Skip to content

Aviečių sultys – skonio ir gydomųjų savybių derinys. Kaip jas paruošti ir vartoti ištisus metus

Aviečių sultys, turinčios geležies

Lietuviška gamta mums dovanoja gausybę miškuose bei soduose augančių vitaminų. Vienas vertingiausių gamtos turtų yra avietės. Tai mūsų kraštams būdingas augalas, turintis gilias auginimo ir derliaus vartojimo tradicijas. Aviečių uogų derlius prasideda antroje vasaros pusėje ir, priklausomai nuo veislės, gali džiuginti iki pat šalnų. Taigi, šių natūralių vitaminų galima spėti ne tik prisivalgyti, bet ir pasiruošti jų atsargų žiemai. Vienas iš šių uogų vartojimo būdų yra aviečių sultys. Tai labai aromatingas, malonaus skonio, mažai kaloringas ir, svarbiausia, labai naudingas gėrimas, kurį pasiruošti gali kiekvienas. Apie aviečių sulčių naudą, jų ruošimą, laikymą bei vartojimą skaitykite šiame straipsnyje.

Avietės mažai kaloringos, tačiau labai maistingos

Aviečių maistinė vertė yra ne tik turtinga, bet ir gerai subalansuota. Svarbiausia, kad avietės yra labai skanios, ganėtinai saldžios uogos, tačiau turinčios itin mažai kalorijų. Taigi, jos gali būti idealus desertas ar užkandis mėgstantiems saldžias uogas.

Skaičiuojama, kad viename puodelyje arba 123 gramuose aviečių uogų yra tik 64 kalorijos, 14,7 g angliavandenių, 1,5 g baltymų, 0,8 g riebalų. Tačiau tokio dydžio aviečių porcijoje yra 8 g skaidulų, kas sudaro net 32 % rekomenduojamos paros normos moterims ir 21 % vyrams.

Avietėse gausu vitaminų. Daugiausia, net 54 % rekomenduojamos paros normos – vitamino C, taip pat vitamino A, E, K, B grupės vitaminų.  

Valgydami šias uogas taip pat gausime įvairių mineralinių medžiagų. Daugiausia – mangano, taip pat geležies, magnio, fosforo, kalio, kalcio, vario, cinko.

Aviečių sultys – vitaminų ir antioksidantų šaltinis

Aviečių sulčių nauda sveikatai

Avietės liaudies medicinoje naudojamos nuo seniausių laikų. Gydomaisiais tikslais vartojamos beveik visos augalo dalys – nuo uogų iki lapų ir stiebų. Iki šių dienų peršalimui gydyti pasitelkiama aviečių arbata. Gydomosios aviečių savybės taip pat yra tyrinėjamos mokslininkų, o jų tyrimų rezultatai patvirtino ne vieną liaudies medicinos teiginį.

Visų pirma aviečių sulčių nauda siejama su jose esančiais galingais antioksidaciniais junginiais. Lyginant su kitomis uogomis, avietėse yra panašus antioksidantų kiekis kaip ir braškėse, tačiau perpus mažiau nei gervuogėse ir ketvirtadaliu mažiau nei mėlynėse. Antioksidacinės aviečių savybės turi įtakos jų priešuždegiminiam poveikiui, o tai savo ruožtu mažina lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, diabetas, nutukimas ir vėžys, riziką.

Tyrinėjimų duomenys leidžia kalbėti apie tokias aviečių sulčių naudas sveikatai:

  • Aviečių sultys tinka diabetikams. Didelis skaidulų ir tanino kiekis padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
  • Didelis antioksidantų kiekis aviečių sultyse gali padėti išvengti vėžinių susirgimų. Vienas mėgintuvėlyje atliktas tyrimas parodė, kad raudonųjų aviečių ekstraktas sunaikina iki 90 % skrandžio, gaubtinės žarnos ir krūties vėžio ląstelių.
  • Aviečių sultys turi priešuždegiminių savybių, kurios gali sumažinti artrito simptomus.
  • Antioksidantas zeaksantinas, kurio yra aviečių sultyse, apsaugo akis nuo kenksmingų mėlynos šviesos spindulių. Tai ypač aktualu geltonosios dėmės degeneracijos prevencijai.
Aviečių sultys tinka diabetikams

Aviečių sultys – grožio ir jaunystės eleksyras

Aviečių sultys grožį ir jaunystę išsaugoti padeda mažiausiai dėl dviejų priežasčių.

Pirma, dėl mažo kaloringumo šios sultys tinka ir svorį metantiems, ir lieknas kūno linijas saugantiems žmonėms. Avietėse esančios natūralios cheminės medžiagos taip pat prisideda prie efektyvesnio svorio metimo. Be to, natūralus aviečių sulčių saldumas gali padėti patenkinti saldumynų poreikį. Jomis galima „nekaltai“ pasmaližiauti.

Antra, dėl galingo antioksidacinio poveikio, aviečių sultys stabdo organizmo senėjimo procesus. Avietėse esantis vitaminas C būtinas odos sveikatai. Jis padeda pagerinti kolageno gamybą ir panaikinti UV spindulių sukeltą žalą odai.

Naminės aviečių sultys – ir greitam vartojimui, ir ilgam laikymui

Kai pintinės pilnos kvapnių aviečių – nieko nelaukime ir vartokime jas savo sveikatos labui. Avietės yra gana greit gendančios uogos, todėl ilgam jų nereikėtų palikti. Ką galima nuveikti su šviežiomis avietėmis? Pasirinkimas išties platus – nuo šviežių uogų valgymo iki uogienių, džemų ruošimo. Vienas iš variantų – naminės aviečių sultys.

Galima sakyti, kad yra trys pagrindiniai aviečių sulčių ruošimo būdai. Vienas jų – šviežiai spaustos ir iškart suvartotos aviečių sultys. Kiti du – tai aviečių sulčių atsargų žiemai ruošimas.

Šviežiai spaustas aviečių sultis galima pasiruošti pusryčiams ar pasimėgavimui dienos metu. Šių sulčių skonį paįvairinti galima maišant su kitomis uogų ar vaisių sultimis. Ruošiant atsargas žiemai aviečių sultys gali būti pasterizuojamos arba šaldomos. Plačiau apie tai skaitykite kituose šio straipsnio skyriuose.

Aviečių sultys ne tik skanios, bet ir naudingos

Šviežios aviečių sultys: kaip ruošti ir vartoti?

Pasiruošti šviežiai spaustų aviečių sulčių stiklinę labai paprasta. Vos kelios minutės Jūsų laiko suteiks organizmui dozę vitaminų ir mineralų. Taigi – tikrai verta!

Šviežioms aviečių sultims paruošti reikės:

  • Šviežių (arba šaldytų, atitirpintų) aviečių
  • Vandens (pagal poreikį, jei norėtųsi mažiau koncentruotų sulčių)
  • Šiek tiek citrinos sulčių

Aviečių sultis išspausti galima bent trimis būdais: naudojant sulčiaspaudę, kokteilių plaktuvą arba rankomis. Toliau šiuos būdus aptarsime detaliau.

  • Naudojant sulčiaspaudę tiesiog suberkite uogas į prietaisą. Sulčiaspaudė padarys visą darbą: išspaus uogų sultis ir atskirs minkštimą. Beliks supilti į stiklinę,  įpilti šiek tiek citrinos sulčių ir vandens (jei naudojate), gerai išmaišyti ir išgerti.
  • Naudojant kokteilių plaktuvą visus ingredientus sudėkite į prietaisą ir plakite iki vientisos masės. Paruoštas sultis į stiklinę pilkite per sietelį.
  • Aviečių sultis spaudžiant rankomis geriausia naudoti marlės maišelį. Sudėkite į jį uogas ir laikydami virš erdvaus dubens stipriai maigykite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Išspaustas sultis skaninkite citrinos sultimis, jei reikia skieskite vandeniu ir gerkite.

Svarbu – šviežiai spaustas sultis suvartokite iškarto. Ilgiau laikomos šviežios aviečių sultys oksiduojasi ir praranda daugelį vertingųjų savybių. Sulčių likutį būtinai pastatykite į šaldytuvą, bet nelaikykite ilgiau kaip parą.

Aviečių sultys dera su kitomis uogomis ir vaisiais

Pasterizuotos aviečių sultys žiemai

Pasterizavimas tai XIX a. antroje pusėje atrastas vaisių ir uogų sulčių konservavimo būdas, neleidžiantis joms surūgti ir padedantis jas ilgai išlaikyti. Šio metodo esmė – sulčių kaitinimas. Nors kaitinant žūva arba pakinta kai kurios uogose esančios vertingos medžiagos, tačiau kartais tai tiesiog vienintelis būdas pasiruošti sulčių atsargų žiemai. Pasterizuojant sultis taip pat naudojamas cukrus, kuris šiuo atveju veikia kaip konservantas. Tai, žinoma, taip pat neprisideda prie sulčių maistinės vertės. Todėl pasterizuotas sultis galima labiau vadinti sulčių koncentratu, kurį geriausia vartoti praskiestą arba kaip kitų gėrimų ingredientą.

Sulčių atsargoms žiemai paruošti reikės šviežių aviečių sulčių ir maždaug puse tiek cukraus. Jo kiekį galima mažinti savo nuožiūra, tačiau tuomet verta įdėti kitų konservuojančių medžiagų, pavyzdžiui, citrinos sulčių, arba naudoti ypatingai sterilią, tinkamai paruoštą ir labai sandarią tarą.

Gaminimas:

  1. Sultis ir cukrų supilkite į didelį puodą ir ant silpnos ugnies kaitinkite iki virimo.
  2. Išjunkite ugnį, sultis perkoškite ir dar karštas išpilstykite į paruoštą tarą.
  3. Stiklainius atvėsti palikite kambario temperatūroje, pridengtus rankšluosčiu.
  4. Atvėsusias sulčių atsargas pastatykite į vėsų ir tamsų sandėliuką arba rūsį.

Aviečių sultys pagal senąsias gastronomines tradicijas

Abiejų tautų Respublikoje (ATR) aviečių sulčių receptas žinomas jau XVI amžiaus antroje pusėje. Tačiau anuomet aviečių sultys labiau priminė tai, ką šiandien laikytume aviečių sirupu. Joms paruošti buvo naudojama labai daug cukraus. Šis faktas pirmiausia byloja apie tai, kad tuomet aviečių sultys buvo išskirtinai kilmingiesiems prieinamas produktas.

XIX a. pabaigoje išleistoje pirmojoje gastronominėje knygoje lietuvių kalba taip pat pateikiamas aviečių sulčių receptas. Sprendžiant iš recepte nurodytų aviečių ir cukraus proporcijų, šios sultys taip pat labiau priminė sirupą. Turbūt todėl čia taip pat nurodoma, kad šios sultys labai tinka arbatai ar gaivai ruošti. Kitaip tariant, siūloma jas vartoti ne grynas, o kaip ingredientą kitiems gėrimams.

Štai kaip aviečių sultis pataria ruošti minėtos knygos autorė Liudvika Didžiulienė-Žmona:

  • Gerai sunokusias avietes sudėti į marlės maišelį ir gerai išspausti į dubenį.
  • Marlės maišelį palikti kabėti virš dubens kol sultys visiškai išvarvės.
  • 1 stiklinei sulčių naudoti 1,5 stiklinės cukraus, sudėti į puodą ir virinti tol, kol sulčių liks tiek, kiek buvo nepridėjus cukraus.
  • Atvėsinti ir supilti į švarius, sandarius stiklainius.
Šaldytos aviečių sultys žiemai

Šaldytos aviečių sulčių atsargos

Šaldymas – sveikesnė aviečių sulčių ruošimo alternatyva. Be to, šis būdas beveik nereikalauja jokių papildomų pastangų. Belieka prisiminti keletą pagrindinių taisyklių ir šviežių aviečių sulčių galima turėti ištisus metus.

  • Aviečių sultis šaldykite plastikiniuose buteliuose.
  • Geriausia sultis užšaldyti atskiromis porcijomis, kurias atšildžius suvartosite iš karto.
  • Aviečių sultis galima užšaldyti ledų formelėse. Taip turėsite avietinių ledų karštai vasaros dienai.
  • Ledo kubelių formelėse užšaldytos aviečių sultys bus puiki alternatyva įprastiems ledo kubeliams, o mėgstamą gėrimą ne tik atšaldys, bet ir paskanins.

Aviečių, braškių ir kriaušių sulčių kokteilis smaližiams

Avietės yra tos uogos, kurios tikrai tinka smaližiams. Jos natūraliai saldžios, beveik visai nerūgščios, pasižymi tikrai maloniu skoniu ir aromatu. Norintiems sveikiau pasmaližiauti galima pasigaminti aromatingą ir labai skanų aviečių, braškių ir kriaušių sulčių kokteilį.

Jam paruošti reikės:

  • 1 didelės, gerai sunokusios kriaušės
  • 0,5 puodelio šviežių aviečių
  • 0,5 puodelio šviežių braškių
  • 1 puodelio vandens
  • 0,5 citrinos sulčių

Gaminimas:

  1. Kriaušę nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais.
  2. Į kokteilių plaktuvą sudėkite kriaušes, avietes, braškes, supilkite vandenį ir išspauskite citrinos sultis.
  3. Suplakite iki vientisos masės.
  4. Perkoškite per sietelį ir patiekite.

Šis kokteilis gali įgauti visai kitokių skonio spalvų, jei vietoj vandens naudosite karvės arba augalinį pieną. Taip gausite kreminį uogų-vaisių-pieno kokteilį.

Jei norisi šalto kokteilio – patiekiant naudokite ledo kubelius. Šiuo atveju idealiai tiks šaldytų aviečių sulčių ledo kubeliai!

Avieciu-sulciu-kokteiliai-gali-atstoti-deserta

Aviečių sultys skanu ir sveika, bet geriau vartoti saikingai

Apie šalutinį aviečių sulčių poveikį patikimų duomenų nėra. Vis dėlto jomis piktnaudžiauti nepatariama. Kaip ir daugelis uogų ar vaisių sulčių, vartojamos nesaikingai jos gali sukelti nemalonius simptomus, tokius kaip viduriavimas, pykinimas, pilvo pūtimas.

Žmonėms alergiškiems avietėms šių sulčių vartojimas gali sukelti nemalonias reakcijas, tokias kaip delnų niežėjimas, odos paraudimas, dusulys. Pajutus tokius simptomus būtina kreiptis į gydytoją, kad išvengtumėte gyvybei pavojingų alerginių reakcijų.

Nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims aviečių sultys taip pat gali sukelti nepageidaujamą poveikį. Nors patikimų duomenų šiuo klausimu nėra, tačiau moterims šiuo gyvenimo periodu aviečių sultis patartina vartoti itin saikingai.  

Šaltiniai:
Liudvika Didžiulienė-Žmona, Lietuvos gaspadinė, arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti dievo dovanas (papildyta Anželikos Laužikienės ir Rimvydo Laužiko komentarais). Vilnius, 2018, p. 150–151. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26501271
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773014
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29202274
https://www.nature.com/articles/s41387-018-0049-6
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147415
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-raspberries
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/raspberry

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *