Vynmedžiai mūsų soduose – provansą primenatys augalai, o jų vaisiai atrandami kulinariniame kelyje. Ši žaliava tikrai mėgstama smaližiautojų ir ne tik: pradedant nuo naminio vyno gamybos, baigiant kompotais, uogienėmis, salotomis ir vynuogių sultimis. Vis dėlto, gausus vynuogių derlius ne visada nukeliaus į šviežių kulinarinių receptų verpetus, todėl visada laukiami greiti, bet patikimi būdai užkonservuoti vynuogių naudą. O vynuogių sultys žiemai labai gerai atspindi šią pritaikymo galimybę. Todėl ketiname pateikti kelis tiek klasikinius, tiek neįprastus konservuotų vynuogių sulčių receptus, kurie patenkins įvairius skonio receptorius.
Klasikinės vynuogių sultys žiemai
Nevyniojantiems į vatą ir laukiantiems paprasčiausio vynuogių sulčių apdirbimo būdo, siūlome klasikiniu būdu užsikonservuoti vynuogių sulčių žiemai.

Jums reikės:
- 5 kg prinokusių vynuogių
- 500–700 g cukraus (pagal skonį ir uogų rūgštumą)
Paruošimas:
- Vynuoges nuplaukite, atskirkite nuo šakelių, sutrinkite. Patyrę meistrai pataria vynuoges plauti tekančiu vandeniu, tada sudėti į dubenį, įdėti 2 šaukštus druskos ir apipurkšti actu. Pripildžius dubenį vandeniu, vynuoges kelis kartus kruopščiai patrinti. Koteliai geriausiai atsiskiria vynuogėms esant kambario temperatūros.
- Užkaiskite, kol uogos suminkštės, perkoškite per marlę ar sietą. Jei norite, gautas sultis dar kartą perkoškite, nes pirmu kartu susidaro papildomas nuosėdų sluoksnis.
- Įpilkite cukraus, pašildykite iki 85–90 °C, bet neužvirinkite.
- Supilstykite į sterilizuotus butelius ar stiklainius.
- Kad sultys išsilaikytų bent 12–18 mėnesių, reikia papildomai sultis pasterizuoti. Į didelį puodą įdėkite rankšluostį, sustatykite butelius/stiklainius. Užpilkite vandeniu iki kaklelio ir kaitinkite vandenį iki 85 °C. Pagal indelių tūrį atitinkamai kaitinkite 0,5 l indelius – 15 min, o 1 l indelius – 20 min.
- Išimkite, sandariai užsukite, apverskite dangteliu žemyn, uždenkite antklode, kol atvės.
Natūralios vynuogių sultys be cukraus
Perteklinis cukraus vartojimas pastaruoju metu kelia nerimą, todėl žmonės vis dažniau renkasi kuo natūralesnius produktus be papildomo jo indėlio maiste. Todėl klasikos mėgėjams, bet kartu vengiantiems cukraus įterpimo į sultis, siūlome vynuogių sulčių žiemai receptą, kuriam viso labo reikės tik 5 kg saldžių vynuogių.

Paruošimas:
- Vynuoges nuplaukite, sutrinkite, pakaitinkite iki 60–70 °C.
- Perkoškite per marlę arba sulčiaspaudę.
- Gautas sultis pakaitinkite iki 85 °C.
- Supilstykite į sterilius butelius ar stiklainius.
- Indus su sultimis papildomai pasterizuokite sustačius juos į puodą su karštu vandeniu (apie 85 °C) ir palaikant 10–15 min.
- Atsargiai išimkite, užsukite, apverskite ir palikite atvėsti.
Kadangi šios sultys bus natūralios, be pridėtinio cukraus, ir trumpesnio galiojimo laiko, todėl jas laikytis reikia tik šaldytuve arba vėsioje patalpoje. Šaldytuve, kur laikosi 0–6 °C temperatūra sultys išsilaiko apie 3–6 mėn., o laikomos rūsyje prie 10–15 °C temperatūros, jos išbus tinkamos tik apie 2–3 mėn.
Aromatingos vynuogių sultys su prieskoniais
Turime gerų žinių naujų skonių ieškotojams, ypač mėgstantiems alternatyvą svaigiesiems gėrimams. Šis išskirtinis receptas su prieskonių natomis primins šventiniu laikotarpiu geriamą aromatingą punšą, tačiau šios vynuogių sultys žiemai bus sveikatai draugiškesnis pasirinkimas.

Ingredientai:
- 5 kg tamsių vynuogių
- 1 cinamono lazdelė
- 3–4 gvazdikėliai
- 200–300 g cukraus (arba medaus, bet dedamas tik po kaitinimo)
Paruošimas:
- Vynuoges sutrinkite, pakaitinkite, kad išsiskirtų sultys.
- Perkoškite, sudėkite cinamoną ir gvazdikėlius, kaitinkite dar 5 min.
- Pagal skonį įdėkite cukraus (ar medų, kai ugnis jau išjungta).
- Karštas sultis supilstykite į stiklainius ar butelius.
- Pasterizuokite stiklainius ar butelius, sustatytus puode, kuriame įklotas audeklas. Jį pripildykite vandeniu iki kaklelio, kaitinkite iki 85 °C, laikydami 15-20 min.
- Pasibaigus kaitinimui, indus apverskite, apklokite, kol atvės.
Vynuogių sultys žiemai su mėtomis ir citrina
Kas be ko, bet žiemą kartais norisi prisiminti vasaros gaivą. Čia siūlome į vynuogių sultis papildomai įdėti citrinos sulčių ir mėtų, kurie ir suteiks laukiamą efektą.

Ingredientai:
- 4–5 kg prinokusių vynuogių
- 1–2 citrinos (sultys ir tarkuota žievelė)
- 1 sauja šviežių arba džiovintų mėtų lapelių
- 200–300 g cukraus (pagal skonį)
Paruošimas:
- Vynuoges sutrinkite ir pašildykite iki 70 °C, kad suminkštėtų.
- Perkoškite per marlę, išspauskite sultis.
- Į dar karštas sultis suberkite mėtų lapelius ir tarkuotą citrinos žievelę ir sultis, palikite 10–15 min., kad prisigertų aromato.
- Perkoškite, pašildykite iki 85 °C, įdėkite cukraus ir išspauskite citrinos sulčių.
- Supilstykite į stiklainius ar butelius.
- Butelius ar stiklainius pasterizuokite taip pat, kaip nurodyta anksčiau, bet laikykite indus apie 12–18 min (priklausomai nuo indų tūrio).
Šaltiniai:
- https://www.wyseguide.com/canned-grape-juice-concentrate
- https://www.indianhealthyrecipes.com/grape-juice-recipe
Nuotraukos asociatyvinės © Canva