Skip to content

Ar burokėlių sultys tirština kraują? Populiarus įsitikinimas prieš mokslinį pagrindimą 

Ar burokėlių sultys tirština kraują

Vartodami įvairius produktus (tame tarpe ir vaisių, uogų ar daržovių sultis), galime susidurti su tam tikrais šalutiniais poveikiais. Vienas iš tokių – kraujo skystinimo ar tirštinimo efektas. Kai kurios sultys šį poveikį lemia stipriau negu kitos, bet labiausiai su kraujo savybėmis siejamos burokėlių sultys. Tad natūraliai kyla klausimas – ar burokėlių sultys tirština kraują? Peržvelgsime pagrindines burokėlių savybes ir jų sąsajas su kraujo rodikliais.  

Kas yra „tirštas“ kraujas? 

Kraujo „tirštumas“ yra populiarus, bet ne mediciniškai tikslus terminas, nusakantis, kokia jėga reikia kraujui tekėti per kraujagysles. Mokslinėje ir klinikinėje terminologijoje ši sąvoka paprastai atitinka kraujo klampumo reikšmę. O dėl kokių savybių kraujas gali būti klampus? Įdomu tai, kad ši savybė gali pasireikšti fiziologiškai ir mediciniškai, bet kartu išmatuojama ir laboratorijoje. 1 lentelėje matysite, kokie rodikliai ir veiksniai gali nulemti kraujo klampumą. 

Veiksnys, darantis įtakos kraujo klampumui Paaiškinimas Tipinis poveikis „tirštumui“ 
Hematokritas Eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių) dalis kraujo tūryje Kuo daugiau eritrocitų, tuo kraujas klampesnis 
Plazmos klampumas Plazmos (skystosios dalies) savybės, priklausančios nuo baltymų (pvz. fibrinogeno, imunoglobulinų) koncentracijos Daug fibrinogeno ar baltymų lemia didesnį klampumą 
Eritrocitų deformabilumas ir agregacija Eritrocitų gebėjimas keisti formą ir nelipti tarpusavyje Silpnas deformabilumas ar padidėjęs sulipimas reiškia „tirštesnį“ kraują 
Temperatūra Klampumas didėja, kai temperatūra mažėja Šaltis skatina kraują tirštėti fiziškai 
1 lentelė. Kraujo klampumą lemiantys rodikliai 
Ar burokėlių sultys tirština kraują: kas yra tirštas kraujas

Burokėlių sulčių savybės ir nauda kraujotakai 

Galima sakyti, kad burokėlių sultys yra kone pirmas pasirinkimas iš sulčių, turinčių reikšmingą įtaką kraujotakai. Kai sprendžiam klausimą, ar burokėlių sultys tirština kraują, tai pirmiausiai apžvelgiame burokėlių sultyse esančias medžiagas, o tai yra: 

  • neorganiniai nitratai. Žarnyne/burnoje nitratai paverčiami nitritais, o vėliau organizme – azoto oksidu, kuris plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį ir keičia trombocitų funkciją.  
  • antioksidantai betalainas, betaninas. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad šios medžiagos gali slopinti trombocitų funkciją ar mažinti oksidacinį stresą. 
  • fenoliniai junginiai (epikatechinas, saponinai ir kofeino rūgštis). 
  • mineralai (geležis, magnis, cinkas, selenas, kalis, fosforas ir natris). 
  • vitaminai (tokie kaip A, B3, B6, B7 ir C). 

Vadinasi, šių sulčių nauda apima: 

  1. kraujotakos reguliavimo mechanizmą. Mokslininkai pastebi, kad pacientai, ilgesnį laiką vartoję burokėlių sultis, pasižymi sumažėjusiu arteriniu spaudimu.  
  2. krešulių susidarymo mažinimą. Keletas tyrimų rodo, jog po burokėlių sulčių vartojimo gali sumažėti trombocitų „sulipimas“. 
  3. kraujagyslių elastingumo sumažėjimą dėl burokėlių sulčių savybės paveikti kraujagyslių endotelį. 
  4. anemijos prevenciją. Kadangi burokėlių sultyse vyrauja reikšmingi kiekiai geležies, dėl jų atsargų sulčių vartojimas gali padėti atstatyti hemoglobino rodiklius ir išvengti mažakraujystės. 
Ar burokėlių sultys tirština kraują

Tai visgi, ar burokėlių sultys tirština kraują? 

Kaip matyti iš burokėlių sultyse esančių elementų ir jų veikimo mechanizmo, klausimo, ar burokėlių sultys tirština kraują, atsakymas yra neigiamas. Mokslinės išvados perša mintį, kad poveikis iš tiesų yra atvirkštinis – burokėlių sultys kraują skystina, o ne tirština. 

Jei panagrinėtume, ką rodo mokslininkų tyrimai, tai šie nemato, kad burokėlių sultys didintų hematokritą ar plazmos klampumą. Kai kurie tyrimai netgi praneša apie sumažėjusią kraujagyslių standumą, geresnį kraujo pralaidumą ir takumą, sumažėjusį kraujospūdį. Visi šie tyrimai patvirtina, kad burokėlių sultys skystina kraują. 

Šaltiniai: 

  1. https://wjpr.s3.ap-south-1.amazonaws.com/article_issue/137274555310%20WJPR%20406.pdf
  2. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622012044
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S216183132200816X
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1089860325000266
  6. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/7/1683

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *