvio, panašiai kaip tą daro izotoniniai gėrimai.
- Potencialią sveikatos paramą bioaktyviais junginiais. Cukranendrių sultyse aptinkami flavonoidai ir polifenoliai, kurie turi galimą antioksidacinį ir priešuždegiminį veikimą — tai yra svarbu siekiant sumažinti lėtinių ligų riziką. Nors kiekiai nėra labai dideli, sultys prisideda ir prie mineralų papildymo.

Kur gauti cukranendrių sulčių ir kaip jas pasigaminti?
Deja, bet paragauti šviežių ir grynų cukranendrių sulčių galbūt galima tik kelionėse po Aziją arba bandant jas išsispausti namuose. Lietuvoje rasti jau komerciškai pagamintų sulčių galimybės nėra (nebent jus tenkintų cukranendrių sirupas, melasa ar kiti produktai) todėl vienintelė išeitis lieka šių sulčių išsispausti patiems. Kita problema – kur gauti žaliavos šioms sultims? Cukranendrių stiebų kartais galite rasti specializuotose egzotiškų vaisių ir daržovių parduotuvėse, galbūt kai kuriose internetinėse svetainėse.
Taigi, jeigu pavyksta įsigyti kelis trumpus gabaliukus cukranendrių, tuomet galima bandyti spausti sultis. Pramoniniu būdu sultys spaudžiamos voliniais presais, tačiau namuose tokių aparatų neturime, todėl teks pasinaudoti itin galingu trintuvu.
Ingredientai ir įrankiai:
- Šviežios cukranendrės (2–3 stiebai ≈ 1 stiklinei sulčių)
- Geriamas vanduo (nebūtina)
- (nebūtina) citrina arba imbieras – skoniui ir oksidacijos lėtinimui
- Labai aštrus peilis arba kirvis
- Galingas trintuvas
- Smulkus sietelis arba marlė
Paruošimas:
- Nuplauk stiebus po tekančiu vandeniu, nuimk kietą išorinę žievę ir supjaustyk stiebus 3–5 cm gabalėliais.
- Sudėk gabalėlius į galingą trintuvą ir jei reikia, įpilk 1–2 šaukštus vandens. Trink, kol gausi labai šiurkščią masę.
- Masę sudėk į marlę arba smulkų sietelį. Labai stipriai spausk rankomis arba naudok presą, o gautas sultis perkošk dar kartą, jei nori švaresnės tekstūros.
- Rekomenduojama nedelsiant įlašinti kelis lašus citrinos sulčių ir iš karto atšaldyti
- Sultys geriamos nedelsiant (per 15–30 min), o šaldytuve laikomos ne ilgiau kaip 12–24 val.

Koks cukranendrių sulčių nepageidaujamas poveikis?
Nors cukranendrių sultys ir gali būti naudingos, reikia nepamiršti, kad tai cukringas ir kaloringas gėrimas. Dėl šių savybių sultis reikia itin apriboti:
- Staigus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimas. Cukranendrių sultyse yra didelis greitai pasisavinamų cukrų kiekis, kuris sukelia greitą gliukozės šuolį ir insulino atsaką. Tai reiški, kad sergantys cukriniu diabetu, pacientai su insulino rezistenciją ar metaboliniu sindromu labai rizikuoja savo sveikata vartodami šias sultis.
- Perteklinis kalorijų ir cukraus suvartojimas. Siekiant prižiūrėti figūrą, cukranendrių sultys nebus tam tinkamas produktas dėl gausaus kalorijų skaičiaus ir natūralaus cukraus. Žinoma, kad ilgainiui cukraus perteklius gali prisidėti prie svorio augimo, riebalinės kepenų ligos rizikos.
- Neigiamas poveikis dantims. Skysti cukrūs ilgiau kontaktuoja su dantų emaliu, kas skatina bakterijų rūgščių gamybą. Taip atsiranda rizika atsirasti dantų ėduoniui.
- Kai kuriems asmenims galimi virškinimo sutrikimai, kuriuos lydi pilvo pūtimas, viduriavimas, spazmai
- Mikrobiologinė rizika. Jei sultis vartojate šviežias ir neapdorotas, tikėtina, kad jos greitai fermentuojasi ir gali būti užterštos bakterijomis. Tai tampa ypač aktualu gatvės prekyboje ar laikant sultis ne šaldytuve. Todėl rizikos grupėje esantys žmonės (vaikai, nėščiosios, imunosupresuoti asmenys) turėtų atsisakyti vartoti šias sultis neapdorotas.
Šaltiniai:
- https://www.ukaazpublications.com/publications/wp-content/uploads/2024/July/45.pdf
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4441162
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814607007479
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
