Skip to content

Kodėl kopūstų sultys skrandžiui gali veikti geriau nei kai kurie vaistai? 

Kopūstų sultys skrandžiui

Kai negaluoja skrandis ar turime polinkį jautresniam jo darbui, griebiamės tiek natūralių, tiek dirbtinių priemonių nuraminti ir gydyti šį svarbų virškinimo organą. Tam tikrais maisto produktais galima prevenciškai užkirsti kelią skrandžio problemoms, o joms atsiradus – gana efektyviai gydyti. O tas stebuklingas produktas – kopūstų sultys. Pastarasis gėrimas linksniuojamas moksliniuose straipsniuose kaip teigiamą įtaką skrandžiui darantis agentas, kuris ne tik padeda pasveikti nuo skrandžio ligų, bet kartu kovoti su jau prasidėjusiais navikiniais reiškiniais. Pasidomėkime, kaip ir kuo naudingos kopūstų sultys skrandžiui. 

Kopūstų sultys – kokia jų vertė skrandžiui? 

Gana dažnai, kai ieškome natūralių „vaistų“ skrandžiui gydyti, diskutuojama apie raudonųjų, baltųjų ar raugintų kopūstų sultis. Šis produktas tikrai ne be reikalo įtraukiamas į mitybą žmonėms su skrandžio problemomis, nes jose atrandama medžiagų, puikiai gerinančių skrandžio sveikatą. O tai yra: 

  • S–metilmetioninas (vadinamas „vitaminu U“), 
  • Gliukozinolatai ir jų skilimo produktai (izotiocianatai), tokie kaip sinigrinas, gliukozarinas, gliukoiberinas, 
  • Vitaminai C ir K, 
  • Folatai, 
  • Mineralai (kalcis, kalis), 
  • Skaidulos ir prebiotiniai oligosacharidai. 

Papildomai tik raudonuosiuose kopūstuose randama antocianinų bei didesnė polifenolių dalis. O raugintuose – probiotinės pieno rūgšties bakterijos, pieno rūgštis, fermentacijos metabolitai (trumpųjų grandinių riebalų rūgštys (acetatas, propionatas) ir bioaktyvūs peptidai) 

Kopūstų sultys skrandžiui

Kuo naudingos kopūstų sultys skrandžiui? 

Taigi, minėtos medžiagos tiesiogiai arba netiesiogiai susijusios su geresne skrandžio sveikata ar gydomaisias bruožais. Štai kuo kopūstų sultys naudingos būtent skrandžiui: 

  • Skrandį nuo opų apsaugančios ir gydančios savybės. Pagrindinė kopūstų sudėtinė dalis, dažnai vadinama „vitaminu U“, skatina skrandžio opos gijimą. Vieno tyrimo duomenimis, pacientai, sergantys dvylikapirštės žarnos opa ir gydyti kopūstų sultimis, pasveiko vidutiniškai per 10,4 dienos. Tai yra žymiai greičiau nei pacientai, gydyti standartine terapija, kurie pasveiko per 37 dienas. Dar nustatyta, kad kopūstų sultys skrandžiui paskatiną papildomą gleivių sluoksnio sekreciją, saugančią nuo rūgščių poveikio jau esant pažeistam organui. 
  • Priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis. Kopūstų sultyse yra biologiškai aktyvių junginių (antioksidantų, izotiocianatų ir fenolinių medžiagų), kurie gali pagerinti žarnyno sveikatą bei skatinti endogeninę SOD, GST ir GSH-Px veiklą. Tai leidžia skrandžiui geriau pagyti, apsisaugoti nuo kenksmingų deguonies junginių. 
  • Kova su vėžinėmis skrandžio ląstelėmis. Vienas įdomus eksperimentas tyrė ekologiškų ir paprastų raugintų kopūstų sulčių poveikį skrandžio adenokarcinomos ląstelėms. Jo metu nustatyta, kad vienintelės kopūstų sultys, išgautos iš daržovių, augintų su dideliu azoto kiekiu ktrąšomis, pasižymėjo nekrotiniu vėžinių ląstelių poveikiu. Tai rodo, kad didelis nitratų kiekis nebūtinai reiškia žalą organizmui. Beje, aptariama ne tik kopūstų sulčių nauda prieš skrandžio adenokarcinomos ląsteles, bet ir prieš kitas vėžinius susirgimus. Apskritai nustatyta, kad specifiniai junginiai kopūstuose sumažina tikimybę susirgti kitais navikais (konkrečiau – limfoma) net 33 procentais. 
  • Poveikis skrandžio bakterijai Helicobacter pylori. Įvairūs in vitro ir gyvūnų tyrimai rodo, kad tam tikros pieno rūgšties bakterijos, izoliuotos iš raugintų kopūstų ar panašių fermentuotų produktų, gali slopinti H. pylori augimą arba sumažinti adheziją prie skrandžio ląstelių. Tai rodo potencialą kaip papildomą priemonę H. pylori valdymui. 
Raugintų kopūstų sultys skrandžiui

Kas geriau – raudonųjų ar baltųjų kopūstų sultys skrandžiui? 

Dažnai norime palyginti tarpusavyje panašių produktų naudą, todėl šį kartą į kovos ringą stoją raudonųjų ir baltųjų kopūstų sultys. Tyrimai sako, kad abu produktai turi labai panašų kiekį S-metilmetionino (vitamino U), todėl  skrandžio gleivinės apsaugai puikiai tinka abu gėrimai.  

Kita vertus, raudonieji kopūstai turi daugiau antocianinų (mėlynai–raudoni pigmentai), didesnį polifenolių kiekį. Tai reiškia, kad raudonieji kopūstai gali teikti stipresnę antioksidacinę apsaugą skrandžiui ir turi privalumų prieš oksidacinį stresą, gastritą, lėtinius uždegiminius procesus. Šios medžiagos raudonųjų kopūstų ekstraktas laboratoriniuose tyrimuose veikia stipresniu H. pylori slopinimu (in vitro) bei bendru antimikrobiniu poveikiu. 

Bet kodėl kai kurie žmonės labiau renkasi baltųjų kopūstų sultis? Atsakymas – dėl skonio, nes šios sultys yra švelnesnio skonio. Raudonieji kopūstai turi intensyvesnį, kartesnį skonį, todėl kai kuriems žmonėms su jautriu skrandžiu gali sukelti lengvą diskomfortą, dujų kaupimąsi ar rūgšties pojūtį. 

Raudonųjų kopūstų sultys skrandžiui

Kuo kopūstų sultys skrandžiui gali būti žalingos? 

Galima daug kalbėti apie kopūstų sulčių naudą skrandžiui, bet taip pat svarbu paminėti ir jų nepageidaujamą poveikį ar net žalą. Štai kada nereikėtų jų vartoti: 

  • Paūmėjus gastritui ar esant ūmiam skausmui, gali dar labiau apsunkinti savijautą. 
  • Sustiprėjęs rėmuo arba refliuksas. Nors kai kuriems kopūstai malšina rūgštį, kitiems kopūstų sultys gali skatinti rūgšties kilimą į stemplę, sudirginti skrandžio gleivinę, išprovokuoti deginimo pojūtį krūtinėje. Šie simptomai daugiau susiję su sulčių vartojimo pertekliumi arba tuščiu skrandžiu. 
  • Dėl didelio biologiškai aktyvių junginių kiekio šviežios sultys gali sudirginti jautrią gleivinę, padidinti skausmą ūminio gastrito metu , sukelti pykinimą. 
  • Jei kalbame apie raugintų kopūstų sultis, jos gali būti žalingos dėl didelio rūgštingumo, lemiančio refliuksą, gastritą, opas. 
  • Dideli kiekiai (300–500 ml ir daugiau vienu metu) gali sukelti skrandžio spazmus, intensyvų dujų išsiskyrimą, nemalonų kvapą, kuriuos lemia sieros turintys junginiai, gliukozinolatai. 
  • Šios sultys gali būti netinkamos, jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas, žmonėms su hiperacidiniu skrandžiu ar apskritai netoleruojantiems rūgštaus maisto. 
  • Esant opoms, pirmomis dienomis galite justi dirginimą, todėl dažnai rekomenduojama pradėti nuo labai mažų dozių. 

Šaltiniai: 

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1643665
  2. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/109988714/480517247-libre.pdf
  3. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.7b01078
  4. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/npj/2020/00000010/00000005/art00010
  5. https://enviromicro-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1472-765X.2006.01998.x
  6. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4596548

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *