Skip to content

Braškių sultys – nuo vitaminų bombos iki meilės eleksyro. Kiek gėrio telpa šiame vasara kvepiančiame gėrime?  

Braškių sultys

Kas gali būti geriau už vasarą, džiuginančią spalvomis ir kvepiančią šviežiausiais, sultingiausiais vaisiais ir uogomis. Tai laikas, kai gamta mus lepina ne tik skoniais, bet ir suteikia progą sustiprinti organizmą. Vienas iš neabejotinų vasaros malonumų yra braškės. Sunokstančios jau pačioje vasaros pradžioje jos džiugina ne tik mūsų skonio receptorius, bet ir suteikia daugybę sveikatą stiprinančių medžiagų. Šio straipsnio tema – braškių sultys. Ar šis dieviškai skanus gėrimas yra ir lygiai taip pat naudingas? Kaip geriausia jį ruošti bei vartoti? Kuo dar ypatingos šios sultys? Apie visa tai skaitykite šioje apžvalgoje.

Braškė – unikali gamtos dovana

Braškė yra labai įdomus ir unikalus gamtos kūrinys. Ji priklauso tai pačiai erškėtinių augalų šeimai kaip ir rožės. Gal todėl tiek braškė, tiek rožė – atrodytų nieko bendro neturintys augalai – pasižymi svaiginančiu aromatu.

Nors įprastai braškės laikomos uogomis, tačiau pagal botaninę klasifikaciją jos priskiriamos vaisiams. Be to, braškė yra vienintelis vaisius pasaulyje, kurio sėklos yra išorėje, o ne viduje. Vidutinio dydžio braškė turi apie 200 sėklų. Braškės gali daugintis tiek sėklomis, tiek ūglių ataugomis (vadinamais „ūsais“). Labiausiai įprastos braškės yra raudonos spalvos, tačiau jų yra ir baltų, mėlynų/purpurinių, geltonų.

Braškių sultys naudinos sveikatai

Braškės pasižymi ne tik skoniu, bet ir nauda

Braškės arba braškių sultys gali būti labai skanus ir visai nenuodėmingas užkandis ar desertas. Jose labai mažai kalorijų, beveik nėra riebalų, jų glikemijos indeksas yra žemas. Dėl savo itin malonaus ir natūraliai saldaus skonio jos tinka smaližiams, net ir besilaikantiems dietos arba kontroliuojantiems cukraus kiekį kraujyje.

100 gramų braškių yra 32 kalorijos ir 4,9 gramai cukraus. Didžiąją braškių dalį – net 91 % sudaro vanduo. Jos yra geras vitamino C, B9 (folio rūgšties), mangano ir kalio šaltinis. Kiek mažiau jose taip pat yra geležies, vario, magnio, fosforo ir vitaminų B6, K ir E.

Didžiausia braškėse esantis stiprybė – tai jose esantys naudingi augaliniai junginiai ir antioksidantai, tokie kaip pelargonidinas, elaginė rūgštis, elagitaninai ir procianidinai.

Braškių sultys – tai stiprios sveikatos sąjungininkas

Maistinių medžiagų kompleksas lemia braškių naudą sveikatai ir lėtinių ligų prevencijai. Apie gydomąsias braškių savybes žinota nuo antikos laikų. Šiuolaikinė medicina jų teigiamą poveikį sveikatai yra įrodžiusi ir moksliškai. Štai kodėl braškes ar/ir jų sultis verta įtraukti į savo mitybą:

  • Braškėse esantys polifenoliai pagerina suaugusiųjų jautrumą insulinui. Tai reiškia, kad pagerėja organizmo gebėjimas tinkamai skaidyti cukrų. O tai padeda užkirsti kelią cukrinio diabeto vystymuisi arba šios ligos kontrolei. 
  • Braškėse esantys antioksidantai gerina odos būklę, padeda išvengti pažeidimų, susijusių su ultravioletinių spindulių poveikiu ar kitais neigiamais aplinkos veiksniais.
  • Vienas nedidelis tyrimas parodė, kad braškių priešuždegiminės savybės taip pat gali sumažinti sąnarių uždegimą, slopinti skausmą. 
  • Braškių maistinė sudėtis prisideda prie cholesterolio kiekio kraujyje mažinimo. Tai prisideda ir prie širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos.
  • Braškėse esančios skaidulos gerina žarnyno funkciją, gali padėti nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat jos gali atstoti natūralius probiotikus, reikalingus žarnyno mikrobiotos balansui.
  • Dėl stipraus antioksidacinio poveikio, braškių bei jų sulčių vartojimas gali turėti įtakos vėžinių susirgimų prevencijai.
  • Braškės gali sulėtinti smegenų senėjimo procesus. Tai savo ruožtu gali užkirsti kelią atminties silpnėjimui ar netgi Alzheimerio ligos vystymuisi ar progresavimui.
  • Dar vienas braškių privalumas – jos gali padėti balinti dantis.
Braškės ir jų sultys laikomos afrodiziaku

Braškės priskiriamos afrodiziakams

Šviežios braškės, kaip ir šokoladas bei austrės, nuo seniausių laikų priskiriamos afrodiziakams – t. y. maisto produktams, turintiems galių sužadinti aistrą. Šviežios braškės ar braškių sultys romantiškam vakarui – tikrai gera mintis.

Braškės yra tarsi meilės magijos simbolis. Tikima, kad suvalgę skirtingas tos pačios braškės puseles įsimylės. O įsimylėjusiems braškės sustiprins ryšį bei artumą. Štai, pavyzdžiui, Prancūzijoje yra paprotys jaunavedžiams valgyti braškes pusryčiams. 

O štai XIX amžiuje garsi ispanų kilmės Prancūzijos aukštuomenės dama Teresa Kabarus (Thérésa Cabarrus) arba Madame Tallien, turėjusi įtaką Napoleono dvare, garsėjo maudynėmis braškių sulčių voniose. Teigiama, kad vienoms maudynėms būdavo sunaudojama beveik 10 kilogramų braškių!

Šviežios braškių sultys – pačios vertingiausios

Šviežiai spaustos braškių sultys pasižymi ne tik nuostabiu aromatu bei maloniu skoniu, tačiau yra kupinos vertingų vitaminų ir kitų svarbių maistinių medžiagų. Braškės pirmiausia asocijuojasi su vasara, taigi ir jų skonį galime vadinti pačiu tikriausiu vasaros skoniu. Kai prasideda braškių sezonas virti iš jų uogienę yra gerai. Bet dar geriau – prisivalgyti jų šviežių ar mėgautis šviežiai spaustomis braškių sultimis.

Pačios vertingiausios – namuose šviežiai spaustos braškių sultys. Pasiruoškite jų pusryčiams, priešpiečiams ar kada tik norisi. Tą padaryti labai paprasta:

  • Sudėkite nuplautas ir nuo lapelių nuvalytas braškes į sulčiaspaudę, išspauskite sultis ir mėgaukitės.
  • Sudėkite paruoštas braškes į kokteilių plaktuvą, įpilkite šlakelį vandens ir sutrinkite iki vientisos masės. Gerkite kaip tirštą kokteilį arba perkoškite per sietelį.

Šviežios braškės labai tinka su pienu. Pasigaminkite gaivų pieno kokteilį vietoj vandens įpylę karvės arba mėgstamo augalinio pieno.

Braškių sultys vertingiausios šviežios

Braškių sultys: kaip išlaikytas jas kuo ilgiau?

Šviežiomis braškių sultimis mėgautis galime tik, palyginus, trumpą laiką. O šio gaivaus vasaros skonio kartais taip norisi ištisus metus. Yra keletas būdų, kaip šiuo skoniu pasimėgauti net ir žvarbią žiemą. Tam, kad braškių sultys išsilaikytų ilgą laiką, jas galima pasterizuoti arba šaldyti.

Vis dėlto pasterizuotos braškių sultys turi keletą minusų. Pirmiausia, kaitinant žūva dalis vitaminų ir kitų maistinių medžiagų. Antra, tam, kad sultys išsilaikytų visą žiemą ir nepradėtų rūgti, į jas reikia dėti konservuojančių medžiagų, dažniausia tai – cukrus. Pasterizuotos sultys paprastai labiau primena sulčių koncentratą (kartais – gal netgi sirupą). Jas geriau vartoti praskiestas vandeniu, ruošiant gaivą arba arbatą.

Šaldytos braškių sultys – tikrai gera alternatyva pasterizuotoms sultims. Užšaldyti galima tiek skystas, perkoštas sultis, tiek ir sultis su minkštimu. Svarbiausia – pilstyti jas į plastikinius butelius, kuriuos prieš vartojimą tiesiog atšildysite. Atšildytos braškių sultys savo skoniu beveik nenusileidžia šviežiai spaustoms sultims. Be to, juose išlieka ir didelė dalis naudingųjų medžiagų.

Šaldytos braškių sultys ilgam išlaikymui

Braškės ne tik gamtos turtas, tai jau kultūrinis reiškinys!

Nuo senovės romėnų laikų Europoje dievinamos braškės yra tapusios tiesiog kultūriniu reiškiniu. Jos tituluojamos vasaros uogų (nors iš tikrųjų vaisių) karalienėmis ir yra daugelio labai mėgstamos.  

Braškė ir jos istorija – tai jau Europos kultūrinis paveldas, pristatomas muziejuose. Tokius galima aplankyti Prancūzijoje („Musée de la Fraise et du Patrimoine“ (Braškių ir paveldo muziejus), Plougastel Daoulas), Belgijoje („Musée de la Fraise“ (Braškių muziejus), Namur; „Musee de la Fraise et de la Vie d’Antan Asbl“ (Braškių ir praėjusių metų muziejus), Herstal).

O Londone birželio mėnesį vyksta braškių festivalis. Tai nuo 1985 metų vykstantis renginys, trunkantis tris dienas, kur žmonės susirenka puikiai praleisti laiko, pasimėgauti šviežiomis braškėmis, pasidžiaugti pramogomis ir pasiklausyti įvairių atlikėjų pasirodymų.

Braškių sultys tinka visiems, nebent – esate alergiškas  

Patikimų duomenų apie tai, jog braškių sultys gali būti nesaugios, nėra. Iš tiesų jas gali gerti daugelis žmonių. Dėl mažo kaloringumo jos tinka ir dietos besilaikantiems, o dėl mažo cukraus kiekio bei palyginti žemo glikemijos indekso jas gali gerti ir cukraus kiekį kraujyje kontroliuojantys asmenys.

Nepageidaujamą šalutinį poveikį braškių sultys gali turėti alergiškiems asmenims. Alerginės reakcijos braškėms dažniausiai sukelia tokius simptomus kaip niežulys, bėrimas, lūpų, burnos, liežuvio deginimas ar gerklės patinimas. Rečiau braškės gali sukelti rimtesnes alergines reakcijas: pykinimą, vėmimą ar netgi anafilaksinį šoką. Pajutus alergijos simptomus šių sulčių negalima vartoti.

Atkreiptinas dėmesys, kad turintiems alergiją beržų žiedadulkėms, tikėtina, kad gali pasireikšti ir alergija braškėms.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-strawberry
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/fo/c5fo00147a
https://ncstrawberry.com/what-is-the-history-behind-strawberries
https://www.londonstrawberryfestival.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *