Nustebinsime ir supažindinsime jus dar vienu kiek neįprastu produktu. Tai – paprikų sultys. Daržoviško skonio gėrimas gali drąsiai būti vadinamas vitaminų A ir C bomba, nes šis produktas jų turi daugiau, nei reikia! Bet ties čia nesustosime – paprikų sultys ne tik stiprina imunitetą, bet dar ir pagerina širdies darbą, akių sveikatą, virškinimo veiklą, neleidžia odai tapti pažeidžiamai. Šios sultys gali tapti ne tik gardžia sveikatinimosi priemone, bet ir ingredientu padažams ar jūsų sugalvotiems receptams. Taigi, apie viską po truputį – nuo paprikų sulčių savybių, naudos ir paruošimo, iki atsakingo vartojimo ir galimo nepageidaujimo poveikio – rasite šiame straipsnyje.
Kuo ypatingos paprikų sultys?
Paprikų sultys pasižymi gana unikaliomis skonio, aromato savybėmis, tekstūra ar spalvine gama, kurios priklauso nuo paprikos rūšies (saldžiosios ar aitriosios), spalvos ir brandos. Pavyzdžiui, ragaudami saldžiųjų paprikų sulčių, jusite švelniai saldų, gaivų skonį, su lengvu daržovišku poskoniu. Šiek tiek skiriasi jų natos, jei ragaujate žaliųjų (gali turėti šiek tiek kartumo ir žalių daržovių gaivumo), raudonųjų (dažniausiai saldžiausios, sodraus skonio) ar geltonųjų/oranžinių paprikų sulčių (švelnesnės, lengvesnio vaisiško saldumo).
Šių sulčių skonį panašiai atspindi ir aromatas, kuris esti gaivus, primenantis šviežias daržoves ir šiek tiek varijuojantis nuo naudojamų paprikų. Raudonųjų paprikų sultys gali turėti vos juntamą vaisių natą, o sultys iš žaliųjų paprikų turi ryškesnį, žemiškesnį aromatą.
Visai kitokios yra aitriųjų paprikų sultys: jos aštrios, kartais net deginančios, su pikantišku, ryškiu skoniu, gali skleisti stiprų, aštrų kvapą.
Paprikų sultys natūraliai yra šiek tiek tirštos dėl paprikose esančių skaidulų. Tačiau jei jos filtruotos, tampa skystesnės ir lengvesnės. Kita savybė – gali būti šiek tiek aliejingos dėl natūralių aliejų.

Ko naudingo turi paprikų sultys?
Išspausti iš paprikų galima ne tik skystį ir sultis, bet ir jame ištirpusias įvairias maistines, vitaminingas ir mineralines medžiagas. Deja, duomenų, kokių medžiagų galima aptikti konkrečiai paprikų sultyse, yra itin ribotai, todėl pateiktoje lentelėje matysite, kokių medžiagų yra 100 g šviežių saldžiųjų paprikų:
Maistinė medžiaga | Medžiagų kiekis 100 g paprikų |
Energinė vertė | 31 kcal |
Baltymai | 1 g |
Riebalai | 0,3 g |
Angliavandeniai | 6 g |
Maistinės skaidulos | 2,1 g |
Vitaminas C | 127,7 mg (159,63 % RPN) |
Vitaminas A | 3131 TV (391,38 % RPN) |
Vitaminas B6 | 0,3 mg |
Folio rūgštis | 46 µg |
Vitaminas E | 1,58 mg |
Vitaminas K | 4,9 µg |
Kalis | 211 mg |
Natris | 4 mg |
Kalcis | 7 mg |
Geležis | 0,43 mg |
Magnis | 12 mg |
Galima matyti, kad paprikos (galimai ir paprikų sultys) turi pačių įvairiausių bioaktyvių junginių, kurie šias daržoves paverčia sveiku produktu. Nors paprikos yra mažai kaloringos, tačiau iš jų (ar jų sulčių) gausite visą reikiamą vitamino C ir net trigubą/keturgubą vitamino A dienos dozę! Negana to, organizmą papildysite dar ir:
- Karotenoidais, kurie suteikia paprikoms ryškią spalvą, bet organizme veikia kaip antioksidantai. Tai yra α- ir β-karotenas, β-kriptoksantinas, liuteinas.
- Flavonoidais, prisidedantys prie širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatos palaikymo. Iš 21 aptinkamų flavonoidų žinomiausi junginiai yra kvercetinas ir katachinas,
- Fenoliniais junginiais, taip pat turintys antioksidacinių savybių, padedančių apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso. Randama maždaug apie 59 skirtingų junginių, iš kurių daugiausiai p-kumaro, ferulo, p-hidroksibenzoinės, kavos ir sinapo rūgšties (bei dar apie 20 skirtingų fenolinių rūgščių), kvercetino-3-gliukozido, lignanų, stilbenų.

Paprikų sulčių nauda sveikatai
Tiems, kam patinka paprikų ar jų sulčių skonis yra gera žinia. Vartodami šiuos produktus pradžiuginsite ne tik skonio receptorius, bet ir pasigerinsite savo sveikatą. Štai kokios naudos gali suteikti paprikos ar galimai ir iš jų išspaustos sultys (konkrečių duomenų su sultimis dar nėra daug):
- Antioksidacinė apsauga. Paprikose gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu organizme. Tai gali prisidėti prie lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, prevencijos.
- Akių sveikatos palaikymas. Paprikose esantys antioksidantai, tokie kaip zeaksantinas, liuteinas ir vitaminas A, yra svarbūs akių sveikatai. Jie gali padėti apsaugoti nuo kataraktos ir tinklainės degeneracijos.
- Imuninės sistemos stiprinimas. Dėl didelio vitamino C kiekio paprikos gali padėti stiprinti imuninę sistemą, padidindamos organizmo atsparumą infekcijoms.
- Virškinimo sistemos gerinimas. Paprikos yra geras maistinių skaidulų šaltinis, kuris skatina sveiką virškinimą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Jeigu paprikų sulčių nefiltruosite, tai skaidulos išliks ir šiame gėrime.
- Širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymas. Reguliarus paprikų vartojimas gali padėti gerinti kraujotaką, mažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, taip apsaugant nuo aterosklerozės.
- Geležies pasisavinimo gerinimas. Vitaminas C, esantis paprikose, padeda organizmui geriau pasisavinti geležį iš maisto, taip mažinant anemijos riziką.
- Prevencija nuo tam tikrų vėžio formų. Kai kurie tyrimai rodo, kad maisto produktai, kuriuose gausu karotenoido β-kriptoksantino, gali padėti sumažinti šlapimo pūslės, plaučių ir storosios žarnos vėžio riziką.
- Odos apsauga nuo UV pažeidimų. Tyrimų rezultatai su beplaukėmis pelėmis parodė, jog saldžiųjų paprikų sultys gali turėti apsauginį poveikį nuo fotosenėjimo. Medžiagos šiose sultyse slopina dermos matricos irimą, uždegiminį atsaką ir DNR pažeidimus, taip pat stiprina antioksidacinę apsaugą, todėl apskritai mažėja odos pažeidimų.

Kaip paruošti paprikų sultis?
Jeigu žinote, kaip ruošti bet kokias vaisių, uogų ar daržovių sultis, tai ir šiam gėrimui pasigaminti nereikės jokio papildomo mokslo. Turėdami kelis ingredientus ir paprastą įrangą, stiklinę paprikų sulčių išspausite akimirksniu.
Ingredientai:
- 3 didelės raudonos arba geltonos paprikos
- 1/2 stiklinės vandens (nebūtina)
- 1/2 citrinos sultys (pasirinktinai, dėl gaivesnio skonio)
- 1 mažas gabalėlis imbiero (pasirinktinai, dėl pikantiškumo)
Gaminimo eiga:
- Paruoškite paprikas: kruopščiai nuplaukite, išpjaukite kotelius ir pašalinkite sėklas. Supjaustykite gabalėliais.
- Sudėkite paprikų gabalėlius į trintuvą, įpilkite vandens (jei norite skystesnių sulčių) ir pridėkite citrinos sulčių bei imbiero. Jei norite saldesnio skonio, galite įdėti obuolį ar morką, o mėgstantiems aštrumą – galite pridėti šiek tiek čili pipiro. Trinkite iki vientisos masės.
- Gautą tyrę perkoškite per smulkų sietelį arba marlę, kad atskirtumėte kietąsias daleles ir gautumėte švarias sultis.
- Sultis geriausia gerti iškart arba laikyti šaldytuve iki 24 valandų. Kita vertus, šias sultis galite naudoti kaip ingredientą padažams, patiekalams, daržovių kokteiliams ruošti.

Kiek paprikų sulčių galima išgerti?
Paprikų sultys yra labai maistingos, tačiau dėl jų stipraus skonio ir didelio vitamino C kiekio rekomenduojama jas vartoti saikingai, kad neperdozuotumėte. Štai pagrindinės paprikų sulčių vartojimo rekomendacijos:
- Pradedantiesiems siūloma pradėti gerti po 50–100 ml per dieną, kad organizmas priprastų prie sulčių poveikio.
- Įprastas vartojimas apima 150–250 ml kiekį per dieną, kad gautumėte pakankamai naudingų medžiagų.
- Maksimali dozė neturėtų viršyti 300 ml per dieną, ypač jei kartu vartojate kitų daržovių ar vaisių sultis.
- Taip pat svarbu atsižvelgti, kada geriausia vartoti šias sultis. Norint, kad organizmas geriau įsisavintų vitaminą C ir antioksidantus, reikėtų paprikų sultis vartoti ryte, dar nevalgius (t. y., tuščiu skrandžiu). Norėdami paskatinti virškinimą, paprikų sulčių pagurkšnokite prieš valgį.
Visai kitaip reikėtų vartoti aitriųjų paprikų sultis, nes jos yra daug stipresnės, turinčios kapsaicino – medžiagos, kuri suteikia aštrumą ir gali dirginti virškinimo traktą. Jų vartojimas turi būti labai saikingas:
- Pradedantiesiems: 5–10 ml (1–2 arbatiniai šaukšteliai) per dieną.
- Įprastas vartojimas: 15–30 ml (1–2 valgomieji šaukštai) per dieną.
- Maksimali saugi dozė: 50 ml per dieną, tačiau tik jei organizmas yra pripratęs prie aštraus maisto.
Šias sultis derėtų praskiesti vandeniu (santykiu 1:5 ar net 1:10), kad sumažintumėte dirginantį poveikį. Taip pat rekomenduojama maišyti su kitomis sultimis (puikiai dera su pomidorų, morkų ar citrusinių vaisių sultimis), bei gerti su maistu.

Paprikų sulčių šalutinis poveikis
Na, o kokia gi yra „tamsioji” paprikų sulčių pusė. Taip, deja ir šis produktas nėra tinkamas visiems, todėl, jeigu skundžiatės tam tikrais negalavimais ar simptomais, venkite paprikų sulčių. Tai yra šiais atvejais:
- Skrandžio rūgštingumo padidėjimas. Dėl didelio vitamino C ir organinių rūgščių kiekio gali sukelti rėmenį ar skrandžio dirginimą, ypač jei turite gastritą ar rūgšties refliuksą.
- Virškinimo sutrikimai. Didesnis nei 300 ml kiekis gali sukelti viduriavimą ar pilvo pūtimą, nes paprikose yra skaidulų ir natūralių cukrų.
- Alerginės reakcijos. Kai kuriems žmonėms paprikos gali sukelti alergiją, pasireiškiančią odos išbėrimais, niežėjimu ar net kvėpavimo problemomis.
- Sąveika su vaistais. Paprikose esantis vitaminas K gali turėti įtakos kraujo krešėjimą reguliuojantiems vaistams.
- Kepenų ir inkstų apkrova. Dėl didelio vitamino C kiekio ilgalaikis labai didelis suvartojimas (daugiau nei 500 ml per dieną) gali sukelti oksalato akmenų susidarymą inkstuose.
Stipresnes sąveikas ir simptomus sukelia aitriųjų paprikų vartojimas. Jis pasireiškia stipria organizmo reakcija, kuomet atsiranda prakaitavimas, galvos svaigimas, laikinas kraujospūdžio sumažėjimas. Stipriai koncentruotos aitriųjų paprikų sultys gali sukelti gerklės perštėjimą ar net kosulį. Ruošiant sultis iš šių pipiriukų, būtina griebtis atsargumo, nes čili gali sukelti deginimo pojūtį gleivinėms ir odai lietimo metu.

Šaltiniai
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643820302735
- https://www.recipal.com/ingredients/20809-nutrition-facts-calories-protein-carbs-fat-peppers-sweet-green-raw-cold-pressed-juice
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4892306
- https://www.mdpi.com/1420-3049/27/19/6394
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.